ערך מומלץ

ניקיון ידידותי לסביבה

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ניקיון ידידותי לסביבה הוא השימוש בשיטות ובחומרים שאינם גורמים לנזק בריאותי וסביבתי. הכוונה לחומרים שאינם תוקפים את העור ואת מערכת הנשימה, ושמערכות אקולוגיות יכולות לפרק אותם בקלות כחלק ממחזור אקולוגי קיים. הנושא כולל גם שיטות להקטנת שימוש בחומרי ניקיון, שיטות לניקוי קל וטבעי, חומרי ניקיון טבעיים וכן מוצרים מסחריים.

שימוש בחומרים ובשיטות אלה מאפשר להקטין בעיות של זיהום מים, וזיהום קרקע בעת השימוש, ובעיות של זיהום כללי בעת הייצור. כמו כן הדבר מקל על טיהור ושימוש במים אפורים ועל ידי כך לחסוך כמויות גדולות של מים.

רקע: בעיות של חומרי ניקוי סינתטיים

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – תסמונת הבניין החולה

חומרי הניקיון הנפוצים, מיוצרים מחומרי גלם אשר רובם מזיקים לסביבה ולבריאות האדם וכן מקורם במשאבים מתכלים. החומרים מיוצרים על בסיס תוצרי נפט, כלורידים, תחמוצות זרחן, חומצות אנאורגניות אגרסיביות ומתכות. הייצור של חומרים אלו כרוך בפגיעה בסביבה (לדוגמה שאיבת נפט, כרייה), ולעיתים הוא כרוך גם בפגיעה בעובדי התעשיות הללו ובקהילות לידן הן עובדות. לדוגמה אסון בופאל - אחד האסונות הסביבתיים הקטלנים ביותר בהיסטוריה נוצר על ידי מפעל לייצור חומר נגד כינים. לאחר השימוש, חלק מתוצרי החומרים אינם מתפרקים במשך שנים רבות, נאגרים במקורות המים ובים נספגים באדמה, ותורמים לזיהום מים, זיהום קרקע ולהרעלה והכחדה של החי והצומח.

החשיפה לרעלים שבחומרי הניקוי מתקיימת גם בסביבה הביתית או המשרדית שבה הם מיושמים ובכך תורמת לזיהום תוך ביתי. חלק מהחשיפה הוא בצורה ישירה בזמן השימוש בחומרי הניקוי - על ידי מגע, דרך הנשימה והעור. חלק מהחשיפה לרעלים היא חשיפה עקיפה ומתמשכת על ידי שאריות החומר הנמצאים במשטחים שנוקו, בכלי האוכל ובבגדים. חלק מהחומרים מצטברים ברקמות הגוף ואינם יוצאים החוצה. הדטרגנטים שיש במוצרים הסטנדרטיים הם אלימים ורעילים, יציבים ומצטברים. חלק מהחומרים הם תרכובות אורגניות נדיפות - תרכובות אורגניות שמדיפות כמות משמעותית של אדים שיוצרים זיהום אוויר. חלק מהחומרים הם מזהמים אורגניים עמידים.

התוצאות האפשריות לחשיפה הן בעיות אלרגיה, הזדקנות העור, בעיות נשימה וסוגים מסוימים של סרטן (ביניהם סרטן השחלות) ומהווים סיכון בעיקר לילדים (להם יש מסת גוף נמוכה יותר ורגישות גבוהה יותר להפרעות הורמונליות), נשים הרות (בעלות רגישות הורמונלית וחשופות לסיבוכים המסכנים את הילודים), זקנים ומי שסובל מבעיות נשימה. הבעיות הללו עלולות להיגרם גם עקב חשיפה קצרה, בהתאם למבנה הגנטי האישי, לרגישות לחומרים, ולמצב הבריאותי הכללי. גם מוצרים תמימים לכאורה יכולים להיות מזיקים כמו ג'ל לניקוי וחיטוי ידיים הינו בעל השפעה שלילית ומומלץ שלא להשתמש בו. [1]

בנוסף, קיימות תאונות רבות של ילדים שהורעלו לאחר ששתו בטעות נוזלי ניקוי. תאונות אלו מובילות לפציעות חמורות, למוות ולטרגדיות משפחתיות.

במקרה של מגע עם חומרים לא ידידותיים, אפשר לפנות אל המרכז לטיפול ברעלים בטלפון: 04-8529205.

