הכסף שלך או החיים שלך (ספר)
הכסף שלך או החיים שלך (באנגלית: Your Money Or Your Life) הוא ספר הדרכה בנושא פשטות מרצון. הספר נכתב על ידי ג'ו דומינגז (Joe Dominguez) וויקי רובין (Vicki Robin) בשנת 1992, והוא מכיל 9 שלבים לשינוי אישי פיננסי. הוא גם מתייחס לתוכנית של שינוי בשלבים של דרכים בהם מרוויחים כסף, מוציאים אותו, וחוסכים אותו - וכיצד לסייע לאחרים לעשות דבר דומה.
הספר לא מבוסס על תאוריה, או פילוסופיה חדשה אלא על עצות מעשיות שנבעו מ-30 שנות ניסיון של דומינגז, ו-20 שנות ניסיון של רובין, של חיים לפי העקרונות, שמוצגים בספר ושל התפתחות של ניסיון זה.
ג'ו דומינגז היה אנליסט פיננסי מצליח בוול-סטריט שפרש מעבודה בשכר בגיל 31. ויקי רובין היא בוגרת של אוניברסיטת בראון והייתה בעלת קריירה מצליחה בתעשיית הסרטים והתאטרון בניו יורק, היא יישמה את העצות של דומינגז בחיים שלה. השניים הקימו את ארגון New Road Map Foundation שנועד לקדם עתיד אנושי ומקיים לעולם. ג'ו דומינגז מת ב-11 בינואר 1997.
שלב 1 - לעשות שלום עם העבר
מטרת התרגיל הזה היא להגביר את המודעות, ולמקם את האדם במקום ובזמן ולאפשר לו לבצע בדיקה של ההכנסות וההוצאות שלו בעבר.
א. כמה הרווחת בעבר?
ברור לגבי כמה הרווחת במשך כל ימי חייך מהשקל הראשון ועד התשלום האחרון.
איך:
- תלושים מביטוח לאומי וממס הכנסה,
- בקשה להערכת הכנסה,
- תלושי משכורת של המעביד.
מדוע:
- הדבר נותן תמונה ברורה של כמה אתה חזק בלהביא כסף אל תוך חייך.
- מסלק את אי הוודאות או את האשליה העצמית בזירה זו.
- מכניס בטחון ומאפשר תשתית לקביעת מטרות.
שלב זה הוא אחד מאבני היסוד של התוכנית. חשוב לעשות אותו באופן יסודי והוא מאפשר גם אפשרות של עבודה טובה ומשתלמת יותר. מחוץ לארצות הברית קשה יותר להשיג היסטוריה של ההכנסה, העצה היא לנסות לבצע רשימה של כל העבודות הקודמות ולנסות להעריך את ההכנסה נטו מעבודות אלה.
ב. הערכת שווי כספי
למצוא כמה אתה שווה מבחינה כספית על ידי יצירה של דף מאזן של נכסים ושל התחייבויות. איך:
- לעשות רשימה של כל הנכסים שיש לך ולתת להם את ערך השוק שלהם.
- לעשות רשימה דומה של כל הדברים שאתה חייב.
- חיסור של ההתחייבויות מהנכסים נותנת את ערך הנטו שלך.
מדוע:
- אי אפשר לדעת כמה זה מספיק אם אתה לא יודע כמה יש לך כבר כעת. יכול להיות שיתברר לך שיש בבעלותך הרבה נכסים חומריים שלא מביאים לך תועלת, וייתכן ותרצה להמיר אותם לכסף.
- זה נוהל בסיסי מאוד של כל עסק - והיחס שלנו במישור הזה הוא לעצמנו כעסק.
בעוד שדבר זה לא ממש נראה כך, הנקודה הזאת בתוכנית היא מעודדת מאוד. עד כה, החיים הפיננסיים שלך היו ללא הרבה הכוונה או מודעות, כעת יש לך נקודת מבט על המצב הפיננסי שלך ואתה יכול לבחור באופן אובייקטיבי, האם להמיר חלק מהנכסים הקבועים שלך לכסף, דבר שמעודד את החיסכון שלך או משפר את היציאה שלך מחובות.
בלי בושה ובלי אשמה. חשוב לזכור בשלב זה לא לערב רגשות, שעלולים לעלות: עצבות, חרטה, נוסטלגיה, תקווה, אשמה, מבוכה, כעס. גישה לא רגשנית ורחומה כלפי שלב זה יכולה להוביל להארה בתחום ולהקלה בעומס הרגשי שקשור בתחום מזה שנים.
