גשם חומצי

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

גשם חומצי (באנגלית: Acid rain) הוא גשם או כל סוג אחר של משקע שהוא חומצי יתר על המידה (דרגת חומציות נמוכה מ-pH 5.5). יש לו השפעות מזיקות על הסביבה ועל מבנים.

עצים מתים. השפעותיו של גשם חומצי על יער בהר איזרה שבצ'כיה

הגשם החומצי נוצר בעיקר מזיהום מתחבורה וזיהום ממפעלים הפולטים תחמוצות גופרית ותחמוצות חנקן. התרכובות מגיבות באטמוספירה ויוצרות חומצות (לרוב, חומצה גופרתית וחומצה חנקתית) ואלה מתמוססות באדי המים ויורדת כגשם חומצי. בשנים האחרונות, ממשלות רבות הוציאו חוקים כדי להקטין את הפליטות של מזהמי אוויר הגורמים לגשם חומצי.

פליטות כימיקלים הגורמים לגשם חומצי

זיהום אוויר

רקע:

מזהמים שונים:

זיהום אוויר בישראל:

הגז העיקרי שתורם לחומציות הגשם הוא גופרית דו חמצנית (SO2). בגלל צעדי חקיקה וניטור שמובילים לבקרה גדולה יותר על פליטות המכילות גופרית, ומסיבה זו יש חשיבות עולה לפליטות של חנקן דו חמצני שיוצר חומצה חנקתית, שהיא משנית יותר.

כמות של 70 Tg של גופרית דו חמצנית בשנה, מקורה משריפה של דלק מחצבי בתחבורה ובתעשייה. 2.8 Tg מקורם בשריפות ו-7-8 Tg מקורם בפליטות של הרי געש. הגורם הטבעי העיקרי שתורם לגזים שיוצרים גשם חומצי הם פליטות של הרי געש ופליטות כתוצאה מתהליכים ביולוגיים. הצורה הביולוגית הראשית המכילה גופרית היא די-מתיל-גופרית. יש עדויות להשפעה חומצית בקרח שגילו אלפי שנים.

עם זאת, הגורם העיקרי לגשם חומצי, הם גזים הנפלטים כתוצאה מפעילות אנושית, כמו ייצור חשמל, ייצור מוצרים ופליטה של זיהום ממכוניות וכלי רכב. תחנות כוח המשתמשות בפחם כדי ליצור חשמל הם מקור מרכזי לפליטות חומציות. הגזים יכולים לנדוד מאות קילומטרים באטמוספירה לפני שהם הופכים למשקעים חומציים. השימוש בארובות גבוהות יותר גורם לכך שהזיהום נודד רחוק יותר ממקור הזיהום, הוא מפוזר יותר ובכך משפיע על שטח גדול יותר, ועם זאת השפעה הזיהום גם מתונה יותר בגלל ריכוז נמוך יותר.

השפעות

אנדרטה מאבן שניזוקה מגשם חומצי

גשם חומצי גורם לנזקים לקרקעות, יערות, ואגמים, והוא גורם להרג של צמחים ובעלי חיים ימיים. דבר זה גורם לנזקים לחקלאות ולמערכות אקולוגיות. כמו כן גשם חומצי גורם לנזק למבנים וייתכן שהוא מזיק גם לבריאות של בני האדם.

השפעות על מערכות ימיות

גשם חומצי גורם למים חומציים יותר ולריכוזים גבוהים יותר של אלומיניום במאגרי מים. דבר זה יכול לגרום נזקים לדגים וליצורים ימיים אחרים. רוב ביצי הדגים לא יבקעו ברמות חומציות נמוכות יותר מ-5 pH. רמות חומציות נמוכות יותר יכולות להרוג גם דגים בוגרים. כאשר אגמים הופכים לחומציים יותר הדבר גורם להקטנת המגוון הגנטי.

גשם חומצי גרם להכחדתם של מספר מיני חרקים ודגים, ביניהם כמה זנים של טרוטת הנחלים בהרי האפלצ'ים. עם זאת יש ויכוחים באשר לתרומה של גשם חומצי לכך שרמת החומציות של אגמים יורדת. לפי סוכנות ההגנה על הסביבה של ארצות הברית, 75% מהחמצת האגמים, ו-50% מההחמצה של נחלים נגרמים עקב גשם חומצי.