היות וחומרי הניקיון הסינתטיים מבוססים על נפט ועל משאבים מתכלים הם צפויים להתייקר בעתיד בעקבות שיא תפוקת הנפט, ומנגנוני שיא תפוקה של המשאבים המתכלים האחרים. השימוש בהם הוא תהליך קווי בתוך מערכת מחזורית (מחזור אקולוגי) ולכן הם אינם מקיימים.

מה הופך תכשיר ניקיון לידידותי לסביבה

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – ניתוח מחזור חיים
  • התפרקות ביולוגית מלאה לסביבה - החומרים מתפרקים לתוך הסביבה הטבעית במהירות וללא שהם משאירים שאריות שהסביבה לא מסוגלת לעכל.
  • אי רעילות לאדם - יש חומרים טבעיים רעילים כגון בוראקס (חומר בסיס), או ציאניד. חשוב שחומרי הניקיון לא יהיו רעילים לעור, ולרקמות הגוף. מבחן מחמיר יותר הוא שניתן לאכול כמות קטנה של חומר הניקיון מבלי להינזק. אי הרעילות חשובה במיוחד בכל הנוגע לילדים שרגישים יותר לרעלים בגלל מסת גוף נמוכה יותר.
  • אי רעילות למערכות ביולוגיות - אפשר להשתמש בתוצרי הלוואי של הניקוי למערכות מים אפורים או כמי-השקייה לגינה. החומרים אינם מזיקים לחיידקים המסייעים למערכות אלו.
  • אין אדים רעילים או מגרים.
  • שימוש בחומרים ובתהליכים ברי קיימה כמקורות - לדוגמה שימוש בחומרים שאינם נכרים מהאדמה, או ממאגרים מתכלים שמקורם ביערות או בציד (לדוגמה שומן לווייתנים או תוצרי דייג לא מקיים, חקלאות שאינה מקיימת וכו'). שימוש בתוצרים של חקלאות אורגנית ומקיימת.
  • אריזות רב-פעמיות או מתכלות.
  • מוצרי הניקיון לא נוסו על בעלי חיים, אולם נוסו (במהלך ההיסטוריה) על בני אדם.
  • תנאי העסקה הוגנים, ו/או סחר הוגן. סחר הוגן וכן מסחר מקומי מורידים את אי שיוויון כלכלי. קיימות השפעות שונות של אי שוויון על הסביבה לדוגמה צריכת יתר אצל העשירים, וקיום "מהיד לפה" (גם במחיר פגיעה בסביבה) אצל העניים).
  • שימוש במשאבים מקומיים וטביעת רגל אקולוגית נמוכה. לדוגמה, שמנים מקומיים המופקים מזית, הם בעלי טביעת רגל נמוכה יותר לצריכה בישראל, ביחס לשמנים דומים שמקורם בארצות רחוקות ומצריכים תובלה רחוקה מכלים אנרגיה מחצבית, גורמים לזיהום אוויר ולפליטה של גזי חממה.
  • מעט קצף. קצף מושג בדרך כלל על ידי שילוב של חומרים מגרים ו/או חשודים כמסרטנים כמו SLS.

שימוש בחומרי ניקיון ידידותיים יותר לסביבה יכול גם למנוע המלחה של מקורות המים, הנגרמת משימוש בדטרגנטים בחומרי ניקיון סינתטיים ובעיקר מאבקות כביסה (ראו משק המים בישראל לפירוט).

