קידום בריאות
קידום בריאות (באנגלית: Health promotion) הוא קידום של תהליך, נורמות, תשתיות ומוסדות שמסייעים לאנשים לקבל החלטות בריאות יותר, להימנע מגורמי סיכון בריאותיים ולאמץ אורח חיים בריא. הגדרת הנושא על ידי ארגון הבריאות העולמי הוא - תהליך שנועד לאפשר לאנשים להגביר את השליטה על הבריאות שלהם ועל גורמי ההשפעה על הבריאות, וכך לשפר את בריאותם. קידום בריאות לא מתמקד רק בהחלטות של הפרט אלא גם במגוון גדול של התערבויות סביבתיות וחברתיות לשיפור הבריאות. [1] קידום בריאות הוא נושא קרוב לרפואה מונעת והוא חלק מנושא רחב יותר שנקרא בריאות הציבור.
קידום בריאות כוללת מדיניות ציבורית שנוגת לגורמי בריאות כמו הכנסה, דיור, בטחון תזונתי, תעסוקה ותנאים במקום העבודה. לאחרונה יש המשתמשים במונח "בריאות בכל סוגי המדיניות" (Health in All Policies) כדי להתייחס לפעולות שנועדו לשלב את הבריאות בכל ההחלטות הנוגעות למדיניות ציבורית. קידום בריאות עובד יחד עם שוויון בריאותי והוא יכול להיות נושא של ארגונים המוקדשים לצדק חברתי או זכויות אדם. אוריינות בריאות (Health literacy) מקודמת במדינות שונות בבתי ספר, בעוד שהיבטים של קידום בריאות כמו קידום הנקה יכולים להיות תלויים בחוקים ובנורמות ציבוריות הנוגעים למרחב הציבורי. קידום בריאות ממקד את השיח והמאמץ ברפואה מונעת במקום במודל רפואי או טיפולי.
קיימת נטייה בקרב מקבלי החלטות בממשלה ובמערכות הבריאות (במיוחד במדינות ליברליות כמו קנדה או ארצות הברית) לצמצם את קידום הבריאות להשכלה בריאותית ולשיווק חברתי, אשר מתמקדים בשינוי שהפרט עצמו יכול לבצע - תוך הזנחה של היבטים סביבתיים, תרבותיים, פוליטיים וחברתיים - כמו לדוגמה תכנון עירוני של תחבורה בת קיימא (לדוגמה הקמת תשתיות אופניים) לקידום אורח חיים פעיל, או שינוי של תמריצים כלכליים ושל עיצוב חנויות בקנייה או שיווק של מזון לא בריא או ביצירת קהילות מונעות עישון.
מנקודת מבט של ניתוח כלכלי, קידום בריאות הוא סוג של מוצר ציבורי, משום שיש לו את שתי התכונות של מוצר ציבורי, הנוגעות למידע ולסביבה חברתית. קל לאנשים להנות מקידום בריאות גם אם לא שילמו על כך - לדוגמה לשמוע משכנים שאכילת יותר מידי סוכר עלולה לגרום לבעיות לב, ומצד שני הנאה של אדם אחד מקידום בריאות לא פוגעת ביכולת של אנשים אחרים להנות מקידום בריאות.למעשה סביבה של אנשים בריאים יכולה לדרבן אנשים אחרים לשפר את בריאותם על ידי הספקה סביבה תומכת מבחינת ידע, תשתיות, הזדמנויות לפעילות, נורמות חברתיות ועוד.
תכניות וגופי קידום בריאות בעולם
ארגון הבריאות העולמי, כולל שלוחות אזוריות שלו, הוא הגוף המרכזי והמשפיע ביותר בקידום בריאות בעולם. לארגון הבריאות יש שמונה קמפיינים מרכזיים בתחום קידום הבריאות.
- יום הבריאות העולמי
- יום השחפת העולמי
- יום תרומת הדם העולמי
- שבוע החיסון העולמי
- היום העולמי למלריה
- יום ללא עישון
- יום הסוכרת העולמי
- יום האיידס העולמי.
