אופניים חשמליים

אופניים חשמליים.

אופניים חשמליים הם אופניים שמוצמד להם מנוע חשמלי ומצבר כדי לסייע לנסיעה שלהם. חלק מהמנועים יכולים להניע את האופניים והרוכב לבדם גם ללא עזרה מהרוכב, בעוד שבמקרים אחרים המנוע יעבוד רק כאשר הרוכב מדווש. בחלק מהמדינות נחשבים האופניים החשמליים לכלי רכב המחייב רישיון. החל משנת 2016, בישראל מותרת הרכיבה בהן מגיל 16 בלבד. [1]

אופניים ממונעים ישנים יותר היו מצויידים במנוע בעירה פנימי, ואילו היום, יש סוללות קלות יותר ובעלות יכולת אגירת אנרגיה טובה יותר, דבר המוביל לעליה בפופולריות של אופניים חשמליים.

תכונות של אופניים חשמליים

לאופניים החשמליים טווח נסיעה גדול בהרבה מאשר האופניים הרגילים בהקשר של נסיעות יוממות. יחידה טיפוסית של אופניים חשמליים צורכת זמן הטענה של 8 שעות ומספקת טווח נסיעה של 40-50 ק"מ, במהירות ממוצעת של 20 קמ"ש. לרוב אין משתמשים באופניים חשמליים לטווחים כאלה אלה לטווח של 10 עד 15 ק"מ שהם טווחים שבמדינות מערביות נחשבים בדרך כלל ארוכים מידי לאופניים רגילים לצורכי יוממות אופניים.

מסיבה זו אופניים חשמליים יכולים להשתלב היטב בתחבורת אופניים שכן הם יכולים לספק טווח נסיעה גדול יותר יחסית לאופניים רגילים ובכך להוות מוצר משלים שמאפשר נסיעות בין-עירוניות. כמו כן אותן תשתיות, כמו שבילי אופניים או שדרות אופניים משמשים את האופניים הרגילים והאופניים החשמליים.

סוגים של אופניים חשמליים

יש להבחין בין אופניים חשמליים עם פידול (Pedelec) לבין אופניים חשמליים עם מצערת (כמו באופנוע). אופניים חשמליים עם פידול הם אופניים שבהם המנוע החשמלי מסייע לרוכב אבל לא מחליף אותו. המנוע מתחיל לפעול רק בעקבות הנעה של הדוושות ונעצר אם הדוושות לא זזות.[2] במדינות רבות כמו גם בישראל יש מגבלה נוספת והיא שהמנוע יכול להגיע למהירות של 25 קמ"ש לכל היותר. דבר זה מגביר את בטיחות האופניים הן כלפי הרוכב והן כלפי הסביבה שלו בגלל שבמהירות זו מהירות התגובה והעצירה הן מהירות יותר והאנרגיה שיש לרוכב שפוגע או נפגע בעצם או אדם אחר היא קטנה יותר. ככל שהמהירות יותר גבוהה כך עולה הסיכון לתאונה וכן יש סיכון גבוה יותר לתוצאות קשות יותר של תאונה כזו.

סוג אחר של אופניים חשמליים הם אופני E-bike או אופניים עם מצערת. אם אין להם מגבלת מהירות, ואין להם מגבלת תאוצה, הם דומים לאופנוע חשמלי (אבל עם הבדלים חשובים כמו מעצורים פחות חזקים, שלדה פחות חזקה ועוד). לעיתים קרובות מבלבלים בין שני סוגים אלה של אופניים חשמליים. בישראל אופניים עם מצערת הם לא חוקיים. עם זאת בגלל הזנחה של אכיפת התחום חלק גדול מהאופניים החשמליים בישראל הם לא חוקיים - הם מונעים במצערת וחלקם אף יכולים להגיע למהירויות גבוהות יותר מ-25 קמ"ש.

רוב המאמר הבא יתייחס ל-Pedelec שהם האופניים החוקיים בישראל.

