כרמל אולפינים

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף כאו"ל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

כרמל אולפינים היא חברה ליצור חומרי גלם לחברות פלסטיקה וכימיה. בין היתר החברה מייצרת חומרים פטרוכימיים כמו אתילן, BTX וחומרים פלסטיים כמו פוליאתילן, פוליפרופילן. מפעל של החברה ממוקם בסמוך לבתי הזיקוק לנפט בחיפה, צפונית ליישוב נשר ודרומית מערבית לקריית אתא, והוא מעסיק כ-500 עובדים. מלבד תחנות הכוח הפחמיות באשדוד ובחדרה, זהו מקור הזיהום המרכזי בישראל בפליטת בנזן, חומר מסרטן וטרטוגן בבני אדם. רוב זיהום האוויר בחיפה בבנזן נגרם בשל פליטות של המפעל.

בעלות

החברה שייכת בבעלות מלאה לבתי הזיקוק לנפט אשר השליטה שלה משותפת לחברה לישראל שבשליטת עידן עופר ומפעלים פטרוכימיים שבשליטת הם דיוויד פדרמן יעקב גוטנשטיין ואלכס פסל. רווח נקי של החברה בשנת 2005 היה 120 מיליון שקל. פדרמן מחזיק כאמור בחלק מהשליטה על בז"ן. [1] בנוסף יש קשר גם למשפחת דנקנר.

עם הפרטת המפעל ערכו העובדים בו הפגנות בדרישה לפיצויים. הם זכו במענק חד פעמי על סך כ-50,000 ש"ח בממוצע לעובד.

זיהום אויר

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – זיהום האוויר במפרץ חיפה

כרמל אולפינים יחד עם בתי הזיקוק, חיפה כימיקלים, ומפעלי נשר סווג כ"מקור עיקרי" לפליטת מזהמים לאוויר באזור חיפה [1] המפעל הוא מקור הזיהום הגדול ביותר בחיפה של בנזן [2], מסרטן וודאי בבני אדם וחומר טרטוגני שעלול לפגוע בעוברים. כשהוא תורם 3.5 טונות מתוך 5 הטונות של בנזן שנפלטים לאוויר העיר מדי שנה.

מסרטן וודאי
GHS carcinogen sign.png


בשנת 2012 דיווח המפעל למשרד להגנת הסביבה על פליטת 1,020 טונות של תרכובות אורגניות נדיפות, 392 טונות תחמוצות חנקן, 62 טונות מתאן, 61 טונות פחמן חד חמצני, 16 טונות חומר חלקיקי מרחף, 3.5 טונות בנזן, 1 טונה פחמנים הדרוכלורופלואורים, 1 טונה אתיל בנזן, 795 ק"ג טולאן, 478 ק"ג קסילן, 57 ק"ג סטירן, ו-6 ק"ג מנגן. [3]

בנובמבר 2004 הוגש נגד החברה ונגד בתי הזיקוק לנפט כתב אישום בשל גרימת זיהום אוויר חמור. [2]. ב-25.3.2007 זיכה שופט בית משפט לשלום בחיפה,דניאל פיש, את החברה ואת מנהליה לאחר שבתי הזיקוק לנפט הודו באשמה ושילמו קנס של כ-4 מיליון ש"ח.[4]

בניגוד לבז"ן, כרמל אולפינים כפרה בהאשמות, ובפסק הדין זיכה אותה השופט באומרו כי היא "מילאה את כל הוראות הצו האישי, שהוצא לה", ולפיכך קבע, לפי החוק, עומדת לכרמל אולפינים ומנהליה "הגנה טובה, שאינה משתמעת לשתי פנים".

בית המשפט מתח ביקורת על המשרד להגנת הסביבה ועל האופן בו הוא מפקח על אירועי זיהום אוויר. כמו כן, פסק הדין פורט את מהות האחריות לעבירות של חברות ומנהלים בתחום איכות הסביבה וזיהום האוויר. לפסיקתו של השופט דניאל פיש יש חשיבות, שכן הוא ידוע כמומחה בדיני איכות סביבה ואף חיבר ספר בנושא "דיני איכות הסביבה".

ב-16 במאי 2008, בסביבות השעה ארבע אחר הצהרים, אירע פיצוץ במפעל שגרם לרעש חזק ולשחרור של עשן סמיך. יש טענות כי הדבר נגרם כתוצאה מתקלה במפעל שגרמה לפתיחת שסתום בטיחות. לטענת המשטרה מדובר באירוע מבוקר שאינו מצריך חקירה. לעומת זאת מנהל מחוז חיפה במשרד להגנת הסביבה רוברט ראובן טען שמדובר באירוע חריג שלא דווח לפי הנהלים וכי הדבר נמצא תחת בדיקה, אם כי לא מדובר בחומר רעיל (לא נמסר מהם החומרים שנפלטו).[3] [4]

במאי 2017, הודיע המשרד להגנת הסביבה כי הוא פתח בחקירה פלילית נגד כרמל אולפינים ונגד בעלי תפקידים בה, בחשד לתפעול לקוי של לפידי החברה והפרות נוספות על היתר הפליטה וההוראות האישיות בעקבות אירועי זיהום בספטמבר-אוקטובר 2016. במשך כמה חודשים התקיימה חקירה סמויה במסגרתה גובשו הראיות, והחקירה הפכה לגלויה באפריל 2017, עם התחלת שלב החקירות. עוד החליט המשרד להטיל קנס של 2.7 מיליון ש"ח בשל הפרת תנאים ודרישות בהיתר הפליטה מתוקף חוק אוויר נקי. כמו כן החליט המשרד להקשיח את הדרישות בהיתר הפליטה כך שהפעלת הלפיד תהיה יעילה יותר ותפחית את ריכוז החומרים האורגניים הנפלטים לאוויר. לפי המשרד התוספת לתנאים תביא לשיפור אמצעי הניטור והבקרה על פעולת הלפיד כך שבזמן אמת יהיה בידי המשרד מערך בקרה יותר קפדני. [5]

הערכת נחיצות ואלטרנטיבה

המפעל מייצר מגוון רחב של מוצרים: רהיטים, משחקים, יריעות, ארגזים ועוד. בעוד שחלק מהמוצרים לרוב נחשבים כנחוצים, רבים סבורים כי חלק מהמוצרים שמייצר המפעל- מוצרים חד פעמיים מפלסטיק, אינם נחוצים, ואף מזיקים בשל הזיהום והאשפה שהם יוצרים לאחר השימוש בהם.

יש ארגוני סביבה הסבורים כי יש להפסיק את הייצור המסיבי של מוצרים כאלה ולהחליפם במוצרים רב פעמיים ו/או במוצרים שאינם מפלסטיק.[5][6]. באוגוסט 2014 חתמו חברות הפלסטיק על הסכם לפיו יפסיקו לייצר שקיות פלסטיק חד פעמיות[7].

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים