מונסנטו
חברת מונסנטו (באנגלית: Monsanto) היא תאגיד רב לאומי שעוסק בכימיקלים לתעשייה ולחקלאות, בביוטכנולוגיה חקלאית ובהנדסה גנטית. זוהי חברת הזרעים הגדולה בעולם. זהו היצרן הגדול בעולם של קוטל העשבים "ראונד-אפ" (glyphosate, Roundup) - קוטל העשבים הנמכר ביותר בהיסטוריה. מונסנטו היא גם היצרנית המובילה בעולם של זרעים שעברו הנדסה גנטית, והיא מחזיקה ב-70%-100% מנתח השוק עבור חומרי הדברה וחקלאות שונים. חברת הבת Agracetus מייצרת זרעים עמידים לרעל ה"ראונד-אפ" באופן בלעדי.
החל משנת 1995 החלה חברת מונסנטו, שעד אז עסקה רק בייצור חומרי הדברה שונים, בקניית חברות זרעים. בשנת 2005 היא השלימה את הרכישה של חברת Seminis Inc והפכה להיות חברת הזרעים הגדולה בעולם. נכון לשנת 2006, מונסנטו מעסיקה מעל 16,000 עובדים, ויש לה רווח שנתי של 7.3 מיליארד דולר.
מונסנטו היא אחד הגורמים המרכזיים בקידום הנדסה גנטית, ברישום פטנטים על זנים של צמחים רגילים, בפיתוח ובהפצה של הורמון הגדילה לבקר rBGH. יש לחברה היסטוריה ארוכה של מקרי זיהום, תביעות משפטיות, ושערוריות ציבוריות. החברה נוקטת בשיטות אגרסיביות של לובי פוליטי, דלת מסתובבת וקידום חקיקה שתשפר את מעמדה. פעולות אלה הפכו אותה למטרה לביקורת מצד פעילי אנטי גלובליזציה כמו גם פעילי סביבתניים וחקלאות בת קיימא.
היסטוריה
מונסנטו נוסדה בשנת 1901, בלואיס, מיזורי, על ידי John Francis Queeny, שעבד בתעשיית התרופות. הוא ייסד את החברה עם הכסף של עצמו מהפצת משקאות קלים, ונתן לחברה את שם המשפחה הקודם של אשתו. גיסו היה Emmanuel Mendes de Monsanto פיננסייר עשיר של חברות סוכר מפורטו-ריקו. המוצרים הראשונים של החברה היו תוספים למזון, כמו ממתיקים מלאכותיים, סכרין, קפאין ונילין ועוד.
מונסנטו התפשטה לאירופה בשנת 1919 על ידי שותפות עם Graesser's Chemical Works מוויילס, בייצור ונילין, אספירין וחומרי גלם שלהם, ולאחר מכן כימיקלים לעיבוד גומי. בשנות ה-20 מונסנטו הרחיבה את פעילותה לכימיקלים תעשייתיים כמו חומצה גופרתית ותרכובות PCB. בנו של המייסד, Edgar Monsanto Queeny, החל לנהל את החברה בשנת 1928.
בשנת 1926, ייסדה החברה עיירה הקרויה מונסנטו, באילינוי (כיום קרויה Sauget). העירייה נוצרה כדי לספק אווירה רגולטורית מתירנית, וכדי לאפשר מיסוי נמוך למפעלי הכימיקלים של מונסנטו, בתקופה שבה מועצות מקומיות היו אלה שהוסמכו לקבוע ולאכוף את החקיקה הסביבתית. העירייה שינתה את שמה לכבוד Leo Sauget, נשיא הכפר הראשון שלה.[1]
מונסנטו החלה לייצר DDT בשנת 1944, יחד עם 15 חברות נוספות. חומר הדברה זה התקבל בהתלהבות רבה במלחמה נגד יתושים נושאי מלאריה. עקב הרעילות של DDT השימוש בו נאסר בארצות הברית בשנת 1972. בשנת 1977 מונסנטו הפסיקה לייצר תרכובות PCB. הקונגרס האמריקאי אסר על ייצור תרכובות PCB בארצות הברית שנתיים לאחר מכן.