פוטנציאל משתמשים באופניים חשמליים

עד היום לא בוצעו מחקרים רבים על המשתמשים והמשתמשים הפוטנציאלים באופניים חשמליים עם פידול (Pedelec). במחקרים שבוצעו באירופה נראה כי ניתן לאפיין את רוב הרוכבים באופניים אלה כשייכים לאחת משתי קבוצות - אנשים בני 65 ומעלה ויוממי אופניים - אנשים שמשתמשים באופניים כדי להגיע לעבודה. עם זאת הגיל הממוצע של קוני אופניים חשמליים יורד ובאופן כללי רואים מגמה של הגדלת המגוון של המשתמשים לאורך השנים - קבוצות שונות מגלות את אמצעי התחבורה החדש הזה. לדוגמה במחקר בקטנון מסויים בשווייץ בעבר נמצא כי רוכבים באופניים חשמליים היו משכילים ועשירים יותר מכלל האוכלוסייה. בין 2003 לבין 2008 גילו חוקרים כי יש שינוי לכיוון של יותר נשים, אנשים פחות משכילים עם פחות הכנסות ועוד - המסקנה היא כי יש עליה במגוון המשתמשים. הגיל הממוצע של הרוכבים בשווייץ באופניים חשמליים היה גיל 50. [1]

הסיבות לשימוש באופניים חשמליים משתנות בין סקרים ומחקרים שונים שבוצעו באירופה. במחקר שבוצע בהולנד בשנת 2008 ציינו המשיבים את הסיבות הבאות - לרכוב באופניים חשמליים קשה מידי (66%), יכולת התמודדות עם רכיבה נגד הרוח (52%), לאפשר לרכוב מרחק גדול יותר (46%). סיבות נוספות היו לאפשר לרכוב על גבעות (29%), לרכוב מהר יותר ללא מאמץ (17%) שימוש בכלי ידידותי לסביבה (10%) והגעה לעבודה ללא זיעה (8%). באותו זמן רק 3% מבין רוכבי האופניים בהולנד השתמשו באופניים חשמליים.[1]

בישראל ככל הנראה חלק ניכר מרוכבי האופניים החשמליים הם נערים בגיל 12-18. זאת על רקע תרבות אופניים ותשתיות אופניים נמוכות מחד וחלופות גרועות למדי של תחבורה ציבורית. ייתכן כי חלק מהשימוש הגבוה יחסית בקרב צעירים באופניים חשמליים (ביחס לאירופה) והיחס הגבוה בין אופניים חשמליים לבין אופניים רגילים קשור למודעות נמוכה למודעות נמוכה לחשיבות הבריאותית של פעילות גופנית. אפשרות אחרת היא מיסוי גבוה על אופנועים בישראל ומציאות של פקקי תנועה ובעיות חניה הדוחפת צעירים ונהגים רבים לשימוש באופניים חשמליים, היות וחלופות אחרות (אופניים רגילים או תחבורה ציבורית) הן לא נוחות להם.

השפעות של אופניים חשמליים

השפעות סביבתיות

בניגוד לאופניים רגילים, אופניים חשמליים יכולים לתרום לזיהום אוויר לכילוי דלק מחצבי ולהתחממות עולמית - במקרה הנפוץ של הפקת חשמל שלא באמצעות אנרגיה מתחדשת. אך זיהום זה הוא קטן בהרבה יחסית לזיהום של כלי רכב ממונעים אחרים - במיוחד מכוניות ואוטובוסים. בגלל המשקל העצמי הנמוך של האופניים הם צורכים מעט אנרגיה יחסית לאמצעים אחרים ולמעשה יש הטוענים כי לאופניים יש יעילות אנרגטית גבוהה מזו של הליכה. יש לציין, שכאשר משווים את היעילות האנרגטית של האופניים החשמליים וההליכה, מדברים על זה שכאשר האדם הולך הוא נהיה רעב יותר ואז הוא צריך לאכול יותר וייצור המזון שלנו גורם להשפעות סביבתיות משמעותיות. במקרה כזה אולי האפשרות הטובה יותר היא להפחית את הפליטות מייצור המזון באמצעות מעבר לחקלאות בת קיימא. לדעת הפרויקט "חקלאות מתחדשת" לדוגמה זה בהחלט אפשרי[2]. ייתכן וזאת אפשרות טובה יותר בכלל שמעבר מהליכה לאופניים חשמליים, במיוחד מאלה שלא צריכים דיווש, יכול להגביר אורח חיים יושבני. לאופניים חשמליים, יש יעילות אנרגטית נמוכה יחסית לאופניים, אך גבוהה יחסית לאמצעי תחבורה אחרים. חסרון סביבתי נוסף של האופניים החשמליים הוא המצבר שלהם שעלול לגרום לזיהום מים.