חומרי ניקוי טבעיים או ממקור זמין

לימון. מאפשר ניקיון של כיורים ואמבטיות לדוגמה
  • סודה לשתייה - (נתרן מימן פחמתי, סודיום ביקרבונט או NaHCO3) הסודה היא סוג של מלח ונראית כאבקה לבנה. זה חומר אנאורגני שנמס במים ויש לו ערך הגבה בסיסי. משתמשים בה בדרך כלל לבישול ולאפייה. כחומר ניקיון היא טובה לניקיון של שומנים. אין יחס מסוים של אבקת סודה לשתייה ומים לניקוי אבנית באמבטיות ושירותים, פשוט מפזרים כמה שבא ומשפשפים. הסודה יכולה לשמש בסיס לחומרי ניקיון נוספים כמו סבון, שמפו, נוזל לניקוי שטיחים ועוד. היא יכולה לשמש לשם נטרול ריחות רעים, כחומר כביסה, לניקוי כתמים, כלי כסף ועוד.
  • חומץ - החומץ הוא חומר חומצי. הוא משמש כמסיר אבן – מהקומקום, מהאמבטיה, מהאסלה ומכל משטח אחר. צריך קצת לעזור לו בשפשוף. אפשר גם להשתמש בחומץ לא מדולל להמסת שומנים בתבנית שומנית ולסיים את העבודה עם סבון כלים ידידותי. כמו כן משתמשים בחומץ לשם שטיפת שטיחים, לכביסה ולשטיפת רצפות. שימוש נוסף הוא לשם ניקוי של מסננים וחלקים אחרים בתוך מכונות כביסה ומכונות ניקוי כלים.
  • חומץ תפוחי-עץ - משמש כחומר חומצי עדין ומרכך עבור שמפו וסבונים.
  • לימון - עוד מקור לחומר בעל חומציות נמוכה. מנקה כמעט הכל ומלבין. קליפות לימון והדרים משמשות בסיס לאקובר ולמוצרים נוספים.
  • קליפות הדרים - מכילות "ספירט" שיכול לשמש לניקוי משטחים - מקררים, תנורים, חרסינות וכן וילונות הניילון באמבטיה. קליפות ההדרים משמשות חומר גלם לחומרי ניקיון מסחריים כמו אקובר. ניתן להכין תמיסה באופן עצמאי - שיטה אחת היא להרתיח את הקליפות למשך 5 דקות במים, ואז להשתמש בתמיסה שנוצרה לשם ניקיון. אפשר לשמור את הקליפות (ללא הרתחה) לייבוש במשך מספר חודשים לשם שימוש בהם בעונות הקיץ. שיטה אחרת היא להכניס 3 קליפות (של לימון, תפוז או אשכולית או שילוב שלהם) למיכל שמכיל חצי ליטר חומץ. להשרות את הקליפות למשך שבועיים. לאחר מכן לסננן את הנוזל דרך בד חיתול דק. אפשר להגדיל את כמות הקליפות לפי הצורך. ניתן להוסיף כוס מים עם חליטת צמחים להוספת ניחוחות כמו מרווה, אקליפטוס, נענע חריפה וכו'. רצוי לאחסן במקום קריר או במקרר. [2]
  • אגוזי סבון - Indian Soap Nut שמקורו בצפון הודו ובנפל, משמש לכביסה, למכונת כלים (פחות מוצלח )ואפילו לחפיפת שער. משתמשים בקליפת האגוז בלבד, שבמגע עם מים מפרישה חומר דמוי סבון. לאחר השימוש, ניתן לזרוק את שאריות הקליפה לקומפוסט.
  • אפר טבעי - אפר טבעי הוא תוצר בעירה של חומר אורגני כמו עץ. חשוב שמקור האפר לא יהיה ממקור מזהם כמו דלק מחצבי כלשהו שעלול להכיל מתכות כבדות. האפר (יחד עם שומן) הוא מרכיב יסוד בהכנת סבון טבעי. ניתן להשתמש בו באופן ישיר לשם רחצת כלים.
  • גרביים, תחתונים, גופיות וכו' שכבר יש בהם יותר חורים מאשר בגד הופכים לסמרטוטי ניקוי.
  • מי כביסת היד יכולים לשמש לשטיפת האסלה, במקום לשפוך אותם סתם באמבטיה. ככה חוסכים מים מהניאגרה, שהיא בזבזנית המים הגדולה ביותר במשק הבית. ראו מים אפורים.
  • קולה - מסיר מדבקות ולכלוך דביק מצנצנות וכיוצא בזה, וידידותי יותר מחלק מהחלופות. הקולה אינה חומר טבעי אבל הוא חומר זמין במקומות רבים. עדיף להשתמש בחומרים טבעיים יותר כמו מיץ לימון.

ניקיון מניעתי

ניתן לשמור על בית נקי יותר, על ידי הקפדה על הקטנת כניסת גורמי לכלוך הביתה, וטיפולים מונעים. הדבר משול לשימוש ברפואה מונעת (תזונה טובה, פעילות גופנית, הקפדה על שינה) כדי למנוע מחלות עוד לפני שהן מתרחשות.

