העמותה לכלכלה בת קיימא
העמותה לכלכלה בת קיימא (באנגלית: The Society for Sustainable Economics) היא עמותה ישראלית הפועלת לקדם את ישראל לכיוון של כלכלה מקיימת על ידי שינוי הדיון והמחקר הכלכלי, שינוי המדיניות הציבורית, שינוי חוקי המשחק הכלכליים ושינויים בתחומים משיקים כמו תרבות או קבלת החלטות באופן ישיר או באמצעות סוכני שינוי. אחד הפרוייקטים המרכזיים שלה הוא אתר אקו-ויקי, אשר היא אמונה על הקיום, הפיתוח והתיחזוק שלו.
התפיסה הכלכלית הרווחת הינה תפיסה אשר שמה דגש על הטווח הקצר, לא מתייחסת לעלויות הסביבתיות, לשירותי המערכות האקולוגיות, לחשיבות המבנים החברתיים, ומבלבלת בין רמת חיים לאיכות חיים. בשל תפיסה כלכלית מוטעית זו אנו משתמשים במשאבי הטבע בקצב העולה על קצב התחדשותם, משאירים לדורות הבאים עולם במצב הולך ומדרדר, פוגעים בבריאות ובאיכות החיים שלנו.
העמותה קמה במטרה לקדם את מימוש עקרונות הכלכלה בת הקיימא בישראל בקרב מקבלי ההחלטות וכלל הציבור. חברי העמותה הגיעו מתחומי עיסוק מגוונים: כלכלנים, ביולוגים, אנשי מחשבים, אדריכלים, אנשי עסקים, ועוד. אנו פועלים למימוש הקיימות בכל תחומי החיים ובמיוחד בתחום הכלכלי, לאור השפעתו המכרעת בכל מישורי ההחלטות.
שיטתו של מדע הכלכלה, לפי עצם טיבה, מתעלמת מתלותו של האדם בעולם הטבעי. | ||
-- ארנסט פרידריך שומכר, קטן זה יפה, 1967. |
מטרות
- מטרת העל
העמותה לכלכלה בת קיימא פועלת למימוש עקרונות הכלכלה בת הקיימא בישראל, באמצעות קידום הפיתוח, הלימוד והיישום של תאוריה זו.
- מטרות משנה
- קידום של דיון במונחי היסוד של הניתוח הכלכלי הנוגעים לקיימות. חלק מהבעיות הסביבתיות והחברתיות נובעת מכך שהכלכלה הנלמדת כיום בבתי הספר לכלכלה משועבדת לניתוח החוסם את הבנת הבעיות בתחומים אלה.
- פיתוח וקידום כלים להבנת המצב הסביבתי–כלכלי- חברתי. כלים כמו מד קידמה אמין או טביעת רגל אקולוגית.
- פיתוח וקידום של קווי מדיניות ומסגרות להסטת ההתנהגות ב-3 התחומים אלו (סביבה, כלכלה חברה), לכיוון מקיים תוך שימוש בכלים כמו רפורמת מס סביבתי או נכסים משותפים.
- קידום שיתוף פעולה בין אישים ארגונים וגופים הפועלים בארץ לבין עמיתיהם בחו"ל. יצירת קשר עם חוקרים מהאגודה הבינלאומית לכלכלה אקולוגית, וארגונים כמו להגדיר מחדש את הקידמה.
דרכי פעולה
העמותה פועלת ב-3 אפיקי פעולה:
- שינוי מדיניות - העמותה מקדמת את עמדותיה מול מקבלי ההחלטות על ידי כתיבת ניירות עמדה והופעה מול ועדות ציבוריות וועדות בכנסת וכן מקיימת מפגשים עם חברי כנסת ופקידי ממשל. בתחום זה ניתן לציין את ניירות העמדה בתחום תגליות הגז והשפעותיהן על הכלכלה הישראלית, ניירות עמדה אלו שימשו בין היתר במאבק הגז, והיוו גם נקודת התייחסות של הממשלה והכנסת לנושא. העמותה פרסמה נייר עמדה גם בנושא האשלג והפוספטים והשפעתם על הביטחון התזונתי בישראל וזאת במסגרת ועדת ששינסקי 2.