בשנת 1946, מונסנטו פיתחה את דטרגנט הכביסה "All" והחלה לשווק אותו. החברה מכרה את קו הייצור ל-Lever Brothers בשנת 1957. בשנת 1954, מונסנטו בשותפות עם ענקית הכימיקלים באייר הקימו את Mobay Chemical Corporation, לשיווק פוליאוריתן (Polyurethane) בארצות הברית. החומר משמש בתעשיות הריפוד, האריזה, לשם בידוד מבנים ועוד.
בשנות ה-60 וה-70 של המאה ה-20 מונסנטו הייתה אחת היצרניות העיקריות של "אייג'נט אורנג'" (חומר רעיל המכיל דיוקסין) עבור צבא ארצות הברית, שהשתמש בו במלחמת ויאטנם [2] היא גרמה לפינוי הקהילה ב- Times Beach, מיסורי, בגלל זיהום המקום בדיאוקסין. היא סרבה לקבל עליה אחריות מלאה לזיהום של עיירה באלבמה בחומר הרעיל PCB.
פיל אנג'ל (Phil Angell), מי שהיה מנהל התקשורת של מונסנטו, אמר בראיון לניו יורק טיימס ב-25 אוקטובר 1998:
מונסנטו לא צריכה לערוב לבטיחות של מזון ביוטכנולוגי. האינטרס שלנו הוא למכור כמה שיותר ממנו. ההבטחה לגבי בטיחות היא עבודה של סוכנות המזון והתרופות [FDA] של ארצות הברית [3] | ||
ראונד אפ והמהפכה הגנטית
בשנות ה-70 החל תאגיד מונסנטו לשווק את קוטל העשבים ראונד-אפ. בהיותו קוטל עשבים מוצלח מאוד, הוא הפך לקוטל העשבים הפופולרי ביותר בהיסטוריה. בשנות ה-90 המהפכה הירוקה החלה להפוך למהפכה הגנטית עם הכניסה של הנדסה גנטית לתחום החקלאות והחלפת מקטעי גנים בתוך הגנום של הצמחים. מונסנטו שינתה באמצעות הנדסה גנטית זרעים כך שיהיו עמידים לראונד-אפ. תהליך זה הוביל לכך שהחברה שמוכרת לחקלאים את קוטלי העשבים היא גם אותה החברה שמוכרת את הזרעים. לפני דור לא תמיד היו מרססים את הזרעים בקוטלי עשבים.
מונסנטו המשיכה ושיווקה את תירס ה-BT, שבו כל תאי הצמח מייצרים רעלן טבעי נגד חרקים. אם תולעת אוכלת כל חלק בצמח היא מתה.
פטנטים על זנים קיימים
החל משנות ה-90 תאגידים החלו להוציא פטנטים על כל הזרעים, לא רק כאלה שעברו הנדסה גנטית. על פי הסרט עתיד המזון משנת 2004, מוערך כי מונסנטו לבדה רשמה על שמה כ-11,000 פטנטים על זנים כאלה. בעלות על זרעים אלה מאפשרת השתלטות עתידית על שוק המזון - שכן אם יצטרכו את הזנים אלה, הם יהיו בבעלות של התאגידים בעלי הפטנטים.
השתלטות חברות ההדברה על חברות הזרעים
החל משנת 1995 חברות בתעשיית חומרי ההדברה של ארצות הברית, החלו לקנות ולהשתלט על חברות זרעים. ד"ר צ'רלס בנברווק (charles M. Benbrook לשעבר ראש דסק החקלאות באקדמיה הלאומית למדעים של ארצות הברית) מעיד כי "תעשיית חומרי ההדברה של ארצות הברית, קנתה את תעשיית הזרעים". מונסנטו השקיעה 8 מיליארד דולר בקניית עשרות חברות זרעים.
