מעריסה לעריסה (ספר)

עטיפת הספר מעריסה לעריסה בגרסה האנגלית.

מעריסה לעריסה: ליצור מחדש את הדרך בה אנו מייצרים דברים (באנגלית: Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things) הוא ספר משנת 2002 מאת הכימאי הגרמני פרופ' דר' מיכאל בראונגרט והארכיטקט והמעצב האמריקאי ויליאם מק'דונו, הקורא לשינוי התעשייה האנושית באמצעות עיצוב מקיים.

המונח "מעריסה לעריסה" הוא ביטוי שנטבע בסוף שנות ה-70 על ידי Walter R. Stahel והוא מתייחס למסגרת תעשייתית ועסקית שבה טכניקות הייצור אינן רק יעילות מבחינה חומרית או כלכלית, אלא גם ללא זיהום וללא פסולת ואינן גורמות לדלדול של משאבים מתכלים.

במערכת "מעריסה לעריסה" כל זרמי החומרים הנכנסים פנימה ויוצאים החוצה נתפסים כשייכים לאחד משני זרמים - גורמי הזנה טכניים או ביולוגיים. "טכנוספרה" מורכבת מיסודות הזנה טכניים שניתנים למחזור או לשימוש חוזר ללא איבוד של איכות - דוגמה טובה להיבט זה הן מתכות. המעגל השני מורכב מחומרים שבאים ושבים אל הביוספרה ומהווים יסודות הזנה ביולוגיים אותם ניתן לאכול, לעכל או להפוך לקומפוסט. המונח "מעריסה לעריסה" מתייחס למונח "מעריסה לקבר"' בה מתקיים מחזור חומרים לינארי מחומרי הגלם בתהליכי הייצור והשימוש בהם מטופלים לאורך הדרך עד להטמנה או שריפה, אבל לאו דווקא על השבה לשימוש של מרכיבי המוצרים שלה.

בנוסף לעקרונות אלה, מסתמכת שיטת מעריסה לעריסה על "חומרים בטוחים" - חומרים שקל להשתמש בהם בצורה בטוחה וכן על אנרגיה מתחדשת ועל אחריות יצרן מורחבת.

מק'דונו ובראונגרט מבצעים בספר שרטוט היסטורי של שורשי המהפכה התעשייתית, מעירים על הקשר בין מדע, טבע והחברה ומתארים עקרונות מרכזיים בתכנון עליהם הם ממליצים. כמו כן הם נותנים דוגמאות למוצרים ולאסטרטגיות עסקיות שמעצבות מחדש את השוק. הם קוראים למערכת תעשייתית שבה הפעילות תהפוך ליוצרת ערך חיובי מבחינה חברתית, כלכלית וסביבתית. דבר זה מבוסס על "פיתוח מחזור-חומרים" שנהגה על ידי בראונגרט ואחרים ב- EPEA[1] - Environmental Protection Encouragement Agency בשנות ה-90, ואשר צוטט על Society for Environmental Toxicology and Chemistry בעבודה משנות ה-90 המוקדמות - מסגרת טכנית להערכת מחזור חיים.

פילוסופיה ועקרונות יסוד

הפילוסופיה של מעריסה לעריסה היא

תכנון ועיצוב נכונים יכולים להפוך את מערכות הייצור והצריכה לכוח מחייה, ולא מזיק. שיטת מעריסה לעריסה היא פרדיגמה תכנונית - עיצובית המתמקדת בחדשנות על מנת להעצים את איכות המוצרים.
עיצוב מעריסה לעריסה מקבל את השראתו מהטבע - בו אין מקום למושג פסולת. מכיוון שבטבע פסולת =מזון

שלוש עקרונות יסוד בשיטת מעריסה לעריסה:

  • פסולת = מזון. כל דבר ניתן להפוך למזון או למשאב.
  • שימוש באנרגיה מתחדשת הקיימת בשפע.
  • חגיגת המגוון - מגוון מינים, תרבויות, פתרונות, חומרים, עיצובים וכו'.

אחריות יצרן מורחבת

אחת הבעיות שיש בשיטה הקיימת היא התיישנות מתוכננת והתיישנות נתפסת (תרבות הצריכה). היות והיצרנים מרוויחים בעקבות מכירה של כמה שיותר מוצרים, יש להם אינטרס מובנה למכור כמה שיותר מוצרים, וכשמוצרים אלה יתיישנו, יתקלקלו או יתפסו כמיושנים, הצרכנים קונים מוצר חדש או חלקי חילוף.