כמו כן מקיימת העמותה קשר שוטף עם ארגוני סביבה וחברה, באמצעות קואליציות שונות או ישירות, בכדי לשתף את הידע בתחום הכלכלה בת קיימא עם פעילות הארגונים כדי ליצור מכפיל כח משותף. שיתוף הפעולה מתבצע בנושאים שונים כגון אנרגיות מתחדשות והתייעלות אנרגטית, תחבורה ציבורית, תחבורת אופניים וחקלאות מקיימת.
- הפצת ידע וכלים לציבור הרחב – העמותה נותנת תמיכה מקצועית לאנשים וגופים המעוניינים בידע בתחום הכלכלה האקולוגית. זאת על ידי קיום מפגשים וקבוצות לימוד, תרגומים של ספרות ומאמרים לעברית, מתן הרצאות וקורסים וכן תפעול, פיתוח, קידום ומימון אתר אקו-ויקי שבו יותר מ-2,000 ערכים בנושא, והוא אתר הקיימות הגדול והפופולרי בישראל.
- מחקר והנגשת ידע – העמותה מבצעת מחקרים כלכליים הקושרים בין התהליכים המדיניים והחברתיים המתרחשים היום בישראל ובאזורנו להתנהלות כלכלית לא מקיימת. לדוגמה העמותה ביצעה מחקר על השפעות שינוי האקלים על המצב הכלכלי והחברתי בסוריה שהיה אחד הגורמים לפריצת המלחמה בסוריה. כמו כן עוסקת העמותה בתרגום חומר מקצועי באנגלית לצורך הנגשתו לציבור בישראל.
רקע
- ערכים מורחבים – כלכלה בת קיימא, כלכלה אקולוגית
לשם ניתוח בעיות ופתרונות, העמותה מיישמת את התפיסה של הכלכלה האקולוגית על פני הכלכלה הסביבתית והכלכלה הנאו-קלאסית.
כלכלה סביבתית הינה תת ענף בזרם הנאו-קלאסי שהיא התורה הכלכלית השלטת כיום באקדמיה ובממשלה, ושהבסיס העיקרי שלה פותח בשנות 1870. הכלכלה הסביבתית מקבלת עליה את הנחות היסוד של הכלכלה הנאו-קלאסית, ורואה בבעיות סביבה סוג של השפעות חיצוניות. כלומר בעיות שנובעות מכך ש"מוצרי הסביבה" או זיהומים נמצאים מחוץ למערכת השוק. כלכלה סביבתית מנסה לענות על שאלות כמו "כמה עולה נשר בגולן" או "מהו הערך הכלכלי של הנזק הנגרם מהרס של חוף ים מסויים". היא עושה זאת על ידי נסיונות הערכה וחישוב של ערכים כספיים והפנמה של העלויות החיצוניות אל תוך מערכת השוק.
הכלכלה האקולוגית היא זרם כלכלי שונה מהזרם הנאו-קלאסי. השאלה המרכזית בזרם זה היא כיצד ניתן לקיים כלכלה בת קיימא – כלומר מערכת כלכלית שתחזיק מעמד במשך דורות רבים. זו שאלה שכלל לא נשאלת בכלכלה הנאו-קלאסית (או בכלכלה הסביבתית) היות והיא מניחה את קיומו ואת יציבותו של שיווי משקל ארוך טווח בכלכלה ומתעלמת מקיומה של הביוספרה ומתפקודה כמערכת תומכת-חיים של הציביליזציה האנושית.
