ניקולס ג'ורג'סקיו-רוגן

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ניקולס ג'ורג'סקיו-רוגן

ניקולס ג'ורג'סקיו-רוגן (באנגלית: Nicholas Georgescu-Roegen‏; 1906-1994) היה כלכלן ממוצא רומני, שכיהן בעבר כנשיא האגודה האמריקנית לכלכלה. עד לשלב מסויים בקריירה שלו ג'ורג'סקיו-רוגן תרם לכלכלה הנאו-קלאסית החל משנות ה-70 הוא הפך למבקר שלה, ופיתח את היסודות לכלכלה ביופיזית שלימים הפכה לכלכלה האקולוגית.

ביוגרפיה

ג'ורג'סקיו-רוגן למד מתמטיקה וסטטיסטיקה בבוקרשט וסיים תואר שבעיר זו. לאחר זכייה במלגה הוא הלך ללמוד באוניברסיטת פריז, שם החל להתעניין בסטטיסטיקה ובכלכלה. הוא קיבל תואר דוקטור בשנת 1924, על תזה בנושא מרכיבים מחזוריים סמויים בסדרות עיתיות. בשנות השלושים הוא למד במשך שלוש שנים נוספות בהרווארד אצל יוזף שומפטר.

בשנת 1932 חזר ג'ורג'סקיו-רוגן לרומניה, והפך לפרופסור לסטטיסטיקה באוניברסיטת בוקרשט. משרה בה החזיק עד שנת 1946. הוא העוסק על ידי הממשלה הרומנית, והיה מעורב גם במשא ומתן עם ברית המועצות בסוף מלחמת העולם השנייה. בשנת 1948 הוא ברח מרומניה הקומוניסטית, והבריח את עצמו ואת אשתו בחביות על סיפונה של אוניית מסע שהפליגה לאיסטנבול.

ג'ורג'סקיו-רוגן היגר לארצות הברית, שם כיהן כפרופסור באוניברסיטת וונדרבילט בטנסי משנת 1950 ועד שנת 1976. הוא היה מורהו של הרמן דיילי.

עבודתו

כבר בשנים 1935-6 הוא כתב מספר מאמרים פורצי דרך בנושא תורת הצרכן ותורת היצרן שכללו בין היתר פתרון ל"בעיית האינטגרביליות" כמו גם מתיחת ביקורת על הרעיון של מציאת התועלת על ידי גזירה של העדפה נגלית. הוא גם כתב הצעות לנושא של בחירה סטוכסטית והעדפה לקסיקוגרפית.

בתחילת שנות השישים הוא כתב שלושה פרקים מקוריים לספר בעריכת של טג'לין קופמן, בנושא תכנון לינארי ועל תאוריית שיווי המשקל הכללי. בפרקים אלה השיג ג'ורג'סקיו-רוגן מספר תוצאות: הוא גילה באופן עצמאי את חוקי הוקינס-סימון, הוכחה חלופית לקיום של מערכת פון ניומן, והחוקים הכלליים ליציבות של מערכות לאונטיף. הוא גם תרם לתאוריית המשבר המרקסיסטית בשנת 1960.

בשנת 1966 מרד ג'ורג'סקיו-רוגן בגישה הנאו-קלאסית ופרסם עליה ביקורת נחרצת בספרו "כלכלה אנליטית". בספר זה הוא החל לפתח את הרעיונות שהיו בסיס לכלכלה ביולוגית, לכלכלה האקולוגית ולכלכלה אבולוציונית.

חוק האנטרופיה והתהליך הכלכלי

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – חוק האנטרופיה והתהליך הכלכלי (ספר)

הוא המשך לפתח את רעיונותיו בספרו הגדול "חוק האנטרופיה והתהליך הכלכלי" שיצא לאור בשנת 1971. ג'ורג'סקיו-רוגן לקח את מושג האנטרופיה מתוך התרמודינמיקה והכניס אותו לתוך הניתוח הכלכלי. הוא טען כי הכלכלה עומדת בפני גבולות לצמיחה בגלל החוק השני של התרמודינמיקה. רוב כלכלני הזרם המרכזי התעלמו מעבודה זו אבל הוא זכה בהערכה מצד התנועה הסביבתית והניח בכך את היסודות ואת מסגרת המחשבה של כלכלה אקולוגית.

