תחבורה
תחבורה (transportation) היא תנועה מכוונת של בני אדם, בעלי-חיים וסחורות ממקום אחד למקום אחר. על ידי שילוב של מכונות ותחבורה פעילה. ניתן לחלק את התחום לתשתיות (דרכים, כבישים, מסילות ברזל, מדרכות , נמלים, תשתיות עבודה מרחוק), כלי רכב (כמו מכוניות, אופניים, אוניות, אוטובסים) פעילויות (כמו תפעול התחבורה הציבורית, חוקי תעבורה, אכיפה) ותכנון עירוני (כיצד מאורגן המרחב העירוני וכיצד הוא מקל על אמצעי תחבורה שונים). תחבורה מאפשרת לבני אדם מסחר וכן החלפת רעיונות שהם דברים חיוניים עבור התפתחות של ציבליזציה. השיפור בתחבורה מאפשרת התמחות כלכלית ומהווה בסיס לגלובליזיצה. התחבורה עצמה תלויה באנרגיה הדרושה לתנועה וכן לתחזוקה של דרכים וייצור מתמיד של כלי רכב.
ישנם אמצעי תחבורה יבשתיים, ימיים, אוויריים, וחלליים, וישנם אמצעי תחבורה המשלבים מספר מאפיינים.
התחבורה היבשתית והיוממות בעולם מבוססת לרוב בעיקר על שילוב של הולכי רגל, אופניים, אוטובוסים, ורכבות יחד עם שימוש בכלי רכב פרטיים.
התחבורה הימית מורכבת במאות השנים האחרונות בעיקר מתובלה ימית והיא המובילה את רוב הסחורות בשוק העולמי. תובלה זו לא נכללת בחוויות היומיום של הציבור ולכן מקבלת פחות תשומת לב אבל היא חיונית לשם הקיום של המסחר הבינלאומי כולל היבטים שהפכו לאבני יסוד בכלכלות רבות ובלעדיהן אנשים עלולים רבים למות - במיוחד תובלה של דלקים (כמו נפט, פחם) ותובלה של מזון כחלק משוק המזון העולמי. חלקים אחרים של התובלה הימית כוללים מעבר של סחורות מורכבות יותר כמו מכוניות ,מחשבים, חומרי גלם ואף הם חשובים להמשך קיום הציבליזציה הקפיטליסטית-גלובלית. צמצום של התובלה הימית תיסוג חלק גדול מן האנושות לקיום אוטרקי-אזורי. חלק חשוב מהתובלה הימית מתקיים גם תודות למוצר ציבורי מסוג בטחון בינלאומי בימים- הגנה מפני מעשי שוד על ידי פיראטים - דבר שמוגן במאות השנים האחרונות על ידי מעצמות - במיוחד בריטניה ומאז מלחמת העולם השניה על ידי הצי של ארצות הברית.
תחבורה יכולה להיות פרטית או ציבורית; תחבורה ציבורית יכולה להיות לא-המונית (כגון מונית, ריקשה) והמונית (כגון אוטובוס, מיניבוס). תחבורה פרטית היא למשל אופניים, אופנוע ובמיוחד מכונית.
לתחבורה יש השפעות חזקות על נושא של תכנון עירוני ותכנון ציבורי בכלל - כיצד מתכננים ערים ומקומות ישוב. החל מתחילת המאה ה-20 קיים מאבק בין תכנון מוטה מכוניות ודפוסים של פרבור משתרע שנוחים לשימוש במכוניות ומובילים להגברת השימוש במכוניות מול עירוניות מתחדשת הכוללת תכנון מוטה תחבורה ציבורית תחבורת אופניים ותכנון הליכתי. ככל שמדובר במטרופולינים צפופים יותר כך יש נטיה להעדיף תכנון של עירוניות מתחדשת.
השימוש הגובר במכוניות במהלך המאה ה-20 הוביל לעליית כוחן של חברות מכוניות וכן חברות נפט שהשתמשו בכוח הכלכלי שלהן כדי לצבור גם כוח פוליטי במטרה להשפיע על קבלת החלטות בסוגיות שונות כמו תכנון עירוני, חוקי תנועה, מדיניות זיהום אוויר, הגנת הסביבה, וכן מלחמות נפט. לנפט יש משמעות מיוחדת לתחבורת מכוניות שכן רוב המכוניות כיום משתמשות במנוע בעירה פנימי שנפט הוא הדלק המרכזי שלו. חלק מין ההיבטים של כלכלה פוליטית הנוגעים למכוניות מכוסים בספר Fighting Traffic שמתאר את התחזקות כוחן של חברות מכוניות בתחילת המאה ה-20 בארצות הברית.
לתחבורה יש מספר השפעות חיצוניות משמעותיות על הכלכלה: פקקי תנועה, תאונות דרכים, זיהום אוויר, מניעה או חיזוק של אורח חיים יושבני, זיהום רעש, והשפעות על דפוסים של דיור ויוקר המחיה בערים. השפעות סביבתיות של תחבורה כוללות תרומה להתחממות עולמית ושינוי אקלים, זיהום אוויר, קיטוע שטחי מחיה ותרומה לזיהום מים וזיהום קרקע בין היתר על ידי זיהום נפט.