ארגון הבריאות העולמי
ארגון הבריאות העולמי (באנגלית: WHO - World Health Organization) הוא סוכנות של האומות המאוחדות שעוסקת בבריאות הציבור ברמה בינלאומית ועולמית. הארגון נוסד ב-7 באפריל 1948, והמטה שלו נמצא בז'נבה, שוויץ. ארגון הבריאות העולמי הוא חלק מקבותת הפיתוח של האומות המאוחדות. הארגון שקדם לו ועסק בתפקיד דומה היה "ארגון הבריאות" (Health Organisation) שפעל במסגרת חבר הלאומים. תפקידיו העיקריים: לספק למדינות העולם מידע והדרכה בנושאים שונים בתחום הבריאות ולקבוע תקנים בינלאומיים בנושא הבריאות. הארגון מגדיר את המושג "בריאות" בצורה רחבה ומכליל בו תקינות פיזית, נפשית וסביבתית.
חוקת ארגון הבריאות העולמי נחתמה על ידי 61 מדינות ב-22 ביולי 1946 באספת הבריאות העולמית הראשונה. מאז הקמת הארגון הוא מילה תפקיד מרכזי בקידום חיסון כלל האוכלוסיה האנושית נגד מחלת האבעבועות השחורות וחיסול המחלה שהרגה במהלך ההיסטוריה יותר אנשים מכל מחלה אחרת. המטרות העיקריות שלו כיום כוללות מניעת הפצה של מחלות מדבקות ובמיוחד איידס\ HIV, אבולה, מלאריה ושחפת; הפחתת ההשפעות של מחלות לא מדבקות כמו בריאות מינית, התפתחות הילד, הזדקנות; תזונה, בטחון תזונתי ותזונה בריאה; בריאות תעסוקתית; חומרים ממכרים כולל עישון טבק. ארגון הבריאות העולמי אחראי ל"דו"ח הבריאות העולמי" - סקר הבריאות העולמי. הארגון מפרסם דו"חות בשאלה מהם גורמי הסיכון הבריאותיים המרכזיים כיום, ומתמקד באיומים מרכזיים שונים. הארגון גם מקדם מספר ימי פעילות בינלאומיים כמו יום הבריאות העולמי, יום ללא עישון, יום הסרטן הבינלאומי, יום ההליכה העולמי ועוד.
מבנה
מרכז הארגון נמצא בז'נבה, שווייץ. נציגי המדינות החברות באומות המאוחדות מתכנסים אחת לשנה ובוחרים במועצת מנהלים של 31 חברים, אשר מנהלים את הארגון למשך שלוש שנים. המנהל הכללי של הארגון מכהן למשך תקופה של חמש שנים.
נכון לשנת 2018 ארגון הבריאות העולמי מעסיק כ- 8500 עובדים ב-147 במדינות. יש מעל 150 משרדים ברמת המדינות, 6 משרדים אזוריים, מרכז שירות עולמי במלזיה ובמטה בז'נבה. כדי לעודד סביבת עבודה נטולת עישון, הארגון לא מגייס עובדים מעשנים. אחד הגופים הבולטים בארגון הבריאות העולמי הוא הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן שמגדירה מהם גורמים מסרטנים. בנוסף ארגון הבריאות העולמי נמצא בקשר עם ארגוני בריאות כלל עולמיים כמו האגודה הבינלאומית לסוכרת.
לארגון יש אתר האינטרנט רב-לשוני, פרסומים רבים וכמו כן משאבים נוספים בניסיון לספק מידע בריאותי ורפואי לאנשים הזקוקים לו, בשפות שהם יכולים להבין. דבר זה נועד לאפשר גישה שוויונית ויעילה למידע בריאותי. בהתאם למשימה של הארגון לספק מנהיגות עולמית בתחום בריאות הציבור, ארגון הבריאות העולמי מעסיק מומחים בתחום הבריאות, רופאים, מדענים, אפידמיולוגים וגם אנשים בעלי מומחיות בתחומים שונים כמו ניהול ופיננסים, מערכות מידע, כלכלה, סטטיסטיקה רפואית, כמו גם מומחים למוכנות למצבי חירום.
מטרות הארגון
בנוסף לשותפויות עם ארגונים שונים, אחת ממטרות הארגון היא הרחבת פעילותו לרמות הגבוהות ביותר של הממשלות, כדי להבטיח שנושא הבריאות יעלה על סדר היום הפוליטי. הארגון מנסה להביא לחיזוק המנהיגות בתחומי הבריאות, לייעל את דרך הפעילות העסקית ולעבוד בצורה חכמה יותר להשגת תוצאות מהירות יותר.
בתוכנית הכללית החדשה של ארגון הבריאות העולמי, המשימה היא "לקדם בריאות, לשמור על בטיחות העולם, לשרת את הפגיעים". הוא מציע מטרות חדשות שאפתניות להשגתן עד שנת 2023: תוספת של עוד 1 מיליארד בני אדם הנהנים מכיסוי בריאותי אוניברסלי, מוגנים טוב יותר במצבי חירום בריאותיים, ונהנים מבריאות טובה יותר. השגת יעדים אלה דורשת מחויבות פוליטית בלתי פוסקת, ממדינות מתורמים, המשך והרחבה של שיתופי הפעולה עם האקדמיה, עם שותפים בשטח, ועם חברים אחרים במשפחת האו"ם.
הארגון מעורב גם ביעדי פיתוח בר קיימא של ארגון האומות המאוחדות (אג'נדה 2030) ובכללן יעד מספר שלוש - הבטחת חיים בריאים וקידום רווחה לכל האנשים בכל הגילים
ראו גם
קישורים חיצוניים
- ארגון הבריאות העולמי - אתר האינטרנט
- ד"ר מעין ברנע-זהר המלצה: מלחמה במשקאות הממותקים באמצעות מסים, מכון דוידסון, 13.11.2016