ג'ורג'סקיו-רוגן טען כי בניתוח הכלכלי יש להבחין בין זרמים לבין מאגרים. הון ועובדים הם מאגרים ש"מתכלים" לאט מאוד בתהליך הייצור, אבל התהליך הכלכלי מערב גם זרמים של חומר, מידע ואנרגיה. בעוד שהוא הדגיש את העובדה כי התהליך הכלכלי הוא תהליך אנטרופי (כלומר תהליך שמציית בסופו של דבר לחוקי האנטרופיה), הוא התנגד לניסיונות לפתח תורת ערך על בסיס אנרגיה או אנטרופיה (ראו תאוריית הערך של האנטרופיה), שכן הוא הדגיש כי בעוד שאנטרופיה נמוכה היא דבר תנאי הכרחי לחיים ולתהליך הכלכלי, היא לא מהווה תנאי מספיק (לדוגמה הוא מתאר פטריית רעל), הוא תוקף כלכלנים ואחרים שניסו לפתח תאוריה כזו (ולא שמו לב להבדלים בין מאגרים לזרמים), וכן את הכלכלנים מתנגדים לו שייחסו לו תאוריה כזו, ועל בסיס זה ניסו לקבוע כי לאנטרופיה ולאנרגיה אין שום חשיבות בכלכלה.

מושג האנטרופיה קשור גם לנושא הזמן ולאי הופכיות של הזמן ודבר זה עומד בניגוד ליסודות המכניסטיים של הכלכלה הנאו-קלאסית השאולים מהתאוריה הפיזיקלית של ניוטון. בתיאור הנאו-קלאסי והניוטוני תהליכים יכולים לנוע קדימה ואחורה בזמן, בניגוד למושג כיווניות הזמן התרמודינמי.

מודל זרמים ומאגרים

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – מודל זרמים ומאגרים

ג'ורג'סקיו-רוגן ביקר את הכלכלה הנאו-קלאסית על שהיא משתמשת בפונקציית ייצור שבה קיימת תחליפיות מלאה בין כל גורמי ייצור (לדוגמה פונקציית ייצור קוב-דאגלאס) שבה ניתן להמיר כל גורם ייצור בכל גורם ייצור אחר. הוא טוען כי יש הבדל עקרוני בין זרמים (חומרים - שעוברים מאנטרופיה גבוהה לנמוכה) לבין קרנות (מלאים, funds) שמשנות את הזרמים האלה אך לא מתכלות בקצב מהיר בעצמן (אנשים ומכונות), ושלמעשה יש תחליפיות נמוכה מאוד או לא קיימת בין השניים.

דוגמה שהרמן דיילי נותן (1992) אין טעם בגישה לעוד קורות עץ אם הגורם המגביל הוא התפוקה של המנסרה.דוגמה אחרת- אפשר לדוגמה לייצר בית מאבן או מעץ (כלומר בין זרם אחד לשני), או להחליף בין מכונות לבין אנשים (תחליפיות בין קרנות) אבל כמות הקרנות הדרושה לבניית בית (לדוגמה פטישים) אינה תחליפית עם כמות של זרם (לדוגמה קורות עץ).

התנגדות להפנמת עלויות של זיהום

ג'ורג'סקיו-רוגן התנגד לרעיונות של הפנמת עלויות כדרך לפתור בעיות של זיהום, עקרון המזהם משלם (במקום מניעה שלהם על ידי מכסות או חוק). וכינה אותם רעיון גרוע בהקשר הכלכלי והתרמודינמי. מבחינה כלכלית הוא מציין כי זה רעיון גרוע כי העשירים יוכלו לזהם כרצונם (דבר שהוא מחשיב כגרוע מבחינה כלכלית, אלא אם אי שוויון אינו מעניין את הכלכלנים) הוא גם מציין כי אין שוק לזיהום ולכן זו כלכלת שוק גרועה. הוא טוען כי זה רעיון גרוע מבחינה תרמודינמית בגלל שבאופן כללי לא ניתן לנקות זיהום ששוחרר לסביבה אלא על ידי השקעה של עוד אנרגיה (שהייתה יכולה להיחסך אם הזיהום היה מטופל במקור), ולפעמים מבחינה פרקטית אין דרך להחזיר אחורה תהליכי זיהום (שכן הדבר ידרוש השקעה עצומה של אנרגיה) - בדיוק בגלל החוק השני של התרמודינמיקה. אבל גם אם זיהום הינו בר תיקון, איננו יודעים את מחיר הניקיון של זיהום זה, ולכן איננו יודעים איזו עלות להטיל על המזהם.

