מכונית חשמלית
מכונית חשמלית (באנגלית: Electric car) היא מכונית שמונעת על ידי הנעה חשמלית - בדרך כלל על ידי מצבר חשמלי נטען שממיר אנרגיה כימית שמאוחסנת בו לאנרגיה חשמלית. האנרגיה החשמלית משמשת כדי להניע מנוע חשמלי במקום מנוע בעירה פנימית שמשמש במכונית רגילה. יש מכוניות המשתמשות במנוע חשמלי וגם במנוע בעירה פנימית - מכוניות היברידיות, והן דוגמאות לרכב היברידי.
מכוניות חשמליות הן דוגמה לרכב חשמלי - כיום קטגוריה זו מתרחבת והולכת וכוללת גם אופניים חשמליים, אופנועים חשמליים, משאיות חשמליות, רכבות חשמליות ואוטובוסים חשמליים לכלי רכב אלה יש יתרונות על פני כלי רכב מונעים בבעירה פנימית - בכך שהם חוסכים זיהום אוויר מתחבורה ומקטינים גם בעיה של זיהום רעש. השימוש ברכב חשמלי הוא במקרים רבים ממיר צריכה של נפט או דיזל לשימוש באנרגיה חשמלית שבדרך כלל מופקת כיום מפחם או גז טבעי. באופן עקרוני כלי רכב חשמליים יכולים לסייע גם למעבר לאנרגיות מתחדשות. חסרונות של כלי רכב חשמליים הוא שהשימוש הגדול יותר במצברים עלול לגרור בעיות כמו זיהום מים.
חלק מהמדינות בעולם, במיוחד סין וחלק ממדינות אירופה פועלות לקדם מעבר ממכוניות מבוססות מנוע בעירה פנימי למכוניות חשמליות כדי להפחית בעיות של זיהום אוויר מתחבורה, בניסיון לחסוך כסף ואולי גם להפחית תלות במדינות מפיקות נפט. חברות רכב רבות הולכות לכיוון של פיתוח דגמים חשמליים, מתוך כוונה שרוב הדגמים של רכב אוטונומי יהיו גם רכבים חשמליים. במדינת ישראל יש שימוש נמוך למדי במכוניות חשמליות וברכב חשמלי בכלל, השימוש הגבוה ביותר הוא אופניים חשמליים.
היקף המכוניות המכירות והשימוש
רכבים המונעים חשמל כוללים מכוניות, משאית קלות, רכבים חשמליים שכונתיים, אופנועים וקטנועים חשמליים, אופניים חשמליים, קלנועיות, רכבי גולף, מלגזות ורכבים דומים.
באופן היסטורי מכוניות חשמליות סבלו מבעיות של מחירי מצברים גבוהים, מרחקי נסיעה קצרים בין טעינה וטעינה, זמני טעינה ממושכים של המצבר, ואורך חיים מוגבל של המצבר. בעיות אלה גרמו לתפוצה מוגבלת של המכוניות. נשמעו גם טענות כלפי ייצרני הרכב הגדולים בארצות הברית כי הם מחבלים בכוונה בניסיונות של עצמם ו/או אחרים (על ידי קניית טכנולוגיות חדשות, פטנטים וכו') לייצר רכב חשמלי. טויוטה, הונדה, פורד וג'נרל מוטורס יצרו כולם רכבים חשמליים בשנות ה-90 כדי להתמודד עם חוקי זיהום האוויר בקליפורניה. דוגמה ליוזמה בתחום הייתה חברת "בטר פלייס" שניסתה לייצר תשתית לרכבים חשמליים שיכולים להחליף את המצבר החשמלי הריק במצבר חשמלי מלא בתוך מספר דקות. בשנים האחרונות התגברו על בעיות אלה וחל ייצור המוני של כלי רכב חשמליים.
נכון לדצמבר 2018 יש כ-5.3 מיליון מכוניות חשמליות מלאות ומכוניות היברידיות. [1] למרות ההתקדמות העצומה בתחום, רק אחת מכל 250 מכוניות (0.4%) היא חשמלית. הכיוון של השוק הוא מעבר למכוניות חשמליות לחלוטין.
מכוניות חשמליות מונעות במצבר הן סוג של מכוניות חשמליות נטענות והן כיום הסוג הפופולרי ביותר. דוגמאות נוספות לטכנולוגיות דומות הם רכבים שאוצרים חשמל באמצעות גלגל תנופה או באמצעות על-מוליכים. דוגמאות נוספות לרכב המונע באמצעות מצבר אנרגיה הוא רכב המונע במימן או תאי דלק ורכב המונע באוויר דחוס.
פליטת גזי חממה, דלדול אנרגיה וזיהום
מכוניות חשמליות נכללו בין המכוניות המוקדמות ביותר. המכוניות האלה לא פולטות זיהום אוויר או גזי חממה באופן ישיר, והן גורמות לזיהום אוויר מינימלי בזמן השימוש בהן, אם הן נטענות ממקור אנרגיה מתחדשת. המכוניות החשמליות יקטינו אולי את התלות של מדינות רבות בנפט, ובכך יתרמו גם לביטחון הלאומי שלהן. הן עשויות להקטין את הגידול בקצב של התחממות עולמית, בתלות במקור החשמל שלהן. מסיבות אלה, יש הרואים במכוניות סוג של מכונית ירוקה.
