טיפים ליוממות אופניים

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אתם רוצים לרכב לעבודה או למקום הלימודים באופניים? ברכותינו. להלן טיפים בנושא.

רקע

Urban cycling III.jpg

יוממות אופניים (Bicycle commuting) היא יוממות למקום העבודה, לימודים וכו' באמצעות אופניים. אופניים הן האמצעי העיקרי לצורכי יוממות במדינות כמו הודו וסין. תחבורת אופניים פופולרית במיוחד בהולנד אבל בשנים האחרונות יותר ויותר תושבים עירוניים באירופה מגלים את היתרונות בשימוש באופניים כדי להגיע לעבודה ולקניות.

גם בישראל גדל השימוש באופניים כאמצעי תחבורה במאות אחוזים בשנים האחרונות. בעיר תל אביב לדוגמה, יש כיום כ-12,000 יוממי אופניים.[1] הרקע לגידול בשימוש באופניים נובע ממספר גורמים. העיריות רוצות לשפר את האקולוגיה העירונית, לקדם עירוניות מתחדשת ולהוריד בעיות של פקקי תנועה ובעיות חניה. מצד האזרחים השימוש באופניים גדל בעקבות מודעות סביבתית גבוהה יותר, רצון לשפר את הבריאות על ידי תחבורה פעילה, ולהוזיל את יוקר המחייה על הוצאות רכב שמסתכמות בכ-27,000 ש"ח בשנה בממוצע למשפחה.

ליוממות האופניים יתרונות במספר תחומים:

בחירת סוג האופניים

קיימים מספר דגמים בסיסיים של אופניים. לכל אחד מהם יתרונות וחסרונות:

  • אופני שטח או אופני הרים - מתאימים למי שרוצה לרכב בשבילי עפר ובשטח הפתוח. בעלות צמיגים רחבים ומתלים משוכללים. הצמיגים הרחבים גורמים לאחיזת כביש טובה יותר ולכן גם להאטת האופניים. אופניי שטח הם גם יקרים יותר יחסית לאופני עיר, בגלל ציוד משוכלל יותר.
  • אופני כביש - בעלי צמיגים דקים ומתאימים לרכיבה על הכביש. אלו אופניים לרוכבים שרוצים להגיע מהר. מתפנצ'רות בקלות יחסית לאופניים האחרים. אם תנסו לעלות ולרדת איתם מדרכות תקבלו שמיניות בגלגל ופנצ'רים.
  • אופני עיר - האופניים הנפוצים ביותר בקרב רוכבי היוממות. משלבים את היתרונות של אופני כביש ושטח. מאפשרים לדווש על כבישים, מסלולי אופניים, מדרכות, בוץ, חול, דשא, על משטח יבש או רטוב.
  • אופני עיר אירופאים או אופני שימוש פחות נפוצים בישראל, אך מאוד נפוצים באירופה. אופני עיר בעלי כידון שפונה לאחור ומאפשר רכיבה זקופה יותר, עם פחות מהלכים או ללא מהלכים, ומגן שרשרת. אלו אופניים זולים, אמינים ומתוכננים לנסיעה בעיר, בעיקר בערים שטוחות. דגם זה ודומיו הוא הנפוץ ביותר בעולם האופניים היות והוא משמש לצורכי יוממות גם בסין ובהודו.
  • אופני נשים - אופניים כבדים, בעלי כידון בצורת V, ועם "רמה" קדמית נמוכה, דומים לאופני עיר אירופאים. בדרך כלל איטיים יותר בגלל משקלם, ובגלל צמיגים רחבים. הכידון מקל על רכיבה זקופה יותר, ומתאים יותר גם למי שרוצה לא למתוח את הידיים קדימה. אוכף האופניים רחב יותר בדרך כלל. בדרך כלל יקרים יותר מאופני עיר.
  • אופניים חשמליים - אופניים יקרים הרבה יותר, בעלי טווח ארוך יותר. מתאימים יותר למי שמתקשה לדווש, מעוניין להתאמץ ולהזיע פחות בנסיעה, ולמי שרוצה להגדיל את הטווח שלו.
  • אופניים מתקפלים - ראו בהמשך.

יתרונות וחסרונות של אופניים מתקפלים ליוממות

יתרונות:

  • ניתן לרכב בכיוון אחד, ואת השני לעשות במונית/טרמפ/תחבורה ציבורית.
  • קל יותר לשלב אופניים עם תחבורה ציבורית - למשל לרכוב לתחנת רכבת, לקפל ולהעלות לרכבת, לפתוח אותם חזרה בתחנת היעד, ולרכב הלאה.
  • הגנה מפני גניבות - אופניים מתקפלים יכולים להישאר אתכם כמעט תמיד - ניתן להכניס אותם לחנויות, משרדים ובתים.
  • יש אופניים מתקפלים שתופסים מעט מאוד נפח - כך שניתן כדי לאחסן אותם בבית ולא בחדר אופניים או בחניה בחוץ.

חסרונות:

  • המחיר של אופניים מתקפלים גבוה יותר יחסית לאופני עיר.
  • האופניים המתקפלים הם בעלי גלגלים קטנים יותר, דבר זה גורם לנסיעה איטית יותר במיוחד בכבישים פחות חלקים ובמדרכות. הסיבה היא שגלגל קטן יותר מאבד מהירות מהר יותר על משטח מחוספס.
  • קושי לעלות ולרדת מדרכות.

