מונופול טבעי
מונופול הוא מצב שוק שבו כל המכירות של מוצר מסויים, או רובן, מבוצעות על ידי פירמה בודדת. מונופול טבעי (Natural monopoly) הוא מצב בו בתעשייה מסויימת, או בשוק מסויים, קיימת נטייה "טבעית" לגלוש למצב של מונופול. זהו מצב טכני או תנאי של עלויות הייצור של תעשייה מסויימת שבה מונופול הוא הפתרון שיש לו את עלויות הייצור הממוצעות הנמוכות ביותר, ולכן הוא היעיל ביותר מבחינה כלכלית, בחלק מהמקרים מצב זה מאפשר לפירמה הגדולה ביותר, לרוב הראשונה בשוק, להנות מיתרון גדול של עלויות זולות מאוד יחסית למתחרים אחרים, פוטנציאליים וממשיים ולהפוך למונופול. ולכן מצב שוק של מונופול טבעי מתכנסים בדרך כלל אל מונופול בפועל. ניתן, על ידי התערבות ממשלתית לדוגמה, לקיים בו תחרות, אבל זו תשוב ותתכנס אל הפתרון המונופוליסטי בגלל מבנה העלויות בשוק.
מונופול טבעי מתקיים בענפים שיש בהם עלויות גבוהות של הון, שגורם ליתרונות לגודל גבוהים יחסית לגודל השוק, ועל ידי כך יוצרים מחסום כניסה בפני פירמות אחרות. דוגמאות למונופול טבעי כוללות תשתיות רשתיות כגון הספקת שירותי ביוב ומים, הולכה ופיזור של חשמל, ורכבות, ויש הכוללים גם אוטובוסים בנושא. תחומים נוספים הם נמלי תעופה ונמלי ים במדינות קטנות.
בעוד שבמקרה הכללי, מונופול מוכר במחיר גבוה ובכמות קטנה יחסית לשיווי משקל של שוק משוכלל, ויש לו גם עלויות ממוצעות יקרות, פירמה שהיא מונופול בתחום של מונופול טבעי היא בעלת עלויות ייצור ממוצעות נמוכות יותר מאשר במקרה של ריבוי פירמות בענף, שכן דבר זה מוביל להקמה ולתחזוקה של תשתיות כפולות.
מצבים בהם מתקיים מונופול טבעי
מונופול טבעי מתרחש כאשר פירמה שרוצה להיכנס לשוק צריכה ראשית לבצע השקעה גדולה, ולאחר מכן יש למכור הרבה יחידות קטנות. דבר זה יוצר מצב בו יש יתרון לגודל שהוא משמעותי יחסית לגודלו הכולל של השוק. דבר זה מהווה "חסם כניסה" לשוק. המונח "טבעי" פירושו, שקיום המונופול הוא מצב יציב הנובע ממגבלות טכניות מהותיות למבנה הטכנולוגי של שוק, גם ללא קנוניה של אינטרסנטים, וללא קיומם של מוסדות פוליטיים כמו חקיקה ממשלתית לתחזוקת המונופול.
דוגמאות למונופול טבעי כוללות שירותי רשת כמו שירותי מים וביוב, וכן הובלה והספקת חשמל. יקר מאוד להקים שירות רשת (של צינורות מים, גז בצינורות, קווי חשמל, רשת קווי ביוב וקווי טלפון). ולעומת זאת לאחר קיום הרשת, קל וזול לצרף לקוח נוסף. מתחרה פוטנציאלי יתקשה להתחרות בפירמה קיימת, ועליו יהיה להשקיע הרבה כסף לפני שהוא מתחיל להרוויח אם בכלל. גם אם מתחרה כזה נכנס, פירוש הדבר שכלל המשק צריך לתחזק לאחר הכניסה 2 רשתות במקביל במקום רשת אחת, ולכן העלויות הן גבוהות יותר.