מעורבות מונסנטו בישראל
בשנת 2005, מונסנטו חתמה על הסכם שיתוף פעולה עם חב' "הזרע". [4] ב-2008, מונסנטו השקיעה כ-65 מיליון דולר בחברת "אבוג'ן" [5], ורכשה את חברת האם ההולנדית של "א.ב. זרעים" [6]. ב-2011 רכשה את "ביאולוג'ייקס" [7], וב-2013 את "רוסטה גרין" [8]. ב-2014 מונסנטו מצטרפת לתכנית שיתוף פעולה עם תאגידים רב-לאומיים של לשכת המדען הראשי [9] , מה שמצית גל מחאה נגד מונסנטו, שמאחד פעילים סביבתיים. [10]
פשעים ועבירות
שפיכת פסולת רעילה בבריטניה
בין השנים 1965 ו-1972 שילמה מונסנטו לקבלנים כדי שאלה ישפכו באופן בלתי-חוקי אלפי טונות של פסולת רעילה באתרי פסולת בבריטניה, תוך ידיעה שהדבר יביא להרעלתם של בעלי-חיים, צמחים ובני-אדם. סוכנות הסביבה הבריטית אמרה כי הכימיקלים המשיכו לזהם את האטמוספירה במשך 30 שנה לאחר השלכתם.[11]
מחצבת Brofiscin ליד Cardiff התפרצה בשנת 2003, והפיצה אדים רעילים בסביבתה. אך הקהילה המקומית לא ידעה כי יש חומרים רעילים במחצבה. דו"ח של הממשלה הבריטית טוען כי 67 כימיקלים, כולל נגזרות של אייג'נט אוראנג', דיאוקסינים וPCB שיוצרו באופן בלעדי על ידי מונסנטו, דולפים מאיזור במחצבה שלא היה מורשה בהכלת חומרים מסוכנים. התברר כי מי התהום זוהמו משנות ה-70. נמתחה ביקורת על הממשלה על כי זו נכשלה בפרסום מידע על ההיקף והחומרה של זיהום זה. על פי סוכנות הסביבה הבריטית, עלות הטיפול במחצבה יכול להגיע לכ-100 מיליון ליש"ט.
הרשעת שוחד באינדונזיה
בינואר 2005, מונסנטו הסכימה לשלם קנס על סך 1.5 מיליון דולר בגלל האשמות נגדה לגבי מתן שוחד לפקיד אינדונזי בכיר. מונסנטו הודתה כי מנהל בכיר במונסנטו הורה לחברת ייעוץ אינדונזית לתת שוחד בסך 50,000 דולר לפקיד בדרג גבוה במשרד הסביבה האינדונזי בשנת 2002, בנסיון להימנע מהערכת השפעה סביבתית של הכותנה שלה שעברה הנדסה גנטית. מונסנטו עמדה בפני כתב אישום פלילי ואזרחי מצד משרד המשפטים האינדונזי ומצד SEC האמריקאי (סוכנות אמריקאית לאכיפת חוקי הבורסה). היא הסכימה לשלם מיליון דולר למשרד המשפטים וחצי מיליון דולר ל-SEC כדי להגיע לעסקת טיעון בנושא השוחד ופרשיות נוספות קשורות. [1]
קנס בצרפת על פרסומת מטעה
ב-26 בינואר 2007 נקנסה מונסנטו בסכום של 19,000 דולר על הטעיית הציבור בדבר ההשפעות הסביבתיות של קוטל העשבים "ראונד-אפ" שהיא משווקת. היו"ר לשעבר של "מונסנטו חקלאות" בצרפת נמצא אשם בפרסום מטעה בגלל שהציג את הראונד-אפ כחומר שמתפרק באופן טבעי וכי לאחר השימוש בו הוא משאיר את הקרקע נקייה. בשנת 2001 ארגוני סביבה וארגונים לזכויות צרכנים הגישו תביעה נגד מונסנטו בגלל שהחומר glyphosate, שהוא המרכיב העיקר בראונד-אפ נמצא בסיווג של "מסוכן לסביבה" ו"רעיל ליצורים ימיים" על פי תקנות האיחוד האירופאי. גם המפיץ של מונסנטו בצרפת, Scotts France, נקנס בסכום של 15,000 אירו. מונסנטו שילמו גם דמי משפט בסך 8,000 אירו לארגונים התובעים.