התאמת האופניים למבנה הגוף

אופניים שלא מתאימים למידה שלכם יכולים ליצור אי-נוחות ואף בעיות בריאותיות שונות עקב לחצים על איזור המפשעה, הגב, הצוואר ופרקי הידיים. הכלל הראשון והחשוב ביותר לביצוע התאמות שונות באופניים הוא שהרכיבה צריכה להיות נוחה עבורכם. כמו כן, לרוכבים שונים יש העדפות שונות. רוכבי כביש שרוצים לרכוב מהר ירצו אולי לשבת כשהגב מכופף קדימה כדי ליצור פחות חיכוך. רוכבי טיולים ויוממות יעדיפו בדרך כלל תנוחת רכיבה זקופה יותר עם פחות עומס על הגב ועל הצוואר. חשוב לבצע את התאמות האופניים באופן הדרגתי, כל פעם לשנות ס"מ כדי להרגיש כיצד השינוי משפיע על תנוחת הגוף, לרכוב קצת ואם צריך לתקן עוד.

  • כוונו את גובה אוכף האופניים. רוכבים רבים (בעיקר ילדים ורוכבים מתחילים) מפדלים כאשר האוכף נמוך מידי. הברכיים עולות גבוה מידי, יש פחות מידי מנוף, וזה מקשה על הרכיבה. הגבהת המושב תקל על הדיווש באופן משמעותי. אוכף גבוה מדי עלול לגרום לכם לכאבים באיזור המפשעה. אוכף האופניים אינו מושב שכן חלק ממשקל הגוף נמצא על הדוושות. גובה האוכף המתאים לכם תלוי הן בגובה שלכם והן בניסיון שיש לכם. עבור רוכב מנוסה, אוכף נמצא בגובה מתאים בתנאי הבא: בקשו מחבר להחזיק את האופניים או השענו על קיר לאיזון. שבו על האוכף כך שהאגן שלכם ישר. כאשר הדוושה נמצאת בנקודה הנמוכה ביותר שלה, עקב כף הרגל מגיע לדוושה, כאשר הברך כמעט ישרה ואין תנועה של האגן לכיוון הדוושה. בזמן רכיבה מדוושים עם קדמת כף הרגל כך שהברך מגיעה לזווית של כ-10-20 מעלות במצב הנמוך ביותר. רוכבים פחות מנוסים יעדיפו לדווש עם אוכף אופניים נמוך יותר כדי לצבור יותר בטחון ולהקל על עצירה והתחלת נסיעה.
  • כיוון אופקי של אוכף האופניים. כאשר מוטות הדוושות נמצאות במצב אנכי זו לזו, פיקת הברך הקדמית אמורה להיות בדיוק מעל לקצה מוט הדוושה (בחיבור שאליו מתחברת הדוושה). ניתן להזיז את המושב קדימה ואחורה. כדי לכוון מומלץ לעזר בחוט שבקצהו משקולת, בסיוע של חבר שיסייע לנו במדידה.
  • איזון אוכף האופניים - על המושב להיות מאוזן בדיוק, לא נוטה אחורה או קדימה. אם המושב לא נוח לכם, אולי אתם צריכים מושב רחב יותר.
  • זווית הגב - הכידון צריך להיות כך שתוכלו להישען עליו בנוחות. אם אתם מרגישים שאתם נשענים יותר מידי קדימה ומפעילים לחץ לא רצוי על הגב ועל מפרקי הידיים, כדאי להחליף כידון (או שאתם זקוקים לאופניים בעלות מסגרת קטנה יותר). ככל שתשבו באופן זקוף יותר כך יגבר החיכוך שמופעל עליכם ומהירותכם תרד, מצד שני תגדל נוחות הרכיבה. רוכבי עיר רבים מעדיפים תנוחה זקופה יותר והדבר בא לידי ביטוי גם במבנה של אופני-נשים ואופני-עיר אירופאיות.
  • אורך מוטות הדוושות - גודל מוט הדוושה תלוי בגובה שלכם וגם בשאלה האם אתם מעדיפים להפעיל הרבה לחץ בכל דיווש או לדווש הרבה. באופן כללי מומלץ יותר לדווש באופן חלש ומהיר יותר ולא באופן חזק ואיטי, זאת כדי למנוע לחץ לא רצוי על גידים ומפרקים.

ציוד נלווה

מומלץ להצטייד ב:

  • פנס לבן מקדימה ופנסים אדומים מהבהבים מאחור. זהו ציוד חובה על פי חוק. זה גם ישפר מאוד את הבטיחות שלכם. רכב שמגיע בשעות החשכה או בראות לקויה צריך לראות אתכם. גם אם אתם רוכבים על המדרכה זה משפר את הנראות שלכם במעברי חצייה. הפנס הקדמי חשוב לכל רוכב עירוני, שכן הוא משפר את הנראות שלכם בכניסה לצמתים, בשבילי אופניים, על המדרכה או על הכביש.
  • פעמון או צפצפה - זהו ציוד חובה על פי חוק. גם הוא יכול לשפר את הבטיחות שלכם.
  • מראה - כזו המחוברת לכידון או לקסדה. יש המעדיפים מראה שמתחברת לקסדה, כי היא מספקת את שדה הראיה הגדול ביותר.
  • קסדת אופניים - למניעת פגיעות ראש, שיכולות להתרחש כתוצאה מנפילות. חשוב לא לפתח עודף ביטחון בגלל נוכחות הקסדה, הדבר החשוב הוא למנוע תאונה עם רכב על ידי התנהגות נכונה.
  • ווסט צהוב זוהר - משפר מאוד את הנראות שלכם בשעות בן הערביים, בלילה ובכלל. נוח יותר בחורף. בקיץ יש חולצות מנדפות זוהרות נושמות.
  • מים - בקיץ מומלץ למלא בערך שליש מהבקבוק ולהקפיא, ולהוסיף מים קרים לפני הרכיבה, כדי לשמור על קור המים לאורך כל הרכיבה. ברכיבה עירונית בדרך כלל אין צורך לשאת את המים איתכם, היות ובדרך כלל יש ברזיות בצידי המסלול, ואורך הרכיבה הוא חצי שעה או פחות.
  • טלפון סלולרי וכסף למונית במידת הצורך. לא כדאי לדבר בטלפון תוך כדי דיווש, זה מפריע גם בריכוז וגם בתפעול האופניים. קשה מאוד לבלום עם מכשיר סלולרי ביד. מניסיון. הסיבה המרכזית לתאונות דרכים היא הסחת הדעת.
  • מי שצריך לסחוב משקלים משמעותיים (לפטופ, קניות...) או סתם לא מעוניין להזיע בגב, יכול להצטייד בסבל על הגלגל הקדמי או האחורי, או כזה שמתחבר למוט המושב. אפשרות אחרת היא סלסלה. באופניים, ככל שהמסה מרוכזת במקום נמוך יותר, כך היא שוקלת פחות בגלל היבטים של מומנט. לכן רצוי לסחוב משאות על הסבל או כסא לילד ולא על הגב. למשקלים גדולים יותר יש אפשרות לשימוש בתיקי רכיבה יעודיים ולמשקל גדול עוד יותר יש מגוון פתרונות כמו נגררים.
  • מושב לילד - מתאים מגיל שנה עד לכל היותר גיל 8. יש מגוון סוגי מושבים. חשוב שהילד יהיה קשור ועם קסדה.