  • שטיחון לפני הבית - רוב הלכלוך שמגיע הביתה נכנס על ידי נעליים. ניגוב הנעליים בכניסה לבית מקטין את כמות הלכלוך שנכנסת. כדי לנקות את השטיחון מדי פעם כדי למנוע מהלכלוך להצטבר שם ולהיכנס הביתה.
  • חליצת נעליים בכניסה לבית - בקיץ אפשר ללכת יחפים או עם כפכפי בית, ובחורף רצוי לפרוס שטיחים (להגדלת הבידוד ולהקטנת הוצאות אנרגיה) וללכת בנעלי בית.
  • שתילת עציצים במרפסות הבית ועצים סביב לבית - חלק מהזיהום והאבק שנכנסים לבית מקורם באבק וחומר חלקיקי, ושאר גורמי זיהום אוויר. הצמחים מסייעים לטיהור האוויר הביתי מרעלים, הספקת חמצן ועוד.
  • איוורור הבית - ומניעת הכנסת רהיטים ושטיחים מזהמים, חשוב לשם מניעת תסמונת הבניין החולה.
  • בחירת מרצפות לא חלקות - מרצפות חלקות קל לראות כל פירור על הרצפה, דבר שמגדיל את תחושת אי הנוחות, גם כאשר הבית נקי. מרצפות בעלות דוגמה שאינה חלקה מאפשרות ניקיון תכוף פחות.
  • טיטוא מניעתי - טאטוא של איזורים בבית שמביאים לכלוך לשאר חלקי הבית. טאטוא של איזור המטבח, שולחן האוכל והכניסה לבית מקטין את הצורך לטאטא את שאר חלקי הבית.
  • מלחמה בקרדית אבק הבית - קרדית האבק יוצרת חלק ניכר מהאבק הביתי. ניתן להקטין בעיה זו על ידי השארת כלי בית כמו סדינים ומזרונים בשמש למשך שבוע בעונות הקיץ.
  • קומפוסט ביתי, בעיקר קומפוסט תולעים - הקומפוסט מאפשר הפרדה של הפסולת הרטובה מהיבשה, ולכן הקטנת ריחות רעים ומפגעי פסולת רטובה במטבח ובחדר המדרגות. קומפוסט שעובד היטב לא אמור לפלוט ריחות רעים (הנובעים מפירוק אנאירובי) אלא ריח של אדמה.

סוגי ניקיונות שונים

סוגי לכלוכים שניתן לנקות באופן ידידותי לסביבה:

ניקיון כללי ובאמבטיה

  • שטיפת רצפה - אפשר עם מים חמים בלבד, חומר השטיפה בעצם נועד רק לתת ריח. אפשר גם לשטוף עם מים, קצת חומץ, ושמנים אתריים אהובים : לדוגמה עשב לימון, שמן עץ תה+לבנדר, או ילנג ילנג גם עושה רצפה נקיה ומבריקה וגם משאיר ריח נעים.
  • ניקיון כללי - שפריצר שמכיל מים וחומץ ביחס של חצי:חצי, מתיזים ועוברים על זה במטלית. מבריק את הברזים,מוריד כתמי אבנית מהאמבט (היכן שהטפטוף מהברז יוצר "פס חום").
  • ניקוי חלונות - אפשר בשילוב של מטלית יבשה או מברשת להורדת אבק ראשונית, ולאחר מכן שפריצר עם מים, ולאחר מכן ייבוש באמצעות נייר עיתון.
  • ניקוי מראות - אפשר לעבור עם סמרטוט יבש אחרי המקלחת שהמראה מלאה אדים או עם סמרטוט לח. למקרים קשים יותר אפשר לנקות עם חומץ מדולל. כמו כן ניתן גם לנקות עם שפריצר של מים ואחר כך לעבור ביבש.

