תובלה באופניים

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף עגלת משא לאופניים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אשה מסיעה זוג ילדים באופניים בהולנד.

תובלה באופניים (באנגלית: Freight bicycles) כוללת את מגוון השיטות ודגמי האופניים, תלת אופן ואופניים חשמליים להובלת מטענים (מגוון גדול של סחורות), וכן ילדים, בני אדם אחרים, וחיות מחמד. הובלה כזו נעה בין נשיאת משאות קלים של מספר ק"ג על גבי אופניים רגילים לבין סחיבת משאות של עשרות ואף מאות ק"ג על גבי דגמים מיוחדים של אופניים או על עגלות קלות המתחברות לאופניים.

אופני מטען

אופניים חשמליים להובלת משאות כבדים בתחרות של אופני מטען בברלין בשנת 2018.

לאופניים המשמשים לצורכי תובלה או תעבורה יש שמות רבים. באחרונה רווח יותר השימוש בשם אופני מטען (Cargo Bikes). שמות נוספים הם Cargo bicycles, Freight bicycles, Carrier cycles, Freight tricycles, Box bikes, Cycletrucks, או long johns, ועוד.

עיצובים לסחיבת משאות כוללים בדרך כלל קופסה סגורה, משטח שטוח או סל נצרים שמורכבים על גלגל אחד או שני גלגלים לפני או אחרי האופניים.

רוב העיצובים של הובלת אופניים הם אופניים בעלות מרכז כובד נמוך, וגם המטען נמצא במקום נמוך. שכן המומנט באופניים גדל ככל שמתרחקים מציר הגלגלים, לכן משאות שנמצאים גבוה יותר (לדוגמה ילקוט על הגב) יוצרים עמוס גדול יותר על הרוכב והאופניים לעומת משאות נמוכים יותר (נראה כאילו הם שוקלים יותר) וכן מטען במקום גבוה יותר מקטין את יציבות האופניים. לדוגמה ילקוט שנמצא משני הצדדים של הסבל אחורי הוא עיצוב מוצלח יותר לעומת סלסלה קדמית בגובה הכידון.

אופני מטען הם בעלי עיצוב מאסיבי יותר לעומת אופני עיר רגילים שכן הם צריכים להתמודד עם עומסים כבדים יותר. על המסגרת, התמסורת (שרשרת, מהלכים) והבלמים להיות מותאמים לעומסים גדולים יותר. יש עיצובים של אופניי מטען להובלת משאות של כמה עשרות קילוגרמים. בשנים האחרונות יש עיצובים של תלת אופן או של 4 אופן שמתחבר לאופניים חשמליים ומסוגלים לשאת מטען כבד יותר במשקל של מאות קילוגרמים. המטרה של עיצובים כאלה הוא לאפשר הובלת רהיטים או מוצרי חשמל כבדים בתוך העיר.

הסעת ילדים באופניים

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – הסעת ילדים באופניים

יש מגוון שיטות להסעת ילדים באופניים. הדרך הפופולרית ביותר היא כנראה "מושב אופניים" שבו הורה רוכב ומרכיב ילדים על מושב מיוחד שמולבש על השלדה של האופניים או על הסבל. סידור כזה מתאים לילדים קטנים, עד גיל 8 (ומגיל שנה, שבו הילד יכול לשבת זקוף). יש הורים שיכולים להרכיב כך שני ילדים ויש סוגי אופניים שמתאימים אפילו להרכבת שלושה ילדים באופן זה.

ישנן פתרונות אחרים להסעת ילדים באופניים כולל גייטור, עגלה נגררת מאחורי האופניים, תלת אופן להובלת ילדים, ועוד. יש מגוון של דגמים וחברות שפונות לתחום זה, כאשר עיקר השיווק והדרישה הן במדינות אירופה.