מרחקי הנסיעה

שימוש באופניים בעיר

המרחק האידאלי לשימוש באופניים ליוממות באופניים רגילים הוא עד 5 ק"מ, דבר שמסתכם בכחצי שעת נסיעה (מדלת לדלת). לטווח זה, על פי חוברת של משרד התחבורה, ועל פי ניסויים בשטח, אופניים הם כלי תחבורה מהיר יותר יחסית לתחבורה ציבורית או רכב פרטי.

יש רוכבים המבצעים רכיבות ארוכות יותר של כ-7 ק"מ ויותר, דבר המחייב בדרך כלל גם שימוש במקלחת (ראו סעיף היגיינה אישית). רוכבים שצריכים לרכוב מרחק גדול, או רוכבים שצריכים לשמור על קוד לבוש הכולל חליפה (עורכי דין, מוכרים וכד') יכולים לשקול החלפת בגדים או שימוש באופניים חשמליים.

שימוש באופניים בין 2 ערים

למרחקים גדולים יותר, כמו נסיעות בין עירוניות מומלץ לשלב אופניים עם תחבורה ציבורית. משנת 2011, מותר להעלות אופניים לאוטובוס בין עירוני, על בסיס מקום בתא המטען. אין צורך בתשלום נוסף. העלאת אופניים לרכבת הבין עירונית גם היא מותרת, אך לא בשעות העומס.

אפשרות נוספת היא להגיע לתחבורה ציבורית באופניים ולהשאיר אותם בתחנה, להשתמש בתחבורה ציבורית עד לקרבת היעד ואז ללכת או להשתמש באמצעי תחבורה אחר (קורקינט או אופניים אחרים) ביעד המרוחק.

מציאת נתיב ליוממות

נחפש נתיב שהוא קודם כל בטוח, ורצוי שיהיה גם קל לרכיבה.

  • רכיבה על שביל אופניים מומלצת בכל מקום בו יש כזה (זה גם החוק).
  • כאשר אין שביל אופניים, החוק מחייב לרכב על הכביש. למען הבטיחות, עדיפים כבישים צדדיים, שבהם תנועת המכוניות דלילה.
  • מחקר מראה שמפגשי השבילים עם הכבישים הם מסוכנים יותר מכבישים צדדיים; יש להזהר, להאט ואפילו לעצור ולהוליך את האופניים.
  • אל תיסעו על הכביש נגד התנועה. זה מגדיל את הסיכוי לתאונה פי 3.
  • אם אתם נוסעים על המדרכה - היו מודעים לסכנות שהדבר גורר (ראו בפרק בטיחות), השתדלו לנסוע במדרכות רחבות ולהימנע ממדרכות שכוללות יציאות של רכבים מחניות.

יש מספר דרכים למציאת מסלול טוב ולשיפור מסלול קיים:

  • חפשו מסלול הליכה בתוכנת מפות - למשל Google Maps (שמאפשרת גם לשפץ מסלול על-ידי גרירת נקודות בו) או OSM (שכוללת גם שכבת שבילי אופניים - OpenCycleMap).
  • חפשו שבילי אופניים והתאימו את המסלול לשימוש בהם - מספר עיריות מציגות את מפות השבילים באתרים שלהן.
  • לדבר עם רוכבים אחרים באיזור ולשאול אותם על מסלולים שלהם (ומדוע הם מעדיפים אותם).
  • העבירו את המסלול מכבישים ראשיים לכבישים צדדיים. נסו להימנע מצמתים גדולות.
  • נסו להימנע מדרכים פקוקות. לרוב תרצו לעקוף את הפקק, והדבר עלול לסכן אתכם בגלל מכוניות שזזות מעט או מכוניות שבאות מהצד.
  • בלילה - העדיפו מסלולים מוארים, הסכנה של כבישים ראשיים עולה.
  • נסו לגוון את המסלול שלכם כדי להכיר חלופות שונות. מסלולים עם פחות עליות, מסלולים עם יותר צל, מסלולים בטוחים יותר, מסלולים עם "מקלטי גשם" וכדומה. נסו להבין את היתרונות והחסרונות של כל מסלול ולתאים אותם לזמנים ולצרכים שונים.
  • רכבו במסלול לניסיון ושפרו במידת הצורך.