זיהום מים ב-PCB בארצות הברית
במשך 40 שנה הייתה מונסנטו מונופול על ייצור תרכובות PCB בארצות הברית. החברה נאבקה כדי להגן על המשך השימוש וההפצה בחומר הרבה לאחר שהחומר הוכר ברחבי העולם כמזהם עולמי וכחומר המצטבר במעלה שרשרת המזון. מזכר פנימי ציין כי "אנחנו לא יכולים להפסיד דולר אחד".[12] מונסנטו הפסיקה לייצר את תרכובת ה-PCB בשנת 1977, והם הוצאו אל מחוץ לחוק בארצות הברית בשנת 1979. תרכובות PCB הן חומר מסרטן ורעיל, ועלול לשבש את מערכת ההורמונים בגוף ולגרור נזק לעוברים, גם כאשר החשיפה אליו היא בכמויות קטנות מאוד.
בשנות ה-60, המפעל של מונסנטו ב-Sauget אילינוי היה היצרן הגדול ביותר של תרכובות PCB, שנשארו במים באיזור Dead Creek Sauget. מקור רשמי בסוכנות הגנת הסביבה של ארצות הברית התייחס למקום כ-"אחת הקהילות המזוהמות ביותר באיזור" ו-"מרק של כימיקלים שונים".[13]
בשנת 2002, פרסם העיתון הוושינגטון פוסט כתבת שער על המורשת של זיהום מים חמור שנגרם לנחלים ולמזבלות של העיירה אניסטון (Anniston), אלבמה, בעקבות ייצור והפטרות מתרכובות PCB. תביעה שהוגשה נגד החברה הובילה לחשיפת מסמכים פנימיים של מונסנטו שהראו שהמפעל המקומי שפך ביודעין פסולת עם כספית ו-PCB לתוך נחלים מקומיים במשך 40 שנה.[12] מסמכים פנימיים של התאגיד שנתגלו בזמן המשפט גילו כי מנהלי מונסנטו ידעו על כך במשך שנים רבות וניסו להסתיר את האמת על ידי מסמכים עם כותרות כמו "חסוי: קרא והשמד". בשנת 1966 גילו מנהלים במונסנטו כי דגים שהוכנסו לנחלים ליד העיירה מתו בתוך 10 שניות, תוך הקזת דם וקילוף של הקשקשים, הם לא אמרו דבר לאיש. בשנת 1969 הם גילו כי דג בנחל אחר הכיל כמות PCB בריכוז גבוה פי 7,500 מהריכוז המותר. הם החליטו כי "יש עניין מועט בכניסה למאמצים יקרים בהקטנת הפליטות". בשנת 1975, מחקר פנימי של החברה גילה כי חומרי PCB גורמים לגידולים סרטניים בעכברים. הם הורו על שינוי המסקנות מ"מסרטן בצורה קלה" ל"לא נראה שהוא קרציוגני".[12]
בכתבה אחרת שפורסמה בשנת 2002, דיווח הניו-יורק טיימס, שמונסנטו שפכה 45 טונות של PCB לתוך Snow Creek, ערוץ שזרם אל Choccolocco Creek שבשנת 1969 סיפק את רוב מי השתייה של האיזור. כמו כן קברה החברה מיליוני ק"ג של PCB במזבלות פתוחות בגבעות בקרבת המפעל וסביב שכונות מגורים. [14]
בארצות הברית PCB הוצא מחוץ לחוק בשנת 1979, אבל מונסנטו לא ניקתה כראוי את השטח. רמות זיהום נתגלו מאוחר יותר על ידי הרשויות. מונסנטו ניקתה ביוזמתה שטח מסויים, אבל הדבר לא היה מספק. הדבר הוביל לחקירה מהירה מצד סוכנות הסביבה של ארצות הברית. הוגשו 5 תביעות ייצוגיות נגד החברה [2].