בשיטת מעריסה לעריסה, פסולת=מזון ולכן המוצר מתוכנן ומעוצב מראש בהתאמה למעגלי החומרים והתכנית העסקית הרלוונטית. מוצר שמסיים את חייו אינו הולך למזבלה אלא חוזר אל היצרן או אל נציג שלו. היבט זה נקרא אחריות יצרן מורחבת. היצרן מכיר את המוצר שלו ויודע בדיוק אילו חומרים יש בו ומהי הדרך הטובה ביותר להחזירם לטכנוספירה. פירוש הדבר שהוא בעל הידע הטוב ביותר בשאלה מה לעשות עם כל רכיב ורכיב של המוצר. בעולם שיש בו מאות אלפי כימיקלים שונים במאות מיליוני מוצרים יש לדבר זה חשיבות מכרעת.

היבט זה מייצר תמריץ נוסף עבור היצרן. אם המוצר חוזר אליו בגמר השימוש, יש לו אינטרס לתכנן מוצר כך שיהיה קל ופשוט להפריד אותו לזרמי הטכנוספרה ולזרם הביוספרי. בנוסף יש לו גם אינטרס להחליף כמה שפחות חלקים מהמוצר (במקום את המוצר כולו) ושכל חלק יחזיק מעמד זמן בהתאמה לצרכים האמיתיים של המוצר והמשתמש - כדי למנוע עלויות של תיקונים.

מכירת שירותים במקום מוצרים

מוצרים המותאמים לטכנוספירה אינם 'נצרכים', אלא מאפשרים שימוש בביצועים שלהם, כך שהיצרן מוכר שירותים במקום מוצרים. "שירות מחשב", "שירות חלון" או "שירות שטיח", או "תחבורה" הם השירותים שהצרכן באמת מעוניין בהם - אין לצרכן שום עניין כלכלי ברכישה ובעלות על מחשב משל עצמו או להיות הבעלים של חלון או של כלי תחבורה. כל מה שהוא רוצה באמת הם הביצועים והשירותים שהמוצרים האלו יכולים לספק לו. על ידי גביית תשלום על שירותים במקום על מוצרים, האינטרס של הצרכן והיצרן מתאחדים - הצרכן מקבל שירות איכותי והן ליצרן והן לצרכן יש אינטרס שהמוצר יחזיק מעמד זמן רב ככל האפשר.

אחת הדוגמאות היא חברת הרהיטים האמריקאית "הרמן מילר" שמוכרת "שרותי כיסא". בתום השימוש בכיסא מחזירים אותו אל היצרן ומקבלים כיסא זהה, משודרג או זיכוי. על ידי תכנון קפדני של החומרים המרכיבים את חלקי הכיסא ועיצוב של הכיסא עצמו, חלקי הכסא יכולים לחזור לשימוש נוסף או לחומרי גלם. השיטה הכלכלית הזאת יוצרת מערכות תומכות בשרשרת האספקה, וכך נוצרת כלכלה מעגלית. למשל: חברות המתמחות ב"כרייה אורבאנית" של חומרים על ידי שירות ואיסוף ממוקד של מוצרים מהלקוחות, טיפול ראשוני או שניוני בחומרי הגלם שמופקים מהמוצרים, ויצירת מערכות אקולוגיות תעשייתיות.

סגירת מעגלים

שיטת מעריסה לעריסה שמה דגש קפדני על איכות חומרים ועל היכולת לסגור מעגלים. לדוגמה: בקבוקי משקאות מפלסטיק מסוג PET נאספים, ממוינים ונשלחים למיחזור. ברוב המקרים מדובר בתהליך "מיחזור- מפחית" (ירידת ערך החומר בתהליך המיחזור) וחומר הגלם הממוחזר אינו משמש לייצור מחדש של בקבוקים אלא לייצור סיבים, אריזות ומוצרים המאפשרים שימוש בחומר נחות. ברוב המקרים, אחרי השימוש השניוני, החומר יגיע לשריפה או הטמנה. סוגי פלסטיק רבים עוברים בתהליך המחזור שלהם תהליך של ירידת איכות חומר הגלם, והם גם מכילים רעלים רבים. בשיטת מעריסה לעריסה בוחנים לפעמים אלפי כימיקלים שונים עד שמוצאים את החומרים והעיצובים המתאימים לשילוב במוצר.

ככל שיש יותר חברות שעובדות בשיטת מעריסה לעריסה, נוצרת אקולוגיה תעשייתית שבה יש מטבוליזם תעשייתי כך שחומרים שהם פסולת מחברה אחת יכולים להיות חומר גלם עבור תעשייה אחרת.

