רחוב אופניים

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף כביש אופניים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רחוב אופניים בעיר ברמן, גרמניה. רחוב האופניים מאפשר חניה ברחוב וכן תנועת מכוניות. במקרה זה בוטלו שבילי אופניים שהיו ברחוב, לטובת הרחבת המדרכות.

רחוב אופניים או שדרת אופניים (בארצות הברית - Bicycle boulevard) הוא רחוב שמיועדים לנסיעה משותפת של מכוניות ואופניים, תוך מתן זכות קדימה, בטיחות וקדימות לרוכבי אופניים. ברחובות אופניים משלבים תנועה של אופניים עם תנועת ממונעת, בצורה בטוחה וללא הפרדה. עיצוב עירוני של רחובות אופניים הסדרים של מיתון תנועה ל-30 קמ"ש, עם אלמנטים נוספים כמו זכות קדימה לאופניים, תמרור וסימון, איסור עקיפה, אפשרות תנועה דו סטרית לאופניים, הסטת תנועה מנועית, ובטיחות אופניים בצמתים. רחובות אלה מתאימים למקומות בהם יש נפח נמוך של תנועה מנועית ותנועה ערה של רוכבי אופניים, או שנועדו לעודד תחבורת אופניים בעיר. הסדרים אלה מאפשרים תנועה בטוחה ונוחה לאופניים בעודם מרתיעים נסיעות של כלי רכב ממונעים דרך רחובות אלה ומונעים נסיעה מהירה של מכוניות.

בניגוד לשבילי אופניים, רחוב אופניים לא מפקיע את זכויות הדרך מכלי רכב ממונעים, או מהולכי רגל, ואינו כרוכה באובדן מקומות חנייה לרכב הפרטי, ובכל זאת מייצר רחוב שבו נעים ובטוח לרכוב באופניים. דבר זה הוא יתרון משמועתי בערים שבהם יש שימוש רב במכוניות. וקשה לוותר על נתיבים ומקומות חניה. בדרך כלל היישום שלהם הוא ברחובות שקטים שבהם לא נדרשים שבילי אופניים. במקומות עם תנועה מנועית מרובה ומהירה לא מייצרים רחובות אופניים (למעט ניסיון לקדם נתיב ימני של 30 קמ"ש בספרד).

רחובות אופניים הם סוג של תשתית אופניים והם מקובלים בעיקר הולנד ובבלגיה. בשנים האחרונות יש גרסאות שלהם גם במדינות נוספות כמו דנמרק, גרמניה, ספרד, צרפת ובכמה ערים בארצות הברית ובקנדה משתמשים ב"שדרות אופניים" ברחובות שקטים של שכונות מגורים שבהם יש תנועת מכוניות דלילה ואיטית. כדי להבטיח שרכב מנועי יסע לאט משתמשים באזורי מיתון תנועה - מגבלת מהירות של 30 קמ"ש שנאכפת על ידי הסדרים פיזיים של הרחוב כמו באמפרים, הצרה מכוונת של השביל או חניה לסירוגין.

רקע

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – שבילי אופניים

שבילי אופניים מושכים אליהם רוכבים ומגבירים את כמות רוכבי האופניים בעיר, אך הם סובלים מבעיות שונות. לדוגמה התנגדות של נהגים, חסימה על ידי מכוניות חונות או צורך בהתאמות בצמתים.

בעיות מרכזית של שבילי אופניים הן:

