בוגוטה

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בוגוטה (Bogotá) היא עיר הבירה של קולומביה. בוגוטה היא העיר הגדולה והמאוכלסת ביותר בקולומביה ואוכלוסייתה נאמדת ב-7.8 מיליון איש, וכמיליון איש נוספים בפרווריה.

רקע

במשל שנים ארוכות בוגוטה הייתה ידועה בתור עיר מוכת פשע ואלימות. מאות אלפי אנשים נהרו אליה מרחבי המדינה ונוצרו בעיות קשות של תחבורה, ביוב, מים ותשתיות אחרות וכן של דיור הולם. אנשים התביישו להגיד שהם מבוגוטה וכשנשאלו על מוצאם הם נתנו את מקום מגוריהם הקודם.

תחבורה

מערכת BRT בבוגוטה.

מערכת התחבורה בעיר כוללת כיום צי עצום של אוטובוסים מהירים רבי קיבולת, BRT, שבשילוב עם תחבורת מעברים ונתיבים יעודיים לאוטובוסים (נת"צים), מהווים את TransMilenio שמשמשת כמערכת התחבורה העירונית לצורכי יוממות. נכון לשנת 2008, זו מערכת BRT הגדולה בעולם, ובשעת העומס פועלים בה מעל 1000 אוטובוסים בו זמנית, שמסיעים מעל 1.3 מיליון נוסעים ביום.

אנריקה פנלוסה נבחר לתפקיד ראש עיריית בוגוטה ב-1998. התוכנית הקודמת לפתרון בעיות התנועה בעיר הייתה הקמת רשת מוגבהת של כבישים מהירים. העלות הצפויה של התוכנית הייתה מאות מיליארדים. פנלוסה חשב שיישום התוכנית יגרום לנזק סביבתי עצום ולא יפתור את בעיות התחבורה בעיר.

הוא אמר:

מהות הקונפליקט היום, הוא אנשים ומכוניות.... עיר יכולה להיות ידידותית מאוד למכוניות או ידידותית מאוד לאנשים. אי אפשר לעשות את שני הדברים.

בעקבות ההצלחה של הקמת מערכת הסעה המונית ב-BRT על ידי ז'יימה לרנר בקוריטיבה, החליט פנלוסה להקים מערך דומה בבוגוטה. המערכת החלה לפעול בשנת 2000.

לפנלוסה יש מספר משפטים, מוטואים, שמביעים רעיונות מורכבים בתכנון עירוני לדוגמה:

  • שבילי אופניים מוגנים הם סמל לדמוקרטיה. הם מראים שאזרח שנוסע באופניים של 30 דולר חשוב לא פחות מאזרח שנוסע במכונית של 30,000 דולר. [1]

מערכת BRT בבוגוטה

מערכת ה-BRT בבוגוטה מכונה TransMilenio והיא מבוססת על מסלולי תחבורה ציבורית ועל תחבורת מעברים - אוטובוסים מפרקיים אדומים רבי קיבולת בקווי ההסעה העיקריים ברשת נתיבים יחודית ומהירה, יחד עם אוטובוסים ירוקים קטנים יותר המשמשים כמאספים בשכונות ומוליכים אל הקווים העיקריים. הנסיעה באוטובוסים הירוקים (השכונתיים) היא בחינם.

בדומה לקוריטיבה, קיימים אלמנטים הדומים לרכבת תחתית המשמשים לזירוז עליית וירידת הנוסעים ולפיכך לקיצור זמן העליה והירידה והגדלת מהירות הנסיעה. הנוסעים משלמים על הנסיעה במתקנים אוטומטיים בכניסה לתחנה ולא לנהג האוטובוס, ולכן העליה לאוטובוס מהירה מאוד. מפלס התחנה זהה למפלס דלתות האוטובוסים, וזה מאפשר כניסה זורמת מהירה ונוחה לכלל האנשים ובמיוחד לאנשים עם עגלות ילדים וגם לנכים בכיסאות גלגלים. ריבוי דלתות באוטובוס הוא עוד אמצעי להגביר את קצב הירידה והעליה.

בתחנות מרכזיות יש מתקנים משוכללים לחניית אופניים, עם שמירה ופיקוח וללא תשלום.

לפני הקמת המערכת בבוגוטה נסיעה של 30 ק"מ ארכה כשעתיים. זמן הנסיעה של מרחק דומה בשנת 2008 התקצר ל-51 דקות, פחות מחצי מהזמן.

בעקבות הקמת המערכת, ירדו התאונות ב-90%, פליטות של גזי חממה ירדו ב-40%, זמני הנסיעה התקצרו ב-30% בממוצע, ונוצרו 95,000 משרות- 40 אלף משרות בצורה ישירה, ועוד 55 אלף משרות בצורה עקיפה. [2]

תחבורת אופניים

מערכת שבילי האופניים של בוגוטה הקרוייה ciclorrutas, היא אחת מרשתות שבילי האופניים הגדולה והמושקעת בעולם, עם אורך שבילים של 303 ק"מ. התחלת הפיתוח של רשת השבילים נעשתה בשנים 1995-1998 בזמן כהונתו של Antanas Mockus כראש העירייה, והיא הורחבה מאוד על ידי אנריקה פנלוסה. מאז בניית רשת השבילים, גדל השימוש בתחבורת אופניים פי 5, ונכון לשנת 2008 הערכה היא כי מבוצעות 300,000 - 400,000 נסיעות אופניים בכל יום, בעיקר בחלקים הדרומיים, העניים יותר של העיר.