אם לדוגמה קיימות שלוש פירמות בענף מסויים, אז כל אחת מהן השקיעה מחיר כניסה יקר. בדרך כלל מדובר בהקמה ותחזוקה של תשתית כלשהי. אם מספר הפירמות מצטמצם, נוצר מצב שבו זול יותר להקים ו/או לתחזק את התשתית. במילים אחרות, פונקציית ההוצאות של הפירמות ביחס לגודל יורדת והצרכנים יכולים להנות ממחיר זול יותר. דבר זה מסתיים כאשר חברה אחת, שהיא מונופול, מחזיקה את כל התשתית ומוכרת לכולם. חברה אחרת אינה יכולה להיכנס, שכן עליה להקים תשתית יקרה עוד לפני שהחלו המכירות, ואם תכנס, שתי החברות ירוויחו פחות מאשר החברה האחת.
במונופול טבעי, לצרכן הבודד אין יכולת לקנות את המוצר ממוכר זול יותר. בתחום הולכת המים לדוגמה, לכל בית נכנס רק צינור מים אחד, ולכן הצרכן אינו יכול לבחור בעצמו אם לעבור לרשת מים אחרת. כדי ליצור תחרות שוק, ללא התערבות הממשלה, בהולכת מים בצינורות אל בתי התושבים בעיר מסויימת, יש צורך בהקמת שתי רשתות צינורות מים. באופן כזה כל בית יחובר ל-2 צינורות ויבחר מאיזה ברז הוא מעוניין לקנות את המים. פתרון כזה יגרום לכך שהוצאות התחזוקה של רשת המים יוכפלו - כך שמחיר המים שהצרכנים נדרשים לשלם הוא גבוה יותר, יחסית למצב בו יש רק תשתית מים אחת. אם מתחרה שלישי רוצה להצטרף לתחרות, עליו להקים עוד תשתית יקרה של הולכת מים, וכו'.
דוגמאות למונופול טבעי
מצב של מונופול טבעי קיים בענפים בהם יש תשתית נפרסת: כבלי טלוויזיה, כבלי חשמל, כבלי טלפון, כבישים, פסי רכבת, צינורות ביוב או צינורות להולכת מי שתיה.
דואר נחשב למונופול טבעי היות והוא שירות רשת - אם שתי חברות מכסות את אותו שטח הן יצטרכו לשלם לכמות כפולה של דוורים ביחס לפירמה בודדת.
רכבת היא מונופול טבעי, במיוחד אם תחזוקת המסילה והקמת התשתיות מוטלת על חברת הרכבות. חברה שרוצה להתחרות צריכה לסלול עוד מסילות ברזל במקביל לאלה הקיימות והיא תימנע מכך. מוצרים תחליפיים כמו רכב פרטי או אוטובוס מהווים תחרות מסויימת לרכבת ומקטינים במידה מסויימת את המונופול שלה.
אפשר להסתכל גם על תחבורה ציבורית המונית בכלל, כעל מונופול טבעי, כי מי שיש לו רשת תחבורה גדולה יותר יכול לאפשר לאנשים להנות ממגוון גדול יותר של נסיעות, לשפר את השירות על ידי תאום בין קווי אוטובוס ועוד ולהוסיף עוד קווים בקלות רבה יחסית למפעיל חדש שרוצה להיכנס. מבחינת הנוסע הבודד, עליו לתפוס את האוטובוס המוקדם ביותר שיוצא ממקור מסויים ונוסע ליעד מסויים, ולכן יש קושי לקיים תחרות בין אוטובוסים שאמורים להגיע לתחנות בשעות סדירות, ובכך הם שונים ממוניות. אם שתי חברות מתחרות באותו איזור גאוגרפי, צי האוטובוסים שמשרת את הנוסעים כפול, אבל חלק ניכר מהאוטובוסים נוסעים ריקים. מסיבות אלה העלות הכוללת של התחבורה הציבורית תהיה יקרה יותר בשני מפעילים לעומת מפעיל בודד.
