גג ירוק

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
גג ירוק אינטנסיבי בעיר ניו יורק.

גג ירוק (באנגלית: Green roof) הוא גג מבנה שמכוסה כולו או חלקו בצמחיה. הדבר לא מתייחס סתם לגגות הצבועים בירוק. בריכות-נוי הן צורה נוספת של גגות ירוקים והן משמשות לשם טיפול במים אפורים. גגות ירוקים מכונים גם אקו-גג, גינת-גג, ועוד, ובתחום האדריכלות מתייחסים אליהם כאל "החזית החמישית" של הבניין.

לעיתים משתמשים במונח "גגות ירוקים" כדי לציין גגות שמשמשים ל"טכנולוגיה ירוקה" כלשהי כמו פאנל סולארי או דודי שמש. השימוש השגור במונח משמעותו לרוב כיסוי מלא של הגג בצמחיה לצרכים אקולוגיים. יש שמחשיבים כל בטון מגונן (למשל מעל חניונים או על מרפסות) כגג ירוק.

סכנות

כאשר מקימים גינת גג או גג ירוק יש להזהר מחדירת מים למבנה ומהתמוטטות בשל עומס יתר. לשם כך יש להקפיד על עמידה בעומס המותר, הגנה מפני חדירת שורשים (על ידי בטון הגנה או יריעות מיוחדות) וניקוז יעיל ומהיר של הגג. בחירה נבונה במערכת הגינון (מיכלים, "תשתית חכמה", או תשתית טבעית) תתחשב במערך השיקולים של: משקל, איכות, יעילות הניקוז ועלות.

השפעות

יתרונות הגג הירוק כוללים:

  • לצמחיה באופן כללי השפעות על הרכב האוויר. גג ירוק מייצר חמצן מקבע פחמן דו חמצני וסופח חלקיקים וצורות נוספות של זיהום אוויר, כגון ערפיח. דבר זה יכול להקטין את התחלואה הקשורה בזיהום אוויר עירוני כגון מחלות לב.
  • גגות ירוקים מייצרים בידוד תרמי ומצננים את הגג והסביבה בקיץ וכך תורמים לשימור אנרגיה ומקטינים את ההוצאות על חימום וקירור הבית.
  • גגות ירוקים יוצרים בידוד אקוסטי ומפחיתים את כמות הרעש בקומה העליונה.
  • גינות גג יכולות להיות מקום נופש ומרגוע לדיירים.
  • גגות ירוקים עוזרים למתן את תופעת אי חום עירוני על ידי אידוי מים והולכת חום. דבר זה יכול להקטין את עומסי החום שחווים דיירי הערים בקיץ, ולהקטין את הצורך במיזוג אוויר.
  • גגות ירוקים יכולים לשמש שטח לשם טיפול במים אפורים. בכל מקרה גגות ירוקים יכולים לסייע ללכידת מי גשמים, ושחרור איטי של חלק מהמים אל מערכת הניקוז והביוב. הדבר יכול לסייע בהקטנת העומס על מערכת הביוב העירונית, מניעת הצפה רחובות והגדלת אחוז המים המחלחלים למי התהום.
  • יתרון נוסף, הוא בשילוב פאנלים סולאריים על גג ירוק, שמגדילים את תפוקת החשמל.

בצד היתרונות של גגות ירוקים ישנם חסרונות.

  • גג ירוק אינטנסיבי הנו צרכן מים. הפתרון עשוי להיות שימוש בצמחיה חסכנית ובמערכות השקיה של מים שוליים, כגון מי מזגנים.
  • גג ירוק אינטנסיבי הוא גם צרכן של הזנה מלאכותית, בצורת דשן, זבל או קומפוסט - משום שמצע הגידול אינרטי. תוספות אלו מגיעות למי תהום ומזהמות אותם, כפי שקורה בחקלאות בישראל. נושא גידול במצעים מנותקים אינרטיים ללא דישון או זיבול נמצא בניסוי ולמידה.
  • חסרון נוסף הוא עלות ההקמה של גג ירוק, בעיקר כאשר משתמשים ב"תשתית חכמה". ואולם, חסכון כספי הנובע מחסכון באנרגיה מחזיר את הוצאות הגג.