השפעות חברתיות

ניתן להתייחס לאופניים חשמליים כאל סוג של סוכן שינוי, שבו אנשים עוברים מתחבורת מכוניות לתחבורת אופניים חשמליים ועם הזמן, מעבירים חלק מהנסיעות האחרות שלהם לאופניים רגילים. פרופיל המשתמש של אופניים חשמליים אינו זהה בהכרח לפרופיל המשתמש של אופניים רגילים, במיוחד במדינות בהן אין תחבורת אופניים מפותחת. כמו כן היות וגם שימוש באופניים חשמליים מקדם פיתוח תשתיות אופניים ועירוניות מתחדשת, הדבר מעודד הליכה ושימוש באמצעים אחרים של תחבורה בת קיימא.

השפעה נוספת של אופניים חשמליים היא הקטנה של אי שוויון תחבורתי שכן הם מאפשרים תחבורה זולה ונוחה לאנשים שאינם יכולים לנהוג, לנוער, למי שלא יכול להחזיק ברכב פרטי מבחינה כלכלית, והם מאפשרים הגעה למרחקים גדולים יותר מאשר מאפשרים אופניים רגילים.

עם זאת שימוש לא נכון באופניים חשמליים - כגון רכיבה על מדרכות, או קנייה של אופניים לא חוקיים, עלול לפגוע במשתמשי דרך אחרים ובעיקר מהווה פגיעה קשה ומסוכנת בהולכי רגל בדגש על ילדים וזקנים. שימוש כזה מסכן גם את הרוכבים עצמם. שכן בסביבה עירונית עיקר הסיכון לרוכבי אופניים הוא בצמתים, וצמתים אלה בטוח יותר לחצות ברכיבה על הכביש ולא בחציה במעבר חצייה - ראו כיצד להימנע מפגיעת מכוניות.

השפעות של אופניים חשמליים על רכיבה ועל פעילות גופנית

אחד היתרונות הגדולים של אופניים רגילים הוא הספקת תחבורה פעילה לרוכב ובכך שיפור ניכר של בריאותו והורדת תחלואה ביחס למספר מחלות כמו מחלות לב, סוכרת וסרטן. השימוש באופניים חשמליים הוא בעל מספר השפעות סותרות על כמות הפעילות הגופנית.

ביחס לאופניים רגילים, אופניים חשמליים דורשים פחות מאמץ, ולכן הם מספקים לרוכב פחות יתרונות בריאותיים. עם זאת, ביחס לשימוש בחלופות אחרות, במיוחד ביחס לאופנוע או מכונית, אופניים חשמליים מגבירים את כמות הפעילות הגופנית. על פי החוק בישראל, אופניים חשמליים חוקיים מחייבים פידול, ודבר זה יכול להוות פעילות גופנית. מחקר שבוצע בארצות הברית בשנת 2016 מצא שיש שיפור בפרמטרים בריאותיים של אנשים שלא ביצעו פעילות גופנית קודמת ועברו לאופניים חשמליים עם פידול. 20 מתנדבים למחקר היו בעלי בריאות טובה יותר ובכושר טוב יותר בתום חודש רכיבה באופניים חשמליים. עם כושר אירובי טוב יותר באופן משמעותי, איזון סוכר בדם טוב יותר ומגמת ירידה בשומן הגוף של כל המשתתפים. [3] עם זאת, אין בישראל אכיפה נגד רכיבה על אופניים ללא פידול, ורוכבים רבים רוכבים באופניים ללא פידול.

