ערך מומלץ

אופניים

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף רוכבי אופניים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אופני כביש.

אופניים (באנגלית: Bicycle) הם כלי תחבורה דו-גלגלי המונע באמצעות אדם המסובב דוושות. האופניים הומצאו באירופה של המאה ה-19, והן הפכו לכלי התחבורה הפופולרי ביותר בעולם. נכון ל-2015 סביר שיש יותר מ-2 מיליארד אופניים בשימוש[1] וכיום משתמשים בהן כ-1.4 מיליארד איש[2]

בנוסף להיותם אמצעי תחבורה אישי, תחבורת אופניים, האופניים משמשות כצורת בילוי וספורט פופולריות, תיירות אופניים ומשתמשים בהן במגוון שימושים כמו צעצועים לילדים, כוחות שיטור ובטחון, שירותי שליחים, הובלת מסעות ואנשים ועוד. יש מגוון התאמות על הדגם הבסיסי - כמו: ריקשות, אופני נכים המונעות בכוח הידיים, אופניים חשמליים, אופני טנדם, אופניים להנעת סירה או מטוס ועוד.

בעוד שבמדינות הדרום השימוש באופניים פוחת לטובת כלי רכב ממונעים, במערב יש בשנים האחרונות עדנה לאופניים, תנועות חברתיות וסביבתיות ומתכנני תחבורה וערים מנסים להשיב את הפופולריות שהייתה להם בעבר ולבנות עבורם תשתיות כדי להקטין את ההשפעות החיצוניות של רכבים וכדי לעודד תחבורה בת קיימא יותר.

שימושים

אב ובנו עם גרר אופניים.

תחבורה ותובלה

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – תחבורת אופניים

תחבורת אופניים או יוממות אופניים- השימוש באופניים לנסיעות יוממות לעבודה וללימודים- צובר בשנים האחרונות תאוצה במערב. במקביל אופניים משמשות כאמצעי יוממות מרכזי ונפוץ במדינות עניות יותר. הולנד, קופנהגן ובמדינות אחרות מקובל להרכיב אדם אחד או יותר, והורים רבים מרכיבים את ילדיהם בעיר במגוון צורות. בגיל מבוגר יותר אופניים יחד עם תשתיות מתאימות מאפשרות לילדים עצמאות תחבורה משמעותית. בשנים האחרונות יש עליה בשימוש באופניים בכל המדינות המערביות, במיוחד בערי אירופה כתוצאה משילוב של מדיניות של מיסוי וחקיקה וכתוצאה מתשתיות ותכנון עירוני מתאים של עירוניות מתחדשת, עירוב שימושי קרקע ועוד.

במדינות עניות השימוש באופניים נרחב יותר מאשר במערב, לדוגמה במדינות כמו סין, הודו ומדינות אפריקה. עם עליית גודלו של התוצר הכלכלי יש מעבר לאופניים חשמליים, אופנועים ומכוניות. במדינות אלה מקובל גם להשתמש באופניים כאמצעי תובלה לסחורות, להובלת נוסעים כתחבורה ציבורית (טקסי אופניים, ריקשה). כמו כן בערים גדולות רבות כולל ניו יורק סיטי או תל אביב יש שירותי שליחים על אופניים.

אופניים משמשים גם את הרשויות במגוון צורות - שוטרי סיור, חובשים, דוורים ופקחים עירוניים. גם צבאות השתמשו באופניים כבחיל רגלים נייד, והן עדיין משמשים חיילים ביחידות מיוחדות.

ספורט ופנאי

אופניים משמשות למגוון של שימושי ספורט ופנאי - רכיבת על אופניים בכביש או בשבילים בפארקים ובטבע, מרוצי אופניים, רכיבה על אופניי הרים, אופני שטח, דאון היל ועוד.

קיימים אירועים רבים הקשורים לרכיבה על אופניים כמו מרוצי אופניים מקצועיים ועממים, מסה קריטית, מסה קריטית בעירום, נסיעות אופניים מחופשים בדומה לעדלאיאדה, תחרות "לעבודה באופניים" ועוד.