יש שלוש דרכים לוודא שבמסלול אין עליות קשות או להימנע מהן, ולמצוא להן תחליפים:

  • לרכב במסלולים שונים.
  • לצייר מסלול ב-Google Earth (לא maps) ולהציג את מפת הגבהים שלו - show elevation profile (אפשר אחר כך גם לערוך מסלול מוקלט ולראות "מה היה הגובה אם").
  • ניתן לרכב במסלולים שונים להקליט עם סמארטפון עם GPS, כדי לשמור רישום שיקל על ההשוואה בין החלופות.

ניתן לשלב במסלול גם רכבת, אוטובוס, טרמפ או מוניות. הדבר נוח במיוחד לבעלי אופניים מתקפלים.

דוגמאות למסלולים:

  • רעננה - הרצליה פיתוח [1]
  • הוד השרון - רעננה [2]

רכיבה בטוחה

"הוו הימני" אחת מצורות הפגיעה של מכונית באופניים בצומת עירוני.

קיים מדריך מקיף בנושא רכיבה בטוחה בשם כיצד להימנע מפגיעת מכוניות מאת מייקל בלוג'יי. המדריך ממומלץ לכולם. גם לרוכבים מנוסים. מומלץ לקרוא אותו שוב ושוב, עד שתדעו בעל-פה לדוגמה מהו "הוו הימני".

טיפים כלליים לבטיחות

כמה נקודות כלליות

  • סכנה בצמתים הסכנה הגדולה ברכיבה בעיר היא מפני מפגשים עם מכוניות בצמתים. האטו לפני צמתים.
  • לעולם אל תיסעו נגד התנועה. זה מגדיל את הסיכון לתאונה פי 3 או יותר.
  • רכבו בכבישים שקטים יחסית, לא בכבישים ראשיים. נסיעה בכביש ראשי מסוכנת מאוד. הולך רגל שנפגע ממכונית שנוסעת במהירות של 48 קמ"ש הוא בעל סיכוי של 45% למות מהתאונה. במהירות של 64 קמ"ש הסיכוי למוות מטפס ל-85%. מתחת ל-30 קמ"ש הסיכוי למוות יורד לפחות מ-5% מהמקרים. עבור רוכבי אופניים שיש להם מהירות עצמית הנתונים מעט פחות חמורים, אבל הבנתם את התמונה. נסיעה בכבישים ראשיים גורמת גם לחשיפה לזיהום אוויר ולכן לסיכוי מוגבר להתקפי לב ולמחלות אחרות הכרוכות בכך.
  • האירו את עצמכם כמה שיותר בעיקר לפנות ערב ובלילה. פנס אחורי, קדמי וכדאי גם ווסט צהוב זוהר. הרבה רוכבים אינם מקפידים על כך, אבל זו נקודה חשובה.
  • זהירות מדלתות נפתחות של מכוניות חונות/עוצרות.
  • לא כדאי לנסוע עם אוזניות. אוזניות מפריעות לכם לשמוע דברים שמתרחשים מסביב (כמו מכונית שבאה מרחוב צדדי).
  • העדיפו מסלולים שבהם יש יותר רוכבי אופניים (כל עוד לא מדובר בכביש ראשי). הגדלת מספר הרוכבים מביאה לכך שנהגים מצפים יותר לרוכבים, ונזהרים יותר.
  • לעולם אל תהיו שאננים. כשאתם רוכבים היו על הכביש, ולא בשיחת טלפון, במוזיקה או בעננים. באופן כללי כ-80% מהתאונות בכביש מיוחסות לחוסר תשומת לב.
  • בצמתים גדולים ניתן לחצות כהולך רגל - פתרון טוב ובטוח לפניה שמאלה, למשל. החוק דורש להוליך את האופניים במצב כזה.
  • קסדת אופניים יכולה לסייע לבטיחות שלכם, בעיקר מפני פגיעות ראש בתאונות במהירות נמוכה (אם אתם נתקלים בפח לדוגמה). עם זאת היא יכולה גם להפריע ועלולה ליצור בטחון מופרז. קסדה לא תעזור לכם הרבה אם מכונית תפגע בכם (המדריך של בלוג'יי יסייע בזה).

נקודות בטיחות לרוכבים על מדרכות

2011-12-27 08.41.02 s.jpg

למי שרוכב על מדרכות (לא חוקי, אבל הרבה נוהגים כך, בגלל העדר שבילי אופניים):

  • כשאתם רוכבים על המדרכה אתם עשויים לחשוב שאתם בטוחים לגמרי. אלא שאתם עדיין יכולים להיפגע ממכוניות במעבר חציה, ממכוניות שיוצאות מחניה, מקירות, פחי אשפה, תחנות אוטובוס ושאר מכשולים על המדרכה, מרוכבי אופניים אחרים (בדרך כלל כאלה שבאים מעבר לפינה) ולפגוע ולהיפגע בהולכי רגל.
  • סעו לאט.
  • חבשו קסדה שתגן עליכם מפני תאונה עצמית שלכם עם פחים, קירות וכו' במהירות נמוכה.
  • אתם מגיעים למעבר חציה? האטו למהירות הליכה ברגל. הסתכלו טוב הצידה. נהג מכונית לא מצפה למצוא אתכם שם, ובמהירות דיווש אין לכם מספיק זמן כדי להסתכל טוב על סכנות.
  • לעולם אל תיסעו על הכביש נגד כיוון התנועה. גם לא ברחוב שקט. גם לא למרחק קצר. רוכבים על המדרכה יורדים לפעמים לכביש נגד כיוון התנועה במקומות שבהם המדרכה חסומה או צרה. עדיף לנסוע על המדרכה או ללכת עליה אם אין ברירה. דרך להימנע מכך - תכננו מסלול אחר, גם אם הוא מעט ארוך יותר, שלא כולל נסיעה נגד התנועה.
  • לרכב לאט בכל מפגש עם שביל, יציאה מבית ובמיוחד יציאה מחניה - נהגי המכוניות היוצאים מחניה מחפשים הולכי רגל איטיים, ולא רוכבי אופניים מהירים. תזהרו אם אתם לא רוצים לפגוש דלת או פגוש של מכונית.
  • יש להיזהר במיוחד על הולכי הרגל - זה המקום שלהם, לא שלכם. היו אדיבים. נתקעתם מאחורי הולך רגל? חכו בסבלנות.
  • הולך רגל עצבני? הוא צודק. הגידו לו שאתם לא רוצים לנסוע על המדרכה. תשמחו אם העירייה תכין שבילי אופניים.
  • אתם נמצאים בירידה? זה הזמן להאט.
  • יש לכם ביטוח נגד פגיעה בצד ג'? זה הזמן לעשות.