הכלכלה האקולוגית אינה מצומצמת רק לנושאי "טבע" אלא מביאה תובנות משלה לגבי כמעט כל תחום בכלכלה: ייצור, צריכה, צמיחה כלכלית, רווחה חברתית, עוני, אי שוויון ועוד. בניגוד לכלכלה הנאו-קלאסית, כלכלה אקולוגית דורשת בדרך כלל שיתופי פעולה עם מדענים מתחומים אחרים כמו סוציולוגיה, פסיכולוגיה, פיזיקה, כימיה, ביולוגיה ואקולוגיה. היא נשענת על הידע בתחומים אלו, במקום להשתמש באקסיומות שהומצאו לפני 130 שנה.
היסטוריה ופעילות
בשנת 2005, הוקם הפורום לכלכלה אקולוגית על ידי מספר פעילי סביבה שעסקו בתחומי תרבות הצריכה, קיימות, פרמקלצ'ר, אנרגיה מתחדשת, מטבע מקומי, גלובליזציה, ועוד. חברי הפורום ערכו מפגשים חודשיים ללימוד הדדי ולהעשרה בנושאים שונים. לשם יצירת טקסט מאחד משותף ומוכר נלמד במשותף ורוכזו חומרי סיכום לספר הלימוד לתואר ראשון של הרמן דיילי בנושא - כלכלה אקולוגית: עקרונות ויישומים. לאחר מכן התקיים קורס ראשון בן 12 מפגשים בנושא של כלכלה אקולוגית לפעילים סביבתיים וגובשה מקראה בנושא כלכלה אקולוגית בה מאמרים שונים. לאחר 3 שנים, בשנת 2008, התאגד הפורום במסגרת עמותה, והוחלט לקרוא לו - העמותה לכלכלה בת קיימא.
כיום העמותה מקיימת מפגשים כל חודשיים למטרת העשרה בנושאים שונים ולקידום פעילות, וכן מועברות הרצאות מאת חברי העמותה בפורומים שונים. במקביל מתקיימת פעילות שוטפת להנגשת ידע בכלכלה בת קיימא, הפצתו, וכן בקידום מדיניות.
פעילות
פגישות והרצאות
במשך השנים נערכו פגישות שכללו הרצאות רבות בתחומים מגוונים, וכן קבלת החלטות שונות. עשרות הרצאות נערכו במסגרת מפגשי העמותה והוכנו על ידי חבריה. בין נושאי ההרצאות ניתן למנות:
- כמה נקודות על כלכלה בת קיימא- ג'ונתן הריס (נועם אילן)
- מערכות מורכבות (יונתן שחם)
- החוק השני של התרמודינמיקה (ד"ר שחר דולב)
- החוק השני של התרמודינמיקה בביולוגיה (סיכום מאמר, דרור רשף)
- הצעד הטבעי (ד"ר ליה אטינגר)
- הקשר בין כסף לקיימות (ליה ואמי אטינגר)
- האקולוגיה של הכסף (ספר), (דני ברויטמן)
- שיא תפוקת הנפט (שימי רף)
- כוחה של קהילה - איך קובה שרדה את שיא תפוקת הנפט (סרט) (דני ברויטמן)
- BedZED (ד"ר שחר דולב)
- המהפכה הירוקה כסוג של נעילה טכנולוגית (דרור רשף)
- אנרגיה בת קיימא - ללא האוויר החם (סיכום הספר) (חנן עינב-לוי)
- נאו-ליברליזם בעולם סופי (הרצאה) (ד"ר שחר דולב)
- גבולות לצמיחה (ספר) (יונתן שחם, דרור רשף)
- קפיטליזם טבעי (ספר) (יונתן שחם)
- מעבר לגבולות (ספר), (יונתן שחם)
- בולו'בולו (ספר), (דרור רשף)
- גבולות פלנטריים: חיפוש אחר נפח פעילות בטוח עבור האנושות (מאמר), (ד"ר שחר דולב)