חלק גדול מאנשים שעוברים לאופניים חשמליים לא היו עוברים לאופניים רגילים בגלל מגוון סיבות כגון קוד לבוש, חשש מהזעה, קשיים לוגיסטיים או מרחק רכיבה גדול, כך שאופניים חשמליים מגדילים את אחוז הרוכבים הכולל ומקטינים אורח חיים יושבני. אופניים חשמליים יכולים לסייע להגברת השימוש באופניים רגילים במספר דרכים:

  • בעקבות רכיבה באופניים חשמליים, הדימוי העצמי של הרוכב משתנה - מנהג לרוכב. כמו כן יורדים חסמים אחרים לרכיבה - כגון חשש מתאונות, בטחון עצמי, רכיבה בגשם, הכרות עם עולם הרכיבה ועוד. מכאן שלעומת תסריט של המשך שימוש במכונית או בתחבורה ציבורית גדל הסיכוי שרוכבים של אופניים חשמליים יבחרו להשתמש באופניים רגילים. אנשים רבים "מגלים" את העולם החוויתי של הרכיבה דרך אופניים חשמליים.
  • מעבר של אנשים וילדים מתחבורת רכב פרטי לתחבורת אופניים גורמת לשינוי הרגלים ותפיסות על מקומם של אופניים ברחוב ובעיר. על פי הניסיון בתחבורת אופניים בהולנד רוכבי אופניים שהם גם נהגים משנים את הרגלי הנהיגה שלהם, ונזהרים יותר בשעת הנהיגה העירונית. גם קרובי משפחה של רוכבי אופניים צפויים לנהוג בצורה זהירה יותר. דבר זה מגביר את בטיחות הרוכבים ומקל על הגדלת השימוש בהם.
  • השימוש באופניים חשמליים מקטין סיכונים והפרעות לרכיבת אופניים רגילים כגון זיהום אוויר מתחבורה, פקקי תנועה וסיכון של פגיעה מצד רכב פרטי ואי חום עירוני.
  • אופניים חשמליים ואופניים רגילים משתמשים באותן תשתיות, ולכן הגברת השימוש באופניים חשמליים תורם להגדלת הלחץ הציבורי להקמת תשתיות אופניים וכן להיבטים תומכים אחרים כגון חקיקה והדרכה לבטיחות אופניים שיכולים לסייע בהגברת השימוש באופניים רגילים.
  • אופניים חשמליים יכולים לתת מענה לחלק מהדרך שהוא קשה מידי לרוב הרוכבים (לדוגמה לעלות במעלה הר הכרמל בחיפה) ובשאר הדרך לקיים דיווש אינטנסיבי יותר. בכך הם מחליפים נסיעות שבהן 100% מהפעילות הייתה מבוצעת ברכב ממונע.

מאידך שימוש באופניים חשמליים עלול להוריד את כמות השימוש באופניים רגילים, בעיקר בקרב ילדים ובני נוער. עוד דרך שבה שימוש לא נכון באופניים חשמליים עלול לפגוע באורח חיים פעיל היא נסיעה של רוכבי אופניים חשמליים על המדרכות דבר שיוצר הפרעה חמורה וסיכון להולכי רגל דבר שעלול לעודר מעבר לאמצעים ממונעים. [4][5][6].

שוק האופניים החשמליים בעולם

סין היא כיום היצרנית המובילה של אופניים חשמליים. לפי איגוד האופניים הסיני, בשנת 2004 יוצרו בסין 7.5 מיליון זוגות של אופניים חשמליים, כמות כפולה כמעט יחסית לשנת 2003. המכירות הפנימיות בסין הגיעו ל-10 מיליון זוגות בשנת 2005, ובין 16-18 מיליון זוגות בשנת 2006. נכון לשנת 2007 מעריכים כי אופניים חשמליים מהווים בין 10 ל-20 אחוזים מכלי הרכב הדו-גלגליים בערים רבות בעולם (בעיקר באסיה). מספר רב של אופניים גם מיוצא לחו"ל - 3 מיליון זוגות בשווי 5.8 מיליארד דולר בשנת 2006 לבדה.

חוקי התעבורה של כמה מדינות כמו ארצות הברית, בריטניה ויפן, מתייחסים אל האופניים חשמליים כאל אופניים לכל דבר ועניין. ולכן הרוכב עליהם אינו זקוק במדינות אלו לרישיונות או לביטוחים מיוחדים.

כמות גדולה של משתמשים באופניים חשמליים קיימת בסין[7] שם האופניים החשמליים באים במקום טוסטוסים מזהמים. על פי הערכה קיימים כ-125 מיליון יוממי אופניים בסין שנוסעים בהם לטווחים של 10-5 ק"מ, וכמות מכירות האופניים החשמליים עולה בצורה דרסטית במדינה זו. כמות ואחוז המשתמשים באופניים חשמליים עולה בהתמדה בכל העולם כולל בהודו, ארצות הברית, אירופה ועוד [8].