הארגון International Union for Health Promotion and Education שמרכזו בצרפת, מקיים כנסים בינלאומיים, אזוריים ולאומיים. האיחוד האירופי מקדם תכנית משותפת בנושא מחלות כרוניות והזדקנות לאורך מחזור החיים.
יוזמות אחרות לקידום בריאות כוללות את רשת ערים בריאות, עיר ידידותית לילדים, עיר ידידותית גיל ועוד.
מחקרים ותיעוד
קיימים גופים שונים שמבצעים מחקרים לגבי סכנות בריאותיות מצד חומרים, מוצרים וחברות שונות. לדוגמה ארגון הסרטן העולמי בודק מהם גורמים מסרטנים ומסווג אותם בהתאם לרמת הסיכון שאלו מהווים - גורמים שידוע שאינם מסרטנים, כאלה החשודים כמסרטנים וכאלה המסווגים כמסרטנים לבני אדם. גורמים נוספים בודקים סיכונים אחרים כמו חומרים שגורמים לאלרגיות וכן חומר טרטוגני שעלול לגרום בעיות בהתפתחות עוברים.
בנוסף גורמי מחקר מתעדים מסמכים של תעשיות שעלולות לפגוע בבריאות הציבור - UCSF Library יחד עם Center for Knowledge Management מתחזקים מאגר ענק של מסמכים פנימיים של תעשיות כאלה - תעשיית הטבק, חברות תרופות, חברות דלקים מחצביים, חברות מזון וחברות כימיקלים. במהלך השנים מתגלים עוד ועוד דוגמאות לטקטיקות שבוצעו על ידי חברות טבק להכחשת נזקי העישון לבין תאגידים אחרים שמשפיעים על בריאות הציבור, בעיקר בהקשרים של מזון, שינויי אקלים וחברות תרופות. האתר Industry Documents Library נועד לסייע לאתר מסמכים של חברות אלה ולזהות טקטיקות כאלה.
קידום בריאות בישראל
משרד הבריאות פועל בתחום של קידום בריאות כדי לאפשר לאוכלוסייה לשמור ולשפר את בריאותה, ולהוביל לכך שהבחירה הבריאותית עבור הציבור תהיה הבחירה הקלה. המשרד מפעיל מגוון של פעילויות בנושא קידום בריאות:
- תכנית "אֶפְשָׁרִיבָּרִיא" - התכנית הלאומית לחיים פעילים ובריאים - שהוא לפי משרד הבריאות - מאמץ לאומי משותף לקידום סביבה פיזית, חברתית וכלכלית, המאפשרת תזונה בריאה ופעילות גופנית. למהלך שותפים הציבור, משרדי הממשלה, ארגוני התנדבות והמגזר העסקי. התכנית מתמקדת בתזונה בריאה, שילוב פעילות גופנית בחיי היום יום, מניעת עישון וגמילה מעישון. [1]
- פרוייקט בתי ספר מקדמי בריאות, בשיתוף עם משרד החינוך, מעודד בתי ספר מרחבי הארץ לאמץ גישה חינוכית שבה משלבים השגת יעדים חינוכיים, יחד עם שמירה על בריאות התלמידים ושיפור איכות חייהם.
- אתר האינטרנט לילדים ונוער בו"ם - בריאים ומאושרים, מלמד באמצעות משחקים כיצד ניתן לשמור על הבריאות. הפעילות באתר נועדה לעורר לחשיבה ביקורתית, להעלאת מודעות בתחום הבריאות, וללקיחת אחריות אישית.
- ימי בריאות המצויינים עולמיים נועדו להעלאת מודעות למחלות שונות ולקידום אורח חיים בריא.