- חקלאות בת קיימא (עידן דורפמן)
- מעריסה לעריסה (הרצאת אורח של יאיר אנגל)
- סוגיית ייצוא הגז מישראל, (דרור רשף)
- קיימות לפי מתודולוגיית ארגון הצעד הטבעי (רוני דניאל)
- מערכות דיאספטיות במוסדות בטכנולוגיה ובטבע, (דרור רשף)
- אפס פליטות פחמן, (ד"ר שחר דולב)
- פיתוח בר קיימא בראי הכלכלה האקולוגית, (עידן דורפמן)
- דבוראות ביו-דינמית, (יוסי אוד)
- ההשלכות הכלכליות של שינויי האקלים וההתחממות העולמית (עידן דורפמן)
פרוייקטים
הפרוייקטים העיקרים שבהם העמותה מעורבת בהם כיום (2016):
- התחזוקה והפיתוח של אתר אקו-ויקי
- אג'נדת קיימות ב"כנסת פתוחה". דרוג הצעות חוק שבכנסת בהתאם למידת התרומה שלהם לקיימות ולכלכלה בת קיימא, וכתוצאה מכך גם דרוג של חברי כנסת והסיעות השונות.
- סיוע בפרוייקט כלכלת המחר - צמיחה ירוקה לישראל אשר כלל חוברת המלצות בשם "כלכלת המחר - מדיניות ירוקה לאיתנות כלכלית - אתגרים, פתרונות, המלצות" [1]
- פעילות בקואליציות - מטה מאבק הגז, קואליציית דרכים לקיימות, קואליציית אנרגיה ירוקה
- פעילות משפטית - הגשת בג"צ בנושא סעיף היציבות במתווה הגז (ביחד עם המרכז האקדמי למשפט ועסקים)
- חברות בוועד המנהל של חיים וסביבה - ארגון הגג של שוחרי וארגוני הסביבה בישראל
כמו כן העמותה הגישה ניירות עמדה בנושאים שונים:
- נייר עמדה לוועדת טרכטנברג בנושא יוקר המחייה, במיקוד על תחבורה ציבורית בישראל, תחבורת אופניים בישראל ועירוניות מתחדשת
- נייר עמדה למשרד להגנת הסביבה בנושא צמיחה ירוקה וועידת ריו.
- נייר עמדה לוועדת צמח בנושא ייצוא הגז הטבעי של ישראל (בשיתוף עם הפורום הישראלי לאנרגיה) והשתתפות בקואליציית ארגונים להישארת הגז הישראלי בארץ
- נייר עמדה לוועדת ששינסקי 2 בנוגע למיסוי אוצרות טבע
- נייר עמדה למשרד האוצר בנוגע למיסוי יצוא הגז (בשיתוף עם העמותה לדמוקרטיה מתקדמת)
- נייר עמדה לועדת קנדל בנוגע למתווה הגז.
פרוייקטים בעבר
- פרוייקט חישוב מדד אלטרנטיבי לתמ"ג בישראל חלופה לתמ"ג על ידי חישוב של מד קידמה אמין לישראל.
- פרוייקט ערך - פיתוח כלי למדידת הרווחה של קהילות בידי הקהילות עצמן (דרך חלופית שבה מודדים את הרווחה מלמטה למעלה). לאחר שהמדינה אימצה את המדד באופן רשמי, העמותה עוקבת אחר ההתפתחויות בתחום.
- תרגום החוברת חמש דרכים לרווחה.
- הגשת בג"צ בנושא יצוא הגז (בשיתוף פעולה), הגשת בג"צ בנושא שטר חזקת מאגר לוויתן והגשת בג"צ בנושא סעיף היציבות במתווה הגז (בשיתוף פעולה עם המרכז האקדמי למשפט ועסקים) אשר התקבל וביטל את המתווה כולו.
