מוסד שמואל נאמן למחקר מדיניות לאומית

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מוסד שמואל נאמן למחקר מדיניות לאומית הוא מכון מחקר בתחום הטכנולוגיה, ומדיניות בנושאי סביבה, כלכלה והחברה ונושאים נוספים הנוגעים למדינת ישראל.

המוסד הוקם בטכניון בשנת 1978 ביוזמת שמואל נאמן. חזונו של נאמן היה לסייע לפתור בעיות לאומיות בתחומי הפיתוח הכלכלי המדעי והחברתי של ישראל.

מסמך ההקמה של המוסד קבע כי "בחירת נושאי הפעילות תותנה על ידי השאיפה לעידוד בפתרון בעיות המדינה לטווח בינוני וארוך, תוך ניצול מאגר כוח האדם המדעי והטכנולוגי הנמצא בטכניון וגיוס צוותים המורכבים מאנשי הטכניון ומחוצה לו לתקופות מוגבלות אשר ירכזו מאמציהם בנושאים שנקבעו".

נאמן הלך לעולמו בשנת 2002, והותיר קרן שמממנת את פעולת המרכז.

מוסד שמואל נאמן הוא כיום (2007) מוסד מחקרי מוביל בהתווית מדיניות בתחומי כלכלה וחברה שיש להם נגיעה לטכנולוגיה ולמדע, תוך שיתופי פעולה עם חוקרים ומדענים בחיפוש אחר פתרונות לבעיות לאומיות של ישראל בתחומי פיתוח הכלכלה החברה והמדע.

עד כה ביצע המוסד עשרות מחקרי מדיניות וסקירות שנועדו לשמש את מקבלי ההחלטות במדינה ובמשק. הפרוייקטים והמחקרים של המוסד נגישים לציבור באתר האינטרנט שלו.

מוסד נאמן מלווה פרויקטים לאומיים של משרדי ממשלה בתחומים: ננוטכנולוגיות, תקשורת, אופטיקה ותקשורת, כימיה, אנרגיה, סביבה ועוד.

בנוסף לכל אלה, מארגן המוסד ימי עיון מקיפים בתחומי העניין אותם הוא מוביל.

נכון לשנת 2007 יו"ר המוסד הוא פרופסור זאב תדמור וכמנכ"ל מכהן פרופ' נדב לירון.

פעילות המכון בתחום הסביבתי ובתחום התכנון ארוך הטווח

החל משנת 1998 הוקמה במוסד יחידה הפועלת בתחום הסביבה שבראשה עומדים פרופסור יורם אבנימלך וד"ר אופירה אילון.

המוסד מהווה גשר בין האקדמיה לבין התעשייה ומקבלי ההחלטות במדינה, והוא ממלא תפקיד דומה גם בתחום הסביבתי. היחידה מגשרת בין אנשי אקדמיה ומקצוע, התעשייה, המשרד להגנת הסביבה, ארגונים לא ממשלתיים, והציבור הרחב. זאת, על ידי גיבוש מסמכי מדיניות והבאתם לדיון ציבורי.

בשנת 2006 עיקר הפעילויות בתחומי הסביבה התמקדו בנושאים כמו: מדיניות להפחתת זיהום אוויר מהתעשייה, טיפול בפסולת מוצקה, מדיניות תחבורה, קמפוס ירוק בטכניון, טכנולוגיות חדשות בתחומי סביבה ועוד.

המוסד פרסם מספר סקירות ומסמכי מדיניות, וקיים מספר כנסים הנוגעים לפיתוח ולתכנון ארוך הטווח של תשתיות וסביבה בישראל. כיוון מרכזי של המרכז הוא מניעת בעיות סביבה עוד בטרם אלה הופיעו, ובחינת פתרונות סביבתיים גם בהקשר הכלכלי והחברתי.

עבודות המוסד עוסקות גם בקידום טכנולוגיות סביבתיות, בעתיד החקלאות, עתיד התעשיה הכימית בישראל ובתכנון ארוך טווח של ישראל לשנת 2050.

בין היתר כוללים פרסומי המכון:

קישורים חיצוניים

אנרגיה

מושגים: אקסרגיהאנטרופיההחוק השני של התרמודינמיקההחזר אנרגיה על השקעת אנרגיהאנרגיה גלומהיחידות מידה לאנרגיה

אנרגיה

אנרגיה, כלכלה וסביבה: משק האנרגיה העולמימשאבים מתכליםדלק מחצביפחםנפטגז טבעיאנרגיה גרעיניתבסיס אנרגטי לכלכלהייצור ראשונישיא תפוקת הנפטשיא תפוקת הפחםהתחממות עולמיתזיהום אווירעקרון העוצמה המקסימליתחקלאות ואנרגיה

אנרגיה מתחדשת: אנרגיה סולאריתאנרגיית רוחאנרגיה גאותרמיתייצור ראשוניאנרגיית יםביו דיזלאנרגיית גלי יםדלק אצותמשאבת חוםתנור שמשכבשן סולאריתאורת אור יוםכלי תחבורה מונעי רוחאנרגיה בת קיימא - ללא האוויר החם

שימור אנרגיה: פרדוקס ג'בונסBedZEDתחבורת אופנייםעירוניות מתחדשתבנייה ירוקהתאורת אור יוםצמחונותהתייעלות אנרגטית

אנרגיה בישראל: משק האנרגיה בישראלגז טבעי בישראלאנרגיה מתחדשת בישראלאנרגיה סולארית בישראלמוסד שמואל נאמןבתי זיקוק לנפטהחברה לאנרגיה מתחדשת אילת-אילות