צדק סביבתי

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

צדק סביבתי (באנגלית: Environmental justice) הוא מושג הבא לתאר שוויון בצריכת משאבי הטבע בין כלל האוכלוסייה ובהשפעה של הסביבה על בני האדם המבוסס על חלוקה צודקת של הרווח והנטל הסביבתי הדורי והבין דורי.

המונח "צדק סביבתי" נטבע בארצות הברית בתחילת שנות ה-80 של המאה ה-20. המשמעות הנפוצה יותר מתארת תנועה חברתית שממוקדת בחלוקה הוגנת של יתרונות ושל חסרונות מהטבע. בנוסף המונח מתאר גם ספרות בתחום מדעי החברה של תאוריות על הסביבה, על צדק, על משפט סביבתי וממשל סביבתי, מדיניות סביבתית ותכנון סביבתי, קיימות ואקולוגיה פוליטית.

המונח צדק סביבתי הוא הרחבה של הרעיון של צדק חברתי. הרחבה זו יכולה להתפרש על פני מספר מישורים. מישור אחד הוא הסתכלות על מנגנון הכפייה והאילוצים של בני אדם כך שדבר זה לא יכלול רק אלימות ישירה (כמו רצח) אלא גם מנגנונים של אלימות עקיפה (כמו זיהום) ושל כפייה והשפעה של אדם אחד על אחרים דרך השפעות סביבתיות ודרך היבטים דומים כמו תכנון עירוני. הרחבה אחרת היא הסתכלות לא רק על צדק והשפעות של אדם על חברו במסגרת החברה האנושית הקיימת אלא גם דרך השפות של הדור הנוכחי על הדורות הבאים. לדוגמה גורם מסרטן, חומר טרטוגני או השפעה סביבתית שעלולה לפגוע ברווחה של אנשים בעוד כמה עשורים. הרחבה שלישית היא הסתכלות על הפגיעה בבעלי חיים אחרים - זכויות בעלי חיים - מתוך התפיסה שהגבולות שיש בין המין האנושי לבין מינים אחרים אינם קשיחים וברורים כפי שנראה ממבט ראשון.

ראו גם

קישורים חיצוניים

Stub general.png ערך זה הוא קצרמר. אתם מוזמנים לתרום לאקו-ויקי ולהרחיב אותו.