שימושים נוספים

"כביסניים" שילוב של אופניים עם תוף כביסה, היא דוגמה לעיצוב פרמקלצ'ר. בתמונה ניתן לראות שילוב נוסף של פתרונות אקולוגיים - שימוש באבקות כביסה אקולוגיות כדי להעביר את המים לבריכת טיהור טבעית ולאחר מכן להשתמש בהם כמי השקיה לגינה.

היעילות האנרגטית הגבוהה, מחיר הייצור הנמוך ומחיר התחזוקה הנמוך הפכו את האופניים והטכנולוגיות הקשורות בהן לבסיס טכנולוגי פופולרי להמצאות "לואו-טק" שונות שנועדו לספק פתרונות זולים סביבתיים וזמינים לאוכלוסיות בעולם השלישי, לקהילות בעלות עניין בקיימות או למעוניינים בפשטות מרצון. דוגמה לכך היא תחרות "Innovate or Die" להמצאות המונעות בכוח פדאלים [1].

דוגמה אחת היא דגם שבו משתמשים באופניים להובלת מים מהבאר במדינות עולם שלישי, יחד עם שילוב של פילטר פשוט לטיהור המים. המים עוברים פילטור תוך כדי רכיבה, ובנוסף ניתן לנייד כך כמות גדולה יחסית של מים ללא צורך בכלי רכב ממונע או בהליכות מפרכות. בנוסף להקטנת הבעיה של זיהום מים קשה בעולם השלישי, הדבר חוסך כריתה של עצים שמשמשים כדלק למדורות שנועדו לטהר את המים מגורמי מחלות, והדבר חוסך גם זמן רב וזיהום אוויר. כל חלקי המערכת פשוטים לייצור ולתחזוקה.

דוגמה אחרת היא "כביסניים" - רתימה של אופניים לתוף כביסה, כדי לבצע כביסה תוך שימוש באנרגיה מתחדשת.

התאמות, דגמים ושילובים

דגמים שונים של אופניים מתאימים לאוכלוסיות עם מגבלות או צרכים מיוחדים. אופנוח (אופניים נמוכים) מתאימים יותר לסובלים מבעיות גב או לאלו החוששים מפני נפילה. דגמים זקופים יותר, מעוצבים יותר, בעלי רמה נמוכה או מגן שרשרת מקובלים יותר בקרב נשים ובקרב נוסעים עם שמלות. יש דגמי אופניים לנכים, ואופניי טנדם ודגמים אחרים משמשים עיוורים (עם נוסע נוסף). אופניים בעלי 3 גלגלים יכולים לשמש מי שחושש מפני נפילה.

אופניים מתקפלים מאפשרות לנוסעים בתחבורה ציבורית להשתמש בהן, ויש מדינות רבות בהן יש התקנים מיוחדים לאופניים על אוטובוסים ובתוך רכבות. אופניים חשמליים מתאימים לאלו הרוצים לגמוע מרחקים גדולים במיוחד או שמתקשים לדווש.

הורים יכולים להוביל ילדים במגוון צורות - כיסא מקדימה, כיסא מאחור, שימוש בארגז, שימוש באופניים נגררות, או ישירות על הרמה (במדינות עניות יותר). במדינות רבות מקובל להוביל עוד 1–2 נוסעים נוספים על הרמה או על הסבל מאחור. באחרונה פיתחה חברה הולנדית אופניים שיכולות להפוך גם לעגלת ילדים [2] [3].

השפעות נסיעה באופניים לרוכב

לשימוש באופניים מספר השפעות על רוכב האופניים חלקן בריאותיות ואסתטיות, וחלקן חברתיות או בטיחותיות.

השפעות בריאותיות

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – תחבורה פעילה
רוכב אופניים.

