רפואה משתתפת
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
רפואה משתתפת (באנגלית: Participatory medicine) היא סוג של רפואה שבה חולים מנצלים מקורות מידע מקוונים (ובעיקר רשתות תמיכה של חולים אחרים) כדי לסייע בתהליך הטיפול שלהם עצמם, ובה גורמים מקצועיים בתחום הרפואה מעודדים את החולים לבצע צעדים אלה ומעריכים אותם כשותפים מלאים לתהליך.
בשנים האחרונות קיימות קהילות שונות של חולים באתרים שונים, שמסייעות לחולים אחרים לקבל מידע על המחלה ועל טיפולים, לחלוק חוויות ועוד.
חולים מסייעים לחולים אחרים במספר דרכים:
- תמיכה נפשית, שבה החולה מגלה שהוא אינו לבדו, וכי עוד חולים עברו חוויות דומות לשלו.
- תיאורים של קשיים וכאבים בטיפול הם מועילים יותר מבחינה נפשית לחולה כאשר הם מובאים מנקודת מבט אישית וחווייתית ולא בלשון רפואית יבשה.
- לחולים יש זמן רב ומוטיבציה לקרוא כל מה שאפשר בנושא המחלה שלהם, ואילו לרופאים יש קושי להתעדכן בשלל הפרסומים המדעיים על מחלות שונות שמתפרסמות כיום.
- לרופאים ולגורמים נוספים בתחום הרפואה יש לפעמים אינטרסים כלכליים שיכולים לעמוד בניגוד לאינטרס של החולה. לדוגמה חברות התרופות מספקות טובות-הנאה לרופאים על ידי קיום כנסים באיזורים אקוטיים ובשיטות אחרות של לובי רפואי, כאשר התוצאה היא דגש רב על תרופות והתייחסות חסרה להיבטים אחרים כמו טיפול תזונתי, פעילות גופנית ורפואה מונעת.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- כמוני - רשת חברתית בנושאי בריאות
- אנשים עם מוגבלויות באתר "כל זכות".
- abiliko אתר קהילות והמומחים בתחום המוגבלויות
- רפואה משתתפת בוויקיפדיה האנגלית
- האגודה לרפואה משתתפת The Society for Participatory Medicine
- e-patients.net
- iMedix רשת חברתית בינלאומית לסיוע חולים זה לזה.
- איך הבריא דייב דה ברונקרט מסרטן סופני בזכות האינטרנט נעמי דרום, 30.04.2011 the marker
הבהרה: המידע באקו-ויקי נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.