הנהלת העמותה
רוב חברי הוועד של העמותה פעילים או היו פעילים בעמותות ובארגונים סביבתיים / חברתיים / כלכליים. כך למשל, עידן דורפמן היה מייסד וחבר ועד מנהל של ויקימדיה ישראל, והינו כיום חבר ועד במגמה ירוקה, ודרור רשף הינו חבר הועד המנהל של עמותות ישראל בשביל אופניים וארגון חיים וסביבה והוא גם הרוח החיה מאחורי אתר אקו-ויקי ומסייע לכנסת פתוחה. בין מייסדי העמותה ניתן למנות את ד"ר מיכל (מוקי) גרוס ממכללת אורנים, ניבה דטנר-שקד שמנעה את הקמת תחנת הכח המזהמת בקרית שמונה, וד"ר רוני לב - חברת ועד במרכז השל לקיימות. אחת מפעילות העמותה לאורך השנים היא ד"ר ליה אטינגר, הרכזת האקדמית של מרכז השל לקיימות וד"ר שחר דולב הינו מנהל תחום מחקר בפורום הישראלי לאנרגיה.
נכון לינואר 2016, אלה הם חברי הנהלת העמותה:
צוות
- עידן דורפמן - מנכ"ל
- ד"ר מיכל (מוקי) גרוס - רכזת חינוך
- רוני דניאל - יועץ לעמותה
ועד מנהל
- יהודה בראון - יו"ר הוועד המנהל
- לביא אהרון - חבר ועד מנהל
- עליס בן אליעזר - חברת ועד מנהל
- נורית אגמי - חברת ועד מנהל
- עומר מלאכי - חבר ועד מנהל
- דרור רשף - חבר ועד מנהל
ועדת ביקורת
- איתי ארבל, רו"ח - חבר ועדת ביקורת
- עודד בסיס - חבר ועדת ביקורת
קישורים חיצוניים
- אתר העמותה לכלכלה בת קיימא
- העמותה לכלכלה בת קיימא – דף ברשת החברתית פייסבוק
- העמותה לכלכלה בת קיימא - קבוצת הפעילים – קבוצה ברשת החברתית פייסבוק
- העמותה לכלכלה בת קיימא דף ביוטיוב
- בתקשורת
- "חברת החשמל תשלם לתמר פי 4 מעלות הפקת הגז" דה-מרקר,11.06.2012
- סקר מפתיע: איך רואה הישראלי את איכות חייו? טלי חרותי-סובר, בראיון על פרוייקט "ערך" של העמותה, דה מארקר , 23.01.2013
- הארגונים הירוקים קוראים לעצור המשא ומתן ליצוא גז מ"תמר" גלובס, 28.3.2013
- במוצ"ש: הפגנה ראשונה מול ביתו של לפיד כנגד ייצוא הגז אתר "תשתיות", 4 באפריל 2013
- התארגנות חדשה מנסה ליצור "פנסיה מוסרית" מעיין מנלה, כלכליסט, 19.5.2013
- יום לאחר החלטת הממשלה על יצוא הגז: עתירה ראשונה לבג"ץ הגשת בקשה להעביר את ההכרעה על נושא ייצוא הגז לכנסת. יובל יועז, גלובס, 24/06/2013
- ד"ר שחר דולב, עידן דורפמן ורוני דניאל, יש אלטרנטיבה לתמ"ג, מגזין חברה, אפריל 2014
- עינת פישביין, הילדים של קיץ 2011: מי באמת מוביל את מאבק הגז?, המקום הכי חם בגיהנום, 26 בנובמבר 2015
- כנס העמותה, ינואר 2013 (סרטונים)
- פרוייקט ערך רוני דניאל
- מד קידמה אמין בישראל חגי קוט
- על מדדים לאיכות חיים וקיימות ד"ר אוהד קרני, המשרד להגנת הסביבה.
- הקשר בין משאבים בישראל לרווחה חברתית ד"ר שחר דולב, וכן פאנל מומחים.