תחבורה פעילה שכוללת רכיבה על אופניים, קשורה באופן כללי לשיפור הכושר, הבריאות והרווחה הגופנית. לפי ארגון הבריאות העולמי, השמנה ופעילות גופנית מועטה היא סיכון בריאותי מרכזי במדינות מערביות, שרק העישון מזיק ממנו לבריאות, ודבר זה מוביל להוצאה של עשרות מיליארדי דולרים על הוצאות בריאותיות.[3] ארגון הבריאות העולמי, כמו גם גופי בריאות נוספים רואים בפעילות גופנית אמצעי חשוב לשיפור בריאות הציבור, ורכיבה על אופניים נחשבת על ידם "פעילות מתאימה מאוד" למטרה זו.[4]. קרן התרומות הסביבתית הבריטית Sustrans מעריכה כי השקעה בעידוד רכיבה על אופניים יכולה לספק החזר הוצאות בסך 20:1 כתוצאה משיפורים בבריאות ובתחומים אחרים.[5] על פי הערכה אחרת, על כל שנת חיים שאובדת עקב תאונה, מתקבלות 20 שנות חיי אדם עקב שיפור הבריאות הכללי.[6]

נסיעה באופניים לצרכי יוממות מגדילה את הכושר ואת סיבולת הלב ריאה, במיוחד אם היא נעשית באופן מתון, מספר פעמים בשבוע ועל פני זמן נסיעה גדול מ-30 דקות.

החשש מפני תאונת דרכים הוא אחד החששות העיקריים שמונעים מאנשים רבים לרכב על אופניים. עם זאת, רכיבה על אופניים לא נחשבת בדרך כלל כפעילות מסוכנת.[7] בבריטניה שיעור הנפגעים לקילומטר בקרב רוכבים דומה לאלו של הולכי רגל, אם כי הוא גבוה יותר בהשוואה לשיעור הפגיעות של נוסעי רכב. רוב מקרי המוות של רוכבים נובעים מהתנגשות עם מכוניות או משאיות.[8] מחקר דני משנת 2000 מצא כי רכיבה באופניים לעבודה מקטינה את סיכויי התמותה ב-40% גם כאשר כוללים סיכוי מוגבר לתאונות דרכים.[9]

ככל שיש יותר רוכבים ונוכחותם ברחוב גבוהה יותר כן קטן סיכון זה. כמו כן אזורים ללא מכוניות יכולים להקטין את הסיכוי לתאונות. שבילי אופניים יכולים להוריד את הסיכוי לתאונות, אולם הם עלולים להגדיל את הסיכוי לתאונות במקרים והם פוגשים רחובות רבים, ויציאה מחניות, ובעיקר במפגשים עם כיכרות תנועה.

סיכון נוסף הוא נפילות עקב היתקעות בחפץ נייח, או מעידה או תאונה עם אדם, אופניים וכו' (תאונות שאינן עם מכוניות או אוטובוסים) - חבישה של קסדת אופניים, בעיקר במהירות נסיעה נמוכה יכולה לסייע לסוג זה של תאונות. הקסדה אינה יעילה כנגד תאונה עם מכונית.

סיכונים בריאותיים אחרים נובעים מחשיפה מוגברת של רוכבי האופניים לזיהום אוויר. רוכבי אופניים נושמים באופן עמוק יותר ולעיתים בקרבת כלי רכב, ולפי מחקר אחד הדבר עלול להגביר את הסיכוי להתקפי לב. הדבר מהווה תמריץ נוסף להפרדה בין נתיבי נסיעה לבין אזורים עמוסים בכלי רכב.

עוד סיכון בריאותי הוא בקרב רוכבים שגומעים מרחקים ארוכים. רכיבה לא נכונה עלולה לפגוע במפרקי הברכיים ומפרקים אחרים. גברים מסתכנים בפגיעה בייצור הזרע עקב הצמדת האשכים לגוף והשענות על צינורות הזרע.

