שיבוש תרבות (ספר)

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף שיבוש תרבות)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שיבוש תרבות (באנגלית: Culture Jam: How to Reverse America's Suicidal Consumer Binge--And Why We Must) הוא ספר מאת קאלה לאסן שיצא לאור בשנת 1999, העוסק בתרבות הצריכה ובתוצאות החברתיות והסביבתיות שלה. הספר גם קורא למאבק בתרבות זו, ו"שיבוש תרבות", הוא השם שלאסן מעניק למאבק זה. בשנת 2002 הספר יצא לאור בעברית בהוצאת בבל.

הספר מחולק ל-4 עונות השנה - סתיו וחורף בהן מצויה ביקורת, ואביב וקיץ בהן מוצאות דרכי פעולה להתמודדות עם הבעיות שהמחבר מזהה.

לטענת לאסן החברה המערבית מנותקת מהעולם הטבעי, מנתקת את האדם מהטבע, יוצרת ניכור ופוגעת גם בנפש האנושית. לאסן יוצא נגד התאגידים, התקשורת התאגידית, תרבות הצריכה ובאופן כללי נגד התרבות הפוסט מודרנית, המייצרת לטענתו מציאות של הדמיה המזהמת את הנפש שלנו.

לאסן מבצע הקבלה בין "זיהום הנפש" לבין הזיהום הפיזי. כשם שזיהום פיזי הוא תוצר לוואי של הכלכלה התאגידית, כך גם הזיהום הנפשי, המתבטא בשורה של הפרעות שונות המוטלות על הנפש, הוא תוצר לוואי של אותה כלכלה. זיהום הנפש נגרם על פי לאסן, בין השאר על ידי רעש, טלטלה (במדיה טלוויזיונית), עומס יתר של מידע, דיסאינפורמציה, פרסומות ועוד, כל אלה תורמים לדעתו לשיעור הדיכאון ההולך וגובר בעולם המערבי.

לאסן קורא למוטט את מבני הכוח השולטים בעולם ולערוך שינויים מרחיקי לכת באורחות החיים של החברה המערבית- העולמית. הפתרון שלאסן מציע הוא שיבוש תרבות (את המושג שיבוש תרבות טבעה להקת "נגטיבלנד" כמה שנים קודם לכן). שיבוש תרבות זו כל פעולה נון-קונפורמיסטית, המנוגדת לתרבות הצריכה: החל מסטודנט לכלכלה שמוותר על קריירה בתאגיד עולמי, וכלה בפעילויות פעילות יותר כמו השחתה של פרסומת חוצות או הדבקת סטיקר של "שמן מכונות" על מגשים ושולחנות של מקדונלד'ס. אמצעי נוסף לשיבוש התרבות הוא באמצעות הממים (במובן הרחב יותר). לאסן מונה חמישה מימים מרכזיים:

  • עלות אמיתית – מחירו של כל מוצר ישקף את האמת האקולוגית (ראו כלכלת מחיר מלא).
  • פירוק השיווק – מסר אנטי שיווקי.
  • מים יום הדין - "הכלכלה הגלובלית היא מכונת יום הדין ומוכרחים לעצור אותה ולתכנתה מחדש".
  • התאגיד אינו "אני". התאגיד אינו ישות עצמאית אונטולוגית ולכן יש לפקח עליה.
  • מדיה כרטא – לכל בן אנוש יש זכות לתת ולקבל מידע.

באמצעות הממים והפעולות האקטיביסטיות ניתן, לדעתו, לבטל את הקוליות האמריקאית, הקוליות של הצריכה, הקוליות של המותגים, הקוליות של המזון המהיר ועוד.

פרק חורף

תת הפרק האחרון של פרק חורף הוא "הסכימה של הפירמידה הכלכלית הגלובלית". בפרק זה דן לאסן בוויכוח בין כלכלה אקולוגית או "ביו כלכלה" לבין "המרחיבנים" - כלכלנים נאו-קלאסים שרואים בצמיחה כלכלית ובצעדים שמאפשרים אותה כמו שוק חופשי, פתרון לכל בעיה חברתית או סביבתית. לאסן מביא אמירות של כלכלנים בכירים בהם קנת ארו , לורנס סאמרס וג'וליאן סיימון שהביעו עמדות של אופטימיזם טכנולוגי לפיהן ניתן להחליף את ההון טבעי הטבעי בהון תעשייתי, אין בעיה של התחממות עולמית ולמעשה אין שום בעיה סביבתית במשך ה-7 מיליארד השנים הבאות.