ניקוי רהיטים ושטיחים

  • הברקת רהיטי עץ - אפשר באמצעות שמן זית. דרך נוספת מתאימה למי שיש לו גישה לעץ אגוז מלך. יש צורך בהשגת קליפה רכה שעוטפת את האגוז כאשר הוא צעיר. חותכים את הקליפה הרכה, ומשפשפים את הרהיטים עם צידה הפנימי של האגוז. כדאי ללבוש כפפות בזמן השפשוף.[3]
  • שמירה על רהיטי עץ - כדאי להשתמש בלכה (ורנית) על בסיס מים - שאינה רעילה ושומרת על העץ מפגיעה.
  • בימי הקיץ ניתן להוציא רהיטים לתקופה של שבוע למרפסת שטופת שמש. חום השמש פוגע בקרדית אבק הבית שיוצרת חלק גדול מאבק הבית.
  • ניקוי שטיחים מאבק - ניתן לגלגל את השטיח, לטאטא מתחתיו להפוך את השטיח. כאשר דורכים על השטיח, הסיבים הזקופים של השטיח נפתחים והאבק שלכוד ביניהם נופל. בכל כמה ימים כדאי לגלגל את השטיח ולטאטא מחדש. כדאי לקיים זאת במשך תקופה של כשבוע לפחות עד להקטנת כמות האבק היומי הנאסף.
  • ניקוי שטיחים מלכלוכים קטנים - קיים רולר שמשלב מברשת מסתובבת עם מיכל איסוף. מכשיר זה היה קיים בשימוש לפני כניסתו של שואב האבק החשמלי.
  • ניקוי כימי טבעי של שטיחים - מערבבים חצי כוס של אבקת סודה לשתייה עם חצי כוס קמח תירס (קורנפלור). מוסיפים כ-15 טיפות של שמנים אתריים ריחניים (לבנדר, אורן, לימון ורדים וכו'). מערבבים היטב, מייבשים ומכניסים את התערבות למיכל של טלק תינוקות (מיכל דמוי בקבוק בעל מספר חורים בגודל של כמילימטר בקצהו). לאחר ניקוי ראשוני של השטיח, מפזרים את האבקה למשך כ-10 דקות ואז שואבים את השטיח עם שואב אבק. [4]

ניקיונות במטבח

  • שטיפת כלים - אקובר או מוצרים אחרים, אם יש סבון נוזלי טבעי, זה יכול להיות תחליף. או אפילו סבון מוצק טבעי, אותו סבון שמשתמשים בו לרחצה - בעבר היו משתמשים בסבון רגיל לכל המטרות, והתמחות בסבון היא המצאה חדשה יחסית, שלא תמיד היא לטובת הצרכן, אבל היא אינטרס תמידי של החברות המייצרות.
  • שטיפה חסכונית - שטיפה מיד לאחר הארוחה מקטינה את הצורך בסבון ובמים שכן המזון עוד לא נדבק לכלים. כדאי להשתמש במים חמים שבהם השטיפה נעימה יותר, והם ממריצים את הפעילות הכימית ומנקים טוב יותר. ניתן לחסוך מים רבים על ידי שימוש בשתי קערות. בקערה אחת מבצעים שטיפה ראשונית, לאחר מכן משתמשים בחומרי ניקוי כמו סבון אקולוגי, או קליפות הדרים. לאחר מכן ניתן לשטוף את חומר הניקיון מהכלים על ידי טבילת הכלים בסדרה של קערות כשבכל פעם ריכוז חומר הניקוי יורד.
  • אבנית מהקומקום על ידי שפשוף בקליפת לימון שנסחט עד תום (אורגני), לפני שזורקים אותו, יחד עם כמה גרגרי מלח. אפשר לנקות ככה עוד דברים, אבל חשוב גם לדעת מה לא, כי יש דברים שיקבלו כתמים מזה. אפשר גם להשתמש בחומץ או במלח לימון להסרת אבנית. מרתיחים מים עם החומץ או מלח לימון, שופכים וחוזרים על הפעולה. כל חומר חומצי ממיס אבנית- לימון, חומץ וכו'.
  • אבנית במדיח הכלים - לשים חצי בקבוק חומץ במכונה, לא משנה היכן ולהפעיל. דבר זה גם מבריק את הכלים.
  • ספלים עם כתמים של קפה - לשפוך מים חמים עם סודה לשתייה ולהשאיר כל הלילה.
  • סירים שנשרף בהם האוכל - למלא מים עד לרבע הסיר. להוסיף רבע אבקת סודה לשתייה ולהרתיח. לקרר ולשטוף.
  • הלבנה לכיורים, לאמבטיות ולמקררים עם סודה לשתייה.
  • שומנים דביקים לדוגמה, על מצית הגז, על חלונות מטבח ממתכת, מכשירי חשמל כמו מיקסר ועוד - באמצעות צמר גפן עם קצת אלכוהול לניקיון (95% או משהו). מנקה נהדר ומתאדה. גם מים חמים ממיסים שומן.
  • הברקת כלי כסף - באמצעות משחת שיניים, או אפר סיגריות. ניתן להשתמש גם באמבט סודה לשתייה - מכינים מים חמים (לשם יעילות התגובה הכימית) ובהם סודה לשתייה, ומשרים בהם את כלי הכסף כשהם במגע עם רדיד אלומיניום.
  • מראות וכיורים מנירוסטה - כשיש כתמים עקשניים, מכינים משחה מסודה לשתייה עם מים. מורחים על הכתמים ומשאירים לחצי שעה לפני שמנגבים.