ברכיבה זהירה ונכונה ובמקומות בהם יש תשתיות מתאימות לאופניים ו"אקלים תכנוני" נכון, גדלים היתרונות הבריאותיים הנגרמים מנסיעה באופניים ואילו הסיכונים יכולים לרדת בצורה דרמטית. פעילות ספורטיבית יומיומית ומתונה היא המלצה קבועה ומרכזית בקרב כל ארגוני הבריאות, ויש לה משקל גדול בהעלאת תוחלת החיים ובבריאות הכללית.

עומס חום והזעה

במדינות חמות כמו ישראל נסיעה באופניים יכולה לגרום לעומס חום על הגוף ולהזעה, במיוחד בעונות החמות. בימים חמים בודדים בשנה עומס חום עלול להוות מגבלה רצינית. הדבר מקשה על שימוש באופניים לצורכי יוממות, במיוחד בנסיעה לעבודה, שם יש נורמה חברתית או דרישה להופעה יצוגית, במיוחד בסוגי מקצועות מסויימים כמו מוכרים, עורכי דין, אנשי עסקים וכו'.

מול בעיה זו יש לרוכבים מספר אפשרויות פעולה:

  • שימוש באופניים חשמליים. אופניים חשמליים חוקיים מחייבים פידול אבל קצב ועוצמת הדיווש תלויים במשתמש.
  • נסיעה איטית יותר ומתונה, כך שהדופק לא עולה מעל מהירותו בשעת הליכה.
  • נסיעה בשעות קרירות במיוחד - לדוגמה מוקדם בבוקר.
  • בחירה של נתיבי נסיעה המצויים בצל.
  • בחירת נתיבי נסיעה קרירים יותר. נסיעה באזור שבו יש בטון ואספלט רבים, וכן ליד מכוניות ומזגנים היא חמה יותר בגלל קיומו של אי חום עירוני באזורים אלה. לעומת זאת נסיעה באזור רווי עצים וצמחיה (כמו פארק) הוא קריר בהרבה בגלל קירור מקומי על ידי הצמחייה. גם ליד מקווי מים כמו ימים או נהרות הנסיעה קרירה יותר.
  • בחירת לבוש קל יותר, כמו חולצה דקה או סנדלים. קיים לבוש מנדף. יש לפעמים אפשרות להחליף פריטי לבוש במשרד ללבוש רשמי יותר.
  • שימוש במקלחות במקום העבודה או במקום סמוך - לדוגמה במכון כושר.
  • מזגן אישי
  • בימים חמים במיוחד - הימנעות מנסיעה, רכיבה מוקדמת במיוחד.
  • התקנת סככון או שימוש בשמשיה (הדבר עלול להוות סכנת בטיחות)

הרשויות יכולות להקל על נושא זה באמצעות צעדי תכנון וחקיקה:

  • הטמעה והדרכה של אופניים חשמליים (לדוגמה הדרכות והסברה בנושא).
  • עידוד או חיוב של התקנה ושימוש במקלחות ציבוריות במקומות העבודה.
  • צעדים להקטנת איי חום עירוניים כמו נטיעת עצים, שיחים וצעדים נוספים.
  • שתילת עצים לאורך שבילי אופניים להצללה ולמיזוג אוויר מקומי.
  • הפרדת אזורים עם מכוניות משבילי אופניים. הדבר גורם לכך שאזור הנסיעה קריר יותר בגלל הרחקת איי החום העירוניים.
  • עידוד שינוי של נורמות חברתיות הקשורות בקוד לבוש במקום העבודה.
  • התקנת מדרגות אופניים להקלה על עלייה של שיפועים חדים.

חשיפה לגשם ולקור

בימים גשומים יכולים רוכבי אופניים יכולים להירטב. מקורות הרטיבות הם הגשם, מים ובוץ הניתזים מהגלגלים, וכן מים הניתזים מכוניות חולפות. מגבלה נוספת היא כבישים מוצפים. יש מקומות בעולם בהם יש כמות גבוהה של גשמים. בישראל כמות הגשמים נמוכה יחסית, ולרוב הגשמים אינם נמשכים למשך זמן רב, כך שהרטבות אינה בעיה גדולה ברוב הימים.