  • התנגדות מצד נהגי מכוניות, וזאת בעיקר במקומות שבהם שבילי אופניים נחוצים במיוחד - במרכזי ערים. במדינות רבות, כמו בישראל קידום שבילי אופניים נעשה בעיקר בפאתי העיר ולא במרכזה. נהגים חוששים כי שבילי אופניים יקחו מקומות חניה או יגרמו לפקקי תנועה. רחובות אופניים לא מייצרים דילמה כזו היות והם לא דורשים הקצאת נתיב נפרד לרוכבים. רחובות אופניים מתאימות במיוחד לערים וותיקות, צפופות ובעלות רחובות צרים.
  • חסימה של השבילים על ידי מכוניות שחונות באופן לא חוקי, או חסימה על ידי משאיות שפורקות סחורה. בעיה זו חמורה יותר בנתיבי אופניים - שבילים ללא הפרדה פיזית מהכביש.
  • בנסיבות מסוימות שבילי אופניים עלולים לסכן רוכבי אופניים - כאשר השביל מגיע לצומת שאינו צומת ידידותי לאופניים - עלולה להתרחש תאונה עם רכב שמגיע מהצד או רכב שפונה. שביל האופניים ממוקם בצד ימין של הכביש ומקשה על הנהגים להבחין ברוכבים. לדוגמה כאשר נהג מכונית פונה ימינה הוא עלול לפגוע ברוכב שממשיך ישר.

ניתן ליישם רחובות אופניים בכבישים "קהילתיים" - כבישים ברחובות שקטים, עם מסלול נסיעה אחד, שמשמשים בעיקר את דרי הרחוב - ובעיקר במקומות שיש בהם איזור מיתון תנועה. רחוב אופניים אינם מקובלים בדרך כלל בכבישים ראשיים שיש בהן תנועה סואנת או לכבישים שיש בהן תחבורה ציבורית (למעט הסדרים חדשים שנמצאים כיום בבחינה). במקומות אלה יש אינטרס גדול יותר שהתנועה המנועית תיסע מהר יותר וללא הפרעות. תנועה רבה או מהירה מסתירה את רוכבי האופניים מהנהג וגורמת לסיכון הרוכבים.

כאשר הדבר ניתן לביצוע יש כמה יתרונות לרחובות אופניים לעומת שבילי אופניים - הם מגבירים את מספר הרוכבים ובכך משפרים את הבטיחות של רוכבים, וגם הרוכבים נמצאים במרכז נתיב הנסיעה, במקום שיש להם יותר מרחב ראיה וקל יותר להבחין בהם. תכנון נכון של מיתון תנועה ומתן זכות קדימה לרוכבים דואג לכך שהרוכבים בטוחים. חסרונות של רחובות אופניים הם שרוכבים מתחילים או איטיים עלולים להרגיש בהם לא בטוחים מחשש פגיעה של מכוניות, במיוחד אם יש ברחוב מעט רוכבים אחרים. כמו כן, אם הרחוב צר ופקוק הרוכבים עלולים להיתקע בפקקי התנועה של מכוניות. יש להקפיד על ביצוע של מיתון תנועה איכותי עם הסדרים מתאימים כדי לוודא שמכוניות לא יכולות לנסוע במהירות שתסכן רוכבים.

מאפיינים עיקריים של רחובות אופניים

הסטת התנועה המנועית לרחובות אחרים, האופניים יכולים להמשיך ישר. וונקובר, קנדה.

מאפיינים עיקריים של שדרת אופניים הם:

  • מיתון תנועה - אובייקטים שמאיטים את התנועה של כלי רכב ממונעים. הדבר נעשה באמצעים שונים כמו הצרת הכביש, פיתולים בכביש, פסי האטה, רחוב בעל ריצוף הולנדי,
  • הסדר הרחוב בחוק - וסימון עם תמרור לדוגמה בהולנד יש סימון של אופניים ומכוניות וכיתוב "האוטו הוא אורח". החוק קובע כי גבול המהירות המותרת הוא 30 קילומטר בשעה.
  • סימונים ברורים וגדולים על הכביש. כולל הקשר של מהירות מקסימלית של 30 קמ"ש וזכות קדימה לאופניים. בהולנד מקובל לסלול רחובות כאלה באספלט אדום שהוא הצבע של שבילי אופניים.
  • ברוב המקומות, הרחוב הוא דו-סטרי לאופניים אבל חד סטרי למכוניות.
  • לנהגי מכונית אסור לעקוף רוכבי אופניים ברחוב אופניים (בהולנד ובבלגיה לפחות).
  • הפחתת תנועה - או הסטת תנועה - אובייקטים שמעודדים נהגי מכוניות לבחור לנהוג בכבישים אחרים. דוגמה אחת לכך היא הכנסת עמודנים בצומת כך שנהגי מכוניות חייבים לפנות ימינה ואילו רוכבים יכולים להמשיך ישר. דוגמה אחרת היא חסימת קצה הרחוב והפיכה שלו לרחוב ללא מוצא עבור נהגים, אבל עם כניסה לאופניים והולכי רגל. כך נשמרת הגישה לנהגים דרי הרחוב אבל הרחוב אינו שימושי לתנועה מנועית חוצה.
  • צומת ידידותי לאופניים - טיפול בצמתים ובמפגשים עם רחובות אחרים כך שרוכבי האופניים יוכלו לחצות בבטחה את הרחוב. דבר זה כולל צומת מוגבה, כך שהרכב חוצה (ולפעמים גם האופניים) צריכים להאט.

