מקורות הכלכלה האקולוגית (ספר)
מקורות הכלכלה האקולוגית: הביוכלכלה של ג'ורג'סקיו-רוגן (באנגלית: The Origins of Ecological Economics: The Bioeconomics of Georgescu-Reogen) הוא ספר עיון בכלכלה אקולוגית מאת הכלכלן היפני קוזו מיומי העוסק בהגותו של הכלכלן ניקולס ג'ורג'סקיו-רוגן. מיומי, שהיה תלמידו של ג'ורג'סקיו-רוגן, טוען שהגותו של רוגן התפרסה על פני תחומים רבים ועמוקים יותר ממה שמקובל לחשוב, וכי דבר זה מותיר מקום לעוד עבודה רבה. הספר יצא לאור בשנת 2001.
ג'ורג'סקיו-רוגן התייחס בשעתו לביו-כלכלה כיום תחום מחשבה זה נקרא כלכלה אקולוגית. הפרק הראשון של הספר הוא מבוא ובו רקע למושגים שמופיעים בפרקים הבאים.
בפרק 2 מיומי מתייחס לתורת הצרכן ולתאוריה של בחירת הצרכן ולקשר שלה להערכה סביבתית. הוא תוקף את התאוריה וקורא לנסח אותה מחדש.
בפרק השלישי של הספר, מתייחס מיומי למידול של צמיחה כלכלית באמצעות מודל לאונטיף פתוח עם השהיות. הוא מתאר את המגבלות של מידול מתמטי דינמי.
בפרק 4 מיומי מחרה מחזיק אחר ג'ורג'סקיו-רוגן ביציאה שלו נגד טשטוש ההבחנה בין אנטרופיה לבין אנטרופיית מידע וטוען כי הדבר מוטעה.
בפרק החמישי של הספר מתאר מיומי את הגישות האנטרופית התאורטית לבעיות משאבים וסביבה, תוך שהוא סוקר את העבודות של ג'ורג'סקיו-רוגן ושל Tscuchida.
בפרק 6 מיומי מסתכל על אנליזה של אנרגיה גלומה, האנליזה של פיירו סראפה, מודל זרמים ומאגרים של ג'ורג'סקיו-רוגן ועל היישימות של הטכנולוגיה של אנרגיה סולארית.
בפרק השביעי מיומי עוסק בנושא של חליפיות בין משאבי-אדמה (משאבים מתחדשים) לדלקים ומינרלים. הוא מבחין בין מושגים שונים של יעילות - האחד יעילות של תפוקה ביחידת זמן (דבר מרכזי בתאוריה הנאו-קלאסית) והשני הוא יעילות במונחים של יחס תפוקה לתשומה (דבר חשוב לכלכלה האקולוגית).
בפרק השמיני מיומי עוסק במסחר בין המדינות העשירות למדינות העניות. הוא טוען שההשפעות השליליות של צמיחה כלכלית מורגשות במיוחד במדינות העולם השלישי. הוא משתמש בהבחנות לגבי יעילות שהוא פיתח קודם לכן, וכן במושגים מתחום של מערכות מורכבות ושל היררכיה כדי לטעון שהתדרדרות סביבתית במדינות הדרום היא דבר סביר מאוד.
קישורים חיצוניים
- מקורות הכלכלה האקולוגית הספר באתר אמזון
- מקורות הכלכלה האקולוגית סקירה של הספר מאת Richard B. Howarth, בירחון Land Economics, גליון 78 נובמבר 2002, באתר jSTOR