יישום בעולם

גג ירוק בבניין העירייה בשיקגו.

גגות ירוקים הם תחום הולך ומתפתח בתחום הבנייה הירוקה בעיקר במדינות בעלות תודעה ירוקה כמו גרמניה ויפן, או בעלות מודעות כלכלית גבוהה כמו ארצות הברית. הגג של עיריית שיקגו לדוגמה הוא גג ירוק.

גגות ירוקים בישראל

גם בישראל ישנו מספר עולה של גגות ירוקים, כולל בתי ספר, ומספר חברות עוסקות בתחום. ארגון עץ בעיר סייע להקמת גג ירוק בתל אביב.

שיטות של הכנת גגות ירוקים בישראל כוללות שתילה במיכלים, שימוש ב"תשתית חכמה" של יריעות הגנה לאיטום וניקוז, או הכנת תשתית טבעית של אבני נחל וטוף. כל השיטות כוללות שתילה בתוך מצע גידול - קרקע טבעית, פרלייט, טוף או אדמה גננית מעורבת. את הגגות הירוקים בישראל ניתן לחלק למספר טיפוסים:

  • גג ירוק אינטנסיבי - גג ירוק עם תוספת השקיה מלאכותית, שהצמחיה בו אינה בהכרח חסכנית במים וכוללת עצים ושיחים גבוהים. בדרך כלל נעשה שימוש במצע גידול אינרטי כגון טוף או פרלייט.
  • גג ירוק אקסטנסיבי - גג ירוק עם צמחיה רב שנתית שאינו מקבל תוספת השקיה כלל. באירופה, זהו חלק גדול מהגגות הירוקים, משום שאין מחסור בגשמים. בישראל, הנושא נתון בניסוי ולמידה.
  • גג ירוק סמי-אקטנסיבי - גג ירוק עם צמחיה חסכנית במים ותוספת השקיה מלאכותית. גם תחום זה נמצא בלימוד.
  • גג חי/ גג חום - גג ירוק עם קרקע טבעית בה נשתלים גאופיטים וצמחיה טבעית, שאינם מקבלים תוספת השקיה מלאכותית. כמו בטבע, בעונות החמות הגג יבש. ב-2009 הוקם בתחנה לחקר ציפורי ירושלים של החברה להגנת הטבע "גג חי", בכדי לדמות את הטבע ולמשוך ציפורים אל הגג.

ראו גם

קישורים חיצוניים

חקלאות

רקע: ייצור ראשוני - מחזור הזרחן - מחזור החנקן - קרקע - ציידים לקטים - המהפכה החקלאית - המהפכה הירוקה - חקלאות תעשייתית - פריון חקלאי - שימושי קרקע - דשן - הומוס - צפיפות אוכלוסין פיזיולוגית - חקלאות בישראל

Contour buffer strips NRCS.jpg

אתגרי קיימות בחקלאות: בליית קרקע - מדבור - משבר המים העולמי - התחממות עולמית - חומרי הדברה - דשן כימי - שיא תפוקת הנפט - שיא תפוקת הזרחן - חקלאות כרות והבער - הנדסה גנטית - השפעות סביבתיות של מזון מהחי - ביטחון תזונתי - נעילה טכנולוגית

חקלאות בת קיימא: חקלאות בת קיימא - אגרואקולוגיה - פרמקלצ'ר - ביו אינטנסיב - טכנולוגיה נאותה - קומפוסט - שמירת זרעים - גידולים משולבים - סיעוף - יערנות חקלאית - קציר מי נגר - מזון אורגני - מזון מקומי - גינה קהילתית - חקלאות נתמכת קהילה - הקרן לביטחון תזונתי - תוכנית אב לחקלאות בת קיימא

ספרים וסרטים: התמוטטות - רובים חיידקים ופלדה - גבולות לצמיחה - תכנית ב' - עולם מלא, צלחות ריקות - מהפיכת הקנה הבודד - הסיוט של דרווין - מלך התירס - עתיד המזון - כוחה של קהילה