בטיחות ברכיבה בגשם

ראו בהמשך טיפים כלליים לרכיבה בגשם.

  • יש להיזהר במיוחד ולנסוע לאט כדי להימנע מהחלקה ומפגיעה של מכוניות שלא רואות אתכם.
  • היזהרו מאוד מכל ברזל - מכסי ביוב וכו', שיכולים לגרום לכם להחליק.

תקינות האופניים

יש כמה דברים בסיסים שכדאי לדעת על תחזוקת אופניים, כדי לשמור על בטיחות, וכדי להפוך את הנסיעה לנעימה וקלה:

  • כוונו את כבל הבלמים שלכם. המעצור צריך להתחיל את הבלימה כמעט מיד. עם הזמן הכבל משתחרר מעט ויש למתוח אותו. כבל משוחרר יגרום לכך שתפסידו זמן בבלימה ולכך שהבלימה שלכם תהיה חלשה יותר. אפשר למתוח את הכבל על ידי בורג מיוחד בכידון, ולמתיחה רצינית יותר יש צורך במפתח אלן. וודאו את מצב הבלמים לפחות פעם בחודשיים.
  • כדאי לשמור על לחץ אויר תקין בגלגלים (מצוין בדרך כלל על הצמיג). צמיג לא מנופח יגרום לכם לנסוע לאט יותר וליותר מאמץ בדיווש, וגם מתפנצ'ר יותר בקלות. אם חסר הרבה אוויר בצמיג הקדמי, אתם עלולים להתהפך בזמן פניה חדה (הפניית הכידון משולה ללחיצה על הבלם הקדמי). רצוי לנפח את הצמיגים פעם בחודשיים. תחנות דלק/פנצ'ריות בקרבת המסלול יכולות לעזור, או משאבה. אפשר למלא אוויר גם בחנות אופניים (בדרך כלל בחינם), שם יש יתרונות נוספים כמו אפשרות לקנות אביזר כלשהו או לבצע פעולות תחזוקה נוספות. כדאי שתהיה לכם חנות אופניים קרובה מועדפת.
  • פנצ'ר זה באסה. ניתן להימנע מהם כמעט לגמרי על ידי שימוש באופני עיר שיש להם צמיגים רחבים. אופני כביש הם מהירים יותר אבל נוטים להתפנצ'ר הרבה יותר. חומר נגד תקרים (פאסט) יכול למנוע או לצמצם את הסיכון של פנצ'רים, אך הוא הופך את הגלגלים לכבדים יותר.
  • תחזוקה תקופתית - בדיקת פנסים ומחזירי אור, בדיקת כבלים מעצורים, בדיקת שמן בשרשרת, תקינות מהלכים, חיזוק ברגים.
  • לשים לב שהגלגלים מסתובבים בצורה ישרה. "שמיניות" יכולות לפגוע משמעותית ביכולת הבלימה, וכן להאט אתכם. הן נוצרות בעיקר בגלל ירידה ועליה על מדרכות גבוהות. עדיף לטפל בהן בחנות אופניים, אלא אם אתם מומחים לעניין.

ביגוד ומזג אוויר

כללי

  • באופן כללי כדאי להתאים את הביגוד למזג האוויר - לבוש קל בקיץ, ולבוש חם בחורף. בחורף יש להכין כמה שכבות כדי שתוכלו להוריד לבוש אם חם לכם. (ראו פרוט בהמשך)
  • כדי למנוע ממכנס שמאל להתלכלך מהשרשרת, מומלץ להכניס את קצה המכנס לתוך הגרביים, או לשים משהו שיחזיק אותם; גומייה היא פתרון זול ונוח (אלא שהיא אובדת). חברת האופניים המתקפלים Dahon מספקים פתרון נוח [3], ואפשר אולי להשיג אפקט דומה עם סרגל-צמיד [4] - להשיג בחנויות לציוד לבית הספר.

עומס חום והזעה

במדינות חמות כמו ישראל נסיעה באופניים יכולה לגרום לעומס חום על הגוף ולהזעה, במיוחד בעונות החמות. בימים חמים בודדים בשנה עומס חום עלול להוות מגבלה רצינית. הדבר מקשה על שימוש באופניים לצורכי יוממות, במיוחד בנסיעה לעבודה, שם יש נורמה חברתית או דרישה להופעה יצוגית, במיוחד בסוגי מקצועות מסויימים כמו מוכרים, עורכי דין, אנשי עסקים וכו'.