ניקיון הגוף

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – שמפו טבעי
  • דאודורנט - הריח הרע בבית השחי נוצר בגלל חיידקים החיים שם ונהנים מהסביבה החומצית. ניתן להשתמש בסודה לשתייה (חומר בסיסי) שממוסת בקרם אלוורה. הסודה עצמה לא נעימה במגע ישיר עם הגוף.
  • חפיפת שער - ראו שמפו טבעי. אפשר באמצעות אגוזי סבון - מרתיחים 2 אגוזים בקצת מים, נוצר סירופ בו חופפים את השיער.
  • הכנת סבון טבעי
  • ניקוי עדשות מגע - תמיסת סודה לשתייה במים (יש לשטוף היטב אחרי הניקוי למניעת צריבה)
  • ניקוי שעוות אוזניים - תמיסת סודה לשתייה יכולה לרכך את השעווה להקל על הניקוי.
  • שטיפת שיניים - ניתן להשתמש במי-מלח עם או בלי סודה לשתייה (שגורמים להורדת רמת החומציות בפה).


כביסה בת קיימא

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – כביסה בת קיימא
כביסניים - הכנת כביסה באנרגיה מתחדשת. המים עוברים לברכה ולאחר טיפול עוברים להשקיית גינה

כביסה באבקות כביסה רגילות גורמות לעומס כבד על מערכת מי התהום - יש בהן ריכוז גבוה של מלחים ושל דטרגנטים. חוסר טיפול במים או טיפול לקוי יכולים להביא להמלחת קרקעות או להמלחת מי התהום, וכן לזיהום נחלים ומי ים.

אבקות מסוג "קומפקט" מפחיתות מאוד את הנזק שגורמת הכביסה. וכביסה באבקות אקולוגיות מפחיתה עוד יותר את הבעיה.

כביסה היא גם צרכן רציני של מים וצורכת גם כמות נכבדת של חשמל. בעיצוב פרמקלצ'ר יש פתרונות מסוג "כביסניים"- חיבור של תוף מכונת כביסה למערכת פדאלים של אופניים. לאחר מכן עושים כושר תוך כדי כביסה. המערכת דורשת כ-60 ליטר מים לכביסה. אפשר להזרים את המים לבריכה קטנה, ולאחר טיפול בהם כמי השקייה לגינה. ללא מפריד שומנים, יש להשתמש באבקת כביסה אקולוגית דוגמת אקובר.

טיפול ראשוני בכתמים

העיקרון המרכזי בהתמודדות עם כתמים הוא לטפל בהם כל עוד הם נוזליים ולא נספגו בבד. הסתערות מיידית על הכתם עם מגבת רטובה במעט במים פושרים, או בתוספת מעט סבון וכו', יכולה להקטין את הכתם, או למנוע את ספיגתו בבד, ולהקל מאוד על הטיפול בו לאחר מכן. לדבר זה יש חשיבות הן בשמירה על הבגדים או הבדים והן כדי להקטין את כמות האנרגיה, המים וחומרי הניקוי שנדרשים לניקוי הכתם.

להלן סוגי כתמים וסוג הטיפול שאמור לטפל בהם:

  • בירה - מים פושרים
  • דם - במים קרים, ולהוסיף סבון במידת הצורך. אין להשתמש במים חמים שעלולים לקבע את הכתם.
  • קקאו - במים קרים ללא סבון
  • פירות - להשרות במים קרים לפני הכביסה. אם הכתם לא יורד, לנסות להשרות עם חומץ ורק אחר כך לכבס
  • דיו- חומץ או מיץ לימון, אפשרות אחרת היא להשרות את האיזור המוכתם באלכוהול או כוהל לפני כיבוס במכונת כביסה
  • חלב - מים קרים וסבון
  • חלודה - לשים מיץ לימון חם ולכבס היטב.
  • וילונות אמבטיה - ניתן להוריד על ידי כיבוס במכונת הכביסה בתוכנית עדינה עם חצי כוס אבקת סודה לשתייה. אפשרות אחרת היא שימוש במי הדרים או בחומץ.
  • קפה - סודה לשתייה
  • מיץ - סודה לשתייה
  • יין - סודה לשתייה