שלב 2 - להיות בהווה - לעקוב אחרי אנרגיית החיים שלך
כסף הוא דבר שאנו בוחרים להמיר את אנרגיית החיים שלנו בעבורו.
אנרגיית החיים שלנו היא הקצבת הזמן שלנו כאן על כדור הארץ, השעות היקרות של חיים שיש לנו. כשאנו הולכים לעבודה אנו ממירים את אנרגיית החיים הזו בעבור כסף. כך, בעוד שלכסף אין קיום בפני עצמו, לאנרגיית החיים שלנו יש - לפחות בעבורנו. היא מוחשית, והיא סופית. היא יקרה משום שהיא מוגבלת ומשום שלא ניתן להשיג אותה בחזרה ומשום שהבחירות שלנו לגבי איך להשתמש בה מבטאים את המשמעות והמטרה בחיים שלנו. כסף הוא דבר שאנחנו מחשיבים מספיק בכדי להוציא לפחות רבע מהזמן שיש לנו על כדור הארץ בדאגה כיצד להשיג, לבזבז, לדאוג לגביו לפנטז עליו או להגיב עליו בדרך אחרת.
א. כמה מאנרגיית החיים אתה ממיר?
בצע הערכה של העלות של הזמן והכסף שעולה לך להחזיק במשרה שלך, וחשב את ההכנסה הכספית האמיתית שלך לכל שעה.
איך:
- לנקות מהשכר החודשי את העלויות של הגעה אל ומהעבודה; העלויות של בגדים שצריך לקנות כדי ללבוש בעבודה; העלות הנוספת של ארוחות בעבודה; העלויות שנדרשת כדי להירגע ולנוח מהמתח ביום העבודה; מחלות הקשורות לעבודה וכל העלויות הכספיות האחרות שקשורות בשמירה על המשרה שלך (כמו מטפלות, חוגים וכו').
- הוסף לשעות העבודה החודשיות את השעות של הכנת עצמך לעבודה, נסיעה אל ומה העבודה, כמות הזמן שנדרשת להירגע ולנוח מהמתח ביום העבודה, פעילות אחרי העבודה שנועדה להקלה, קניות שנועדו לאפשר לך להרגיש טוב יותר בגלל שההרגשה בעבודה לא טובה, וכל שאר השעות שקשורות בשמירה על המשרה.
- חילוק של השכר החודשי מנוכה ההוצאות הקשורות בעבודה בשעות החודשיות הרבות יותר - זה השכר האמיתי שלך לשעה.
- אנשים בעלי משכורות משתנות צריכים להיות יצירתיים - לקחת ממוצע חודשי לדוגמה.
רוב האנשים מסתכלים על היחס של היחס אנרגיית-חיים/הכנסה בדרך לא ריאליסטית: "אם אני יכול להרוויח 1,000 ש"ח בשבוע ועובד 40 שעות בשבוע, אני ממיר שעה אחת של אנרגיית החיים שלי עבור 25 ש"ח". זה לא כל כך פשוט בדרך כלל. חשבו על כל ההוצאות הכספיות המקושרות לעבודה, אילו הוצאות זמן וכסף היו נעלמות מהחיים שלכם.
מדוע:
- זה נוהל בסיסי ויסודי מאוד בכל עסק, ואתם סוג של עסק.
- אתם בעסק של מכירת הדבר היקר ביותר עבורכם - אנרגיית החיים שלכם. כדאי שתדעו באיזה מחיר אתם מוכרים אותו.
- המספר שמתקבל מצעד זה - השכר השעתי האמיתי שלך - יהפוך למרכיב חיוני בשינוי היחס שלך לכסף.
הספר מציע מספר דוגמאות לעלויות הכספיות ולמספר השעות הקשורות באופן ישיר להחזקת משרה בארצות הברית:
- נסיעה אל ומהעבודה יכולה לעלות 50 דולר וצורכת 7.5 שעות בשבוע.
- המחיר השנתי של ביגוד לעבודה, בחלוקה ל-50 שבועות עולה כ-15 דולר לשבוע.
- זמן ההכנה וההתלבשות לעבודה צורכים 1.5 שעות בשבוע.
- העלות של ארוחות הקשורות בעבודה, הפסקות קפה הן כ-20 דולר בשבוע.
- הזמן בשבוע לארוחות ולהפסקות בעבודה צורך כ-5 שעות בשבוע.
- אנשים רבים מגיעים הביתה מהעבודה עייפים ומרוקנים, לאנשים רבים נדרשת שעה ביום כדי להירגע לאחר יום עבודה, או 5 שעות בשבוע.