כובע רחב שוליים יכול להועיל בימי הקיץ

מול בעיה זו יש לרוכבים מספר אפשרויות פעולה:

  • נסיעה איטית יותר ומתונה, כך שהדופק לא עולה מעל מהירותו בשעת הליכה.
  • נסיעה בשעות קרירות במיוחד - לדוגמה מוקדם בבוקר.
  • בחירה של נתיבי נסיעה המצויים בצל.
  • בחירת נתיבי נסיעה קרירים יותר. נסיעה באזור שבו יש בטון ואספלט רבים, וכן ליד מכוניות ומזגנים היא חמה יותר בגלל קיומו של אי חום עירוני באזורים אלה. לעומת זאת אזור רווי עצים וצמחיה (כמו פארק) הינו קריר ב-2-5 מעלות בגלל קירור מקומי על ידי הצמחייה. גם ליד מקווי מים כמו ימים או נהרות הנסיעה קרירה יותר.
  • בחירת לבוש קל יותר, כמו חולצה דקה או סנדלים. יש לפעמים אפשרות להחליף פריטי לבוש במשרד ללבוש רשמי יותר.
  • מזגן אישי או בקבוק מים קרים.
  • בימים חמים במיוחד - הימנעות מנסיעה, רכיבה מוקדמת במיוחד, או שימוש באופניים חשמליים.
  • התקנת סככון או שימוש בשמשיה (הדבר עלול להוות סכנת בטיחות).
  • בגדים מבד מנדף זיעה - מיועדים בד"כ לרכיבה או לריצה.
  • מקלחת או מקלחת מגבונים בעבודה עצמה או באיזור העבודה (לדוגמה במכון כושר ליד העבודה).
  • רכיבה רק בדרך חזרה - מתאים בעיקר עם אופניים מתקפלים.

הרשויות יכולות להקל על נושא זה באמצעות צעדי תכנון וחקיקה:

  • עידוד או חיוב של התקנה ושימוש במקלחות ציבוריות במקומות העבודה.
  • צעדים להקטנת איי חום עירוניים כמו נטיעת עצים וצעדים נוספים.
  • שתילת עצים לאורך שבילי אופניים להצללה ולמיזוג אוויר מקומי.
  • הפרדת איזורים עם מכוניות משבילי אופניים. הדבר גורם לכך שאיזור הנסיעה קריר יותר בגלל הרחקת איי החום העירוניים.
  • עידוד שינוי של נורמות חברתיות הקשורות בקוד לבוש במקום העבודה.

רכיבה בגשם

אין מזג אוויר לא מתאים לרכיבה, יש ביגוד לא מתאים
-- אמרה דנית

בימים גשומים יכולים רוכבי אופניים להירטב. מקורות הרטיבות הם הגשם עצמו, מים ובוץ הניתזים מגלגלי האופניים, ומים הניתזים ממכוניות חולפות. מגבלה נוספת היא כבישים מוצפים.

עם זאת בישראל כמות הגשמים נמוכה יחסית, ולרוב הגשמים אינם נמשכים זמן רב. למעשה דווקא ביום גשום שימוש באופניים הוא נוח מאוד יחסית לחלופות כמו רכב פרטי או לתחבורה ציבורית שנתקעים בפקקי תנועה ארוכים. רכיבה נכונה וביגוד מתאים מאפשרים רכיבה יבשה ומהירה ביום גשום, בלי פקקים ובלי איחורים של שעות. מול חשיפה לגשם אפשר לנקוט במספר צעדים:

  • להמתין עם היציאה לדרך, או לעצור בדרך עד שהגשם יפסק - ברוב הימים הגשם נפסק או נחלש בצורה ניכרת לאחר מספר דקות. לרוב ניתן לחכות מתחת לבית משותף על עמודים, סככה של חנות, וכו'. מי שרוצה יכול לעצור בבית קפה.
  • משקפיים או משקפי מגן שקופות מאפשרות להשאיר את העיניים פתוחות ויבשות במהלך כל הנסיעה (ניתן להשיג משקפים כאלו בעלות אפסית בכל חנות לצורכי בניין).
  • להתקין מגני בוץ ("כנפיים"). מחירם נמוך מאוד, והם מונעים כמעט לחלוטין את הרטיבות והבוץ שמגיעים מלמטה. באירופה כמעט כל האופניים נמכרות עם מגני בוץ.
  • אם תדעו מה כיוון הרוח, תוכלו לראות מאיפה באים ענני גשם, עוד כמה זמן הגשם יתחיל, או ימשך ומתי הוא עתיד להיפסק. למי שרוצה, יש אתרים שמציגים מידע ברזולוציה הזו - ומניסיון פוגעים לא רע, למשל windfinder ומכ"ם הגשם של השירות המטאורולוגי.
  • לאחר גשם חזק, רצוי לחכות מספר דקות גם לאחר שהגשם פסק - שכן כמות המים הזורמת בצידי הכביש עדיין גבוהה.
  • נסיעה איטית היא בטוחה יותר ונחוצה בימי גשם. מסייעת מפני התזה של מים מהגלגלים. אפשרות אחרת היא שימוש במגני גלגלים.
  • בימים גשומים במיוחד אפשר להביא בגדים יבשים להחלפה (במיוחד גרביים או נעליים).
  • נסיעה על המדרכה אינה חוקית, אבל על המדרכה יש פחות מים יחסית למים על הכביש.
  • קניית מעיל גשם קל ומכנסי גשם - אלו מונעים את הרטיבות לגבי רוב הגוף, למעט אזור קצות הידיים, הראש והנעליים. בימים גשומים במיוחד אפשר להצטייד גם בשקיות לנעליים או במגפיים.
  • נעלי עור נרטבות פחות מנעלי בד.
  • כפפות יכולות לסייע נגד התקררות הידיים. במקרי קור קיצוניים (באזורים כמו ירושלים) אפשר להיעזר במסכת סקי כדי להגן על הפנים.
  • לרוב חלקי ישראל הבעיה בימי גשם היא כיצד לא להתחמם יתר על המידה מתחת למעיל. יש לאפשר איוורור ולהקפיד על נסיעה מתונה כדי לא להתחמם יתר על המידה. כדאי ללבוש רק חולצה קצרה מתחת למעיל, את הבגדים החמים כדאי לשים בשקית אטומה עד תום הנסיעה. אפשר גם לקנות מעיל גשם נושם שישאיר אתכם יבשים וללא חימום יתר.

