עיצוב מקיים

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף עיצוב אקולוגי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

עיצוב מקיים (באנגלית: Sustainable Design) (מוכר גם בשמות עיצוב ירוק, עיצוב בר קיימא, עיצוב סביבתי ועיצוב אקולוגי), היא התפיסה והיישום של עיצוב מוצרים פיזיים, ושל תכנון מבנים תוך שמירה על עקרונות של קיימות. הדבר יכול להתייחס להיבט של קיימות אקולוגית בלבד, או לכלול הגדרה רחבה יותר של תנאי קיימות חברתית וכלכלית.

התחום כולל את העיצוב של מוצרים לשימוש יומיומי, וכן עיצוב של מבנים (בניה ירוקה), ושל ערים שלמות (אקולוגיה עירונית) זו מגמה מתגברת בתחומים של ארכיטקטורה, עיצוב ותכנון ערים, עיצוב תעשייתי, הנדסה, עיצוב גרפי, עיצוב פנים ועיצוב אופנה.

המטרות של עיצוב מקיים היא להקטין את השימוש במשאבים מתכלים, להוריד רמות של זיהום (כולל זיהום תעשייתי), להקטין את טביעת רגל אקולוגית ולקשר את האנשים לסביבה הטבעית.

גישות שונות ודגשים שונים

יש גישות שונות לעיצוב מקיים. מעצבים רבים מתמקדים בניסיון להקטין את כמות הזיהום במהלך הייצור או את הזיהום הנוצר מהמוצר. אחרים מנסים להשתמש בחומרים ממוחזרים. גישות אלה בוקרו בחריפות בגישת מעריסה לעריסה שכן הם משפרים רק במעט את המצב הקיים ולא מובילים לקיימות אמיתית. תמצית גישת מעריסה לעריסה קוראת להפרדת חומרי הגלם והמוצרים לשני זרמים נפרדים, האחד הוא זרם טבעי שמקורו בחומרי גלם מתחדשים וסופו שיחזור את הטבע, והשני הוא זרם של חומרים שאין להם מקום בטבע ויש טעם לשאוף ל-100% שימוש חוזר בהם, שוב ושוב ושוב במחזור טכני סגור בתוך הכלכלה האנושית.

חלקים בעיצוב המקיים מתייחסים לתחומים תעשייתיים יותר כמו אקולוגיה תעשייתית וכימיה ירוקה ומשתמשים בכלים של ניתוח מחזור חיים כדי להעריך מהן ההשפעות הסביבתית של עיצובים שונים. ביומימיקרי היא גישה מקדמת חיקוי ולמידה מהטבע בניסיון לתת פתרונות טכנולוגיים ועיצוביים בדרכים מקיימות.

חלקים מזרם הפרמקלצ'ר עוסקים לא רק בחקלאות אלא גם בעיצוב מקיים, דוגמה בולטת לכך היא אקולוגיית קוד פתוח ופרמקלצ'ר עירוני.

היבטים נוספים של עיצוב מקיים נוגעים להיבטים כלכליים יותר של העיצוב - כמו הקטנת התיישנות מכוונת על ידי אחריות יצרן מורחבת.

עיצוב מקיים וקיימות

עיצוב מקיים הוא תנאי הכרחי אך בלתי מספיק להשגת קיימות - שכן גם מוצרים בעיצוב מקיים (לדוגמה מזון אורגני שגודל בשיטות פרמקלצ'ר) שאינם גורמים לזיהום, ואינם צורכים משאבים מתכלים יהפכו לדבר בלתי מקיים, אם הייצור והצריכה שלהם יחרגו מהגבולות שהמערכות הטבעיות מאפשרות.

גם בהנחה שכל המוצרים של המין האנושי מיוצרים בשיטות של עיצוב מקיים, קיימים שני פרמטרים שמשפיעים על טביעת הרגל האקולוגית הכוללת של המין, ועל היבטים סביבתיים אחרים. היבט אחד הוא כמות הצריכה לנפש. גם בהנחה של קיימות חזקה של המוצרים, עדיין צפוי שייצור המוצרים והטיפול בהם יצרוך אנרגיה, משאבים מסוגים שונים כמו מים, זמן, מרחב ועוד שיש להם השפעות סביבתיות. משאבים כמו מים, קרקע, ועוד הם משאבים הנחוצים גם למינים אחרים.