כתוצאה מצעדים אלה, נהגים מעדיפים לנסוע דרך כבישים אחרים, וממעטים להיכנס לרחוב. נהגים שבוחרים להיכנס לרחוב, כמו דיירים, יכולים עדיין לנסוע בו ברכב, לחנות ברחוב או לפרוק סחורה, בלי פגיעה בשטח החנייה שלהם. הרחוב מעודד רוכבים לרכוב בו, כך שיש בו נוכחות מוגברת של רוכבי אופניים.

יישום רחובות אופניים בעולם

יישום של רחובות אופניים הוא דבר וותיק למדי בהולנד ובבלגיה. הוא חדש יותר יחסית לשבילי אופניים ומקובל בפחות מקומות. עיקר השימוש ברחובות אופניים הוא בהולנד ובבלגיה, ובשנים האחרונות התפשט הרעיון למדינות אחרות ארצות הברית ובבאירופה בין היתר בגרמניה, צרפת, ספרד, ובריטניה.

רחובות אופניים בהולנד

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – תחבורת אופניים בהולנד
רחוב אופניים ברחוב מגורים בהולנד. במקרה זה אין סימון בולט של רחוב האופניים. ריסון תנועה מושג על ידי ריצוף וכן הרקע האדום של הריצוף הוא סימן מוסכם בהולנד לתשתיות אופניים.

בשנות ה-70 המוקדמות של המאה ה-20 החלו בהולנד לקדם את הרעיון של שמירה על בטחון הילדים באיזורי מגורים בעיר על ידי אזורי מיתון תנועה. אלו מכונים בהולנדית Woonerf (וברבים - Woonerven). תכנון זה החל בעיר דלפט, על ידי מהנדס התחבורה Joost Vahl. הדבר נבע מתוך אילוץ לאפשר תחבורה בטוחה להולכי רגל, רוכבי אופניים ומכוניות ברחובות הצרים של העיר, שנמצאים לצד תעלות מים, ונוכח סירובם של בעלי בתים למכור חלקות לצורך הרחבת הרחובות כדי לאפשר בניית מדרכות. הניסיון של Vahl בדלפט הניע אותו לקדם ניסיונות באמצעי ריסון תנועה כמו פסי האטה, ריצוף הרחוב, שילוט ועוד, במטרה ליצור איזורים ידידותיים לבני אדם.[1]

"רחוב אופניים" (Fietsstraat) הוא העיצוב ההולנדי של מה שמכונה בארצות הברית שדרות אופניים.[2] רחוב אופניים כזה יכול לקשר כמה שבילים לאופניים בלבד, דרכי גישה ועוד סוגים של רחובות ידידותיים לאופניים ובכך לאפשר מסלול רציף שלם ובטוח לתחבורת אופניים. מידע רב על נושא זה נכתב בבלוג Pedal Portland [2] ובאתר האינטרנט שהקימו סטודנטים מאוניברסיטת Northeastern בהנחיית פרופסור Peter Furth[3]

