דאודורנט טבעי

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

דאודורנט טבעי (באנגלית: Natural Deodorant) הוא דאודורנט המיוצר מחומרים שנוצרו כתוצאה מתהליכים טבעיים ובלתי רעילים כמו סודה לשתייה, ושמנים מצמחי מאכל.

דאודורנטים מיועדים להקטין ריחות לא נעימים מאזורי גוף לא מאווררים כמו בית השחי. הזיעה עצמה נטולת ריח. הריח הוא תוצר של פירוק חיידקים השוכנים על העור וכן מזון שאנו אוכלים. הזיעה משמשת את הגוף כדי לקרר את הגוף. הסיבה לריחות האלה היא חוסר איוורור מספיק, וסביבה חומצית שמהווה מקור גידול לחיידקים. נטרול של סביבה זו על ידי ניקיון, איוורור והורדת החומציות מהווה את האסטרטגיה של דאודורנט טבעי.

השלכות בריאותיות של דאודורנט כימי

מלחי אלומיניום

יותר מ-95% מהדאודורנטים מכילים דבקים ואלומיניום, אשר סותמים את נקבוביות העור ובכך מונעים את הפרשת הזיעה הטבעית החיונית לתפקוד התקין של הגוף. אצל מיעוט מהאנשים מלחים אלו סוגרים לגמרי את הנקבוביות ועלולים ליצור תהליך דלקתי הדומה לתגובה אלרגית. ‏‏[1] יצרני הדאודורנטים מציינים על המוצרים כי יש לבדוק אותם על הגוף בטרם שימוש נרחב. מחקרים שנעשו בכלבים ‏‏[2] ועכברים ‏‏[3] הראו השפעה מזיקה של מלחי האלומיניום הנמצאים בדאודורנטים, וכמות מוגברת של החומרים נצפתה גם במוחם של חולי מחלת אלצהיימר - אך לא נמצאה סיבתיות בין העובדות. ‏‏[4] ‏‏[5]

מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) הודיע כי שימוש יום-יומי בדאודורנטים בקרב אנשים הסובלים מבעיות בתפקוד הכליות עלול להציב אותם בקבוצת סיכון, ועל כן עליהם להיוועץ ברופא בטרם השימוש במוצרים המכילים מלחי אלומיניום. ‏‏[6]

השלכות סביבתיות וחברתיות של דאודורנט כימי

כרייה והפקה של אלומיניום היא פעולה יקרה מבחינה כלכלית ואנרגטית ומזהמת מבחינה סביבתית, ואלומיניום הוא משאב מתכלה. נוסף לכך האריזה של הדאודורנט היא חד פעמית והוא לרוב מיובא מחו"ל ומחירו יקר בהרבה מול הכנה עצמית של דאורדורנט טבעי.

הכנת דאודורנט טבעי

היבט אחד הוא הרעת תנאי המחייה של חיידקים הגורמים לריח. מסיבה זו חשוב לשמור על חולצות מאווררות, כמו חולצות כותנה ועל ניקיון.

הבסיס להכנת דאודורנט טבעי הוא סודה לשתייה (סודיום בי-קרבונט), אבקה לבנה המשמשת לבישול והיא בעלת מבנה כימי בסיסי. הבסיס מקטין את החומציות ומקשה על החיידקים לגדול. ניתן למרוח סודה לשתייה באופן ישיר על העור באצבעות לחות.

יש אנשים שחשים גירוי או צריבה בגלל הסודה לשתייה. דרך אחת למנוע גירוי כזה הוא לטחון את הסודה (אפשר בבלנדר) כדי לתת לה מרקם של אבקת סוכר שאינו פוצע את העור. דרך אחרת היא לערבב סודה לשתייה בג'ל גולמי, חמאת שיאה או בשמן קוקוס ובתוספת קורנפלור, ולאחסן בכלי זכוכית המתאים לקרם. דבר זה גם מקל על ניוד במקום לסחוב אבקה.

הסודה לשתייה היא נטולת ריח, ולשם בישום אפשר להשתמש בשמנים אתריים המופקים מצמחים כמו לבנדר, גרניום, אקליפטוס, רוזמרין, ועוד.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ‏חברת דיוויד שילד (David Shield), "דאודורנט - סכנת אמת או חשש מופרז?", 12/06/2007
  2. ^ "Rapid Communications: Antiperspirant Induced DNA Damage in Canine Cells by Comet Assay - Toxicology Mechanisms and Methods"
  3. ^ ‏Anane R, Bonini M, Creppy EE (September 1997). "Transplacental passage of aluminum from pregnant mice to fetus organs after maternal transcutaneous exposure". Hum Exp Toxicol 16 (9): 501–4. PMID 9306136‏
  4. ^ ‏Trapp GA, Miner GD, Zimmerman RL, Mastri AR, Heston LL (December 1978). "Aluminum levels in brain in Alzheimer's disease". Biol. Psychiatry 13 (6): 709–18‏
  5. ^ Rapid Communications: Antiperspirant Induced DNA Damage in Canine Cells by Comet Assay - Toxicology Mechanisms and Methods
  6. ^ אזהרת מנהל המזון והתרופות האמריקאי