עולם מלא, צלחות ריקות (ספר)

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף Full Planet, Empty Plates)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עטיפת הספר באנגלית

עולם מלא, צלחות ריקות (Full Planet, Empty Plates) הוא ספר עיון אודות רעב עולמי וביטחון תזונתי מאת פעיל הקיימות לסטר בראון, שיצא לאור בשנת 2012. בראון מכסה את הסיבות להתייקרות המזון העולמי כולל גידול אוכלוסין, משבר המים העולמי, סחף קרקע, התחממות עולמית, מדבור ועוד. בראון כותב כי "בעידן זה שבו תנובת המזון העולמית מצטמצמת, היכולת לגדל מזון הופכת במהירות למנוף גאו-פוליטי. מזון הוא הנפט החדש".

בראון מתאר את ההשלכות הפוליטיות של רכישת קרקעות באפריקה ובמקומות אחרים, על ידי מדינות שמייבאות גרעיני תבואה כמו סין. כן את התכווצות שולי הטעות (באפרים) כנגד יבולים גרועים. הוא מזהיר מפני משבר מזון מתמשך ועמוק. מעידן של שפע במזון נעבור לרעב עולמי.

בראון מעיר כי לדעתו רוב הפוליטיקאים במערב אינם מודעים לעד כמה המצב הפך להיות לחוץ במדינות העניות. התחממות עולמית מהווה איום ניכר על המזון ויש להוריד את הפליטות של גזי חממה במהירות.

בראון מזכיר את התמוטטות אימפריית שומר ואימפריית המאיה וכי בסופו של דבר מחסור במזון היה המכה שמוטטה אימפריות אלה ונוספות. אם בעבר הוא חשב שיש בעיות נוספות למין האנושי בשלב זה של חברה מתועשת וטכנולוגית כיום הוא חושב שהחוליה החלשה ביותר של התרבות האנושית הנוכחית היא המזון.

מחירי המזון בעולם

  • במהלך השנים 2007-8 עלו מחירי גרעיני התבואה וכן סויה ביותר מפי 2, דבר שהוביל לטענת בראון למהומות ואי-שקט בכ-60 מדינות.
  • מחירי המזון ירדו מעט בעקבות המיתון העולמי של 2008.
  • קפיצה נוספת במחירי גרעיני המזון סייעה לפרוץ האביב הערבי בשנים 2010-11. בשנת 2012 המחירים שוב התקרבו לשיא חדש.
אינדקס מחירי המזון של ארגון המזון העולמי בשנים 1990-2013. 100 מציין רמת מחירים שהיתה בשנת 2002-2004. מאז עלתה רמת המחירים הנומינלית פי 2 ויותר ורמת המחירים הריאלית עלתה ב-50%. המחירים ירדו אחרי המשבר של שנת 2008 אבל חזרו לרמות שיא לאחר מכן והובילו לגידול ברעב עולמי ולמשבר תזונתי ופוליטי במדינות רבות.

התייקרות המזון משפיעה באופן שונה על בני אדם במדינות שונות. מתוך כלל הכסף שתושבי ארצות הברית מוציאים על מזון, רק 14% מגיעים לחקלאים, שאר הכסף הולך למימון של הובלת המזון, עיבוד המזון ושיווק המזון, והמחירים של היבטים אלה השתנו במידה רבה בעשור האחרון. כך שאם מחירי גרעיני התבואה כמו חיטה, תירס או אורז גדלו פי 2, הצרכנים מערביים רואים רק התייקרות קטנה יחסית במחירי המזון. לעומת זאת תושבים עניים בהודו לדוגמה, שקונים גרעיני חיטה גולמיים כדי לטחון אותם בבית, רואים התייקרות של פי 2 בעלויות המזון שלהם.

במדינות של שפע יש 3 ארוחות ליום, במקומות עניים יותר אוכלים 2 ארוחות ליום ובמקומות גרועים במיוחד יש ארוחה אחת ליום. כיום בחלק מהמדינות באפריקה מעל 10% מהמשפחות נאלצות לקיים "ימים ללא מזון" שכן הן לא מסוגלות לקנות מזון כל יום.

הביקוש למזון עולה, ההיצע תקוע

בראון טוען כי מצד אחד הביקוש למזון עולה, ומהצד השני יש מגבלות הולכות ומתחזקות על היכולת להגדיל את היצע המזון. מגמות אלה גורמות לכך שהסיכון למזון הולך ועולה ומחירי המזון עולים.

הביקוש למזון גדל בגלל שלוש סיבות עיקריות:

לטענת בראון, בעשור האחרון יש גידול עצום בדרישה למזון, שבעיקרה נובעת מכך ש-3 מיליארד בני אדם, הפכו עשירים יותר ורוצים יותר מזון מהחי.

המגבלות על הגדלת כמות המזון נגרמות בשל 4 סיבות עיקריות:

ראו גם

קישורים חיצוניים

חקלאות

רקע: ייצור ראשוני - מחזור הזרחן - מחזור החנקן - קרקע - ציידים לקטים - המהפכה החקלאית - המהפכה הירוקה - חקלאות תעשייתית - פריון חקלאי - שימושי קרקע - דשן - הומוס - צפיפות אוכלוסין פיזיולוגית - חקלאות בישראל

Contour buffer strips NRCS.jpg

אתגרי קיימות בחקלאות: בליית קרקע - מדבור - משבר המים העולמי - התחממות עולמית - חומרי הדברה - דשן כימי - שיא תפוקת הנפט - שיא תפוקת הזרחן - חקלאות כרות והבער - הנדסה גנטית - השפעות סביבתיות של מזון מהחי - ביטחון תזונתי - נעילה טכנולוגית

חקלאות בת קיימא: חקלאות בת קיימא - אגרואקולוגיה - פרמקלצ'ר - ביו אינטנסיב - טכנולוגיה נאותה - קומפוסט - שמירת זרעים - גידולים משולבים - סיעוף - יערנות חקלאית - קציר מי נגר - מזון אורגני - מזון מקומי - גינה קהילתית - חקלאות נתמכת קהילה - הקרן לביטחון תזונתי - תוכנית אב לחקלאות בת קיימא

ספרים וסרטים: התמוטטות - רובים חיידקים ופלדה - גבולות לצמיחה - תכנית ב' - עולם מלא, צלחות ריקות - מהפיכת הקנה הבודד - הסיוט של דרווין - מלך התירס - עתיד המזון - כוחה של קהילה