הגשם גם גורם לראות לקויה ולכן מקשה על הרכיבה, מגדיל את הסיכוי להחלקה שלכם ושל רכב בולם ומגדיל את הסיכוי לתאונות עם רכבים ולתאונות אחרות.

  • נסיעה איטית וזהירה יותר בימי גשם מפני החלקות ומכוניות.
  • הצטיידות בפנסים, מחזירי אור למיניהם (ראו רכיבה בלילה).
  • זהירות מיוחדת בצמתים - הנהגים לא רואים אתכם ואינם מצפים לכם.

היגיינה אישית

הרבה אנשים נרתעים מיוממות עם אופניים בגלל הפחד "להגיע לעבודה מזיעים". ישנם מספר פתרונות יעילים:

  • קודם כל, מי שממש מודאג, יכול להתחיל לנסות להתחיל לרכב במזג אויר קריר יותר.
  • במסלולים קצרים, רוב השנה אפשר פשוט לרכב לאט יותר ואנשים רבים יכולים כך כמעט לא להזיע בכלל.
  • רכיבה בשעות הבוקר, באיזור מוצל עם עצים יכולה להקטין מאוד בעיה של הזעה.
  • מקלחת במקום העבודה (למי שיש) לוקחת 5 דקות, ואחרי רכיבה ומקלחת תהיו יותר רעננים מאשר אחרי חצי שעה של פקק.
  • "מקלחת מגבונים" יכולה להוות פתרון, בטח שברכיבות קצרות או מזג אויר מתאים. יש אפילו מוצרים המיועדים לכך, דוגמת rocket shower של 10nine8 [5]

מניעת גניבות אופניים

כיצד לנעול את האופניים

הדגמה של קשירה נכונה במנעול חוליות. במקרה זה גם הגלגל הקדמי פורק ונקשר. אפשרות אחרת היא לא לנעול את הגלגל הקדמי או לנעול אותו באמצעות שרשרת אחרת, דקה יותר.
  • רצוי לקנות מנעול חוליות (מפלדה מגלוונת) או מנעול U ולא מנעולי שרשרת למיניהם. היתרון של מנעולים אלה הוא שיש צורך במסור דיסק כדי לפרוץ אותם. את המנעולים הדקים יותר ניתן לפרוץ על ידי קאטר בתוך מספר שניות.
  • החיסרון של מנעול חוליות הוא המשקל שלו (כ-2 ק"ג). ניתן להקל על בעיה זו על ידי קנייה של שני מנעולים - מנעול אחד נשאר ליד העבודה ומנעול אחד בבית.
  • מנעול מסוג אחר הוא מנעול U. זהו מנעול קל יותר במשקל יחסית למנעול חוליות, אבל יש מקרים שבהם קשה יותר לנעול איתו את האופניים.
  • חלק מהרשויות המקומיות דואגות למתקני קשירה לאופניים - כדאי להשתמש במתקנים אלה שאמורים גם למנוע נפילה של האופניים, הפרעה לתנועה וכו'.
  • יש להקפיד לקשור את האופניים למתקן חניה מסודר או לגדר ברזל עבה.
  • יש לקשור לפחות גלגל ואת השילדה. באופן כזה תקטינו את הסיכון שיגנבו לכם גלגלים.
  • יש לקשור את האופניים במקום מואר וציבורי. קשירת האופניים במקום נסתר אמנם תקטין את הסיכוי שגנב יבחין בהם, אבל גם תאפשר לו לפעול בלי הפרעה ובלי חשש.
  • כדאי לקשור את האופניים בקרבת שומר, או במקום מוסדר. מקומות עבודה רבים דואגים למקום חניה מסודר לאופניים. תקנות חדשות משנת 2011 מחייבות בניינים חדשים בהקצאת מקומות חניה מסודרים לאופניים.
  • בחלק ממקומות העבודה ניתן פשוט להכניס את האופניים למקום העבודה - למחסן, מקלט וכו'. עם אופניים מתקפלים זה מתקבל עוד יותר בהבנה.
  • וודאו שקשרתם למשהו חזק ועמיד מספיק - לא לגדר שקל לחתוך אותה ולא לעמוד נמוך ממנו ניתן לשלוף את האופניים.
  • וודאו שאתם לא מפריעים לתנועת הולכי רגל או אופניים. אל תחנו על שביל אופניים. אל תחנו במקום צר מידי שמפריע למעבר עגלות ילדים. וודאו שהאופניים הקשורות לא נמצאות בסכנת נפילה על המדרכה או אל הכביש. אתם עלולים לסכן מישהו וגם האופניים שלכם יכולים להיפגם.

הערות נוספות

  • ניתן לסמן את האופניים ולרשום אותם במאגר של המשטרה. מי שלא רוצה לטרוח לסמן - בכל אופניים יש מספר שלדה בצד התחתון של השלדה מתחת לציר הפדלים. יש אנשים שהאופניים שלהם נגנבו ונמצאו בפשיטות משטרה על גנבי אופניים.
  • עבור רוב יוממי האופניים, שיש להם אופניים זולות (עד 1,400 ש"ח), הפחד מפני גניבות הוא מוגזם. מבחינה כלכלית, גם אם יגנבו לכם אופניים כל חודש, עדיין תחסכו 20,000 ש"ח בשנה יחסית למי שמחזיק במכונית. גם אם יש לכם מכונית, יוממות אופניים תחסוך לכם 10,000 ש"ח לפחות בשנה בהשוואה ליוממי מכונית (בהנחה של גניבת אופניים בכל חודש!).
  • תל אביבים ותושבי הסביבה מוזמנים להשתמש בפרויקט "תל-אופן" - השכרת אופניים במנוי שנתי. הרצליינים יכולים להשתדל ולקוות שהרצליה תתחבר לפרויקט זה.
  • עמותת ישראל בשביל אופניים פועלת מול הכנסת כדי להגביל את ייצוא האופניים הגנובים מישראל. מי שרוצה ליצא אופניים מישראל בכמות מסחרית ידרש להוכיח שיש לו בעלות על האופניים, לעומת המצב היום בו ישראל מייצאת אופניים למדינות במזרח אירופה ובאפריקה, רובם כנראה גנובים.
  • לחץ ציבורי בהחלט יועיל. רוב גניבות האופניים מתועלות למספר מצומצם של חנויות המוכרות אופניים גנובים. אל תקנו אופניים גנובים והתקשרו למשטרה כדי להתלונן.
  • אופניים מתקפלות ניתן לרוב לקפל לגודל של מזוודה, שניתן בקלות לאחסן במקום מוגן כגון בית, משרד, וכך לא לחשוף אותן מלכתחילה לסכנת גניבה.