חלופות לאבקות כביסה

יש מספר חלופות לשימוש באבקות כביסה רגילות:

  • אקובר.
  • אבקת הכביסה של דולפין, מוצר בשם "ליטופית", מכילה שבבי סבון משמן קוקוס ודקל.
  • אגוזי כביסה - מדובר למעשה בקליפה של אגוז שמוצאו מהודו. בעייתית בהתמודדות עם כתמים הקשים, טובים לכביסה קלה יותר (רגילה). לאגוז עצמו יש ריח חומצי מעט שאינו נעים במיוחד, אבל זה אינו הריח של הבגדים לאחר הכביסה. הריח חלש ונעים, של בגדים נקיים. כביסה צבעונית נקיה ממש, אבל אין ניקיון של כתמים קשים על כביסה לבנה וקשה יותר לניקוי (ניתן להוסיף מלבין טבעי). כמו כן הכביסה יותר רכה ונעימה מאשר עם אבקת כביסה, ללא מרכך.
  • מגנט - עולה כ-300 ש"ח - אמור לרכך את המים. יש אחריות של 7 שנים על מוצר בשם Alvito.
  • חומץ - מנקה את הבגדים וגם את מכונת הכביסה מאבנית.
  • סודה לשתייה - לא ברור כמה זה עובד.
  • תמיסת סודה לשתייה משתמשת לריכוך בגדים.

עקרונות נוספים לכביסה ולשמירה על בגדים

לא מזיק להיפטר מהדימוי שחברות הכביסה משדרות במסגרת פרסומות ותרבות הצריכה - של כתמים קשים מאוד על בגד לבן שיורדים לגמרי. גם במוצרים התעשייתיים זה בדרך כלל לא המצב. מצד שני, את רוב הכתמים ניתן להוריד על ידי "עזרה ראשונה" מהירה, ומצד שלישי, לא תמיד כתמים זה דבר רע כל כך.

בחירה של סוגי בגדים מתאימים לאירוע ולמקום, או לקנות בגדים עמידים יותר בכלל- לדוגמה נעליים ומכנסיים בצבע כהה יתלכלכו פחות.

  • קיום סבב כביסה תכוף יותר- ו/או השריה מוקדמת מונעת מהכתמים להתייבש.
  • ייבוש ממושך בשמש מסייע להורדת כתמים מבגדים לבנים.
  • שימוש בחומץ - הן כחומר ניקוי לבגדים, והן כדי להוריד אבנית מהחלקים המכניים של המכונה. מכונה נקייה יותר חסכונית יותר בחשמל ובמים.
  • כיבוס של בגדי תינוקות באופן מיידי - אם יש 3 דקות, אפשר עם מעט סבון להוריד רוב סוגי הלכלוך, לשטוף פעם או פעמיים ובכך להימנע מבגד מלוכלך מאוד.

חברות מוצרים ידידותיים לסביבה:

  • טיפ כללי לכל סוגי המוצרים - אפשר לפעמים לדלל את הכמות המומלצת על ידי היצרן פי 2 או אפילו פי 4. לא תמיד יש צורך בניקיון "מלא", ורמת הניקיון הרצויה משתנה על פי הצרכים שלנו.
  • שיח הטבע יבואנית של אגוזי סבון ומוצרים אקולוגיים לשימוש יומיומי.
  • אקו-גרין – נוזל לרחיצת כלים, נוזל לשטיפת רצפות, נוזל לכביסה, ונוזל לניקוי כללי (כ-18 ש"ח לליטר). פרטים אצל רני וחדוה כשר‏.
  • סאנריידר‏ - המחירים גבוהים, אך החומרים תמציתיים ומספיקים לזמן רב. Sunbright הינו חומר טבעי לחלוטין בריכוז גבוה מדיח כלים, שטיפת רצפות, דלפקים, תנורים, שטיחים ועוד
  • אקובר - נוזל לניקוי כללי שכל תהליכי הפקתו וייצורו טבעיים וידידותיים לסביבה. להשיג בחנויות טבע במחיר של 14 שקלים בלבד לליטר.