הגשם גם גורם לראות לקויה ולכן מקשה על הרכיבה, מגדיל את הסיכוי להחלקה ומגדיל את הסיכוי לתאונות עם רכבים ולתאונות אחרות.

מול חשיפה לגשם אפשר לנקוט במספר צעדים:

  • קניית מעיל גשם קל ומכנסי גשם - אלו מונעים את הרטיבות לגבי רוב הגוף, למעט אזור קצות הידיים, הראש והנעליים. בימים גשומים במיוחד אפשר להצטייד גם בשקיות לנעליים או במגפיים.
  • כפפות יכולות לסייע נגד התקררות הידיים. במקרי קור קיצוניים אפשר להיעזר במסכת סקי כדי להגן על הפנים. לרוב חלקי ישראל הבעיה היא הפוכה - יש לאפשר איוורור ולהקפיד על נסיעה מתונה כדי לא להתחמם יתר על המידה.
  • חנייה עד שהגשם יפסק - ברוב הימים הגשם נפסק או נחלש בצורה ניכרת לאחר מספר דקות.
  • נסיעה איטית וזהירה יותר בימי גשם מפני החלקות ומכוניות.
  • נסיעה איטית יותר גם מסייעת מפני התזה של מים מהגלגלים. אפשרות אחרת היא שימוש במגיני גלגלים.
  • בימים גשומים במיוחד אפשר להביא בגדים יבשים להחלפה (במיוחד גרביים או נעליים).

בערי ישראל, יש יתרון בנסיעה באופניים דווקא בימים גשומים משום שרוב האמצעים האחרים תקועים בפקקי תנועה ארוכים. כמו כן לאופניים יש עבירות טובה למדי בשלוליות.

השפעה כלכלית

יחסית לאמצעים אחרים אופניים הם כלי התחבורה הזול ביותר שיש - ייתכן אפילו שגם יחסית להליכה (כתלות במרחק ובערך הכלכלי של זמן שהנסיעה חוסכת). אזרח ישראלי חוסך בממוצע 30,000 ש"ח בשנה אם הוא מוותר על החזקת רכב ועובר לאופניים.

השפעות נוספות

  • יותר חופש (עוד אפשרות התניידות) - האופניים מאפשרות עוד אפשרות תחבורה - נוסף למכוניות, תחבורה ציבורית והליכה ברגל.
  • יותר חוויות -רוכב האופניים יכול לראות דברים שנוסע במכונית אינו יכול להבחין בהם, הוא יכול לשמוע דברים שמתרחשים ברחוב ולפגוש אנשים או לעצור במקומות שנראים לו מעניינים. מצב זה מקנה לו יתרונות יחסית לרכב ממנוע שאינו יכול להנות ממפגשים ספונטניים. כמו כן, עקב המהירות הגבוהה יותר, רוכב האופניים יכול להנות מגמישות זמן גבוה יותר יחסית להולך הרגל - הוא יכול להתעכב במקום מסויים מספר דקות ולאחר מכן להמשיך בנסיעה בקצב מהיר יותר.

השפעות האופניים על כלל החברה

חתול על אופניים.

לאופניים השפעות רבות על החברה, בעיקר הקטנה של השפעות חיצוניות של רכבים, ומסיבה זו יש מדינות רבות בהן הרשויות מעודדות נסיעה באופניים ומקדמות תשתיות לאופניים.

בתחום התחבורה האופניים מקטינים בעיות כמו פקקי תנועה, זיהום אוויר מתחבורה (הגורמים למחלות לב, אסתמה וברונכיט, לדוגמה), ותאונות דרכים.