פעילות ציבורית

אחת הסיבות לגידול ביוממות אופניים היא הפעילות הציבורית של יחידים ושל קבוצות לקידום הנושא. הגוף המרכזי הפועל לקידום יוממות אופניים בישראל הוא עמותת ישראל בשביל האופניים. העמותה החלה את דרכה בתור "תל אביב בשביל האופניים" ולאחר ההצלחה בקידום הנושא בתל אביב, החלה לפעול גם בערים נוספות וכן ברמה הלאומית. עמותה נוספת הפועלת בנושא היא עמותת מרחב - התנועה לעירוניות מתחדשת בישראל. עיקר הפעילות של "מרחב" מתמקד בקידום תכנון עירוני טוב יותר, כולל מעבר מתכנון מוטה רכב פרטי ופרבור למרקם עירוני בריא יותר שכולל גם רוכבי אופניים.

פעולות ציבוריות שיכולות לסייע ליוממות אופניים כוללות:

  • הגדלת כמות הערים שיש בהן רשת שבילי אופניים והרחבה וחיבור השבילים בערים שכבר יש בהן שבילים.
  • קידום של שדרות אופניים בישראל.
  • הגדלת הבטיחות של רוכבי כביש.
  • צעדים לחיבור של רשתות אופניים בין ערים שונות לדוגמה חיבור של שבילים בין ערים שונות בגוש דן.
  • קידום אופניים חשמליים ככלי תחבורה ליוממות למרחקים גדולים יותר (בסין יש כיום מעל 100 מיליון יוממים המשתמשים באופניים חשמליים).
  • עירוב שימושי קרקע ובנייה מרקמית - כך שמקומות העבודה, המסחר והבילוי יהיו קרובים יותר למגורים.
  • שינוי המצב של הכרה ב"הוצאות רכב" בעבודה למצב של "הוצאות תחבורה" כך שעובדים יקבלו תמריץ כספי להשאיר את הרכב בבית ולבוא לעבודה באופניים.
  • קידום המודעות של אזרחים, בעלי עסקים, ראשי רשויות, עיתונאים, פקידים מקצועיים, חברי כנסת ושרים ליתרונות החברתיים, סביבתיים וכלכליים של יוממות אופניים.
  • מאבק נגד גניבות אופניים.
  • קידום חינוך למען בטיחות הנסיעה באופניים.
  • שיפור ההשכלה ליוממות אופניים בהקשרים שונים כמו בטיחות, נסיעה קלה יותר ועוד (לדוגמה מסמך זה).

רוב פעילות העמותות היא על ידי התנדבות של אזרחים - הן לשם פעילות ציבורית, הן לשם תמיכה כספית, הן לשם פעילות בערים שונות והן בסיוע מקצועי לעמותה. אם ברצונכם לשפר את תנאי הרכיבה שלכם, סיוע לעמותות האלה - על ידי פעילות או בתמיכה כספית - יכול לסייע.

יש כמובן לאן להתקדם, במספר מדינות באירופה אנשים שרוכבים לעבודה על אופניים מקבלים כיום הטבות כלכליות [6].

ראו גם

קישורים חיצוניים

מפות שבילי אופניים בישראל
התאמת האופניים למבנה הרוכב
קישורים נוספים

הערות שוליים

  1. ^ סקר אופניים 2010, בקרב תושבי תל-אביב-יפו, עיריית תל אביב יפו, אוקטובר 2010
אופניים

תחבורת אופניים: תחבורת אופניים - תחבורה פעילה - אופניים חשמליים - תובלה באופניים - תיירות אופניים - כלכלת אופניים - הסעת ילדים באופניים - רכיבה על אופניים בגיל מבוגר

אופניים

תחבורת אופניים ברחבי העולם: אופניים באירופה - הולנד (אמסטרדם) - דנמרק (קופנהגן) - גרמניה - צרפת - בריטניה - שוודיה - ספרד (סיביליה) - ארצות הברית - ישראל (תל אביב-יפו, אופניים חשמליים בישראל)

תשתיות ומדיניות: תשתיות אופניים - שבילי אופניים - רחוב אופניים - צומת ידידותי לאופניים - חניית אופניים - מדרגות אופניים - תחבורת אופניים בעיר הררית - שילוב אופניים ברכבת - תחבורה בת קיימא - עירוניות מתחדשת - עירוב שימושי קרקע - חזון אפס תאונות דרכים - מיתון תנועה - תוכנית אב ארצית לתחבורה בת קיימא - עיר ללא מכוניות - איזור ידידותי להולכי רגל - קסדת אופניים - הגוצנטריות

מדריכים ופעילות: כיצד ללמוד לרכוב על אופניים - טיפים ליוממות אופניים - כיצד להימנע מפגיעת מכוניות - מסה קריטית - מסה קריטית בישראל - עירוניות טקטית - סיקלוביה - יום האופניים העולמי - ישראל בשביל האופניים