למרות היבטים אלה, קידום הבריאות בישראל הוא חלש למדי, לא מושקעים בו תקציבים רבים ואין קידום אינטרגטיבי של הנושא כחלק ממדיניות כוללת של משרד הבריאות או של הממשלה. לדוגמה בתחום העישון ישראל גובה מעל 6 מיליארד ש"ח בשנה ממעשנים, אבל היא משקיעה סכום נמוך מאוד של כ-7 מיליון ש"ח במניעת עישון ובגמילה מעישון ואפילו לא מודדת בצורה שנתית ורציפה את כמות המעשנים כך שקשה לדעת מה מגמות העישון בקרב בני נוער - האם הן עולות או יורדות. הממשלה גם אינה אוכפת איסור מכירה של טבק לקטינים. משרד הבריאות ניסה לקדם בעבר תוכניות שונות כמו חפיסה אחידה, הגבלות מכירה לקטינים או הגבלת פרסום מוצרי טבק אבל ניסיונות אלו נעצרו בעקבות לובי פוליטי של חברות הטבק.
בתחום הפעילות הגופנית משרד הבריאות מתמקד בעיקר בהסברה בבתי הספר ובקידום פעילויות ספורט אבל אין תהליך של תכנון עירוני מקדם בריאות לקידום שימוש בתחבורה פעילה כחלק מאורח חיים פעיל - קיים נתק בין משרד הבריאות, עיריות, משרד התחבורה ומנהל התכנון. מבחינה תזונתית משרד הבריאות החל מהלך של הגברת המודעות להשלכות של צריכה עודפת של מלח וסוכר אבל חזר בו (לאחר שידור שתי פרסומות בלבד), מהלך של סימון המוצרים כבריאים או לא בריאים נתקל בביקורת , בעיקר מצד חברות וחברי ממשלה אחרים. אף כי ידוע שחלק ניכר מההבדלים בין אוכלוסיות בתחלואה ובתמותה- אי שוויון בריאותי - נובעים מחשיפה שונה של אוכלוסיות לגורמי סיכון בריאותיים (לדוגמה ראו עישון ועוני) משרד הבריאות מתמקד בהקטנת אי השוויון הבריאותי בישראל במימדים של טיפול רפואי (לאחר התפרצות המחלה) ולא בהיבטים של קידום בריאות.
ראו גם
- הבטחת חיים בריאים וקידום רווחה לכל האנשים בכל הגילים - יעד מספר 3 מתוך יעדי פיתוח בר קיימא של האו"ם
- בריאות הציבור, רפואה מונעת
- קידום בריאות ורפואה מונעת לילדים
- השפעות בריאותיות של עישון טבק, הכחשת נזקי העישון, מניעת עישון, גמילה מעישון
- תזונה בריאה, כלכלת השמנה
- אורח חיים פעיל, תחבורה פעילה, השפעות בריאותיות של פעילות גופנית,
- תכנון מוטה רכב פרטי, עירוניות מתחדשת, אקולוגיה עירונית, תכנון ידידותי להולכי רגל, תשתיות אופניים
- השפעות בריאותיות של זיהום אוויר, הכחשת זיהום
- תזונה בישראל, עישון בישראל, פעילות גופנית בישראל, זיהום אוויר בישראל, תאונות דרכים בישראל,
- אי שוויון בריאותי, אי שוויון בריאותי בישראל
קישורים חיצוניים
- Health promotion, ארגון הבריאות העולמי
- קידום בריאות, ויקיפדיה באנגלית
- קידום בריאות באתר משרד הבריאות בישראל
- תכנית אֶפְשָׁרִיבָּרִיא
- אתר "בום" - בריאים ומאושרים אתר משחקים לילדים לחשיבות אורח חיים בריא ופעיל ומצעי ידע וכלים לשמירה על תזונה מאוזנת ופעילות גופנית בשגרת חיי היום-יום, משרד הבריאות, משרד החינוך ועוד.
- מאגר לאומי לתכניות קידום בריאות, משרד הבריאות
- האם הגיע הזמן להגדיר גל חדש, חמישי במספר, בתחום בריאות הציבור?, Lancet 27.01.2015
- Industry Documents Library, מאגר מסמכים של חברות שעלולות לסכן את בריאות הציבור כמו חברות טבק, מזון, תרופות, כימיקלים ודלק מחצבי , UCSF Library
הערות שוליים
- ^ Health promotion , ארגון הבריאות העולמי