יום ללא קניות

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף יום חופשי מקניות)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

יום ללא קניות (Buy Nothing Day (BND) או יום חופשי מקניות) הוא יום מחאה בינלאומי למחאה, חגיגה והגברת מודעות לתרבות הצריכה והשלכותיה, יום שבו נמנעים מקניה למשך יום אחד. הוא בדרך כלל נחגג ביום שישי הראשון לאחר חג ההודיה של ארצות הברית ("יום שישי השחור"), מועד שהפך ליום מבצעים וקניות בקניונים ובחניות ברחבי ארצות הברית, בשבוע השלם האחרון של חודש נובמבר. היום נוסד על ידי האמן הקנדי Ted Dave והפך לפופולרי על ידי הארגון הקנדי אדבסטרס - "מכסחי הפרסומות" - ארגון להגברת מודעות לתרבות הצריכה ולתקשורת תאגידית המשתמש בשיטות של גרפיקה ומדיה כדי להעביר מסרים חברתיים וסביבתיים.

כרזה ליום ללא קניות של אדבסטרס. "אם אתם יכולים להגיע לילדים עד גיל שנתיים, ולכוון אליהם פרסומות, בצורה בלתי פוסקת, בין הגילאים 3 ל-8, אז הם, הופכים לצרכנים לכל החיים של המוצר שלכם." - מתוך נאום של קווין אולארי, נשיא חברת השיווק לרנינג קומפני בע"מ.

יום חופשי מקניות בא לציין יום שפוי שבו לא קונים לחברים כדי להראות להם שאוהבים אותם, אלא משקיעים זמן בהם ובמתנתם, לקנות דברים שצריכים, ולא חפצים שמהווים סמל סטטוס ודורשים משאבים (נפשיים וכלכליים) גדולים יותר אחר כך והתנתקות מתרבות הצריכה של החברה המערבית ולו ליום אחד.

יום ללא קניות בישראל

לראשונה צוין יום ללא קניות בישראל בשנת 1998 על ידי חברים מעמותת אנונימוס, אך האירוע שהתקיים עסק בעיקר בזכויות בעלי חיים ונגע רק בעקיפין בתרבות הצריכה. עם זאת, העיתונאית ארנה קזין נחשפה לתכנים של היום בעקבות ארוע זה.

הציון המשמעותי הראשון של יום ללא קניות בישראל היה בשנת 1999, ואורגן על ידי פעילים של פעולה ירוקה ומגמה ירוקה. ארנה קזין כתבה מאמר שער במוסף "גלריה" של "הארץ", "צרכני כל העולם התאחדו", שהביא לפרסום נרחב של קיום הפעילות והתכנים מאחוריה. באותה שנה התקיימו אירועים בתל אביב ובירושלים שכללו מופעי רחוב וחלוקת פליירים בנושא.

בשנים הבאות השתתפו ביום גם מרכז השל ומרכז עלמה לתרבות עברית שקיימו ימי עיון במסגרת יום ללא קניות. בשנים מאוחרות יותר צויין היום בעיקר על ידי פעילים של מאבק אחד, סלון מזל, ומגמה ירוקה, עם הדגשה על התנגדות למותגים ולצריכה מוגזמת, זכויות בעלי חיים וסביבתנות. היום ציון בין היתר במסיבות רחוב, שוק קח קח, ימי עיון, מייצגים ועוד. רדיו "קול הקמפוס" שידר באחת השנים 6 שעות של שידורים מיוחדים לרגל היום.

עם או בלי קשר, קניון עזריאלי החל ביום מבצעים של מכירות בגדים בדיוק באותו יום. עם השנים ירדה הפעילות במסגרת היום ללא קניות.

מספר פעמים הוצע לקיים "יום ללא קניות" ישראלי שיחול לקראת פסח (חג החירות), או יום כיפור, כדי לתת ליום נופך מקומי יותר. אך דבר זה לא התקיים מעולם. כמו כן ציינו פעילים דתיים כי ליהודים יש "יום ללא קניות" בכל שבוע בשבת. מנגד טוענים פעילים חילונים כי בעוד הסממן החיצוני של יום חופשי מקניות היא הימנעות ממסחר ליום אחד, היבטים עמוקים יותר של היום - כמו התייחסות לדרכים בהן מקודמת תרבות הצריכה ואימוץ של פשטות מרצון לא מקבלת ביטוי בשבת או ביום כיפור, וכי תרבות הצריכה וערכים של זהות צרכנית מתפשטים גם בחברה הדתית.

בשנת 2008 התקיים בישראל אירוע של יום ללא קניות. [1] בשנת 2012 הכריזה מפלגת הפיראטים בישראל על יום ללא קניות [2]

ראו גם

קישורים חיצוניים

תרבות הצריכה

מושגים: התיישנות מכוונת - שיווק - פסיכולוגיה שיווקית - האדם הכלכלי - השלכות בריאותיות וחברתיות של טלוויזיה - קפיטליזם כתרבות - מיתוס - סדר מדומיין - פסיכולוגיה חיובית - כלכלה התנהגותית - כלכלת אושר - הון חברתי - שביעות רצון מהחיים - מרוץ הנאה - אשראי - צמיחה כלכלית - I=PAT - טביעת רגל אקולוגית

תרבות הצריכה

סרטים וספרים: הפרסומת והאגו - מחלת השפע - המאה של העצמי - סיפורם של הדברים - אומת המזון המהיר - בלי לוגו - האוטופיה הרומנטית - שיבוש תרבות - הכסף או החיים - לא רציונלי אבל לא נורא - כשתאגידים שולטים בעולם - כסף כחוב

חלופות: פשטות מרצון - שבוע כיבוי הטלוויזיה - יום ללא קניות - יום לתקשורת דמוקרטית - אדבסטרס - עירוניות מתחדשת - סחר הוגן - מזון איטי - עשה זאת בעצמך - פרמקלצ'ר - שגשוג ללא צמיחה - כלכלת מצב יציב - חמש דרכים לרווחה - צרכים אנושיים בסיסיים - כלכלה בודהיסטית - רוחניות חילונית