בתחום התכנון העירוני והבריאות העירונית, שימוש באופניים מקטין את המרחב הציבורי הנדרש לשם סלילת כבישים ומקומות חנייה (מכוניות הן הזללן העיקרי של שטחי עירוני). דברים אלה מגדילים את המרחב הציבורי הבטוח (שיכול לשמש לשם פעילות ציבורית ברחוב, משחק בקרב ילדים, טיולים בעיר וכו'), את האפשרות לשמור או להקים יותר פארקים או שמורות טבע זעירות, וכן מתקני שעשועים לילדים קטנים או להוזיל את הדיור על ידי פינוי מרחב עירוני.

בערים שישב בהן תנועה ערה יותר של אנשים ברחוב (רוכבי אופניים והולכי רגל), יש פחות פשיעה ואלימות.

שימוש באופניים מקטין את כמות רעש מתחבורה ותורם לכך שהערים הן שקטות יותר. לדבר זה יש השפעות רבות שכן רעש הוא מזהם סביבתי שגורם לתופעות לוואי רבות. השפעה אחת של דבר זה היא ירידה ברמת מתח נפשי בו אנשים נמצאים. השפעות נוספות הן פעילות רבה יותר של אנשים ברחוב, שימוש נמוך יותר במיזוג אוויר, וחזיתות חנויות שפונות אל הרחוב ומעורבות בו, דבר שגם הוא גורם להורדת כמות הפשיעה.

מסיבות אלה, ערים בהן יש שימוש גדול יותר באופניים, הן ערים נעימות יותר למגורים, והתנועה ברחובות העיר נעימה יותר להולכי רגל וכמובן לרוכבי אופניים, כמו גם לציבורים נוספים כמו ילדים או קשישים.

בערים בהן יש הקפדה על צפיפות עירונית גבוהה, ועל עירוב שימושי קרקע דבר זה מקטין את המרחקים שאותם אנשים צריכים לגמוע כדי להגיע לשירותים עירוניים שונים (כמו פארקים, מקומות עבודה, מסחר וכו'). וכן הדבר מקטין מגמות של פרבור.

השפעות נוספות:

  • יותר מקומות עבודה (על פי מחקרים. שכן שימוש באופניים מעודד את הכלכלה המקומית)
  • פחות זיהום מים (משמנים ודלקים)
  • יותר עצים (רוכבי האופניים דורשים מהעירייה צל)
  • מחירי מזון נמוכים יותר (אופניים לא זוללות נפט- שהוא תשומה חשובה לחקלאות תעשייתית, והן לא מחריפות בעיות של מזון מול דלק)
  • בגלל מחירן הזול אופניים מאפשרות הקטנה של פערים כלכליים ומניעת מלכודת עוני הנובעים מפערי ניידות. מסיבה זו לדוגמה, אופניים נחשבו כאמצעי תחבורה פמיניסטי, שאיפשר לנשים להתנייד כרצונן. להקטנת אי שוויון כלכלי יש השלכות רבות נוספות כמו הקטנת הניכור החברתי, הגדלת תוחלת החיים ועוד.

פעילות ציבורית

בשנים האחרונות יש יוזמות רבות לעידוד נסיעה באופניים כמו יום רכיבה לעבודה הבינלאומי, וכמו תחרות יוממות באופניים. גם ארגוני בריאות הציבור תומכים בנושא, כך לדוגמה ארגן האיגוד הקרדיולוגי בישראל רכיבת רופאים בכירים בשנת 2007, לעידוד הציבור לרכוב ולעסוק בפעילות מתונה [4]

מסה קריטית ויום ללא מכוניות משמשים גם הם ככלי לעידוד רכיבה, כמו גם פעילות למען שבילי אופניים, עידוד תחבורה משולבת, עירוניות מתחדשת תמריצים כלכליים (שכן האופניים מקטינות השפעות חיצוניות) ובניית תשתיות מתאימות.

