אהבה נזילה (ספר)

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אהבה נזילה הוא ספר עיון מאת הסוציולוג היהודי - פולני זיגמונט באומן שעוסק בהשפעות של הקפיטליזם ותרבות הצריכה על אהבה, זוגיות וגידול ילדים. הספר יצא לאור באנגלית בשנת 2003 ויצא לאור בעברית בהוצאת מאגנס, בשנת 2007 בתרגום על ידי עמי שמיר.

באומן טוען כי תרבות הצריכה הקפיטליסטית, הכלכלה העולמית והאתוס האינדיבידואליסטי, יחד עם פירוק מדינת הרווחה, העלמות הסולידריות החברתית, ודלדול המרחב הציבורי גורמים לכך שהקשרים החברתיים וקשרי הזוגיות הופכי לשבריריים ונזילים יותר. וחוסר האמון, חוסר הוודאות וחוסר הוודאות שאפשר למצוא בפוליטיקה, נמצאים גם בחיים הפרטיים של יותר ויותר אנשים.

באומן טוען כי יחסי הזוגיות כיום מתאפיינים בחוסר יציבות, בארעיות וחוסר מחוייבות לטווח ארוך, ובתועלתנות, וכן בניסיון לשם סיפוק מיידי. לטענתו אנשים רבים שנכשלים בהשגת סיפוק מיידי, או שחווים ירידה בסיפוק יחסית לעבר מסיקים מכך שיש להפסיק את הקשר הזוגי.

כמו כן הוא טוען שיחסי הזוגיות נתפסים במידה גוברת והולכת כסחורה, ובני הזוג כצרכנים. אם הצרכן אינו מרוצה מהסחורה הוא יכול להחזיר את המוצר לחנות או להחליף אותו בדגם חדש וטוב יותר. כדי להשיג התיישנות מכוונת פרסומאים ופירמות מעודדים צרכנים להחליף את המוצר הישן שלהם במוצר חדש יותר, אם רק יוכלו. העידוד הזה, לטענת באומן, חוזר גם לתחום הזוגי והחברתי.

לטענתו: "ובכן, בעיני יש בכל זאת הבדל אחד משמעותי מאוד: בצד השני של יחסי זוגיות, שלא כמו בעסקות רכש, יש בני אדם, ושביעות הרצון המצופה מהזוגיות יכולה להיות מושגת רק אם מניחים יציבות, חסינות מפני שינויים, אמינות ונאמנות. בתוך הסביבה הלא-בטוחה וגדושת האי-ודאויות של החברה המודרנית הנזילה, אתה צריך בני זוג וחברים שבהם תוכל לבטוח שיהיו שם בשבילך בזמנים טובים כמו בזמנים רעים, בכל פעם שתזדקק להבנתם ולעזרתם. קשרים כאלה אינם זמינים כמוצרים מוכנים, דוגמת לפטופים בחנויות; הם דורשים הקדשה, דאגה, טיפוח, עבודה קשה ולעתים קרובות גם הקרבה עצמית. אהבה מצריכה התחייבות שלמה ובלתי מותנית. אחרת, יחסי זוגיות מציעים רק אשליה חולפת של איחוד, וכשהאשליה מתנדפת, כפי שאיבחן אריך פרום, בני הזוג מרגישים את הניכור ביניהם בצורה חריפה יותר מבעבר".

לטענת באומן תרבות הצריכה מחדירה את הרעיון שזה טיפשי ולא הגיוני להישבע אמונים לנצח למשהו או למישהו, מפני שבעולמנו הנוכחי עוד ועוד אפשרויות נוצצות צצות חדשות לבקרים.

"וכך, רוח הבלהות של האמביוולנטיות מהלכת על פני כל הקשרים, אף שאמביוולנטיות היא מצב נוירוטי ומערער שלווה. כאשר מוסיפים לכל 'קשר אהבה' מוצלח סעיפים כמו 'עד להודעה חדשה' או 'כל עוד תימשך שביעות הרצון', וכאשר תובעים ומצפים שיהיה קל לצאת מקשר כזה בדיוק כפי שהיה קל להיכנס אליו, זהו מעין ביטוח מפני קשרים ומחויבויות, שעלולים להגביל את ההכרעות החופשיות בעתיד. אבל חיים בהתאם לכללים הללו משאירים את הצורך בביטחון בלתי-מסופק ומביאים לפחד מבדידות שאי-אפשר לשרשו, ולחיפוש אחר אהבה בתנאים שנעשים יותר ויותר חסרי-ודאות. ואין שום פתרון ברור למבוכה הזאת".

לטענת באומן לא רק קשרי האהבה הזוגיים נהפכים לסחורה, אלא גם הקשר בין הורים וילדים. באומן מעודד הורות שכן:

"החלטה להביא ילדים לעולם משמעה להתריס נגד אסטרטגיות הרדיפה אחר האושר הרווחות כיום. החלטה כזאת מצריכה בסופו של דבר כניסה להתחייבות בלתי מותנית ואינסופית, בלי אפשרות ל'שבירת החוזה'; זו אחריות שאינה ניתנת לביטול ולא משנה מה יקרה, אחריות לחובות ולמחויבויות שאי אפשר לנבא או אפילו לדמיין. זו הסיבה שהחלטה כזאת, שכרוכה בעלויות כספיות מופרזות, ושבאה על חשבון כל כך הרבה פיתויים אחרים, מנוגדת לכל מה שנתפס כמתכון ל'חיים טובים' בחברת הצרכנות המודרנית הנזילה".

ראו גם

קישורים חיצוניים

תרבות הצריכה

מושגים: התיישנות מכוונת - שיווק - פסיכולוגיה שיווקית - האדם הכלכלי - השלכות בריאותיות וחברתיות של טלוויזיה - קפיטליזם כתרבות - מיתוס - סדר מדומיין - פסיכולוגיה חיובית - כלכלה התנהגותית - כלכלת אושר - הון חברתי - שביעות רצון מהחיים - מרוץ הנאה - אשראי - צמיחה כלכלית - I=PAT - טביעת רגל אקולוגית

תרבות הצריכה

סרטים וספרים: הפרסומת והאגו - מחלת השפע - המאה של העצמי - סיפורם של הדברים - אומת המזון המהיר - בלי לוגו - האוטופיה הרומנטית - שיבוש תרבות - הכסף או החיים - לא רציונלי אבל לא נורא - כשתאגידים שולטים בעולם - כסף כחוב

חלופות: פשטות מרצון - שבוע כיבוי הטלוויזיה - יום ללא קניות - יום לתקשורת דמוקרטית - אדבסטרס - עירוניות מתחדשת - סחר הוגן - מזון איטי - עשה זאת בעצמך - פרמקלצ'ר - שגשוג ללא צמיחה - כלכלת מצב יציב - חמש דרכים לרווחה - צרכים אנושיים בסיסיים - כלכלה בודהיסטית - רוחניות חילונית