נכון לשנת 2018 יש מקומות בהולנד שבהם יש "אוטובוס אופניים" - כלי רכב משותף שבו יש נהג מבוגר וקבוצה של ילדים מפעילים יחד דוושות להנעת הכלי. דבר זה

מכונה S'Cool Bus.‏ [1]

הובלה מסחרית של מטען באופניים

נכון לשנת 2018 קיימת מגמה של מספר חברות תובלה להשתמש באופני מטען שיוצרו על ידי יצרניות המתמחות בכך - אופניים חשמליים או רגילים, תלת או דו אופן בעלי פרופיל צר, מהירות מוגבלת כדי להתאים לשבילי אופניים ולרחובות צרים וקטנים, המשמשים לשם תובלה מקומית בתוך העיר למגוון גדול של חברות תובלה, טכנאים ומכירה קמעונאית. חברת התובלה dbschenker מפעילה תכנית לתובלת משאות באופניים חשמליים ב-5 ערים בנורווגיה - כולל אוסלו, Trondheim , Drammen, Kristiansand וStavanger. אופני המטען האלה יכולים לשאת עד 300 ק"ג, להגיע לרחובות קטנים, להשתמש בשבילי אופניים כדי להימנע מפקקים והם קטנים וזריזים יותר ממשאית. לפי טענת החברה היעילות של החלוקה השתפרה ב-40% וכן הם חוסכים פליטות של גז החממה פחמן דו חמצני.[2]

הובלה מסחרית של נוסעים באופניים

במזרח הרחוק התקיימו מזה עשרות שנים נהגי "ריקשה" שמסיעים נוסעים בתלת אופן. בשנת 2017 קם מיזם חדש בלונדון בשם Pedal Me שנועד להסיע נוסעים באופניים חשמליים. [3]

תובלת אופניים שיתופית

בשנת 2016 הופעל בשתי ערים בגרמניה פיילוט ממשלתי לבחינת שירות של שיתוף אופני מטען לציבור, בשם Transportrad Initiative Nachhaltiger Kommunen, [4] בכל עיר שותפו 24 זוגות של אופני מטען לשימוש הציבור. בשנת 2019 החל לפעול בהולנד אופניים חשמליים שיתופיים להסעת ילדים, תחת המותג Cargoroo. [1]

גורמים המשפיעים על תובלת אופניים

תשתיות אופניים

תשתיות אופניים כמו שבילי אופניים ורחובות אופניים מקלים על השימוש בתובלת אופניים. השבילים מעניקים הרגשת בטחון ומקלים על הסעת ילדים כמו גם על יוזמות מסחריות כמו שליחי אופניים. שבילים ותשתיות נוספות מקלים על התמרון והתפעול הבטוח של אופניי מטען שהם לרוב מסורבלים יותר יחסית לאופניים רגילים. כמו כן הדבר מעניק ניסיון מקצועי לרוכבים שרוצים לעבוד בתובלת אופניים ומוריד חסמים מפני עיסוק בעבודה זו.

שימוש בתחבורת אופניים לשם הובלת ילדים לגני ילדים ולבתי ספר, מקובל יותר בקרב מדינות כמו הולנד ובדנמרק יחסית למדינות מערביות אחרות שבהן תחבורת אופניים פחות נפוצה. עם זאת השימוש בהובלה באופניים מתרחב בשנים האחרונות גם לערים אחרות באירופה וגם בישראל. מומחים רבים לתחבורת אופניים, בהם הממונה לשעבר על תחבורת אופניים בניו יורק סיטי, Janette Sadik-Khan, טוענים כי כאשר רואים נשים על אופניים ומשפחות על אופניים הדבר מעיד על תשתיות אופניים בטוחות באמת. [5] בספירות רוכבים וכן בשאלונים רואים כי נשים שמות דגש רב יותר על בטיחות לעומת גברים לדוגמה. כאשר אין תשתיות אופניים רציפות ובטוחות אחוז הרוכבות נמוך יותר לעומת הגברים ודבר זה מפחית את הובלת הילדים באופניים ורכיבה של ילדים.

עיצוב עירוני

הובלה באופניים קלה יותר בערים קומפקטיות (שבהן מרחקי הנסיעה קצרים) ושטוחות. תובלת אופניים מקובלת יותר בערים שבהן יש תשתיות אופניים, במיוחד אם יש בהן גם עיצוב של עירוניות מתחדשת כמו העדפה למרכז עיר צפוף שבו המכוניות מוגבלות לטובת אמצעי תחבורה יעילים יותר. ללא עיר קומפקטית תחבורת אופניים בכלל כולל שימוש בתובלת אופניים הוא קשה יותר בגלל מרחקי נסיעה ארוכים.