הספר מציע דוגמה של עבודה בשכר של 440 דולר בשבוע עבודה של 40 שעות שבועיות, או 11 דולר בשעה. הוספת הזמנים המושקעים בעבודה מעלה את כמות הזמן בעבודה ל-70 שעות שבועיות. הוצאות הקשורות בעבודה מסתכמות לכ-160 דולר בשבוע, דבר שמותיר הכנסה שבועית של 280 דולר בשבוע. 280 דולר עבור 70 שעות הן 4 דולר לשעת השקעה בעבודה, או דולר אחד לרבע שעה. כך שבעבודה זו, כל דולר מייצג רבע שעה של אנרגיית חיים.
ב. מעקב אחר כל סנט שנכנס ויוצא מהחיים שלך
עד כה הבנו שכסף שווה לאנרגיית חיים שלנו, ולמדנו לחשב כמה שעות של אנרגיית חיים הוצאנו עבור כל דולר. כעת עלינו להיות מודעים לתנועה של האנרגיה שנקראת כסף בכל דקה של חיינו - עלינו לשים עין על ההכנסה שלנו באמצעות יומן כסף יומי.
תנועות דתיות שונות, כמו גם סדנאות מודעות עצמית, הן בעלות טכניקות לאימון המוח להיות כאן ועכשיו, בהווה. טכניקות אלה הן בעלות צורות רבות וכוללות ספירת נשימות, תשומת לב לשאיפות ונשיפות של אוויר, חזרה על מנטרה שוב ושוב כדי לגרום למוח המשוטט להתרכז.
לרשימת טכניקות אלה של חידוד המודעות אפשר להוסיף את עוד טכניקת מיקוד שבה במקום לשים לב לנשימות שלך, לשים לב לכסף שלך.
איך: פתח שיטה לרישום ההוצאות שלך שעובדת עבורך (כמו פנקס הוצאות לדוגמה). תיעד את ההוצאות היומיות באופן מדוייק. תיעד את כל ההכנסות.
מדוע: משום שזו הדרך הטובה ביותר להיות מודע לכמות הכסף שבאמת נכנסת ויוצאת בחייך בניגוד לכמות שאתה חושב שנכנסת ויוצאת. כאן באמת נבחנת המחוייבות שלך להבהרת היחסים שלך עם הכסף. אצל רובנו יש נטייה לתת לעצמו להיסחף בנושא זה. אחד המפתחות להצלחה בתוכנית זו היא שינוי בגישה מהיסחפות לדייקנות.
שלב 3 - לאן כל זה הולך (הכנת טבלה חודשית)
אל דאגה, הספר הזה לא עוסק בהכנת תקציבים. תקציבים, כמו דיאטות, לא עובדים. הם לא עובדים בגלל שהם נוגעים לתסמינים במקום בסיבות. הסיבות להשמנה הן לא באמת הקלוריות במזון, אלא התשוקה בראש שלנו.
- בכל חודש הכינו טבלה של כל ההכנסות וכל ההוצאות, לפי קטגוריות שנוצרו על ידי דפוסי ההוצאה היחודיים שלכם.
- בצעו השוואה בין ההכנסות להוצאות.
- המירו בין "דולרים" שהוצאתם בכל קטגוריה ל"שעות של אנרגיית חיים" באמצעות השכר השעתי האמיתי שלכם שחישבתם בשלב 2.
איך:
- חיבור וחיסור פשוטים שימוש בתוכנת גיליון אלקטרוני כמו אקסל יכולה לעזור (אבל אינה חובה).
למה: הטבלה החודשית הזו תהיה תמונה מדוייקת של איך אתם חיים ותהווה את הבסיס לשאר התכנית.
הספר מציע דוגמאות לקטגוריות של הוצאות. וגיליונות עבודה לדוגמה. דוגמה נוספת קיימת אצל "הסולידית" - האקסולידית - גיליון מעקב ההוצאות של הסולידית
שלב 4 - שלוש שאלות שישנו את חייך
בטבלה החודשית שלכם, שאלו שלוש שאלות בכל אחת מהקטגוריות שבאות לידי ביטוי כשעות-חיים.
- האם קיבלתי את המימוש, הסיפוק והערך בפרופורציה לאנרגיית-חיים שהוצאתי.
- האם הוצאה זו של אנרגיית-חיים מיושרת עם הערכים שלי ועם מטרות החיים שלי?
- איך הוצאה זו תשתנה אם לא תהיה חייב לעבוד לשם פרנסה?
בתחתית כל קטגוריה רשמו אחד משלושת הסימנים הבאים:
- רשמו סימן מינוס או חץ כלפי מטה אם לא השגתם מימוש פרופורציונלי לשעות של אנרגיית חיים שהשקעתם בקניית המוצרים והשירותים בקטגוריה זו. או אם ההוצאה הזו לא הייתה בהלימה מוחלטת של הערכים והמטרות או אם הצלחתם להבין בהוצאה בקטגוריה זו שתרד לאחד עצמאות פיננסית.