גם באירופה כמות המכירות של אופניים חשמליים עולה. נכון לשנת 2009 אופניים חשמליים היו שליש מכמות האופניים החדשים שנמכרו בהולנד, ואחוז השוק שלהם מכלל שוק האופניים מבחינה כספית היה 52%. והגיע לשיא של 140 אלף זוגות לשנה.[9] גם בארצות אירופאיות נוספות אחוז משתמשי האופניים החשמליים עלה. על פי הערכות, בשנת 2010 נמכרו ברחבי אירופה כ-700 אלף זוגות אופניים חשמליים.[10]

בשנת 2012 נמכרו 30 מיליון זוגות של אופניים חשמליים בעולם. 92% מהמכירות היו בסין. על פי דו"ח של חברת המחקר פייק, השוק לאופניים חשמליים יגדל בשנים הקרובות גם במדינות נוספות. הצפי כי המכירות העולמיות של אופניים חשמליים יגיעו ל-47 מיליון זוגות אופניים בשנת 2018, ויכניסו 12 מיליארד דולר. בשנת 2012 בארצות הברית, נמכרו רק כ-89 אלף אופניים חשמליים. אבל בשש השנים הבאות צפויה עליה ניכרת, כך שהצפי לשנת 2018 הוא למכירה של 265 אלף זוגות אופניים. [11] הצפי הוא לעלייה של 9% בשוק עד 2016[12]

יש טענה לפיה פרופיל המשתמשים באופניים חשמליים אינו דומה לפרופיל המשתמשים באופניים רגילים. לדוגמה במדינות מערביות רבות, נשים וקשישים וכן אוכלוסיות עניות יותר שלהן מודעות בריאות נמוכה יותר משתמשות יותר באופניים חשמליים יחסית לשימוש שלהם באופניים.

בנייה של שבילי אופניים נוספים, בעיקר "אוטוסטרדות אופניים", והתייקרות הנפט (ראו שיא תפוקת הנפט) צפויות להגדיל עוד יותר את השימוש באופניים בכלל ובאופניים חשמליים בפרט. [13]

אופניים חשמליים בישראל

  ערך מורחב – אופניים חשמליים בישראל

תקנות

עד שנת 2010, אופניים חשמליים היו בלתי חוקיים בישראל. משרד התחבורה אסר על ייבוא שלהם ולא הסדיר את השימוש בהם. דבר זה יצר מציאות של שוק אפור, ושל מכירות אופניים לא תקניים על ידי ייבוא חלקי אופניים והרכבתם בישראל. בפברואר 2010 נכנסו לתוקפן התקנות המאפשרות שימוש באופניים חשמליים, ואשר מתאימות לתקן האירופאי[14].

על פי התקנות מותר לרכוב על אופניים חשמליים בתנאי שהם בעלי הספק של עד 250 וואט. בשנת 2016 הועלה הגיל בו מותר לרכב מ-14 (ב-2010) ל-16 ומעלה. [15] [16]מנוע האופניים יופעל באמצעות חיישן דיווש ולא על ידי מצערת (בידית האופניים). התמיכה החשמלית אמורה להיפסק במהירות של מעל 25 קמ"ש, [17] וזאת במטרה להגן על הרוכב ולמנוע ערבוב בין אופניים חשמליים לקטנועים חשמליים (שלהם מהירות גבוהה יותר ודורשים יותר הגנה לרוכב ולסביבתו).

שימוש באופניים חשמליים בישראל

בעקבות כניסת התקנות חל זינוק במספר רוכבי האופניים החשמליים בישראל. על פי סקר של מכון גיאוקרטוגרפיה, נכון לשנת 2017 נמצאים בשימוש כ-225 אלף זוגות אופניים חשמליים. דבר זה מהווה עליה תלולה מ- 148 אלף זוגות שהיו בשנת 2014. לפי הערכת המכון מדי שנה נרכשים כ-25,750 זוגות חדשים של אופניים, אשר נקנים במחיר ממוצע של 3,070 שקל. שוויה השוק השנתי הוא 79 מיליון ש"ח. לפי הסקר 27% מכלל הרוכבים היו נערים מתחת לגיל 16. שגיאת לואה: (בקריאה לתבנית:הערה) תוכן כפול: מחקר: 225 אלף זוגות אופניים חשמליים בכבישי ומדרכות ישראל], גלובס, 17.01.2017 וגם [http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001172485.