עם זאת, אם מקורות אנרגיה של המכונית החשמלית הם דלק מחצבי כמו פחם לדוגמה, אזי הרבה מהשפעות הסביבתיות של גם המכונית החשמלית הן דומות או זהות למכונית רגילה. מכונית חשמלית כזו תורמות לזיהום אוויר, להתחממות עולמית ודלדול משאבי האנרגיה באופן דומה לתרומה של מכונית המונעת בנפט. מכוניות חשמליות יכולות לתרום תרומה מסויימת לבעיות אלה אם היעילות האנרגטית של המכוניות החשמלית היא גבוהה יותר. גם מכוניות חשמליות המונעות בגז טבעי יכולות להקטין בעיות של זיהום אוויר ושל התחממות עולמית, אם כי נמשכת בעיה של דלדול משאבים מתכלים ופגיעות של הכלכלה לשיא תפוקת הגז.
השלכות סביבתיות וחברתיות נוספות
בלי תלות במקור האנרגיה שלהן, גם מכוניות חשמליות גורמות לבעיות חברתיות וסביבתיות הקשורות לכל המכוניות כמו: פרבור, פקקי תנועה, קיטוע של בתי גידול, ייקור הדיור בגלל הקצאת שטחים לחנייה, הגדלת הפערים בין עשירים ועניים בגלל פערי תחבורה ותאונות דרכים.
חוקרים מהאוניברסיטה הנורווגית למדע וטכנולוגיה בעיר טרונדהיים פרסמו בשנת 2012 ממצאי מחקר שהשווה בין ההשפעות הסביבתיות של מכוניות מונעות בדלק לעומת מכוניות חשמליות. המחקר, שהתפרסם ב-JOURNAL OF INDUSTRIAL ECOLOGY, מתבסס על ניתוח מחזור החיים של המכונית. ניתוח כזה בודק מה הן השלכות סביבתיות של מוצר החל משלב הפקת חומרי הגלם והייצור ועד לשלב שבו הוא הופך לפסולת. עד לאחרונה השוו רוב המחקרים בין דגמי מכוניות שונות בעיקר בשלב שבו הן כבר נוסעות על הכביש.
על פי המחקר, בכמה היבטים סביבתיים למכוניות החשמלית יש השלכות סביבתיות שליליות יותר מאלו של מכוניות מונעות בדלק. מדובר בין השאר ברעילות שמסכנת את האדם, דלדול מצבורים טבעיים של מתכות וזיהום מקורות מים. כדי לייצר מכונית חשמלית יש צורך במתכות כמו ניקל ונחושת. הסיכויים של פליטת מתכות אלו לסביבה בשלבי כריית המתכות והפקת חומרי הגלם והייצור, ברמות שרעילות עבור האדם, גבוהים בשיעור של 180 עד 290 אחוז לעומת מכוניות מונעות בדלק. דלדול מצבורים טבעיים של מתכות שבהם משתמשים בתעשייה מהיר פי שלושה מהדלדול שנגרם בייצור מכוניות מונעות בדלק. [1]
ראו גם
קישורים חיצוניים
- מכונית חשמלית בוויקיפדיה האנגלית
- plugged-in בלוג של שני משתמשי מכוניות חשמלית מישראל על נושא של מכוניות חשמליות ורכב חשמלי בכלל
- מי בכלל צריך מכונית חשמלית?, אבי בר-אלי, הארץ, 14.11.2007
- התחממות גלובלית – בואו נעשה סדר, בבלוג של שי כהן, קפה דה מארקר, 24.11.2007
- פרופ' דני רבינוביץ, המכונית החשמלית תאבק בהתחממות כדוה"א?, ynet, 15.11.2009
- ד"ר אוהד קרני, לא כל כך ירוקה – כמה עובדות על המכונית החשמלית של בטרפלייס, בבלוג ירוק ונוצץ, 17.06.2011
- יואב לרמן, בטר פלייס – האמנם מקום טוב יותר?, עוד בלוג תל אביבי, 30.1.2012
- צפריר רינת, מחקר: המכונית החשמלית מזיקה לסביבה לא פחות ממכוניות רגילות, הארץ, 09.10.2012
- סוכנויות הידיעות, גרמניה תוציא מהחוק את מנוע הבעירה הפנימית, דה מרקר, 10.10.2016
- תומר הדר, המחסום של הרכב החשמלי: השכנים, כלכליסט, 22.7.2019
- דובי בן גדליהו, המכונית החשמלית תופסת תאוצה בעולם, למה רק בישראל היא מתגלגלת באיטיות?, גלובס, 28.10.2019
- אורה קורן, נוסעים על ריק; המכונית החשמלית מתגלגלת לעברנו במהירות. אנחנו רחוקים מאוד מלהיות מוכנים, דה מרקר, 1 בינואר 2020
- ניו יורק טיימס, איוון פן ואריק ליפטון, לנסוע במכונית חשמלית — ולזהם מי תהום למשך 300 שנים, דה מרקר, 16 במאי 2021
הערות שוליים
- ^ Watson, Frank (2019-02-11). "December global electric vehicle sales set new record: S&P Global Platts data". S&P Global Platts. London. Retrieved 2019-02-11. At the end of 2018, some 5.3 million plug-in EVs were on the road A total of 1.45 million light-duty pure electric vehicles were sold in 2018.