- סמנו סימן פלוס או חץ עולה אם אתם מאמינים שהגדלת ההוצאה הזו תגדיל את ההגשמה תדגים יותר הלימה אישית או תגדל לאחר עצמאות פיננסית.
- סמנו באפס אן הקטגוריה הזו טובה מכל הבחינות.
איך:
- ביושר מלא.
מדוע:
- זוהי ליבת התכנית
- שאלות אלה יבהירו ויבצעו אינטרגציה בין ההכנסות, ההוצאות, הערכים, המטרות, תחושת ההגשמה והיושרה שלכם.
- זה יסייע לכם לגלות מה מספיק עבורכם.
אם תשאלו את עצמכם, חודש בחודשו, האם באמת השגתם את ההגשמה בפרופורציה לאנרגיית החיים שהשקעתם בכל תחום, תעורר את התחושה הטבעת של לדעת מתי הגעתם מספיק רחוק.
פשוט הגידו "כן" ללהיות מודעים.
התכנית הזו מבוססת על מודעות, הגשמה ועל בחירה, ולא על תקצוב ומחסור. עליכם לזהות עבור עצמכם, למה אתם זקוקים בניגוד לשאלה מה אתם רוצים. אילו קניות או סוג של קניות באמת עוזרים לכם להגשמה, מה מייצג "מספיק" עבורכם ועל מה אתם בעצם מוציאים כסף.
אתם לומדים לבצע את ההחלטות הפיננסיות שלכם בנפרד ממה שהמפרסמים והתעשייה החליטו שיהיה טוב עבור העסקים שלהם. אתם פטורים מההשפלה שנובעת מכך שמתמרנים אתכם להוציא את אנרגיית החיים שלכם לדברים שלא מביאים לכם הגשמה. זהו סוג של עצמאות פיננסית - "פשוט תגידו לא" להוצאות להוצאות בהיסח הדעת (Unconscious spending). כמו שנאמר ביהדות "איזו העשיר - השמח בחלקו".
אינטליגנציה פיננסית היא לדעת שאם תוציאו את אנרגיית החיים שלכם על "דברים" שמביאים רק הגשמה חולפת ולא תומכים בערכים שלכם, אתם בסוף גומרים עם פחות חיים. השלב הזה לא עוסק בתקצוב, לא בתיעוד עצמי ולא ב"הרעבה" שלכם מדברים שאתם רוצים. הוא עוסק בכיבוד והערכה של המשאבים המוגבלים המכונים אנרגיית החיים שלכם. זה להשתמש בהערכה העצמית הגבוהה הזאת כדי להביא יותר הגשמה, יותר סיפוק ותחושה רבה יותר של הוליסטיות, שלמות, הלימה ויושרה. תעשו את זה על ידי הפיכה למודעים יותר לדפוסי ההוצאות שלכם שאינם ממקסמים ואינם מתגמלים - וללא כאבים מיותרים.
שלב 5
שלב 6
שלב 7
שלב 8
שלב 9
ראו גם
קישורים חיצוניים
תרבות הצריכה | |
מושגים: התיישנות מכוונת - שיווק - פסיכולוגיה שיווקית - האדם הכלכלי - השלכות בריאותיות וחברתיות של טלוויזיה - קפיטליזם כתרבות - מיתוס - סדר מדומיין - פסיכולוגיה חיובית - כלכלה התנהגותית - כלכלת אושר - הון חברתי - שביעות רצון מהחיים - מרוץ הנאה - אשראי - צמיחה כלכלית - I=PAT - טביעת רגל אקולוגית |
|
סרטים וספרים: הפרסומת והאגו - מחלת השפע - המאה של העצמי - סיפורם של הדברים - אומת המזון המהיר - בלי לוגו - האוטופיה הרומנטית - שיבוש תרבות - הכסף או החיים - לא רציונלי אבל לא נורא - כשתאגידים שולטים בעולם - כסף כחוב | |
חלופות: פשטות מרצון - שבוע כיבוי הטלוויזיה - יום ללא קניות - יום לתקשורת דמוקרטית - אדבסטרס - עירוניות מתחדשת - סחר הוגן - מזון איטי - עשה זאת בעצמך - פרמקלצ'ר - שגשוג ללא צמיחה - כלכלת מצב יציב - חמש דרכים לרווחה - צרכים אנושיים בסיסיים - כלכלה בודהיסטית - רוחניות חילונית |