בישראל

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – תחבורת אופניים בישראל
רוכב אופניים ובנו בגבעתיים

92% אחוז מתושבי ישראל גרים בערים. לפי יותם אביזוהר מעמותת ישראל בשביל אופניים ו-60% מהם עובדים במרחק רכיבה ממקום המגורים. ההסבר לכך הוא שבסקר משנת 2003, נמצא כי מתוך כלל העובדים 93% מועסקים מחוץ לבית. עובדים אלה העריכו את המרחק למקום העבודה שלהם בכ-16 ק"מ בממוצע. שליש מהם עובדים ברדיוס של 5 ק"מ מהבית, שליש ברדיוס של 6–20 ק"מ מהבית ושליש במרחק של 20 ק"מ ומעלה.[10] עד למרחק של 5 ק"מ אופניים נחשבות לאמצעי התחבורה מהיר יותר יחסית למכונית, תחבורה ציבורית. מרחק נסיעה של 6–20 ק"מ יכול לקבל מענה על ידי אופניים חשמליים או שילוב של אופניים ותחבורה ציבורית.

זאת ועוד 40% נמצאים בקבוצת סיכון למחלות כרוניות בשל מחסור בפעילות גופנית על בסיס קבוע (על פי נתוני הלמ"ס ומשרד הבריאות)[5]. דבר זה יכול לקבל מענה על ידי תחבורה פעילה.

בשנים האחרונות גדלה מאוד כמות הרוכבים באופניים בישראל הן לשם פנאי ספורט ונופש והן ככלי תחבורה יוממי. על פי סקר של עיריית תל אביב היו בעיר כ-12,000 יוממי אופניים כלומר אנשים שנוסעים בצורה יומיומית לעבודה - כ-8% מסך היוממים.[11] תנאי מקדים לכך הוא פיתוח של כ-100 ק"מ של שבילי אופניים. חלק ניכר משבילים אלה נמצא על מדרכות, אבל בשנים האחרונות יש מגמה של הכנת שבילים על פי התקן החדש של משרד התחבורה (שיצא ב-2009) ושל הארכת וחיבור השבילים.

פעילות ציבורית בישראל

פעילות ציבורית רבה לעידוד נסיעה באופניים ככלי תחבורה יומיומי נעשית על ידי ישראל בשביל אופניים וכן ארגוני סביבה אחרים כמו תחבורה היום ומחר ומגמה ירוקה. חלק מהפעילות מבוצע באמצעות השימוש בכלי של מסה קריטית. פעילות זו תרמה למודעות גדלה בקרב הציבור ובקרב מתכננים, וערים רבות בישראל מקימות תשתיות לאופניים כמו שבילי אופניים, מתקני רחצה, מקומות נעילה וכו'.

נכון ל-2008 מספר חברי כנסת כמו מיכאל מלכיאור ודב חנין מנסים לקדם חוק למען עידוד תחבורת אופניים, שעבר בקריאה ראשונה ב-30 ביולי 2008. [6], ישראל בשביל אופניים וארגונים נוספים הקימו עצומה לעידוד החוק. [7]

ראו גם

קישורים חיצוניים

מידע כללי
מפות שבילי אופניים
הדרכות טכניות ורכיבה
תכנון עירוני ומדיניות לאופניים
אופניים בגילאים שונים
קישורים נוספים

הערות שוליים

  1. ^ הבנק העולמי Cycling Is Everyone’s Business 2 באפריל 2019
  2. ^ GETTING AROUND, TRANSPORTATION TODAY Jonathan Harris, 2003
  3. ^ Overweight and Obesity: Economic Consequences Centers for Disease Control and Prevention (cdc.gov)
  4. ^ A PHYSICALLY ACTIVE LIFE THROUGH EVERYDAY TRANSPORTארגון הבריאות העולמי
  5. ^ How transport can save the NHS sustrans.org.uk
  6. ^ Cycling: Towards Health and Safety, Mayhew Hillman, David Morgan, British Medical Association, 1992, Oxford University Press, ISBN 0-19-286151-4
  7. ^ COMPARATIVE RISK OF DIFFERENT ACTIVITIES magma.ca}}
  8. ^ Cycling in Great Britain Department of Transport, UK
  9. ^ All-Cause Mortality Associated With Physical Activity During Leisure Time, Work, Sports, and Cycling to Work Archives of Internal Medicine
  10. ^ סקר בנושא מרחק נסיעה לעבודה, מכון ברנדמן 2003.
  11. ^ סקר אופניים 2010, בקרב תושבי תל-אביב-יפו, עיריית תל אביב יפו, אוקטובר 2010
אופניים

