דונאלה מדווז

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דונאלה מדווז בתמונה מקולג' דארטמות'

דונאלה מדווז (באנגלית: Donella Meadows‏; 1941-2001), הייתה חוקרת חלוצה בתחום המחקר הסביבתי והמערכתי, סופרת, ועיתונאית אמריקאית שעסקה בתחום הקיימות. היא היתה המייסדת של המכון לקיימות, פרופסורית בתחום דינמיקה של מערכות בקולג' דארטמות' (Dartmouth), וחוואית אורגנית.

מדווז היתה הכותבת המובילה של הספר גבולות לצמיחה. כמו כן היא כתבה את 12 נקודות מפנה להתערבות במערכת ועוד. במשך כמה שנים היא פרסמה טור שבועי מוערך בשם האזרח הגלובלי.

ילדות והשכלה

דונאלה (או דנה) מדווז נולדה ב-13 במרץ 1941 בעיר אלג'ין באילינוי, ארצות הברית.

תואר ה-BA שלה היה בכימיה בקולג' קרלטון ב-1963. את תואר ה-PHD בביופיזיקה היא קיבלה מאוניברסיטת הרווארד ב-1968. היא התמנתה לחוקרת עמיתה ב-MIT, בת חסותו של ג'י פורסטר, מי שהמציא את תחום דינמיקה של מערכות.

החל משנת 1972 לימדה מדווז בקולג' דרטמות', (Dartmouth College, אוניברסיטה פרטית בהנובר שבניו המפשייר, חברה ב"ליגת הקיסוס" היוקרתית), במשך 29 שנים. היא התמנתה לפרופסורית מלאה בקולג' החל משנת 1983. [1]

גבולות לצמיחה

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – גבולות לצמיחה

בשנת 1972 מדווז הייתה בצוות של חוקרים מ-MIT שהפיקו מודל סימולציית מחשב של העולם בשם עולם 3 עבור מועדון רומא, והניחו את הבסיס לספר גבולות לצמיחה. הספר דיווח על מחקר של מגמות עולמיות ארוכות טווח באוכלוסין, כלכלה וסביבה. הספר גרר כותרות ראשיות בעיתונים ברחבי העולם, והחל ויכוח המתנהל עד היום על גבולות הקיבולת של כדור הארץ לתמוך בהתרחבות הכלכלית האנושית.

20 שנה לאחר מכן, ב-1992 פרסמה מדווז עם כותבים אחרים עדכון לספר, בשם מעבר לגבולות. לאחר מותה יצא לאור הספר גבולות לצמיחה: עדכון 30 שנה שהיא הייתה שותפה בכתיבתו.

פעילות סביבתית

ב-1981, ייסדה מדווז את הרשת הבינלאומית למרכזי מידע משאבים (INRIC),תהליך עולמי של שיתופי פעולה וחלוקת מידע בין מאות אקדמאים, חוקרים, ופעילים בולטים בתנועה הרחבה של פיתוח מקיים - מאמץ בינלאומי להפוך את המגמות המזיקות בתחומי מערכות הסביבה, הכלכלה והחברה לבנות קיימא יותר.

בשנת 1996 היא ייסדה את המכון לקיימות בהארטלנד, וורמונט. המכון, אותו תארה כ"צוות-חשיבה-פעולה", שילב מחקר של מערכות עולמיות עם הדגמות מעשיות של חיים בני קיימא, כולל פיתוח של כפר אקולוגי ושל חווה אורגנית.

האזרח הגלובלי

במשך 16 שנה, מאז שנת 1985 כתבה מדווז טור שבועי בשם האזרח הגלובלי, בו היא התייחסה למאורעות עולמיים מנקודת מבט של חוקרת דינמיקה של מערכות. הטור היה סינדיקציה עצמית והוא התפרסם בלמעלה מ-20 עיתונים בארצות הברית. הטור קיבל מקום שני בתחרות צ'מפיון טאק לעיתונות בתחום כלכלה ועסקים בשנה זו. הטור ומדווז זכו בפרס וולטר פיין לחינוך במדע בשנת 1990. הטור היה מועמד לפרס פוליצר לשנת 1991. טורים נבחרים מהטור פורסמו בשנת 1991 כספר בשם האזרח הגלובלי.

פרסים

מדווז זכתה בפרס שוקלר לסביבה ושימור. ב-1992 היא זכתה בד"ר לשם כבוד מטעם המכון הפדרלי לטכנולוגיה (ETH) של שווייץ. ב-1994 היא זכתה בחברות ב"חבורת מקארתור" (MacArthur Fellows Program שמוכר גם כ"מענק לגאונים"). בשנת 2001, לאחר מותה, היא קיבלה את פרס ג'ון קאפי על הצטיינות בתחומי סביבה.

יש הסכמה רחבה על כך שלעבודתה הייתה השפעה מעצבת על מאות מחקרים מדעיים, יוזמות מדיניות ממשלתית, והסכמים בינלאומיים.

השפעה בישראל

כתביה ופעילותה של מדווז היוו השראה לרבים, ביניהם ד"ר ליה אטינגר ממרכז השל. חלק מכתביה תורגם ופורסם באתר המרכז. כתביה השפיעו גם על העמותה לכלכלה בת קיימא ומספר ספרים ומאמרים שלה נסקרו בפגישות העמותה.

ספרים

מאמרים

ראו גם

קישורים חיצוניים

מערכות מורכבות

מושגי יסוד: הוליזם - שיווי משקל - תהליך - אנטרופיה - אקסרגיה - החוק השני של התרמודינמיקה - מידע - ארגון עצמי - הגחה - לולאת משוב - תהליך בלתי הפיך - עמידות - חשל - גידול מעריכי - תגובת יתר

מערכות, מודלים וגישות: מערכת מורכבת - מערכת מפזרת - מודל מבוסס סוכנים - מערכת מורכבת אדפטיבית - חשיבה מערכתית - דינמיקה של מערכות - תורת המידע - כלכלה אבולוציונית - כלכלת מורכבות - שיטת המערכות הרכות

מערכות ואקולוגיה: תהליך ארוך טווח - מחזור ביוגאוכימי - חוק המינימום של ליביג - פרדוקס ג'בונס - עקרון ההספק המקסימלי - הולון - אנרגיה גלומה - שירותי המערכת האקולוגית - ייצור ראשוני - מטבוליזם

ספרים ומאמרים: ספינת החלל כדור הארץ - גבולות לצמיחה - מעבר לגבולות - חוק האנטרופיה והתהליך הכלכלי - תריסר נקודות מינוף להתערבות במערכת - דינמיקת מערכות פוגשת את העיתונות - עיצוב כלכלה הוליסטית לעולם בר קיימא

אישים, הוגים וארגונים: דונאלה מדווז - ניקולס ג'ורג'סקיו-רוגן - האווארד ת. אודום - דיוויד בוהם - איליה פריגוז'ין - מכון סנטה פה