חברת סלושה (Solutia), חברת בת של מונסנטו, שהייתה הנתבעת העיקרית בתיק, הודיעה כי היא קרובה לפשיטת רגל בגלל עלויות המשפט, דבר זה היה הופך את מונסנטו לנתבעת העיקרית. מספר ימים לאחר מכן, ב-22 בפברואר 2002, מונסנטו, סלושה וחברת הביטוח, הגיעו להסדר במסגרתו הן חויבו לשלם סך של 700 מיליון דולר ל-20,000 מתושבי העיירה אניסטון שסבלו מזיהום PCB. מתוך סכום זה מונסנטו שילמה 390 מיליון דולר, הביטוח המסחרי 160 מיליון דולר וסלושה 50 מיליון דולר.[15] מונסנטו נמצאה אשמה ב"הזנחה, הפקרות, הדחקה של האמת, הטרדה, הסגת גבול, והתנהגות שערורייתית".[16]
נכון לשנת 2013, מונסנטו קשורה ל-9 אתרים זיהום "אקטיביים" ועוד 32 אתרים "לא פעילים" בארצות הברית, בבסיס הנתונים של אתרי זיהום של הסוכנות להגנת הסביבה של ארצות הברית.[17] מונסנטו נתבעה והגיע לפשרות במספר רב של תיקים הקשורים לפגיעה בבריאות עקב זיהום והרעלה של עובדיה ושל תושבים בקרבת מזבלות שלה.[18] [19]
תביעות של החברה
התביעה נגד פרסי שמייזר
פרסי שמייזר הוא חקלאי קנדי מססקצ'ואן. בסוף שנות ה-90 הוא גידל קנולה. בתקופה זו הוא קיבל מכתב מתאגיד מונסנטו שטען שזרעים בעלי עמידות לקוטל העשבים "ראונד-אפ" ששייכים לתאגיד נמצאו על אדמתו, וכי הוא חייב להם כסף בגלל שהפר את הפטנט שלהם.
חקלאים רבים אחרים מקבלים מכתבים דומים, בגלל האבקה מחקלאים שכנים, ורובם משלמים כדי שלא להסתבך. שמייזר שכיהן בעבר כנציג של המחוז שלו, סירב לדרישות התאגיד. הוא טען שהוא לא רוצה לזרוע זרעים כאלה וכי הוא לא יודע איך הם הגיעו לאדמתו - כנראה דרך זרעים אבקה שעפה מחקלאים שכנים. כתוצאה מכך הוא נתבע על ידי התאגיד.
שמייזר הפסיד בבית המשפט המחוזי והחל לערער עד לבית המשפט העליון בקנדה. בית המשפט העליון הקנדי קבע שלא ניתן להוציא פטנט על יצורים "מצורת חיים גבוהה" - כמו עכברים או צמחים. ועם זאת נקבע בתיק של שמייזר כי למרות שהצמח הוא לא דבר שניתן להוציא עליו פטנט הדנ"א בצמח הוא כן דבר בעל פטנט. נקבע לכן ששמייזר ישלם לחברה רק על הערך הנוסף שניתן לו בגלל השימוש בדנ"א המהונדס - הערך המוסף הוא אפס בגלל שהדבר נחשב כדבר לא רצוי על ידי הצרכנים. כמו כן נקבע ששמיזר ישלם את דמי ההוצאות המשפטיות שלו ושמונסנטו ישלמו את דמי ההוצאה המשפטית שלהם - כך ששמייזר לא שילם למונסנטו דבר.
