בלי לוגו

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עטיפת הספר בלי לוגו בעברית

בלי לוגו; המטרה: בריוני המותגים (באנגלית: No Logo: Taking Aim at the Brand Bullies, מכונה גם לעיתים קרובות נו לוגו) הוא ספר עיון מאת החוקרת והעיתונאית הקנדית נעמי קליין, העוסק בהשתלטותם של תאגידי ענק בינלאומיים על הכלכלה העולמית בעידן הגלובליזציה. ספר זה מיצב את קליין כהוגה ומבקרת מובילה בכל הקשור למאבק בגלובליזציה, והפך בעצמו למורה-דרך בקרב המבקשים שינוי בתחום.

הספר יצא-לאור לראשונה בקנדה בינואר 2000, זמן קצר לאחר מהומות האנטי-גלובליזציה שאירעו בסיאטל שבארצות הברית בשנת 1999 לרגל כנס ארגון הסחר העולמי שמשכו תשומת לב עולמית למחאה סביב נושאים אלו ועם הזמן הוא הפך לרב-מכר בינלאומי. הספר תורגם לעברית על ידי עידית פז ויצא לאור בישראל בשנת 2005 בהוצאת בבל.

בעקבות הספר, הוציאה קליין בשנת 2003 סרט תיעודי בן 40 דקות בשם "בלי לוגו - מותגים, גלובליזציה והתנגדות" (באנגלית: No Logo - Brands, Globalization & Resistance) המתאר את הרעיונות המרכזיים המוצגים בספר.

חלקי הספר

בספר ארבעה חלקים, שבהם מציגה קליין את התזה שלה:

  1. בלי מרחב - דן בניתוק שיצרו חברות ענק בין המוצר שהן מוכרות לבין הדימוי שלו, ובהפרטת המרחב הציבורי לטובת תאגידי הענק.
  2. בלי בחירה - מציין כי הבחירות החופשיות של הציבור אינן באמת חופשיות, מאחר שאנו בוחרים מתוך האפשרויות שמספקים לציבור אותם התאגידים שמשפיעים עלינו לצרוך עוד ועוד.
  3. בלי עבודה - מספר על העברת מפעלים ממדינות המערב אל מדינות העולם השלישי, שבהן יכולים התאגידים לקבל הקלות מס ולצמצם עלויות ייצור. אחת הדוגמאות הבולטות שמנותחות בספר היא חברת נייק המשלמת לעובדיה שכר שהוא נמוך משכר המינימום ואינה מקפידה על תנאי עבודה במפעלים המייצרים את מוצריה.
  4. בלי לוגו - דן בתנועות שמתנגדות לתעשיות אלה ומשבשות את פעולתן.

תוכן הספר

בספרה קליין מתמקדת בהיווצרותם ובהתנהלותם של תאגידים רב לאומיים בעלי מותגים בולטים בעולם ומקשרת אותם לתנועות האנטי גלובליזציה השונות. בשלושת החלקים הראשונים של הספר (בלי מרחב, בלי בחירה, בלי עבודה) קליין דנה בתופעות הנגרמות כתוצאה מהתנהלות התאגידים בעולם כגון סדנאות יזע באסיה ובמרכז אמריקה והפגיעה בשוק התעסוקה במדינות המפותחות כתוצאה מכך, התפתחות שיבושי תרבות מגוונים, צנזורה תאגידית, חדירת הפרסום לחינוך ועוד.

כדי להדגים את התהליכים המתוארים, היא מתמקדת במספר תאגידים בולטים לרעה לדבריה, ובראשם נייק, מקדונלד'ס, סטארבקס, וול-מארט, וולט דיסני ומיקרוסופט. יש לשים לב כי כל התאגידים האלה מוכרים מוצרי צריכה או מזון לציבור.

בחלק הרביעי והאחרון (בלי לוגו) מתארת קליין את דרכי המחאה השונות שבהם בחרו תושבים מקומיים לנקוט כנגד התהליכים שתוארו בפרקים הראשונים של הספר דוגמת פריחתה של תנועת Reclaim the Streets. על אף שנושא הגלובליזציה והשלכותיה הוא הנושא שעולה וחוזר כחוט השני בספרה, קליין כמעט ולא דנה בו ישירות, אלא לרוב בעקיפין. בספרה הבא בנושא זה, גדרות וחלונות, היא דנה בהרחבה ישירות על נושא הגלובליזציה.

השפעת הספר

בלי לוגו גרר ביקורות נוקבות מצד העיתונות התומכת בשוק החופשי ובפרט מצד האקונומיסט, שפתח בעימות פומבי עם קליין אותו הם כינו "בלי לוגו לעומת פרו לוגו" (במקור: No Logo vs. Pro Logo). בספר The Rebel Sell שיצא בשנת 2004 נמתחת ביקורת קשה על הרעיונות המובאים בספר "בלי לוגו", בטענה שהקישור בין שיפור תנאי התעסוקה של מעמד הפועלים לבין המאבק לאנטי גלובליזציה הוא שטחי ופסול, ועלול לשחק לידי התאגידים המותקפים.

הספר כלכלת עוני טוען כי בדרך כלל התושבים העניים של מדינות עניות נמצאים בעסקים כאלה מחוסר ברירה. התפקוד של עסקים אלה גרוע יותר לעומת עסקים גדולים יותר והשכר בחברות גדולות ובינלאומיות הוא טוב יותר לעומת אופציות אחרות. עם זאת טיעון זה לא מתייחס לכלכלה כאל מכלול - כלומר לסך ההשפעה של עסקים גדולים על מבנה הענף ולדחיקה של עסקים קטנים על ידי עסקים גדולים יותר באמצעות יתרון לגודל. ראו גם בערך על תעשיית הבגדים להיבטים של זכויות עובדים בתעשייה זו.

ראו גם

קישורים חיצוניים

תרבות הצריכה

מושגים: התיישנות מכוונת - שיווק - פסיכולוגיה שיווקית - האדם הכלכלי - השלכות בריאותיות וחברתיות של טלוויזיה - קפיטליזם כתרבות - מיתוס - סדר מדומיין - פסיכולוגיה חיובית - כלכלה התנהגותית - כלכלת אושר - הון חברתי - שביעות רצון מהחיים - מרוץ הנאה - אשראי - צמיחה כלכלית - I=PAT - טביעת רגל אקולוגית

תרבות הצריכה

סרטים וספרים: הפרסומת והאגו - מחלת השפע - המאה של העצמי - סיפורם של הדברים - אומת המזון המהיר - בלי לוגו - האוטופיה הרומנטית - שיבוש תרבות - הכסף או החיים - לא רציונלי אבל לא נורא - כשתאגידים שולטים בעולם - כסף כחוב

חלופות: פשטות מרצון - שבוע כיבוי הטלוויזיה - יום ללא קניות - יום לתקשורת דמוקרטית - אדבסטרס - עירוניות מתחדשת - סחר הוגן - מזון איטי - עשה זאת בעצמך - פרמקלצ'ר - שגשוג ללא צמיחה - כלכלת מצב יציב - חמש דרכים לרווחה - צרכים אנושיים בסיסיים - כלכלה בודהיסטית - רוחניות חילונית