תחבורת אופניים: תחבורת אופניים - תחבורה פעילה - אופניים חשמליים - תובלה באופניים - תיירות אופניים - כלכלת אופניים - הסעת ילדים באופניים - רכיבה על אופניים בגיל מבוגר

אופניים

תחבורת אופניים ברחבי העולם: אופניים באירופה - הולנד (אמסטרדם) - דנמרק (קופנהגן) - גרמניה - צרפת - בריטניה - שוודיה - ספרד (סיביליה) - ארצות הברית - ישראל (תל אביב-יפו, אופניים חשמליים בישראל)

תשתיות ומדיניות: תשתיות אופניים - שבילי אופניים - רחוב אופניים - צומת ידידותי לאופניים - חניית אופניים - מדרגות אופניים - תחבורת אופניים בעיר הררית - שילוב אופניים ברכבת - תחבורה בת קיימא - עירוניות מתחדשת - עירוב שימושי קרקע - חזון אפס תאונות דרכים - מיתון תנועה - תוכנית אב ארצית לתחבורה בת קיימא - עיר ללא מכוניות - איזור ידידותי להולכי רגל - קסדת אופניים - הגוצנטריות

מדריכים ופעילות: כיצד ללמוד לרכוב על אופניים - טיפים ליוממות אופניים - כיצד להימנע מפגיעת מכוניות - מסה קריטית - מסה קריטית בישראל - עירוניות טקטית - סיקלוביה - יום האופניים העולמי - ישראל בשביל האופניים

אקולוגיה עירונית

בבית פנימה (אורח חיים): locavore - ניקיון ידידותי לסביבה - פשטות מרצון - עבודה מרחוק - מיחשוב ירוק - שימור מזון ללא מקרר חשמלי - קומפוסט

תכנון עירוני: עירוניות מתחדשת - פרבור - עירוב שימושי קרקע - פיתוח מוטה תחבורה ציבורית - ערים ללא מכוניות - בנייה ירוקה

תחבורה: תחבורה בת קיימא - הולכי רגל - תחבורת אופניים - השפעות חיצוניות של מכוניות - מרחב משותף - BRT - תחבורת מעברים - חנייה - אופניים חשמליים

תופעות: אי חום עירוני - פרבור - ביקוש מושרה - אפקט הבייגלה - השפעות סביבתיות של מזון מהחי - תסמונת הבניין החולה - שלטי חוצות

ישובים ומדינות לדוגמא: קופנהגן - ונקובר‏ - אוטווה - בריזביין - פורטלנד - קוריטיבה - תחבורת אופניים בהולנד - BedZED - אורוויל - שכונת וובן, פרייבורג - בוגוטה - מלבורן - פריז - ברלין - ברצלונה

כלים לשינוי: אוטובוס מהלך - מסה קריטית - גינה קהילתית - מרחב משותף - בנייה ירוקה - פרמקלצ'ר - מפה ירוקה - גני הניצחון - מיתון תנועה - הליכתיות - התייעלות אנרגטית

אישים וארגונים: מרחב - התנועה לעירוניות בישראל - תחבורה היום ומחר - המרכז לקיימות מקומית - ישראל בשביל האופניים - עץבעיר - פרויקט המקומות הציבוריים - דיוויד אינגוויץ' - ז'יימה לרנר - ג'יין ג'ייקובס

ספרים וסרטים: ערים ללא מכוניות - מותן וחייהן של ערים אמריקאיות גדולות - אומת הפרברים - Walkable city - אגדה אורבנית - סוף עידן הפרברים