המשפט יצר הד תקשורתי נרחב, והוסיף לביקורת הרבה שנמתחה כבר על מונסנטו בעקבות פעילותה בתחום ההנדסה הגנטית.
תביעה בנוגע להורמון הגדילה לפרות
בשנת 2003 מונסנטו תבעה את מחלבת Oakhurst במדינת מיין, על שזו פרסמה כי מוצרי החלב שלה, באו מפרות שלא טופלו בהורמון הגדילה rBGH, שמיוצר על ידי מונסנטו, בטענה כי פרסומת כזו מזיקה לעסקים שלה נשיא המחלבה אמר בתגובה "חייבת להיות לנו זכות לתת לאנשים לדעת מה נמצא ומה לא נמצא בתוך החלב שלנו."[3]
מעורבות פוליטית
תרומות פוליטיות
בשנת 2008 תרמה מונסנטו 186,250 דולר למועמדים שהתמודדו בבחירות לתפקידים פדרליים בארצות הברית. 42% מהתרומות הלכו למפלגה הדמוקרטית ו-58% למפלגה הרפובליקנית. בשנת 2010 התאגיד תרם 72,000 דולר - 50% למפלגה הדמוקרטית, 49% למפלגה הרפובליקנית. [20]
לובי פוליטי
החברה הוציאה 8.8 מיליון דולר על לובי פוליטי בשנת 2008. 1.49 מיליון דולר הוצאו לחברות לובי חיצוניות, ושאר הסכום ניתן ללוביסטים שמועסקים ישירות על ידי החברה. [21]
לוביסט לשעבר של מונסנטו, [Michael R. Taylor מונה כיועץ בכיר לוועדת בטיחות מזון של מנהל המזון והתרופות של ארצות הברית, ביולי 2009.[22]
הטיות מחקרים
- ערך מורחב – הטיית מחקרים
ד"ר איגנסיו צ'אפלה פרסם מחקר בירחון נייצ'ר ובו ציין בעיית של זיהום בתירס מהונדס גנטית. התגובה היתה מכתבי קוראים זועמים לעורך כתב, שטענו לשגיאות גסות והטיה מכוונת. רק אחרי ש"נייצ'ר" התנצל על הפרסום והאוניברסיטה של צ'אפלה שללה ממנו את הקביעות, נחשף ש"הקוראים" אינם אלא גדוד של אנשי יחסי הציבור של מונסנטו. [23]
ראו גם
- העולם על פי מונסנטו (סרט), סרט תיעודי המתאר את מעללי החברה
- עתיד המזון (סרט) סרט תעודה על הנדסה גנטית.
- זרע רע (סרט)
- שוק המזון העולמי
- PCB
- הנדסה גנטית
קישורים חיצוניים
- מונסנטו בוויקיפדיה האנגלית
- פרופיל החברה באתר הסרט "זרע רע"
- מורשת הזיהום של העולמית של מונסנטו פירוט על נושא יחסי הציבור וסוגיות אחרות סביב פרשת הזיהום באניסטון, אלבמה. SourceWatch
- הרחבה על הזיהום באניסטון, אלבמה chemical industry archives* השולטים על המזון (סרט) פרוייקט אמת אחרת
- התפשטות חיפושיות עמידות לתירס מהונדס ב-BT, והשפעת מונסנטו על הרגולציה בתחום החקלאות Tom Philpott בארגון החדשות Mother Jones, 8.12.2011
- סרטים
- מונסנטו הסתירה זיהום במשך שנים באניסטון, אלבאמה קטע מתוך הסרט "העולם על פי מונסנטו"
הערות שוליים
- ^ "Yes, in My Backyard: Tiny Sauget, Illinois Likes Business Misfits," Wall Street Journal, Oct. 3, 2006 p. A1
- ^ Agent Orange: Background on Monsanto's Involvement, אתר חב' מונסנטו
- ^ Playing God in the Garden, New York Times 25.10.1998
- ^ הזרע חתמה על הסכם לשיתוף פעולה טכנולוגי עם מונסנטו האמריקאית, "הארץ 03.02.2005"
- ^ עסקת ענק לאבוג'ן: מונסנטו תשקיע בחברה הישראלית כ-65 מיליון דולר, כלכליסט 28.08.2008