שינוי התנהגות באמצעות הומור ויצירתיות

Antanas Mockus [3] ראש העיר שכיהן לפני ואחרי פנלוסה, היה בעברו מתמטיקאי ופילוסוף.

ב-1995 נבחר מוקוס לראש עיריית בוגוטה. הוא ניהל קמפיין דל משאבים מביתה של אמו, והסתובב בחוצות העיר כשהוא מחופש לסופרמן.

במהלך כהונתו נודע בכך שהשתמש בשיטות פעולה חדשניות ויצירתיות להתמודדות עם בעיותיה של העיר, ששיפרו פלאים את מצבה. בין היתר, שיעור מקרי הרצח בעיר ירד בכ-70%, מספר ההרוגים בתאונות דרכים ירד בלמעלה מ-50%, צריכת המים הצטמצמה בכ-40%, שיעור הבתים המחוברים לתשתיות מים זורמים עלה מ-79% ל-100%, שיעור הבתים המחוברים לביוב עלה מ-71% ל-95%, כל הבתים בעיר חוברו לרשת החשמל, והכנסות העירייה מגביית מסים גדלו פי שלושה. עם זאת, נכשל בפרויקטים חברתיים שונים, ושיעורי העוני והאבטלה בעיר נותרו גבוהים.

בין השיטות יוצאות הדופן אותן הנהיג מוקוס בעיר: כדי להתמודד עם תאונות הדרכים, העסיקה העירייה 420 פנטומימאים שלעגו לעברייני תנועה, מתוך הנחת מוצא שהקולומביאנים חוששים יותר שילעגו להם מאשר לקבל קנס. בנוסף, הורה לצייר כוכב, בכל מקום בו נהרג אדם בתאונת דרכים. כדי ליצור אווירה בטוחה יותר לנשים בעיר, הנהיג "ערבים לנשים בלבד", בהם ביקש מהגברים להישאר בבתיהם, והעירייה ארגנה קונצרטים ופאבים שנפתחו לנשים בלבד, כשעל הסדר שמרו שוטרות. כדי לעודד חיסכון במים, התקלח בשידור חי, והראה שהוא סוגר את הברז בזמן שהוא מסתבן. צעד נוסף שנקט היה לבקש מתושבי העיר לשלם באופן וולונטרי מסי עירייה גבוהים ב-10%. כ-63 אלף מתושבי העיר נענו לבקשה זו.

מוקוס היה חשוף גם לאיומים מצד ארגוני גרילה, ואף עם איומים אלה בחר להתמודד בדרך יצירתית ומושכת תשומת לב, כאשר לבש שכפ"ץ מעל הבגדים, ובו חור בצורת לב.

מקורות השראה לשיטות של מוקוס היו הכלכלן המוסדי, זוכה פרס הנובל דאגלאס נורת' שחקר את המתח בין חוקים פורמליים ובלתי פורמליים, ועבודתו של Jürgen Habermas על הדרך שבה דיאלוג מייצר הון חברתי.[4] דוגמה למידת ההשפעה שיש לתמריץ פנימי להשפיע על התנהגות הובאה גם בספר האמת על באמת מאת דן אריאלי.

ראו גם

קישורים חיצוניים

תחבורה

שינוי התנהגות:

אקולוגיה עירונית

בבית פנימה (אורח חיים): locavore - ניקיון ידידותי לסביבה - פשטות מרצון - עבודה מרחוק - מיחשוב ירוק - שימור מזון ללא מקרר חשמלי - קומפוסט

תכנון עירוני: עירוניות מתחדשת - פרבור - עירוב שימושי קרקע - פיתוח מוטה תחבורה ציבורית - ערים ללא מכוניות - בנייה ירוקה

תחבורה: תחבורה בת קיימא - הולכי רגל - תחבורת אופניים - השפעות חיצוניות של מכוניות - מרחב משותף - BRT - תחבורת מעברים - חנייה - אופניים חשמליים

תופעות: אי חום עירוני - פרבור - ביקוש מושרה - אפקט הבייגלה - השפעות סביבתיות של מזון מהחי - תסמונת הבניין החולה - שלטי חוצות

ישובים ומדינות לדוגמא: קופנהגן - ונקובר‏ - אוטווה - בריזביין - פורטלנד - קוריטיבה - תחבורת אופניים בהולנד - BedZED - אורוויל - שכונת וובן, פרייבורג - בוגוטה - מלבורן - פריז - ברלין - ברצלונה

כלים לשינוי: אוטובוס מהלך - מסה קריטית - גינה קהילתית - מרחב משותף - בנייה ירוקה - פרמקלצ'ר - מפה ירוקה - גני הניצחון - מיתון תנועה - הליכתיות - התייעלות אנרגטית

אישים וארגונים: מרחב - התנועה לעירוניות בישראל - תחבורה היום ומחר - המרכז לקיימות מקומית - ישראל בשביל האופניים - עץבעיר - פרויקט המקומות הציבוריים - דיוויד אינגוויץ' - ז'יימה לרנר - ג'יין ג'ייקובס

ספרים וסרטים: ערים ללא מכוניות - מותן וחייהן של ערים אמריקאיות גדולות - אומת הפרברים - Walkable city - אגדה אורבנית - סוף עידן הפרברים