מכונת הארגון (ספר)
מכונת הארגון - חקירה ביקורתית ביסודות תורת הניהול (באנגלית: The Organization Machine) הוא ספר מאת הסוציולוג יהודה שנהב שיצא בשנת 1995 בהוצאת שוקן.
הספר מתאר את המהפכה הניהולית שהתרחשה בארצות הברית בסוף המאה התשע עשרה ותחילת המאה העשרים. הטענה המרכזית בספר הספר היא כי המהפכה הניהולית הייתה כלי בשירות האליטות ובעלי ההון לדה-פוליטיזציה של מקומות העבודה על מנת להגדיל את כוחם אל מול העובדים השכירים.
בזמן המהפכה התעשייתית קמו מפעלים גדולים מאוד, דבר שהקשה על לבעלי ההון לשלוט בעובדיהם. הדבר הוביל לשורה של מאבקים כמו מהומות הי-מארקט בארצות הברית, עליית התנועה הסוציאליסטית בגרמניה, צרפת ובריטניה ועוד. שנהב מתאר את מאבקי העובדים החמושים בארצות הברית כנגד הצבא, המשטרה ושכירי חרב של בעלי ההון, בשלהי תקופת הברונים השודדים תקופה זו נחשבת אלימה מאוד, למרות שקשה לדעת את המספר המדוייק של אנשים שמתו בהתנגשויות אלו. דוגמה לתקרית אחת כזו היא הטבח בלאדלו על רקע "מלחמת הפחם".
שנהב טוען כי הרציונליות הפכה לאידאולוגיה בידי מהנדסי מכונות ו"מומחי ניהול" שניסו ליצור לעצמם נישה בתוך הפירמות העסקיות הגדולות של ארצות הברית במאה ה-19 ותחילת המאה ה-20. מהנדסי מכונות כמו פרדריק וינסלאו טיילור ואלכסנד המילטון צרץ', ניסו להשתמש בשיטות שנועדו לטיפול בבעיות טכניות כדי לפתור בעיות חריפות בתחום יחסי העבודה, תוך הגדרתן של בעיות פוליטיות כבעיות מכניות וביטול חשיבותם של פערים מעמדיים ואידאולוגיים.
בתקופה זו החלו המנהלים לקחת תפקיד בולט יותר בסביבה הארגונית, ומאחר שמקצוע זה לא היה ממוסד דיו, השתמשו המנהלים באידאולוגיה של רציונליות ויעילות כדי לבסס את כוחם והונם.
טענתו הבסיסית של שנהב ב"מכונת הארגון" היא שהאלימות ביחסי העבודה בין עובדים ומעסיקים בארצות הברית בין השנים 1880 - 1936, סייעה למנהלים לקבל לגיטימציה לתפקידם ולהפוך לחלק מהנוף הארגוני שנשלט עד אז על ידי קפיטליזם משפחתי שהתנגד לכניסת המנהלים לתוך הארגון. המנהלים החדשים השתמשו ברטוריקה שיצרה קשר בין ניהול לפתרון סכסוכי עבודה והציגו עצמם כ"מתווכים הוגנים" בסכסוכים אלו. שנהב מצביע על קשר סטטיסטי בין עוצמת סכסוכי העבודה וגידול במספרם של מנהלים בארגונים במערב, במיוחד בארצות הברית.
טענה רחבה יותר של שנהב, היא אודות שימוש בכלים רציונליים בידי מדענים ומהנדסים, כדי לשרת מטרות צבאיות ופוליטיות שיוצאות נגד ההומניזם שהצמיח את המדע.
פרקי הספר
- חלק ראשון - רקע היסטורי: מאידאולוגיית היד הנעלמה אל אידאולוגיית היד המתערבת
- פרק א': כיצד הולידה הרציונליות את החשיבה הארגונית: הבסיס הרעיוני לאידאולוגיית הניהול
- פרק ב': רציונליזציה של השוק: צמיחת התאגידים ומיסודו של הניהול
- חלק שני - החיפוש אחר סדר ושיטה: התבססות החשיבה הארגונית כמנגנון של אידאולוגיה ושליטה.
- פרק ג': עבודה בחוסר-נחת
- פרק ד': מאבק הולך ונעלם: רטוריקת הניהול השיטתי
- חלק שלישי - הרציונליות עולה על פס הייצור
- פרק ה': מדע הניהול בחדר התכנון של הפירמה
- פרק ו': מדעי האדם בעבודה
- פרק ז': הבירוקרטיה: שכלולו של מנגנון הפיקוח הארגוני
- חלק רביעי - קריאה מודרכת בתורת הארגון
- פרק ח': ממערכת פתוחה ועד רציונליות מוגבלת: מושגי יסוד בתורת הארגון
- פרק ט': אי-וודאות בייצור או ייצור של אי-וודאות?
- סוף דבר - הסוציולוג והסדר החברתי
ראו גם
קישורים חיצוניים
- יהודה שנהב בוויקיפדיה העברית
- מכונת הארגון באתר הוצאת שוקן