קיימים 4 סוגים של רחובות אופניים בהולנד:

  • רחוב מגורים עם תנועת מכוניות מועטה. בדרך כלל לא נדרשים אמצעים מלבד סימון הרחוב. רוב רחובות המגורים בהולנד שאין בהם שבילי אופניים נפרדים, ואין בהם תנוע ערה הם בפועל סוג של שדרות אופניים שכן מהירות הנסיעה מוגבלת ל-30 קמ"ש ויש זכות קדימה לאופניים. כך שנהגים נוסעים מאחורי האופניים ואינם מנסים לעקוף אותם.
  • רוכבי אופניים בצידי הדרך. קיימים פסים אדומים משני צידי הדרך של הנהג כך שהוא צריך לחלוק את הדרך עם רוכבים ולספק זכות קדימה לרוכבים כאשר הוא מגיע אליהם.
  • רוכבי אופניים יותר במרכז הדרך. מעודדים רוכבים לרכוב במרכז הנתיב כדי למנוע עקיפת רכב ממונע כדי למנוע סיכון של הרוכב.
  • הפרדה בדרך. סימון ברור משני צדי הדרך עבור הרוכב. יש מניעה של עקיפה וחניה בדרך כלל על ידי אבני שפה גבוהות וצרות.

באמסטרדם לדוגמה, כ-40% מהנסיעות בעיר מבוצעות באופניים. מתכנני תחבורה בדירקטוריון התחבורה והתשתיות (Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer) אימצו מדיניות תחבורה שמשלבת מספר עיצובים של רחובות ידידותיים לאופניים כמו שבילי אופניים נפרדים, נתיב אופניים על הכביש, ו-Fietsstraat ועיצובים אחרים.[4] הרעיון המרכזי כאן הוא שרוכבים יכולים להשתלב בזהירות יחסית עם תנועה מנועית שנעה במהירות נמוכה מ-30 קמ"ש (19 מייל לשעה), אבל עבור רחובות שיש בהם מגבלת מהירות גבוהה יותר נדרשים שבילי אופניים.

רחובות אופניים בבלגיה

שדרות אופניים נחשבות לפיתוח חדש בבלגיה, והן מיושמות בבריסל. הכינוי בצרפתית הוא Rue cyclable - שדרות אופניים. [3]

רחובות אופניים בגרמניה

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – תחבורת אופניים בגרמניה

בגרמניה קיים הסדר בשם "רחוב אופניים" או "כביש אופניים" (Fahrradstraße). במספר מקומות בעיר ברמן, בוטלו שבילי אופניים לטובת "רחובות אופניים" שכוללים מיתון תנועה ל-30 קמ"ש וסימון מיוחד. דבר זה איפשר את הרחבת המדרכות לטובת הולכי הרגל. [4] [5] יש שדרות אופניים גם בברלין[6] [7]

קיימים רחובות רבים בגרמניה עם מיתון תנועה/רחובות אופניים שיש בהם "אין כניסה למעט אופניים" - יש בהם אפשרות לתנועה דו סטרית לאופניים אבל חד סטרית למכוניות.

רחובות אופניים בספרד

דוגמה ל"רחוב אופניים" או "רחוב משותף" ב-Carranza Street במדריד. ברחוב יש מיתון תנועה ל-30 קמ"ש.
Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – תחבורת אופניים בספרד

גם בספרד יש רחובות אופניים, לדוגמה בברצלונה. [8]

בשנים האחרונות יש ניסיונות חדשניים במדריד בעיצוב חדש של רחובות אופניים. בדרך כלל רחובות כאלה מיושמים ברחובות שקטים - חד סטריים ועם נתיב אחד בודד. במדריד יישמו את הדברים בצורה שונה. הרעיון הוא שאחד הנתיבים ברחוב ראשי עם יותר מנתיב אחד, יהיה נתיב של 30 קמ"ש. בתחילה הקימה העיריה נתיב עם סימון ברור של 30 קמ"ש לצד נתיב תחבורה ציבורית (נת"צ) ושני נתיבים נוספים למכוניות. [5] אולם ככל הנראה רוב הנהגים לא צייתו למגבלה זו והדבר יצר תחושה לא בטוחה בקרב רוכבים ולא עודד רכיבת אופניים. לאחר כמה שנים, הוקם באותו רחוב (של 4 נתיבים) נתיב אופניים בלבדי, שמופרד מהנת"צ עם פס הרעדה ומופרד מתנועת המכוניות עם הפרדה חלקית של פסי פלסטיק.

