תוכנית ב' (ספר)

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף תכנית ב' (ספר))
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עטיפת הספר תכנית ב' 4.0 שיצא לאור בשנת 2009

תוכנית ב' (באנגלית: Plan B) היא שמה של סדרת ספרים מאת הסופר סביבתן לסטר בראון המייסד של המכון למדיניות כדור הארץ. בראון פרסם 4 ספרים בשם זה בין השנים 2003 ל-2009. הספרים מכילים תכנית בעלת חזון חיובי, או תוכנית פעולה לשם העברת האנושות למדיניות של קיימות או כלכלה בת קיימא. ניתן להזמין ולקנות את כל ארבעת הספרים, וניתן גם להוריד אותם במלואם חינם באינטרנט.

הספרים הם:

  • תכנית ב' משנת 2003
  • תכנית ב' (2.0): להציל פלנטה בלחץ וציוויליזציה במשבר, (Plan B 2.0: Rescuing a Planet Under Stress and a Civilization in Trouble) שיצא לאור בשנת 2006.
  • תכנית ב' (3.0): להתגייס להצלת הציוויליזציה (Plan B 3.0: Mobilizing to Save Civilization) שיצא לאור בשנת 2008
  • תכנית ב' (4.0): להתגייס להצלת הציוויליזציה (Plan B 4.0: Mobilizing to Save Civilization) שיצא לאור בשנת 2009

סקירה

בראון מתאר את ההרס של גורמים שונים של הסביבה (זיהום אדמה, זיהום מים, זיהום אוויר, התחממות עולמית ועוד) ומציע דרכים שבהן כלכלה מבוססת דלק מחצבי יכולה לעבור לכלכלה המבוססת על דלקים מתחדשים.

לסטר בראון מתאר תוכנית פעולה לסיום העוני החמור והיפוך ההרס של מערכות תומכות החיים הפלנטריות שלנו תוך שינוי צנוע בלבד למבנים הלאומיים והבינלאומיים ושל דרך עשיית עסקים.

כל הספרים בנויים במבנה זהה. בתחילת הספר "ציביליזציה במשבר" או "האתגר" מתאר בראון את המשבר הסביבתי והקיומי העולמי. חלק זה מתאר בכמה מן האתגרים הסביבתיים המרכזיים בפניהם עומד המין האנושי, כולל שיא של תפוקת הנפט בדיוק בזמן שיש עליה בביקוש לדלק מחצבי מצד סין והודו, מחסור עולמי במים, כאוס אקלימי מתגבר המקושר להתחממות העולמית, שחיקת קרקעות, מדבור, התמוטטות שדות דיג ובנוסף לכך גידול של האוכלוסייה.

בחלק השני של הספרים, "התגובה" או "תכנית ב'" בראון מציג את התכניות שלו להתמודדות עם המשברים הסביבתיים והחברתיים. תוכנית לייצוב האוכלוסייה והוצאה מהירה של שליש מהאנושות מתוך עוני מרוד, יחד עם תוכנית אחרת להיפוך מהיר של ההרס של הפרודוקטיביות הטבעית של כדור הארץ. התוכניות מפורטות ומכילות הערכות של מחירים לצעדים השונים. הוא מתאר שורה של טכנולוגיות ותוכניות חדשות שלטענתו עובדות כבר כעת וניתן להגדיל את היקפן בקלות.

בחלק השלישי של הספרים, שהוא הקצר ביותר, מתאר בראון צעדים מעשיים שיכולים לקדם את התוכנית שמוצעת בחלק השני.

המחיר הכולל שבראון נותן למימון התוכניות שהוא מציע הוא 161 מיליארד דולר בשנה (בספר השני משנת 2006). להשוואה, התגמול הגולמי של תאגיד הנפט אקסון-מוביל בשנת 2006 היה 377 מיליארד, ו-39 מיליארד רווח. עלות המלחמה בעיראק ואפגניסטן עד אפריל 2006 היתה 811 מיליארד דולר - עלות 5 שנים של התוכנית.

איומים ואתגרים

הפרקים ראשונים בספר תכנית ב' 4.0 עוסקים באיומים ובאתגרים הקשורים לקיימות, בעיקר בהקשר של משבר המזון העולמי.