נכון לשנת 2017, לכ-158 אלף משקי בית יהודיים בישראל לערך (כ-7.3% ממשקי הבית היהודיים) יש אופניים חשמליים. ל-24% מתוך משקי האב האלה יש 2 זוגות אופניים חשמליים. זאת, בהשוואה ל-12% בלבד ממשקי הבית שהיו להם 2 זוגות בשנת 2013. לפי פרופסור אבי דגני, נשיא מכון גיאוקרטוגרפיה, המשתמשים באופניים חשמליים שייכים לשני קצוות בחברה - מצד אחד משפחות עשירות ומצד שני משפחות קשות יום, קשישים ויהודים ממוצע רוסי.

על פי הערכת משרד התחבורה, יש כמה עשרות אלפי זוגות אופניים חשמליים, כשחלק מהם מצוידים במנוע שהספקו עולה על המותר בחוק (250 וואט) ועל כן הם מהווים סכנה לרוכבים ולאנשים סביבם.[18]

בשנת 2010 נמכרו בישראל כ-1200 אופניים חשמליים, בשנת 2011 נמכרו כ-6,000 זוגות. בפועל המספר גבוה יותר שכן זוגות אופניים רבים מגיעים באופן חצי-פיראטי ולא עומדים בתקנות, או שהם אופניים רגילים שעברו הסבה באמצעות קיט. [19] בשנת 2013, הודיעה חברת UMI, יבואנית שברולט בישראל כי בכוונתה למכור אופניים חשמליים של מותג A2B של התאגיד ההודי "הירו" שהוא אחד היצרנים הגדולים בעולם של רכבים דו-גלגליים.[20]

לפי הערכת משרד התחבורה נכון לשנת 2015 יש בכבישי ישראל כ-150 אלף זוגות אופניים חשמליים. [3]. בתוך 5 שנים גדל מספר הרוכבים בכלי ביותר מפי 100.

שנה יבוא גידול סה"כ לפני פחת פחת (אומדן) אומדן על הכביש
2010 1,239 1,239 0% 1,239
2011 5,276 326% 6,515 5% 6,453
2012 9,634 83% 16,149 10% 15,498
2013 32,851 241% 49,000 15% 46,578
2014 72,602 121% 121,602 20% 111,802
2015 63,673 -12% 185,275 25% 154,875

בשנת 2013 ייבאו מדינות אירופה 907 אלף זוגות אופניים חשמליים, שהם כ-1.22 זוגות מיובאים לאלף איש. בישראל שיעור כזה היה בשנת 2012, והגיע לשיעור של 9.08 בשנת 2014 וירד ל-7.96 בשנת 2015. [4]

גם עיריות החלו להשתמש באופניים חשמליים. בשנת 2013 עיריית אשדוד קנתה 5 זוגות של אופניים חשמליים עבור הפקחים שלה במטרה לעודד את התחבורה הירוקה בעיר.[21]

רוכבים רבים של אופניים חשמליים הם רוכבים חדשים ו/או צעירים. חלקם לא מכירים את חוקי התנועה ורובם הגדול הם חסרי ניסיון ברכיבה על אופניים ובבטיחות אופניים. הדבר גורם לכך שרוכבים רבים מסכנים את עצמם ואת הולכי הרגל ורוכבי אופניים נוספים. היבטים כמו רכיבה נגד התנועה (בשביל אופניים), רכיבה נגד התנועה בכביש, רכיבה ללא תאורה, רכיבה על המדרכה ואי מתן זכות קדימה להולכי רגל במעברי חציה, הם כולם היבטים המסכנים את הולכי הרגל ואת הרוכבים עצמם. לדוגמה מחקר אחד מצא כי מעבר של אופניים במעברי חציה מסוכן פי 3 עד פי 11 (כתלות בכיוון הרכיבה), ביחס לחציה של צומת עירוני על נתיב הנסיעה של המכוניות. הסיבה היא שזוויות הראיה ומהירויות הנסיעה של רוכב אופניים שונים באופן מהותי מאלו של הולך רגל, כך שבמעבר חציה קשה לרוכב להבחין במכוניות וקשה לנהג להבחין ברוכב.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 נייר מדיניות של פרוייקט PRESTO בנושא אופניים חשמליים, האיחוד האירופי
  2. ^ Regeneration International REGENERATION INTERNATIONAL
  3. ^ מקור - רשות המיסים, יוני 2016, עיבודים ואומדן פחת - מת"ל - מנהלת תכנון תחבורתי לישראל
  4. ^ מקור - רשות המיסים, יוני 2016, עיבודים ואומדן פחת - מת"ל - מנהלת תכנון תחבורתי לישראל
אופניים