ראו גם

קישורים חיצוניים

אקולוגיה תעשייתית

כלים: מודל מבוסס סוכניםניתוח תשומה-תפוקהניתוח מחזור חייםטביעת רגל אקולוגיתמטבוליזם תעשייתימטריצת MET

מושגים: כלכלה מעגליתמעריסה לעריסהיעילות אקולוגיתפרדוקס ג'בונסאקסרגיהעקרון המזהם משלםעקרון הזהירות המקדימה

תחומי מחקר קרובים: כימיה ירוקהכלכלה אקולוגיתכלכלה סביבתיתעיצוב מקיים

קיימות

תחומי מחקר ויישום: אקולוגיה - תרבות מקיימת - כלכלה בת קיימא - כלכלה אקולוגית - חקלאות בת קיימא - פרמקלצ'ר - אנרגיה מתחדשת - עיצוב מקיים - כימיה ירוקה - אקולוגיה תעשייתית - אקולוגיה עירונית - תחבורה בת קיימא - עירוניות מתחדשת - בנייה ירוקה - תעשייה בת קיימא - ייצוב אוכלוסין

מושגים: השפעות סביבתיות - אקסרגיה - I=PAT - מחזור ביוגאוכימי - התפוצצות אוכלוסין - גבולות מקיימים לתפוקת חומר ואנרגיה - משאבים מתכלים - טביעת רגל אקולוגית - מערכת אקולוגית - שיא תפוקת הנפט - עקרון הזהירות המונעת - הכחדה המונית - זיהום - התחממות עולמית - בליית קרקע - דייג יתר - עמידות - סביבתנות - כלכלת מצב יציב

ספרים וסרטים: גבולות לצמיחה - התמוטטות - אנרגיה בת קיימא - ללא האוויר החם - מעריסה לעריסה - קורס בהתרסקות - סיפורם של הדברים - האיש שנטע עצים

זיהום

רקע וסוגי זיהום: זיהוםזיהום אווירהצטברות ביולוגיתהשפעות בריאותיות של זיהום אווירזיהום מיםזיהום קרקעזיהום במזוןזיהום רעשזיהום אורזיהום אוויר מתחבורהזיהום תעשייתיעישון פסיביחומרי הדברהמתכות כבדותדיאוקסיןכרייהדלק מחצביפחםהתחממות עולמיתגורם מסרטןטרטוגןמשבש אנדוקריניהשפעה חיצוניתחוק קואסהכחשת זיהום

זיהום בישראל: זיהום אוויר בישראלזיהום מים בישראלזיהום נחלים בישראלזיהום קרקע בישראלזיהום מזון בישראלתעשיות אלקטרוכימיותזיהום אוויר במפרץ חיפהרמת חובבזיהום האוויר בגוש דןהמשרד להגנת הסביבהאזרחים למען הסביבההקואליציה לבריאות הציבוראדם טבע ודיןצלולמגמה ירוקה

מניעת והקטנת זיהום: אנרגיה מתחדשתגז טבעי בישראלתחבורה בת קיימאתחבורה רכהעירוניות מתחדשתטבע עירוניתעשייה בת קיימאמעריסה לעריסהחקלאות בת קיימאמס פיגוכלכלה בת קיימאנתונים פתוחים


צמיחה כלכלית

מושגים: צמיחה כלכלית - תוצר מקומי גולמי - מחזור עסקים - התיישנות מכוונת - שינוי טכנולוגי - תרבות הצריכה - האדם הכלכלי - הון - הון חברתי - הון טבעי - כלכלת אושר- כלכלה התנהגותית - פרדוקס איסטרלין - אשראי - ספינת החלל כדור הארץ - עקומת קוזנץ הסביבתית - מעבר דמוגרפי - פיתוח בר קיימא - דה קפלינג - I=PAT - טביעת רגל אקולוגית - גידול מעריכי - אי שוויון כלכלי - כלכלת התמכרות - מוצר ציבורי

סרטים וספרים: מחלת השפע - סיפורם של הדברים - שיבוש תרבות - כשתאגידים שולטים בעולם - כסף כחוב - שגשוג ללא צמיחה - גבולות לצמיחה - כלכלת מצב יציב - מעבר לצמיחה - אריתמטיקה, אוכלוסייה, ואנרגיה (סרט)

חלופות: מדדים חלופיים לתמ"ג - מד קידמה אמין - המדד הקנדי לרווחה - מדד הפלנטה המאושרת - מדד רווחה כלכלית מקיימת - אושר לאומי גולמי - כלכלת מצב יציב - חמש דרכים לרווחה - צרכים אנושיים בסיסיים - כלכלה בודהיסטית - מעריסה לעריסה - כלכלה מעגלית - יעדי פיתוח בר קיימא של ארגון האומות המאוחדות - כלכלת הדונאט