סביבתנות

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף ההשפעות הסביבתיות)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כדור הארץ כפי שהוא נראה מהחללית אפולו 17. תצלום היסטורי זה, המכונה "תמונת גולת השיש הכחולה", עזר בהבאת נושא הסביבתנות לעין הציבור.

סביבתנות (באנגלית: Environmentalism) היא אידאולוגיה שדוגלת בשימור, שיקום או שיפור הסביבה הטבעית. תנועה זו קוראת לשינוי טכנולוגי, מדיני ואישי על מנת שאלו יתאימו לתנאי הסביבה ולשמירה על המאזן האקולוגי. עם השנים יש התפתחות של הסביבתנות לקיימות.

היסטוריה

המחקר המדעי בתחום האקולוגיה כמו גם הגידול של טביעת הרגל האקולוגית האנושית בעקבות הגידול באוכלוסין, בצריכה של חומרי גלם וביצירת זיהום סביבתי, הובילו לכניסה הדרגתית של נושאי סביבה לתוך הספירה החברתית, החל מתחילת המהפכה התעשייתית ועד לתחילת המאה ה-20.

בתחילה משמעות הדבר הייתה בעיקר התמודדות עם בעיות בריאות מקומיות שנגרמו עקב התיעוש הכבד - לעובדים בתעשייה ולתושבי הערים, כמו גם הקמתן של שמורות טבע.

החל משנות ה-60, וצאת ספרה של רייצ'ל קרסון, אביב דומם, החלה לתפוס תאוצה תפיסה הוליסטית ועמוקה יותר, שהתמקדה בבעיות בעלות מישור ארצי ולאחר מכן עולמי - זיהום והרס של נהרות, כריתת יערות הגשם, הכחדת מינים, התחממות עולמית, הידלדלות שכבת האוזון, השפעת רעלים על מארג המזון ועוד.

למרות שתפיסה זו לא הייתה חדשה באופן כללי, היא הייתה חדשה בתרבות המערבית. ובנוסף למתחים בין מעמדות כלכליים ובין תרבויות שונות, התחזקו והתחדדו שני קונפליקטים חדשים - הקונפליקט בין הדור הנוכחי לדורות העתיד, וזה בין המין האנושי לשאר מיני היצורים החיים. בניסיון לענות על דאגות אלו הוקמו מוסדות פוליטיים וחברתיים רבים: מוסדות אקדמיים לחקר קשרי הגומלין בין האדם לסביבה, התפתחות הכלכלה הסביבתית, מפלגות וארגונים "ירוקים", תקנות וחוקים להגנת הסביבה במדינות, אמנות סביבתיות ומוסדות בינלאומיים להגנה על הסביבה וכן התקדמות בטכנולוגיות "ירוקות".

ניסיונות אלו הביאו להצלחות רבות, גרמו לשינוי תודעתי נרחב, והאטו במקרים רבים את הגידול הפוטנציאלי של השפעת האדם על הסביבה. אולם כמעט לפי כל הפרמטרים (לדוגמה טביעת רגל אקולוגית או השפעות על הייצור הראשוני), השפעה זו לא פחתה. בקרב מדענים רבים, כמו גם הוגים ואנשי ציבור מכרסמת דאגה עמוקה מפני התדרדרות סביבתית-חברתית מהירה. עוד בשנות ה-60 הצהיר הכלכלן קנת' בולדינג כי "כל מי שמאמין שצמיחה מעריכית יכולה להמשיך לנצח בעולם סופי - הוא משוגע או כלכלן".

עם העשורים התחזקה אמונה זו וב-1992, לדוגמה, כ-1,700 מדענים פרסמו הצהרה משותפת הנקראת: "אזהרת מדעני העולם לאנושות", שנחתמה גם על ידי למעלה מ-50% מזוכי פרס הנובל במדעים שחיו באותה תקופה. ההצהרה טענה שמגמות נוכחיות של פיתוח "עלולות לשנות את עולם החי עד כדי כך שהוא לא יהיה מסוגל לקיים את החיים בדרך שאנו מכירים. שינויים יסודיים הם הכרחיים אם אנו רוצים להימנע מן ההתנגשות שאליהן מובילה דרכנו הנוכחית."

אידאולוגיה זו, שבאה לידי ביטוי גם בספרים כמו "גבולות לצמיחה" משנת 1972, ובהקמת זרם המחשבה של הכלכלה האקולוגית, שואבת את השראתה מתוך תובנות מעולם האקולוגיה והפיזיקה. היא מנסה לנתח את החברה האנושית באופן הוליסטי ומערכתי כמעוגנת בתוך העולם הטבעי, ושואפת להגיע לחברה בת קיימא - חברה המסוגלת להתקיים במשך דורות רבים.

ירוק כהה וירוק בהיר

יש המחלקים את התנועה הסביבתית לשני מחנות, "ירוקים בהירים" ו"ירוקים כהים". ירוק בהיר הינו החלק היותר גלוי והיותר פופולרי של התנועה הסביבתית שכולל את הקבוצות הסביבתיות המפורסמות והציבוריות יותר כמו גרינפיס, ידידי כדור הארץ והסיירה קלאב או בישראל - החברה להגנת הטבע. ירוקים בהירים לא הולכים אחר הסביבתנות כאידאולוגיה פוליטית נפרדת, ותחת זאת מחפשים לתת דגש סביבתי חזק יותר בתוך אידאולוגיות קיימות כמו שמרנות, סוציאליזם או ליברליזם.