משבר המזון העולמי

הפרק הראשון העוסק במזון, במחסור במזון ובפוליטיקה של מזון ובכלכלה העולמית.

מגמות הרעב ותת תזונה היו במגמרת ירידה במהלך סוף המאה ה-20, אבל לאחר שמספר הרעבים ירד לשפל של 825 מיליון בני אדם באמצע שנות ה-90 של המאה ה-20 הוא החל לעלות שוב והגיע ל-915 מיליון רעבים ב-2008. בשנת 2009 המספר קפץ למעל מיליארד רעבים, בגישת עסקים כרגיל בהקשר של גידול אוכלוסין, חקלאות ואנרגיה צפויים מעל 1.2 מיליארד רעבים עד שנת 2015.

בין אמצע 2006 ואמצע 2008 מחירי החיטה, האורז וגרעינים אחרים ומחירי הסויה התייקרו פי 3. (משבר המזון העולמי ב-2008) ההשפעה היתה עולמית אבל העניים ביותר נפגעו בצורה הקשה ביותר. העניים נאלצו להוציא 50%-70% מהכנסתם על מזון. עבור אנשים עניים במדינות מתפתחות שקונים את הגרעינים בצורה ישירה, ההוצאות על מזון גדלו פי 3. המשבר הכלכלי ב-2008 הוביל להורדת המחירים, אבל הם נשארו מעל הרמות ההיסטוריות שלהן.

בעבר מחירי המזון עלו בצורה חדה בעבר בגלל אירועים נקודתיים כמו בעיה ביבולים בהודו עקב עונה לא מוצלחת. המשבר הנוכחי, לטענת בראון הוא תוצאה של מגמות ארוכות טווח של מגבלות על הספקת המזון והגברת הביקוש למזון.

המגבלות על הספקת המזון כוללות:

הביקוש למזון גדל בגלל:

  • אוכלוסיית העולם גדלה ב-79 מיליון בני אדם בשנה.
  • כ-3 מיליארד בני אדם רוצים לאכול יותר מוצרים מהחי, דבר שדורש גידול של עוד תבואה.
  • מזון מול דלק: הרחבת הייצור של דלק צמחי גורר תחרות בין מכוניות לבני אדם על תבואה.

גידול אוכלוסין

הפרק השני עוסק באתגרים הקשורים לגידול אוכלוסין - משבר המים העולמי, העברת המים מחקלאות לשימוש עירוני, קונפליקטים הנוגעים למים ולאדמה, תחרות בין אנשים לבין מכוניות על תבואה, ופליטי הסביבה המתרבים.

שינויי אקלים ושיא תפוקת הנפט

הפרק השלישי עוסק בשינויי אקלים ובשינויים במקורות האנרגיה - התחממות עולמית והשפעותיה, עליית הימים, הפשרת קרחונים יבשתיים, פגיעה בחקלאות, שיא תפוקת הנפט ושיא תפוקת הפחם.

לסיכום חלק זה מתאר המחבר כיצד האתגרים האלה הם חסרי תקדים עבור האנושות.

פתרונות

החלק השני של הספר עוסק ביעדים ופתרונות.

ארבעת היעדים העיקריים של הספר הם

פרק 4 עוסק בייצוב האקלים תוך התמקדות בהתייעלות אנרגטית - שינויים בטכנולוגיית תאורה, יישומים חסכוניים באנרגיה ובניינים בעלי פליטה 0 של פחמן, מעבר לתחבורה חשמלית, כלכלת חומרים חדשים. גם פרק 5 עוסק בייצוב האקלים, אך הוא מתמקד באנרגיה מתחדשת - אנרגיית רוח, אנרגיית שמש, אנרגיה גאו תרמית, אנרגיה מצמחים, אנרגיה הידרואלקטרית

פרק 6 עוסק בתכנון עירוני ועירוניות מתחדשת - אקולוגיה עירונית, שינוי התחבורה העירונית לתחבורה בת קיימא, החזרה לשימוש באופניים וקידום תחבורת אופניים, הקטנת השימוש של מים בערים, חוואות וגננות עירונית, שדרוג של שכונות עוני ושכונות סקווט.

פרק 7 עוסק בהקטנת העוני ובייצוב אוכלוסין - חינוך לכולם, שיפור הבריאות, ייצוב אוכלוסין, הצלה של מדינות ששקעו לעוני חריף.