פרק אביב

הפרק השני של פרק אביב הוא "האקטיביזם החדש" שבו לאסן מציין מה האקטיביזם שהוא מנסה להשיג. בין היתר על ידי תחימה שלו - כלומר להסביר מה הוא אינו. לא קולים, לא משתמטים, לא פמיניסטים במובן שלא הכל מצטמצם לסוגיות של מגדר (או לפוליטיקה של זהויות), לא שמאלנים בגלל שהלהט של השמאל כבה. תכנון מרכזי, בעלות ציבורית ואפילו מדינת רווחה הוכחו לפי לאסן כפגומים מיסודם. המדינות מאמצות היום פילוסופיה של שוק חופשי. נקודת מבט זו היא פגומה בצורה חמורה אבל היא טובה בהרבה מפיקוח ממשלתי ריכוזי. הוא מעיד כי בעקבות הנזק האקולוגי הרחב של הקומוניזם הוא כבר לא מכנה עצמו שמאלן. הוא גם מבקר את העורך של הארפרס, לואיס לאפלאם שהוא "השמאלן הליברלי" בהתגלמותו אבל הוא סירב לגנות מודעות של חברות טבק בעיתון שלו. לפי לאסן, השמאל הליברלי מוצא דרכים לאמץ בעיות אמיתיות כמו תנועת השחורים, תנועת הנשים והתנועה להגנת הסביבה אבל הוא בעצם חלק מהבעיה ולא חלק מהפתרון.

לפי לאסן הבעיות החמורות של התקופה שלנו היא לא שמאל וימין, גברים מול נשים, שחורים או לבנים. האתגר שלנו הוא להיפטר מה"איזמים" והפרות הקדושות הישנות להתמסר ל-"ביקורת חסרת רחמים של כל מה שקיים" ולאחר מכן האתגר הגדול הוא להחזיר את התודעה המהפכנית והמחאתית לעולם כיום על ידי גישה דומה לזו של מרד הסטודנטים במאי 1968. "אנחנו נהרוס את העולם הזה".

ראו גם

קישורים חיצוניים

תרבות הצריכה

מושגים: התיישנות מכוונת - שיווק - פסיכולוגיה שיווקית - האדם הכלכלי - השלכות בריאותיות וחברתיות של טלוויזיה - קפיטליזם כתרבות - מיתוס - סדר מדומיין - פסיכולוגיה חיובית - כלכלה התנהגותית - כלכלת אושר - הון חברתי - שביעות רצון מהחיים - מרוץ הנאה - אשראי - צמיחה כלכלית - I=PAT - טביעת רגל אקולוגית

תרבות הצריכה

סרטים וספרים: הפרסומת והאגו - מחלת השפע - המאה של העצמי - סיפורם של הדברים - אומת המזון המהיר - בלי לוגו - האוטופיה הרומנטית - שיבוש תרבות - הכסף או החיים - לא רציונלי אבל לא נורא - כשתאגידים שולטים בעולם - כסף כחוב

חלופות: פשטות מרצון - שבוע כיבוי הטלוויזיה - יום ללא קניות - יום לתקשורת דמוקרטית - אדבסטרס - עירוניות מתחדשת - סחר הוגן - מזון איטי - עשה זאת בעצמך - פרמקלצ'ר - שגשוג ללא צמיחה - כלכלת מצב יציב - חמש דרכים לרווחה - צרכים אנושיים בסיסיים - כלכלה בודהיסטית - רוחניות חילונית

צמיחה כלכלית

מושגים: צמיחה כלכלית - תוצר מקומי גולמי - מחזור עסקים - התיישנות מכוונת - שינוי טכנולוגי - תרבות הצריכה - האדם הכלכלי - הון - הון חברתי - הון טבעי - כלכלת אושר- כלכלה התנהגותית - פרדוקס איסטרלין - אשראי - ספינת החלל כדור הארץ - עקומת קוזנץ הסביבתית - מעבר דמוגרפי - פיתוח בר קיימא - דה קפלינג - I=PAT - טביעת רגל אקולוגית - גידול מעריכי - אי שוויון כלכלי - כלכלת התמכרות - מוצר ציבורי

צמיחה כלכלית

סרטים וספרים: מחלת השפע - סיפורם של הדברים - שיבוש תרבות - כשתאגידים שולטים בעולם - כסף כחוב - שגשוג ללא צמיחה - גבולות לצמיחה - כלכלת מצב יציב - מעבר לצמיחה - אריתמטיקה, אוכלוסייה, ואנרגיה (סרט)

חלופות: מדדים חלופיים לתמ"ג - מד קידמה אמין - המדד הקנדי לרווחה - מדד הפלנטה המאושרת - מדד רווחה כלכלית מקיימת - אושר לאומי גולמי - כלכלת מצב יציב - חמש דרכים לרווחה - צרכים אנושיים בסיסיים - כלכלה בודהיסטית - מעריסה לעריסה - כלכלה מעגלית - יעדי פיתוח בר קיימא של ארגון האומות המאוחדות - כלכלת הדונאט