תחבורת אופניים: תחבורת אופניים - תחבורה פעילה - אופניים חשמליים - תובלה באופניים - תיירות אופניים - כלכלת אופניים - הסעת ילדים באופניים - רכיבה על אופניים בגיל מבוגר

תחבורת אופניים ברחבי העולם: אופניים באירופה - הולנד (אמסטרדם) - דנמרק (קופנהגן) - גרמניה - צרפת - בריטניה - שוודיה - ספרד (סיביליה) - ארצות הברית - ישראל (תל אביב-יפו, אופניים חשמליים בישראל)

תשתיות ומדיניות: תשתיות אופניים - שבילי אופניים - רחוב אופניים - צומת ידידותי לאופניים - חניית אופניים - מדרגות אופניים - תחבורת אופניים בעיר הררית - שילוב אופניים ברכבת - תחבורה בת קיימא - עירוניות מתחדשת - עירוב שימושי קרקע - חזון אפס תאונות דרכים - מיתון תנועה - תוכנית אב ארצית לתחבורה בת קיימא - עיר ללא מכוניות - איזור ידידותי להולכי רגל - קסדת אופניים - הגוצנטריות

מדריכים ופעילות: כיצד ללמוד לרכוב על אופניים - טיפים ליוממות אופניים - כיצד להימנע מפגיעת מכוניות - מסה קריטית - מסה קריטית בישראל - עירוניות טקטית - סיקלוביה - יום האופניים העולמי - ישראל בשביל האופניים

אקולוגיה עירונית

בבית פנימה (אורח חיים): locavore - ניקיון ידידותי לסביבה - פשטות מרצון - עבודה מרחוק - מיחשוב ירוק - שימור מזון ללא מקרר חשמלי - קומפוסט

תכנון עירוני: עירוניות מתחדשת - פרבור - עירוב שימושי קרקע - פיתוח מוטה תחבורה ציבורית - ערים ללא מכוניות - בנייה ירוקה

תחבורה: תחבורה בת קיימא - הולכי רגל - תחבורת אופניים - השפעות חיצוניות של מכוניות - מרחב משותף - BRT - תחבורת מעברים - חנייה - אופניים חשמליים

תופעות: אי חום עירוני - פרבור - ביקוש מושרה - אפקט הבייגלה - השפעות סביבתיות של מזון מהחי - תסמונת הבניין החולה - שלטי חוצות

ישובים ומדינות לדוגמא: קופנהגן - ונקובר‏ - אוטווה - בריזביין - פורטלנד - קוריטיבה - תחבורת אופניים בהולנד - BedZED - אורוויל - שכונת וובן, פרייבורג - בוגוטה - מלבורן - פריז - ברלין - ברצלונה

כלים לשינוי: אוטובוס מהלך - מסה קריטית - גינה קהילתית - מרחב משותף - בנייה ירוקה - פרמקלצ'ר - מפה ירוקה - גני הניצחון - מיתון תנועה - הליכתיות - התייעלות אנרגטית

אישים וארגונים: מרחב - התנועה לעירוניות בישראל - תחבורה היום ומחר - המרכז לקיימות מקומית - ישראל בשביל האופניים - עץבעיר - פרויקט המקומות הציבוריים - דיוויד אינגוויץ' - ז'יימה לרנר - ג'יין ג'ייקובס

ספרים וסרטים: ערים ללא מכוניות - מותן וחייהן של ערים אמריקאיות גדולות - אומת הפרברים - Walkable city - אגדה אורבנית - סוף עידן הפרברים