החברה לישראל
החברה לישראל היא חברת אחזקות ישראלית גדולה אשר מהווה חברת פירמידה. היא מתמקדת בעיקר בענפי תעשייה מסוג הכימיקלים, ספנות ומוליכים למחצה. האחים עופר היו במשך שנים בעלי השליטה בחברה ולאחר מותם עברה השליטה בחברה לבני משפחתם.
היסטוריה
החברה לישראל הוקמה בשנת 1968 ביוזמת ממשלת ישראל, כדי לעודד השקעות זרות בארץ.
בעלות וניהול
החברה לישראל הינה חברה ציבורית ומניותיה נסחרות בבורסה לניירות ערך בתל אביב. כיום (2017) נמצאת החברה בשליטת קבוצת עופר, המחזיקה בכ-55% ממניותיה. יתר המניות מוחזקות בידי הציבור. בנק לאומי החזיק במניות החברה עד שנת 2016 ובמשך 16 שנים. הבנק מכר 20% ממניות החברה לציבור בשנים 2015-2016 ורכש מניות החברה הבת כיל (מחזיק פחות מ-5% ממניות כיל).[1]
מנכ"ל החברה (נכון ל-2017) הוא אבישר פז, אשר החליף בשנת 2014 את ניר גלעד, אשר היה בעבר החשב הכללי במשרד האוצר. יו"ר החברה (נכון ל-2017) הוא רון מושקוביץ.
החברה לישראל היא דוגמה לחברת פירמידה שכן דרך בעלות של כ-24% ממניות חברת כימיקלים לישראל, יכולים בעלי השליטה, משפחת עופר, להשפיע על חברות רבות.
אחזקות
האחזקות העיקריות של החברה לישראל הם (בסוגריים שיעור המניות שבבעלותה כאחוז מכלל מניות החברה המוחזקת):
- כימיקלים לישראל (52%). חברות הבנות כוללות את:
- צים (98%)
- טאואר סמיקונדקטור (19%)
- בתי הזיקוק (41%). חברות הבנות:
בתי הזיקוק
בפברואר 2006 העבירה החברה לישראל את כלל אחזקותיה (26%) בבתי הזיקוק לנפט (בז"ן) למדינת ישראל תמורת סכום של 677 מיליון ש"ח. על עסקה זאת נמתחה ביקורת ציבורית, שכן החברה לישראל הייתה אמורה להעביר את אחזקותיה בבז"ן ללא תמורה בהתאם להסכם קודם. עתירה שהוגשה בעניין זה לבג"ץ, על ידי התנועה לאיכות השלטון, נדחתה. בהמשך קנתה החברה את בתי הזיקוק שוב מהמדינה. כיום החברה לישראל היא בעל המניות היחידי הגדול ביותר של בתי הזיקוק כשבידה 41% ממניות החברה, בעוד הציבור הרחב מחזיק 47% ממנה.
זיהום
חברות בנות רבות של החברה לישראל קשורות לזיהום אוויר תעשייתי חמור ולזיהום מים. ביניהן בתי זיקוק לנפט, רותם אמפרט, מפעלי ים המלח, תרכובות ברום ועוד.
כך לדוגמה בתי הזיקוק לנפט הם בין מזהמי האוויר המשמעותיים ביותר במפרץ חיפה, זיהום זה חשוד כגורם עיקרי לכך שבחיפה יש אחוזים גבוהים של תחלואה בסוגי סרטן שונים כמו סרטן הריאות וסרטן שלפוחית השתן. הנזק הכלכלי מהתחלואה העודפת במפרץ חיפה ב-2 מחלות אלה בלבד, הוערך על ידי פרופסור ניר בקר בכ-123 מיליון ש"ח בשנה, נכון לשנת 2009.
קשרים לפוליטיקה ולפקידות
החברה לישראל מעסיקה פוליטיקאים ופקידים בכירים רבים לשעבר כדירקטורים, מנהלים, או יועצים בשכר.
הפוליטיקאים לשעבר כוללים את בייגה שוחט מי שהיה שר האוצר, שר התשתיות וחבר כנסת; אלי גולדשמיט מי שהיה יו"ר וועדת הכלכלה לשעבר, ח"כ מטעם מפלגת העבודה לשעבר; רענן כהן מי שהיה ח"כ ושר העבודה והרווחה.
מבין הפקידות הבכירה, החברה לישראל העסיקה את ניר גלעד, מי שהיה החשב הכללי של האוצר ומי שהיה מעורב ב"עסקת השקשוקה" ומונה למנכ"ל החברה; אוהד מראני - מנכ"ל משרד האוצר לשעבר. יו"ר הדירקטוריון של בתי הזיקוק משנת 2004; רן קרול - הממונה על התקציבים באוצר, ומנכ"ל משרדת התשתיות והאנרגיה. נחמה רונן - מנכ"לית המשרד להגנת הסביבה לשעבר, מונתה לדירקטורית בבתי הזיקוק לנפט; עו"ד דוד תדמור - הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר. עו"ד טלי ירון קידר - היועצת המשפטית של אגף המכס והמע"מ והאחראית על החקיקה במס הכנסה, ונציבת מס הכנסה לשעבר. מונתה לדירקטורית בחברת "טאואר סמיקונדקטור". חגי מילר- סגן החשב הכללי (ניר גלעד) במשרד האוצר, ויום טוב סמיה - לשעבר אלוף פיקוד דרום.
עורכי דין בכירים שמייצגים את החברה לישראל כוללים את: עו"ד רם כספי, שייצג את החברה לישראל בהפרטת "צים"; ואת עו"ד משה שחל - מי שהיה שר התקשורת, האנרגיה והמשטרה, וח"כ מטעם מפלגת העבודה.
פעילות ציבורית ותרומות
בספטמבר 2005 השיקה החברה לישראל קרן לשם מימון ביניים של תרופות חיוניות שנמצאות מחוץ לסל התרופות לחולים שלא יכולים להרשות זאת לעצמם. היקף הקרן הוא 35 מיליון שקלים. בנובמבר 2006 העניקה האגודה למלחמה בסרטן תעודת הוקרה לחברה לישראל, על תרומתה למימון תרופות לחולי סרטן. התעודה הוענקה לאשר רפפורט, סמנכ"ל בכיר בחברה לישראל בטקס פתיחת מבצע "הקש בדלת". [2]
ראו גם
קישורים חיצוניים
- החברה לישראל, אתר רשמי
- החברה לישראל בע"מ באתר הבורסה
- החברה לישראל בע"מ TheMarker
- ניר גלעד - ניהול כושל, ביצועים ירודים, דיסקאונט עצום ומשכורת של 89 מיליון שקל יורם גביזון, דה מארקר, 20.12.2012
- הרשות לניירות ערך: "דירקטוריון החברה לישראל לא חופשי לעשות ככל העולה על רוחו" הרשות דורשת הסברים להחלטה להעניק לבכירי החברה אופציות בשווי 240 מיליון שקל פחות מיממה לפני כניסת התיקון להגבלת שכר הבכירים. ערן אזרן, דה מארקר, 20.2.2013
- רעות שפיגלמן ואורי טל-טנא, 23 מיליארד סיבות יש לעידן עופר להילחם על ים המלח, כלכליסט, 23.1.2017
- עידו באום, ביהמ"ש: לעידן עופר אסור היה לשלם מענקים מכיסו הפרטי לניר גלעד ובכירי החברה לישראל, דה מרקר, 2.5.2017