היבט אחד הוא גודל האוכלוסייה. גם כאשר משתמשים בעיצוב מקיים, אוכלוסייה גדלה פירושה הגדלת העומס על המערכת האקולוגית מסיבות כמו הגדלת חלקה של האנושות הייצור הראשוני, הפיכת חלק גדול יותר מהטבע להיות מתוכנן לפי הרצונות והצרכים של בני האדם, ועוד השפעות מסוג של דחיקה ותחרות ביולוגית.

היבטים חברתיים של טכנולוגיה

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – טכנולוגיה נאותה

חלק ניכר מהזרמים של עיצוב מקיים, מנסים ליצור טכנולוגיה נאותה. בתפיסה זו טכנולוגיה, לא רק שהמוצרים עצמם הם בעלי השפעה סביבתית נמוכה, אלא שיש להם גם היבטים חברתיים שמסייעים לקיימות ונתפסים כחיוביים כמו הוליזם, הקטנת הסיכוי למלחמה, הקטנת העוני ואי שוויון כלכלי, העצמה דמוקרטיזציה וחופש.

לשם דוגמה, אופניים הם בעלי צריכת אנרגיה נמוכה בעת הייצור שלהם ובעת השימוש בהם, והם גורמים לחסכון אנרגטי משמעותי, חסכון בחומרי גלם, ולהקטנת זיהום האוויר במרכזי הערים. אבל בצד השלכות סביבתיות אלה, לאופניים יש גם השלכות כלכליות וחברתיות נרחבות - כמו חסכון בהוצאות משפחתיות על תחבורה, הקטנת כמות תאונות דרכים, שיפור המרקם העירוני של שכונות (חיזוק של הון חברתי), חיזוק חנויות מקומיות, סיוע להקטנת הפערים הכלכליים והביזור הכלכלי, הקטנת פערים כלכליים בגישה להשכלה ולתעסוקה (אי שוויון תחבורתי), שיפור הבריאות על ידי הגדלת הפעילות הגופנית, הגדלת מקומות המפגש והמשחק של אנשים וילדים ועוד.

ראו גם

קישורים חיצוניים

קיימות

תחומי מחקר ויישום: אקולוגיה - תרבות מקיימת - כלכלה בת קיימא - כלכלה אקולוגית - חקלאות בת קיימא - פרמקלצ'ר - אנרגיה מתחדשת - עיצוב מקיים - כימיה ירוקה - אקולוגיה תעשייתית - אקולוגיה עירונית - תחבורה בת קיימא - עירוניות מתחדשת - בנייה ירוקה - תעשייה בת קיימא - ייצוב אוכלוסין

The Earth seen from Apollo 17.jpg

מושגים: השפעות סביבתיות - אקסרגיה - I=PAT - מחזור ביוגאוכימי - התפוצצות אוכלוסין - גבולות מקיימים לתפוקת חומר ואנרגיה - משאבים מתכלים - טביעת רגל אקולוגית - מערכת אקולוגית - שיא תפוקת הנפט - עקרון הזהירות המונעת - הכחדה המונית - זיהום - התחממות עולמית - בליית קרקע - דייג יתר - עמידות - סביבתנות - כלכלת מצב יציב

ספרים וסרטים: גבולות לצמיחה - התמוטטות - אנרגיה בת קיימא - ללא האוויר החם - מעריסה לעריסה - קורס בהתרסקות - סיפורם של הדברים - האיש שנטע עצים

אקולוגיה תעשייתית

כלים: מודל מבוסס סוכניםניתוח תשומה-תפוקהניתוח מחזור חייםטביעת רגל אקולוגיתמטבוליזם תעשייתימטריצת MET

מושגים: כלכלה מעגליתמעריסה לעריסהיעילות אקולוגיתפרדוקס ג'בונסאקסרגיהעקרון המזהם משלםעקרון הזהירות המקדימה

תחומי מחקר קרובים: כימיה ירוקהכלכלה אקולוגיתכלכלה סביבתיתעיצוב מקיים