- ^ חטיבת זרעי הירקות של מונסנטו, אתר החברה
- ^ ביאולוג'יקס הישראלית נמכרה לענקית האגרו-כימיה מונסנטו, nrg 3.10.2011
- ^ מונסנטו רוכשת את פעילות רוסטה גרין, גלובס 03.02.2013
- ^ מונסנטו מצטרפת לתכנית שיתוף פעולה עם תאגידים רב-לאומיים של לשכת המדען הראשי, פייסבוק 22.05.2014
- ^ עוצרים את מונסנטו, פייסבוק
- ^ The wasteland: how years of secret chemical dumping left a toxic legacy The Guardian, 12.2.2007
- ^ 12.0 12.1 12.2 Monsanto Hid Decades Of Pollution Michael Grunwald, Washington Post , 1/1/2002, page A01
- ^ Spain, William ,The Wall Street Journal, "Tiny Sauget, Illinois, likes business misfits", Pittsburgh Post-Gazette, October 3, 2006
- ^ Sack, Kevin, PCB Pollution Suits Have Day in Court in Alabama. The New York Times, January 27, 2002
- ^ מונסנטו הסדיר התביעה על הרעלה כימית ynet, 21.08.03
- ^ Monsanto Held Liable For PCB Dumping Michael Grunwald, Washington Post , 23/2/2002
- ^ EPA superfund search engine Search for "Monsanto" in "Alias/Alternative Site Name" field, first in "active" sites, then "archived" sites, October 20, 2012
- ^ Monsanto Held Liable For PCB Dumping. The Washington Post. February 22, 2002.
- ^ The Inside Story: Anniston, AL In-depth: Monsanto knew about PCB toxicity for decades. Chemicalindustryarchives.org, 27/3/2009
- ^ 2008 PAC Summary Data, Open Secrets.
- ^ Monsanto lobbying expenses, Open Secrets.
- ^ Noted Food Safety Expert Michael R. Taylor Named Advisor to FDA Commissioner Fda.gov , 2009-07-07
- ^ איתי להט, ניסוי והטעיה, כלכליסט, 16.08.2012
חקלאות | |
רקע: ייצור ראשוני - מחזור הזרחן - מחזור החנקן - קרקע - ציידים לקטים - המהפכה החקלאית - המהפכה הירוקה - חקלאות תעשייתית - פריון חקלאי - שימושי קרקע - דשן - הומוס - צפיפות אוכלוסין פיזיולוגית - חקלאות בישראל |
|
אתגרי קיימות בחקלאות: בליית קרקע - מדבור - משבר המים העולמי - התחממות עולמית - חומרי הדברה - דשן כימי - שיא תפוקת הנפט - שיא תפוקת הזרחן - חקלאות כרות והבער - הנדסה גנטית - השפעות סביבתיות של מזון מהחי - ביטחון תזונתי - נעילה טכנולוגית | |
חקלאות בת קיימא: חקלאות בת קיימא - אגרואקולוגיה - פרמקלצ'ר - ביו אינטנסיב - טכנולוגיה נאותה - קומפוסט - שמירת זרעים - גידולים משולבים - סיעוף - יערנות חקלאית - קציר מי נגר - מזון אורגני - מזון מקומי - גינה קהילתית - חקלאות נתמכת קהילה - הקרן לביטחון תזונתי - תוכנית אב לחקלאות בת קיימא | |
ספרים וסרטים: התמוטטות - רובים חיידקים ופלדה - גבולות לצמיחה - תכנית ב' - עולם מלא, צלחות ריקות - מהפיכת הקנה הבודד - הסיוט של דרווין - מלך התירס - עתיד המזון - כוחה של קהילה |