רעיון אחר שיושם בכביש עם נת"צ - נתיב אחד נועד לאוטובוסים ולמוניות, הנתיב השני הוא למכוניות ואופניים עם מגבלת תנועה של 30 קמ"ש. בשולי הנתיב פסים נמוכים המונעים ממכונית לעבור מנתיב זה לנתיב השני, אלא בקרבת הצמתים (אופניים יכולים לעבור). [9]. באופן זה הרחוב יכול לשמש את האוטובוסים והמכוניות בשעות העומס, בלי הגברת בעיות של פקקי תנועה ובלי לקחת ממצאי החניה ברחוב. חסרון אפשרי של עיצוב כזה הוא שמכוניות עלולות לנסוע בו יותר מ-30 קמ"ש (כרגע אין בו אמצעי האטה מלבד זה שהנתיב צר ולכן נסיעה מהירה היא קשה) וכן בעיה של מכוניות שעלולות לחנות באחד משני הנתיבים בחניה כפולה ולגרום לחסימת הרחוב.

בנוסף יש בספרד הסדרים אחרים של מיתון תנועה - ה"סופר בלוקס" - אזור מיתון תנועה גדול ומשודרג שבו מכוניות יכולות להיכנס אבל לנסוע רק במהירות של 10 קמ"ש - ויש עדיפות ברורה של הולכי רגל ורוכבים. דוגמה להסדר זה קיימת בברצלונה.

רחובות אופניים בצרפת

שדרת אופניים ברחוב צר בפריז, עם הגבלת תנועה של 20 קמ"ש.

מספר רחובות בפריז הוסבו לרחובות אופניים. המהירות ברחובות אלה מוגבלת ל-20 קמ"ש ויש בהן סימון ברור של אופניים על הכביש וכיתוב Pietons (הולכי רגל).

שדרות אופניים בפאריס מופיעות כסימון מיוחד על הכביש. [10]

לעיתים יש סימון של אופניים עם חץ נגד כיוון התנועה, כדי לסמן אפשרות של רכיבת אופניים בכיוון המנוגד לתנועה הממונעת. בכניסה, לנהג יש חץ של רחוב חד סטרי, אבל מובהר לו שברחוב זה אופניים יכולים להגיע מהכיוון הנגדי. ביציאה מהרחוב יש סימון "אין כניסה למעט אופניים".

רחובות אופניים בבריטניה

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – תחבורת אופניים בבריטניה

בשנים האחרונות יש הגדלה משמעותית של איזורי מיתון תנועה בלונדון, עם מגבלת תנועה של 20 מייל בשעה - 30 קמ"ש. חלק מהרחובות האלה מוסבים להיות רחובות אופניים. דוגמה לכך היא רחוב Vauxhall שבו היה שביל אופניים לכיוון הנגדי מופרד מהתנועה ומגבלת 30 קמ"ש הוכנסו כריות תנועה שמגבילות את המכוניות אבל רוכבי אופניים יכולים לרכוב במרכב הנתיב והכריות לא מאטות אותם. [11] קיים גם שילוט מתאים לנהגים ולרוכבים ביציאה ובכניסה לרחוב. [12]

שדרות אופניים בארצות הברית וקנדה

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – תחבורת אופניים בארצות הברית
שדרת אופניים במיאמי.