עד לגודל מסויים של מדינה, נמל תעופה בודד ונמל ימי בודד יכולים לתת שירות לכלל הצרכים. הקמת נמל נוסף תהיה דבר יקר מאוד ושני הנמלים יעבדו בהספק נמוך, תוך שהם מחכים זמן רב בין אוניה לאוניה או בין מטוס למטוס. ולכן במצבים אלה הנמלים הם מונופול טבעי.
התמודדות עם מונופול טבעי
מונופול טבעי קיים בהולכת חשמל לדוגמה, אך מונופול אינו מצב הכרחי בייצור בחשמל. בחשמל מפרידים בין הייצור, ההולכה והפיזור, כאשר הפיזור וההולכה הם מונופולים טבעיים אבל הייצור לאו דווקא. כך לדוגמה שוק האנרגיות המתחדשות בגרמניה גרם לביזור חלקי של הייצור, בעוד ההולכה נותרה מונופול שעליו מפקחת המדינה ומחייבת את הספקים של ההולכה לספק שירותים שווים גם ליצרנים הקטנים.
הטלפון החוטי, פיזור חשמל לצרכנים וטלוויזיה בכבלים הם מונופולים טבעיים. אבל מונופולים אלה יכולים לרדת בחשיבותם על ידי טלוויזיה בלווין ומעל גבי האינטרנט, הטלפון הסלולרי מהווה תחרות בפני הטלוויזיה בכבלים והטלפון הקווי. דוגמאות אלה מדגימות כי לפעמים שינוי טכנולוגי יכול לשנות את מבנה ההוצאות של יצרנים בענף ואת היכולת של צרכנים לבחור מפעילים חדשים.
תחום הטלפונים הסלולריים קרוב למונופול טבעי שכן עיקר העלות שבו היא פריסה של אנטנות יקרות, והוספת מנויים חדשים היא קלה. כניסת מפעיל חדש ללא רגולציה, תחייב אותו בהקמת מערך חדש של אנטנות וזה מהווה חסם כניסה. עם זאת, דווקא חקיקה ורגולציה מתאימות יכולות לאפשר תחרות בענף - על ידי הכנסת מתחרים וירטואליים, שימוש משותף באנטנות ושיתוף כלל הפירמות בהוצאות על תחזוקת האנטנות.
כדי להתמודד עם הבעיות של מונופול טבעי, מדינות רבות משלבות רגולציה יחד עם תחרות בין זכיינים. המחוקק קובע תנאים של עמידה בתנאים של איכות וקובע את המחיר לצרכן. פירמות שונות פונות לרגולטור וזוכות במעמד של זכיין- כך שהם מהווים מונופול באיזור מסויים. על הרגולטור לוודא שהמפעילים אכן עומדים בתנאי המכרז, ומספקים שירות איכותי ללקוחות. דבר זה הוא לדוגמה מה שמתרחש בפירמות אוטובוסים בישראל.
הבעיה בגישה זו היא שלא מתקיים מנגנון שוק אמיתי - הצרכנים אינם יכולים להשתמש בכסף שלהם באופן ישיר כדי לקנות מוצרים מפירמה אחרת. מצד שני הרגולטור יכול להשוות בין ביצועים של פירמות שונות ולקנוס או לבטל את הזיכיון של הפירמות הגרועות ביותר. כמו כן הדבר מקטין את הסיכון לשחיתות פוליטית שכן חברות קטנות יותר מעורבות במקום חברה אחת גדולה שיכולה להשפיע על המדיניות הממשלתית ולהטות אותה לטובתה. עם זאת, קיום של שחיתות, קשרי הון-שלטון ולובי פוליטי מקטין את היעילות של הפיקוח.
קישורים חיצוניים
- מונופול טבעי בוויקיפדיה האנגלית