ערוץ של נהר Daxia River שזורם אל הנהר הצהוב ומדגים בליית קרקע נרחבת ברמות הלס של סין. בליית קרקע היא דוגמה לבעיה סביבתית שאינה מוכרת לרוב הציבור אבל יש לה השלכות נרחבות על קיימות

ירוקים כהים הינם יותר שורשיים מאשר הירוקים הבהירים; הם נוטים להאמין כי כל האידאולוגיות הפוליטיות הנוכחיות (לפעמים ההתייחסות היא אל האידאולוגיה של התיעוש או לקפיטליזם) הן בעייתיות ומובילות באופן טבעי להרס סביבתי היות שהן לא רואות במין האנושי חלק מהסביבה הטבעית אלא צורת חיים נפרדת וגבוהה יותר עם זכויות לקחת כל מה שברצונה מהטבע. ירוקים כהים טוענים כי דבר זה מוביל לדגש לא מבוקר על צמיחה כלכלית אשר קיים בתוך כל האידאולוגיות הקיימות. הזרמים הירוקים הכהים קשורים לרעיונות של אקולוגיה עמוקה, פוסט-חומרנות פשטות מרצון, הוליזם, תאוריית גאיה ועוד. ההפרדה בין ירוקים בהירים לירוקים כהים באה לידי ביטוי לדוגמה במאבקים בין פלגים שונים של מפלגת הירוקים הגרמנית.

מתוך התפיסה של "ירוק כהה" ומתוך הבנה של תהליכים שהובילו להתמוטטות חברות עבר ועלולים להוות סיכון לחברה האנושית, התגבשה בעשורים האחרונים תפיסת הקיימות אשר מכילה את התפיסה הסביבתית, מעמיקה ומרחיבה אותה. הקיימות אינה מוגבלת רק לנושאים סביבתיים והיא עוסקת בצורה רחבה יותר בהקשר החברתי של המשבר הסביבתי - לא רק כמשבר של טכנולוגיה מול הסביבה הטבעית אלא גם בסיבות חברתיות למשבר זה. כמו כן התפתחה צורת חשיבה של חוסן - עד כמה החברה האנושית מוכנה למשבר סביבתי.

יחסים עם אידאולוגיות אחרות

האידאולוגיה הסביבתנית והאידאולוגיה של קיימות עומדות פעמים רבות בהתנגשות עם אידאולוגיות אחרות.

יש מתחים והתנגשות עם אידאולוגיות התומכות בגידול אוכלוסין ללא גבול על רקע מסורות דתיות או לאומנות. הכנסייה הקתולית לדוגמה מתנגדת לאמצעי מניעה.

יש גם התנגשות עם האידאולוגיה הקפיטליסטית המודרנית המצמצמת את טבע לכדי "משאבי טבע" פסיביים שיש לנהל אותם בחוכמה על מנת להביא למקסימום את הצמיחה הכלכלית שהיא טובה, הכרחית ואפשרית; ומייצגת האדם בתור האדם הכלכלי- צרכן בלתי נלאה (תרבות הצריכה), עצמאי שאינו תלוי באחרים (בניגוד לרעיון של מארג יחסים אקולוגי), ושליט כל-יכול של הטבע המוגבל רק על ידי יכולת ההמצאה שלו.

הוגים בולטים

ארגוני סביבה בעולם ובישראל

ראו גם

קישורים חיצוניים

בלוגים ואתרים מהעולם
  • green prophet הנביא הירוק
  • tree hugger מחבקי העצים
  • Inhabitat
  • the ecologist מגזין בריטי בנושאי סביבה שפעיל משנות ה-70
  • the environmentalist
  • Our World 2.0 מגזין של אוניברסיטת האומות המאוחדות
  • real climate בלוג בנושא אקלים והתחממות עולמית
  • the oil drum תוף הנפט - בלוג בנושאי אנרגיה ושיא תפוקת הנפט
  • dotearth Andrew Revkin הכתב המדעי של הניו יורק טיימס
  • grist.org אתר שמשלב הומור עם חדשות סביבתיות
  • green.tv אתר סרטים של ארגוני סביבה גדולים
מערכות ויקי
כתבות
קיימות

תחומי מחקר ויישום: אקולוגיה - תרבות מקיימת - כלכלה בת קיימא - כלכלה אקולוגית - חקלאות בת קיימא - פרמקלצ'ר - אנרגיה מתחדשת - עיצוב מקיים - כימיה ירוקה - אקולוגיה תעשייתית - אקולוגיה עירונית - תחבורה בת קיימא - עירוניות מתחדשת - בנייה ירוקה - תעשייה בת קיימא - ייצוב אוכלוסין

The Earth seen from Apollo 17.jpg

מושגים: השפעות סביבתיות - אקסרגיה - I=PAT - מחזור ביוגאוכימי - התפוצצות אוכלוסין - גבולות מקיימים לתפוקת חומר ואנרגיה - משאבים מתכלים - טביעת רגל אקולוגית - מערכת אקולוגית - שיא תפוקת הנפט - עקרון הזהירות המונעת - הכחדה המונית - זיהום - התחממות עולמית - בליית קרקע - דייג יתר - עמידות - סביבתנות - כלכלת מצב יציב

ספרים וסרטים: גבולות לצמיחה - התמוטטות - אנרגיה בת קיימא - ללא האוויר החם - מעריסה לעריסה - קורס בהתרסקות - סיפורם של הדברים - האיש שנטע עצים