מורשת

עד היום יש ניסיונות שונים להמשיך את עבודתו במסגרת התרמו-כלכלה ובכלכלה האקולוגית. הן בניסיונות לשלב את האנטרופיה לתוך תורת ערך והן בניסיונות אחרים להבין את החשיבות של אנטרופיה בתהליכי כלכלה ואקולוגיה.

ספרים

  • Georgescu-Roegen, N. (1976) Energy and Economic Myths : Institutional and Analytical Economic Essays. Pergamon Press: New York.
  • Georgescu-Roegen, N. (1971) The Entropy Law and the Economic Process. Harvard University Press: Cambridge, Massachussetts.[1]

מאמרים

  • Georgescu-Roegen, N. 1975. Energy and economic myths. Southern Economic Journal, 41: 347-381.
  • Georgescu-Roegen, N. 1977. The steady-state and ecological salvation. Bioscience, 27: 266-270.
  • Georgescu-Roegen, N., 1979a. Comments on the Papers by Daly and Stiglitz. In: Smith, V. K. (Editor),

Scarcity and Growth Reconsidered. Johns Hopkins University Press, Baltimore, pp. 95-105.

  • Georgescu-Roegen, N. 1979b. Energy analysis and economic valuation. Southern Economic Journal, 45: 1023-

1058.

  • Georgescu-Roegen, N. 1979c. Energy and matter in mankind's technological circuit. Journal of Business

Administration, 10: 107-127.

  • Georgescu-Roegen, N., 1981. Energy, Matter, and Economic Valuation: Where do We Stand?

and Umana, A. F. (Editor), Energy Economics and the Environment: Conflicting Views of Interrelationship. American Association for the Advancement of Science,(AAAS).[2]

  • Georgescu-Roegen, N., 1982. Energetic dogma, energetic economics, and viable technology. In:

(Editor), Advances in the Economics of Energy and Resources. JAI Press, Greenwich.

  • Georgescu-Roegen, N. 1986. The Entropy Law and the Economic Process in Retrospect, Eastern Economic

Journal, Vol. 12, pp. 3 - 23.

ביקורת

אפשר למצוא הערות ביקורת על רוגן באתר אמזון על ספרו אנטרופיה והתהליך הכלכלי. בין היתר מוזכר האתר http://www.entropysite.com של Dr. Frank L. Lambert, Professor Emeritus (Chemistry) of Occidental College, Los Angeles, להבהרת ההבדל בין אי סדר לבין אנטרופיה.

ראו גם

לקריאה נוספת

  • Cleveland, C. and Ruth, M. 1997. When, where, and by how much do biophysical limits constrain the economic process? A survey of Georgescu-Roegen's contribution to ecological economics. Ecological Economics 22: 203-223.
  • Daly, H. 1995. On Nicholas Georgescu-Roegen’s contributions to economics: An obituary essay. Ecological Economics 13: 149-54.
  • Maneschi, A. and Zamagni, S. 1997. Nicholas Georgescu-Roegen, 1906-1994. The Economic Journal 107: 695-707.

קישורים חיצוניים

מערכות מורכבות

מושגי יסוד: הוליזם - שיווי משקל - תהליך - אנטרופיה - אקסרגיה - החוק השני של התרמודינמיקה - מידע - ארגון עצמי - הגחה - לולאת משוב - תהליך בלתי הפיך - עמידות - חשל - גידול מעריכי - תגובת יתר

מערכות, מודלים וגישות: מערכת מורכבת - מערכת מפזרת - מודל מבוסס סוכנים - מערכת מורכבת אדפטיבית - חשיבה מערכתית - דינמיקה של מערכות - תורת המידע - כלכלה אבולוציונית - כלכלת מורכבות - שיטת המערכות הרכות

מערכות ואקולוגיה: תהליך ארוך טווח - מחזור ביוגאוכימי - חוק המינימום של ליביג - פרדוקס ג'בונס - עקרון ההספק המקסימלי - הולון - אנרגיה גלומה - שירותי המערכת האקולוגית - ייצור ראשוני - מטבוליזם

ספרים ומאמרים: ספינת החלל כדור הארץ - גבולות לצמיחה - מעבר לגבולות - חוק האנטרופיה והתהליך הכלכלי - תריסר נקודות מינוף להתערבות במערכת - דינמיקת מערכות פוגשת את העיתונות - עיצוב כלכלה הוליסטית לעולם בר קיימא

אישים, הוגים וארגונים: דונאלה מדווז - ניקולס ג'ורג'סקיו-רוגן - האווארד ת. אודום - דיוויד בוהם - איליה פריגוז'ין - מכון סנטה פה