פרק 8 עוסק בשיקום כדור הארץ והמערכות האקולוגיות -הגנה ושיקום יערות, נטיעת עצים לשם קיבוע פחמן ולמטרות נוספות, הגנה ובניה מחדש של שטחי קרקע, חידוש של שדות הדיג, שמירה על המגוון הגנטי של בעלי חיים וצמחים.

פרק 9 עוסק בשאלה כיצד מאכילים 8 מיליארד בני אדם בתזונה הולמת ותוך שמירה על ביטחון תזונתי - הגברת הפריון של האדמות, הגברת הפריון של המים, ייצור יעיל יותר של חלבון, הפיכת החקלאות למקומית יותר, והקטנה אסטרטגית של הביקושים.

קידום התוכנית

החלק השלישי של הספר מכיל את פרק 10 ששואל על אודות קידום התוכנית - האם אנו יכולים לפעול מהר מספיק? הפרק מתאר שינוי של מיסים וסובסידיות, שינויים בכלכלת הפחמן, ייצוב האקלים, ושינויים חברתיים שונים. הפרק כולל גם המלצות מה האזרח הפשוט יכול לעשות.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ניתן להוריד את התוכן המלא של כל הספרים, חלקם ניתן להורדה כקובץ אחד, וחלקם על פי הפרקים. כמו כן, ניתן להוריד מצגת של הספר הרביעי ובסיסי נתונים (נכונים לשנת 2009) הקשורים לספר.

אוכלוסין

מושגים: אוכלוסיית העולם - צפיפות אוכלוסין - צפיפות אוכלוסין פיזיולוגית - גידול אוכלוסין - מעבר דמוגרפי - גידול מעריכי - כושר נשיאה - המהפכה החקלאית - המהפכה הירוקה - ביטחון תזונתי - I=PAT - טביעת רגל אקולוגית - פיצוץ אוכלוסין - אסון מלתוסיאני - שיא תפוקת הנפט - ייצוב אוכלוסין - כלכלת מצב יציב

אוכלוסיית העולם

סרטים וספרים: פצצת האוכלוסין - גבולות לצמיחה - התמוטטות - כלכלת מצב יציב - אריתמטיקה, אוכלוסייה ואנרגיה - תכנית ב'

גידול אוכלוסייה בישראל: אוכלוסיית ישראל - גידול אוכלוסיית ישראל - פריון הילודה בישראל - והארץ מלאה - הסיבות לעליית מחירי הדיור בישראל - פקקי תנועה בישראל - משק המים בישראל - הפורום לאוכלוסייה, סביבה וחברה

חקלאות

רקע: ייצור ראשוני - מחזור הזרחן - מחזור החנקן - קרקע - ציידים לקטים - המהפכה החקלאית - המהפכה הירוקה - חקלאות תעשייתית - פריון חקלאי - שימושי קרקע - דשן - הומוס - צפיפות אוכלוסין פיזיולוגית - חקלאות בישראל

Contour buffer strips NRCS.jpg

אתגרי קיימות בחקלאות: בליית קרקע - מדבור - משבר המים העולמי - התחממות עולמית - חומרי הדברה - דשן כימי - שיא תפוקת הנפט - שיא תפוקת הזרחן - חקלאות כרות והבער - הנדסה גנטית - השפעות סביבתיות של מזון מהחי - ביטחון תזונתי - נעילה טכנולוגית

חקלאות בת קיימא: חקלאות בת קיימא - אגרואקולוגיה - פרמקלצ'ר - ביו אינטנסיב - טכנולוגיה נאותה - קומפוסט - שמירת זרעים - גידולים משולבים - סיעוף - יערנות חקלאית - קציר מי נגר - מזון אורגני - מזון מקומי - גינה קהילתית - חקלאות נתמכת קהילה - הקרן לביטחון תזונתי - תוכנית אב לחקלאות בת קיימא

ספרים וסרטים: התמוטטות - רובים חיידקים ופלדה - גבולות לצמיחה - תכנית ב' - עולם מלא, צלחות ריקות - מהפיכת הקנה הבודד - הסיוט של דרווין - מלך התירס - עתיד המזון - כוחה של קהילה