יתרונות וחסרונות של תובלה באופניים

יתרונות של תובלה באופניים במקום במשאית עבור חברת המשלוחים הוא יכולת התמודדות טובה יותר מולפקקים ובעיות חניה, פריקה וטעינה. בנוסף אופניים כאלה מסוגלים להיכנס למרחבים שמשאית רגילה אינה יכולה להיכנס אליהם. יתרון נוסף הוא בעלויות תחזוקה זולות יותר עקב צריכה נמוכה יותר של אנרגיה ומבנה פשוט יותר של כלי הרכב.

מבחינת תושבי העיר תובלה באופניים מפחיתה השפעות חיצוניות של מכוניות - יתרון חשוב נוסף הוא הפחתה בהשפעות בריאותיות של מכוניות - שיפור משמעותי בבטיחות של נוסעי דרך אחרים בעיר (מכוניות, קטנועים, אופניים והולכי רגל) שעבורם משאית היא סיכון משמעותי. לדוגמה כ-12% מבין הולכי הרגל שנהרגו בישראל, נהרגו מפגיעות משאיות. המהירות המופחתת של האופניים והמשקל הנמוך יותר שלהן פירושה שיפור הבטיחות בדרכים בעיר. שיפורים נוספים כוללים הפחתה של זיהום אוויר מתחבורה הפחתת פליטות גזי חממה והפחתה של זיהום רעש.

חסרונות של תובלה באופניים כוללים בעיות של מגבלת משקל ומרחק- האופניים לא מיועדים להובלת משקל כבד, או לתובלה לטווח ארוך. החיסרון של תובלה לטווח קצר בלבד יכולה להיות גם יתרון - שכן באופן כזה ניתן לשלב תובלת מטענים ברכבת יחד עם תובלת אופניים. דבר זה הוא בעל יתרונות סביבתיים ובטיחותיים לעומת תובלה של כל הדרך במשאית, שכן הרכבת בטוחה יותר יחסית למשתמשי דרך אחרים לעומת משאיות.

כמו כן בערים שבהם אין רשת רציפה של שבילי אופניים קשה לעודד תובלה באופניים. בערים הרריות או עם שיפועים גדולים יש צורך באופניים חשמליים לשם תובלה כזו או פתרונות אחרים ראו תחבורת אופניים בעיר הררית.

גלריה

הובלת משאות באופניים:

ראו גם

קישורים חיצוניים

סרטונים
יצרנים של אופני מטען ואופני תובלה
תמונות של אופני מטען ואופני תובלה
תמונות של הורים וילדים על אופניים
תמונות של הורים רוכבים לצד ילדים
תמונות שונות
אופניים

תחבורת אופניים: תחבורת אופניים - תחבורה פעילה - אופניים חשמליים - תובלה באופניים - תיירות אופניים - כלכלת אופניים - הסעת ילדים באופניים - רכיבה על אופניים בגיל מבוגר

אופניים

תחבורת אופניים ברחבי העולם: אופניים באירופה - הולנד (אמסטרדם) - דנמרק (קופנהגן) - גרמניה - צרפת - בריטניה - שוודיה - ספרד (סיביליה) - ארצות הברית - ישראל (תל אביב-יפו, אופניים חשמליים בישראל)

תשתיות ומדיניות: תשתיות אופניים - שבילי אופניים - רחוב אופניים - צומת ידידותי לאופניים - חניית אופניים - מדרגות אופניים - תחבורת אופניים בעיר הררית - שילוב אופניים ברכבת - תחבורה בת קיימא - עירוניות מתחדשת - עירוב שימושי קרקע - חזון אפס תאונות דרכים - מיתון תנועה - תוכנית אב ארצית לתחבורה בת קיימא - עיר ללא מכוניות - איזור ידידותי להולכי רגל - קסדת אופניים - הגוצנטריות

מדריכים ופעילות: כיצד ללמוד לרכוב על אופניים - טיפים ליוממות אופניים - כיצד להימנע מפגיעת מכוניות - מסה קריטית - מסה קריטית בישראל - עירוניות טקטית - סיקלוביה - יום האופניים העולמי - ישראל בשביל האופניים