השפעות על קרקעות

גשם חומצי יכול לפגוע בצורה חמורה באקולוגיה של הקרקע. חיידקים טרופיים מסויימים לפרק חומצות במהירות, אבל חיידקים רבים אחרים, החיוניים לחיות הקרקע מתים במהירות מחומציות יתרה.

השפעות על יערות וצמחיה

השפעות של גשם חומצי על צמחיה יכולות להיות בעקבות השפעות עקיפות - כמו השפעותיו על בריאות הקרקע, או גזים שקודמים לגשם חומצי. יערות בגובה רב רגישים במיוחד לגשם חומצי היות והם מוקפים לעיתים קרובות בעננים ובערפל שהם חומציים יותר מגשם.

הפגיעה העיקרית של גשם חומצי בצמחים היא ביכולות של הצמח לספוג חומרי מזון מן הקרקע - קרקעות חומציות פוגעות בשורשי הצמחים ופוגעות באספקת המינרלים החיוניים לצמח – מגנזיום, סידן, אשלגן ומינרלים נוספים. כמו כן יש פגיעה המקטינה את כמות העלים, וגם בתפוצת הצמחים ורבייתם.

ההשפעה על יבולי חקלאות היא קטנה יותר תודות לשימוש בדשנים כי לספק לקרקע חומרי הזנה שיצאו ממנה. בחלק מאדמות החקלאות מוסיפים אבן גיר כדי לשפר את יכולת הקרקע לשמור על רמת חומציות יציבה. אבל שיטה זו אינה ישימה בדרך כלל באדמות טבעיות.

השפעות על מערכות אקולוגיות

השפעות אלה, על הקרקע, הצמחייה והמים גורמות לפגיעה בגומחות אקולוגיות שונות מאחר שהן משבשות את התהליכים הטבעיים בהן, בעיקר בעקבות הפגיעה בצמחייה וזיהום מקורות המים. כמה בתי גידול טבעיים בעולם נעלמו לחלוטין כתוצאה מהגשם החומצי, ורבים הצטמצמו בשיעור ניכר.

השפעות בריאות

כמה מדענים הצביעו על קשרים אפשריים ישירים יותר בין בריאות האדם וגשם חומצי, אך דבר זה לא הוכח. הטענות הן לגבי מחלות נשימתיות כמו גם הגברה של זיהום מים במתכות כבדות. עם זאת ידוע כי חלקיקים הנוצרים בעקבות גזים כמו גופרית דו חמצנית וחנקן דו חמצני גורמים למחלות ולמוות מוקדם בעקבות מחלות כמו סרטן.

השפעות על מבנים

פגיעה נוספת של הגשם החומצי היא בבניינים ומבנים שונים, וכן בפסלים ובאנדרטאות. החומצות המומסות בו מגיבות עם האבן ממנה הם עשויים בתגובת סתירה הגורמת לשחיקה של האבן והתפוררותה. כמו כן הגזם החומצי גורם לקורוזיה של מתכות שונות.

דוגמה לנזקי הגשם החומצי היא הפגיעה בפסל 'דוד' של מיכלאנג'לו שהועבר ממיקומו המקורי וההיסטורי בכיכר העיר פירנצה. לאחר שהפסל נאכל על ידי החומצות הוא הועבר למוזיאון בעיר, שם הוא מוגן מפגעי הגשם החומצי.

קישורים חיצוניים

מים

מושגים ורקע: מחזור אקולוגי - משבר המים העולמי - בצורת - טביעת רגל מימית - מים אפורים -מדבור - בליית קרקע - התחממות עולמית - שינויי אקלים וקרחונים - שינויי אקלים ומדבור

מים

זיהום מים ובעיות נוספות: זיהום קרקע - מתכות כבדות - תרכובות אורגניות נדיפות - PCB - חומרי הדברה - גשם חומצי - כספית - עופרת - קדמיום - זיהום קרקע - הפלרת מי-שתייה - זיהום נהרות - התייבשות נהרות ואגמים

מים בישראל: משבר המים במזרח התיכון - משק המים בישראל - גידול אוכלוסין בישראל - חקלאות בישראל - השפעת שינוי האקלים על המים בישראל - בצורת בישראל - התפלת מים בישראל - זיהום מים בישראל - זיהום קרקע בישראל - פרבור בישראל - זיהום נחלים בישראל