ספרים

  • הכל בו - מדריך העצות השימושיות לבית אברהם שרם, הוצאת כתר
  • כתמים - המדריך המקיף להסרת כתמים אברהם שרם, הוצאת כתר

ראו גם

קישורים חיצוניים

פתרונות מסחריים


אקולוגיה עירונית

בבית פנימה (אורח חיים): locavore - ניקיון ידידותי לסביבה - פשטות מרצון - עבודה מרחוק - מיחשוב ירוק - שימור מזון ללא מקרר חשמלי - קומפוסט

תכנון עירוני: עירוניות מתחדשת - פרבור - עירוב שימושי קרקע - פיתוח מוטה תחבורה ציבורית - ערים ללא מכוניות - בנייה ירוקה

תחבורה: תחבורה בת קיימא - הולכי רגל - תחבורת אופניים - השפעות חיצוניות של מכוניות - מרחב משותף - BRT - תחבורת מעברים - חנייה - אופניים חשמליים

תופעות: אי חום עירוני - פרבור - ביקוש מושרה - אפקט הבייגלה - השפעות סביבתיות של מזון מהחי - תסמונת הבניין החולה - שלטי חוצות

ישובים ומדינות לדוגמא: קופנהגן - ונקובר‏ - אוטווה - בריזביין - פורטלנד - קוריטיבה - תחבורת אופניים בהולנד - BedZED - אורוויל - שכונת וובן, פרייבורג - בוגוטה - מלבורן - פריז - ברלין - ברצלונה

כלים לשינוי: אוטובוס מהלך - מסה קריטית - גינה קהילתית - מרחב משותף - בנייה ירוקה - פרמקלצ'ר - מפה ירוקה - גני הניצחון - מיתון תנועה - הליכתיות - התייעלות אנרגטית

אישים וארגונים: מרחב - התנועה לעירוניות בישראל - תחבורה היום ומחר - המרכז לקיימות מקומית - ישראל בשביל האופניים - עץבעיר - פרויקט המקומות הציבוריים - דיוויד אינגוויץ' - ז'יימה לרנר - ג'יין ג'ייקובס

ספרים וסרטים: ערים ללא מכוניות - מותן וחייהן של ערים אמריקאיות גדולות - אומת הפרברים - Walkable city - אגדה אורבנית - סוף עידן הפרברים


בריאות הציבור, קידום בריאות, ורפואה מונעת
תזונה והרגלי אכילה: מזון מעובד - השמנת יתר - סוכרת - כלכלת השמנה - עיצוב להרזיה - מזון מהיר ותעשייתי - סוכר - משקאות ממותקים - מלח - בשר מעובד - מזון אורגני - דגנים מלאים
הרגלי חיים והתמכרויות: התמכרות - עישון - מניעת עישון - גמילה מעישון - אלכוהול ובריאות - השלכות בריאותיות של טלוויזיה - התמכרות למשחקי מחשב
תנועה ובטיחות בתחבורה: השפעות בריאותיות של מכוניות - זהירות בדרכים - תחבורה פעילה - הליכתיות - מיתון תנועה - תחבורת אופניים - כיצד להימנע מפגיעת מכוניות - אורח חיים יושבני - אורח חיים פעיל - פעילות גופנית
זיהום וסיכונים לשיבוש מערכות: גורמים מסרטנים - זיהום - זיהום אוויר - זיהום מים - זיהום במזון - חומרי הדברה - מתכות כבדות - ניקיון ידידותי לסביבה - משבש אנדוקריני - טרטוגן - עמידות לאנטיביוטיקה
רווחה נפשית וחברתית: פסיכולוגיה חיובית - מתח נפשי - דיכאון - חמש דרכים לרווחה - הון חברתי - גורמים חברתיים המשפיעים על הבריאות
עקרונות ונושאים מערכתיים: הוליזם - גורם סיכון בריאותי - נטל תחלואה - נכות - אזורים כחולים - טכנולוגיה נאותה - חשיבה מערכתית - רפואה משתתפת - חברות התרופות - הכחשת נזקי העישון - עקרון הזהירות המונעת - עירוניות מתחדשת - אי שוויון בריאותי - אי שוויון בריאותי בישראל - סיבות מוות בישראל