המונח "שדרות אופניים" (Bike Boulevards) משמש בעיקר בארצות הברית וזהו גם מונח נפוץ באנגלית. ישנם שמות אחרים לתכנון דומה כולל "רחובות שקטים" (Quiet Streets) "דרך אופניים שכונתית" (Neighborhood Byways), "רחוב ידידותי לאופניים" "Bicycle Friendly Streets" ועוד. בארצות הברית המושג חדש, ונצבר ניסיון בפורטלנד ובברקלי שבה היו כבר תשתיות של מיתון תנועה. בברקלי יש 7 שדרות אופניים והן מהוות את ה"שלד" שעליו יושבת תשתית שבילי האופניים בעיר.[13] מספר מתכננים ופעילים הוציאו חוברות הנחיות בנושא תכנון שדרות אופניים (ראו בהמשך).

בארצות הברית הוקמו שדרות אופניים בערים הבאות:

  • קליפורניה: ברקלי, פאלו-אלטו, לונג ביץ', Emeryville, סן פרנסיסקו
  • מינסוטה: מיניאפוליס
  • צפון קרוליינה: וילמינגטון,
  • אורגון: פורטלנד ו-Eugene
  • ניו מקסיקו: אלברקקי, ניו מקסיקו
  • ויסקונסין: מדיסון, ויסקונסין

עיצוב רחובות בעלי מאפיינים דומים לשדרות אופניים אפשר למצוא גם בקנדה בוונקובר, בססקטון (Saskatoon העיר הגדולה ביותר במחוז ססקצ'ואן, בעלת 220 אלף תושבים),[6] ובעיר ויניפג (Winnipeg, עיר הבירה של מחוז מניטובה, בעלת 660 אלף תושבים). [7][8]

שדרות האופניים בצפון אמריקה הן בעלות מאפיינים שונים מעט מרחובות אופניים באירופה. לדוגמה בארצות הברית מקובלים רחובות וכבישים רחבים יותר וזאת בניגוד לרחובות צרים יותר שמקובלים באירופה. ברחובות כאלה קשה יותר לבצע מיתון תנועה. לפעמים שדרות אופניים בארצות הברית הן רק עם היבט של זכות קדימה לאופניים בלי שיש מגבלת מהירות ברורה או מגבלת מהירות על ידי עיצוב על הנהג. בקנדה ובארצות הברית יש לפעמים היבט של הסטת תנועה בשדרת אופניים- האופניים יכולים לנסוע ישר והמכונית חייבות לפנות. באופן זה מפחיתים את כמות המכוניות ברחוב, ואין תנועה חוצה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

עזרים לתכנון
סרטונים

הערות שוליים

אופניים

תחבורת אופניים: תחבורת אופניים - תחבורה פעילה - אופניים חשמליים - תובלה באופניים - תיירות אופניים - כלכלת אופניים - הסעת ילדים באופניים - רכיבה על אופניים בגיל מבוגר

אופניים

תחבורת אופניים ברחבי העולם: אופניים באירופה - הולנד (אמסטרדם) - דנמרק (קופנהגן) - גרמניה - צרפת - בריטניה - שוודיה - ספרד (סיביליה) - ארצות הברית - ישראל (תל אביב-יפו, אופניים חשמליים בישראל)

תשתיות ומדיניות: תשתיות אופניים - שבילי אופניים - רחוב אופניים - צומת ידידותי לאופניים - חניית אופניים - מדרגות אופניים - תחבורת אופניים בעיר הררית - שילוב אופניים ברכבת - תחבורה בת קיימא - עירוניות מתחדשת - עירוב שימושי קרקע - חזון אפס תאונות דרכים - מיתון תנועה - תוכנית אב ארצית לתחבורה בת קיימא - עיר ללא מכוניות - איזור ידידותי להולכי רגל - קסדת אופניים - הגוצנטריות

מדריכים ופעילות: כיצד ללמוד לרכוב על אופניים - טיפים ליוממות אופניים - כיצד להימנע מפגיעת מכוניות - מסה קריטית - מסה קריטית בישראל - עירוניות טקטית - סיקלוביה - יום האופניים העולמי - ישראל בשביל האופניים