הכחדת האנושות
הכחדה אנושית (באנגלית: Human extinction) הוא מונח המתאר תרחישים שעלולים לגרום לקיצו של המין האנושי. דבר כזה עלול להתרחש עקב סיבות טבעיות או עקב פעילות אנושית.
לפי הפילוסוף Nick Bostrom הסיכוי להכחדה אנושית בעתיד כתוצאה מסיבות טבעיות בלבד נחשב נמוך מאוד [1] לפי פול קינגסנורת' ופעילי סביבה נוספים, הסיכוי למשבר עולמי שיכול לסכן את האנושות הולך וגדל. קיימים מספר תרחישים אפשריים שעלולים לגרום להכחדה אנושית: מלחמה גרעינית עולמית, מגיפה עולמית, לוחמה ביולוגית, פיצוץ אוכלוסין, קריסה אקולוגית, שינויי אקלים, בעיות בחקלאות ובמזון, פגיעת מטאור בכדור הארץ, סופר-נובה, או התקרבות לחור שחור. חלק מהחששות נוגעים לשילוב של מנגנונים שונים - כמו שינויי אקלים שמחריפים בעיות של פליטי סביבה ואלו בתורם גורמים להחרפת סכסוכים בין מדינות או להחרפת משבר מזון עולמי; בנוסף לכך טכנולוגיות חדשות עלולות לגרור סיכונים חדשים כמו אינטליגנציה מלאכותית מתקדמת, ביו-טכנולוגיה או ננו-רובוטים בעלי יכולת שכפול-עצמי. הסיכויים להכחדה אנושית במאה ה-21 היא נושא לדיון באקדמיה וכן חשש שמועלה על ידי פעילי סביבה וקיימות.
קיים הבדל בין הכחדה אנושית לבין הכחדה של כל החיים על בני כדור הארץ, וכן בין תרחיש זה לבין הרס הציביליזציה האנושית (לדוגמה קטסטרופה עולמית שמשאירה בחיים רק קבוצה קטנה של אנשים). עם זאת ההבדל בין הדברים אינו חד. מספר סופרי מדע בדיוני התייחסו לכך שמשבר אחד מספיק גדול עלול לגרור משברים נוספים שעלולים לגרום להתדרדרות נוספות. לדוגמה בגלל התמחות כלכלית וגלובליזציה יצור של מוצרים שונים נעשה הרבה פעמים במספר מדינות כאשר הידע והמכונות הדרושים לכל שלב נמצאים באזורים אחרים. פגיעה במספיק אזורים בבת אחת עלולה למנוע מוצרים חיוניים או סחורות מסויימות וליצור משבר גדול יותר. דוגמה דמיונית לכך היא בספר "פטיש השטן" של לארי ניבן שבו פגיעת אסטרואיד בכדור הארץ גוררת פגיעה ישירה בחלק מהמדינות ובעיות של התמוטטות כלכלית-טכנולוגית וביעות של פשיעה רעב ואי-סדר חברתי בשאר העולם. דוגמה מעשית לכך היא מחסור עולמי במעבדי מחשבים בשנת 2020 בגלל מספר סיבות שאחת מהן היא בצורת בטאיוואן שבה מיוצרים חלק גדול מהשבבים בעולם. נושא זה הוא חלק מדיון רחב יותר על המתח בין יעילות לבין חוסן במערכת.
בספר התמוטטות של ג'ארד דיימונד מופיעה בעיית של סירות ההצלה המלאות. חברה אנושית מגדילה את יכולת גידול המזון שלה, ויחד עם זה יש גם גידול אוכלוסייה. אלא שלעיתים קרובות הגידול ביכולת החקלאית מבוסס על משאב מתכלה או על תכונה מתכלה של משאב מתחדש. לדוגמה מגדלים שטחי חקלאות בשטח מסוים אבל בשל העיבוד החקלאי מתקיים אובדן קרקע או אובדן איטי של חומרי הזנה בקרקע והיא מאבדת את הפוריות שלה. כמות הקלוריות לנפש יורדת בהדרגה אבל האוכלוסייה לא קטנה. בעקבות משבר קצר-טווח כמו מלחמה או בצורת, מתקיים משבר מזון או רעב המוני שגורר את זה שחלק מהישובים או האזורים של אותה חברה מתקשים להתקיים. בשלב זה מתקיים שלב "מילוי הסירות" שבו מתקיימת הגירה פנימית - התושבים של האזורים הפחות פוריים הופכים לפליטים או אורחים אצל החלקים המבוססים יותר או שהשלטון מטיל מס מוגדל על האזורים האחרים כדי לסייע להם. דבר זה מקטין את החוסן של אותה חברה - כלומר את היכולת שלה להתמודד עם משבר נוסף. לעיתים מתקיים משבר נוסף - אם בגלל תהליכים דומים לאלו שפגעו בתת החברות הרגישות יותר או בגלל סיבה אחרת. החברה המקורית אולי הייתה יכולה להתמודד עם משבר זה במצבה המקורי אבל בגלל אפקט הסירות המלאות היא במצב גרוע מידי - ומתרחשת התמוטטות של החברה - עם הכחדה מלאה או פליטים של אותה חברה שנמלטים למקום אחר. מצב זה מתואר לגבי בני האינקה בדרום אמריקה וכן לגבי ההתיישבות הנורווגית בגרינלנד.
קיימות הוא הזרם המחשבתי והפוליטי המרכזי שמנסה למנוע הכחדה אנושית. ארגוני קיימות שמים דגש על תכנון ארוך טווח ועל ניסיונות להפחית השפעות סביבתיות כמו זיהום ולשפר הגנה על מערכות אקולוגיות. ארגון סביבתי בולט שפעל בנושא הוא גרינפיס שהחל את פעילותו נגד ניסויים של נשק גרעיני בים. פעילי סביבה וכלכלה בת קיימא מתארים את הפלנטה שלנו כדבר שהולך ומתקרב לכיוון של ספינת החלל כדור הארץ - מערכת אקולוגית אחת (ביוספרה) שפעילותה מושפעת באופן הולך וגדל מהפעילות האנושית ושהמלאים והמערכות שלה שמאפשרים התמודדות עם בעיות ואת המשך התפקוד של המערכות האנושיות הולכות ונשחקות - לדוגמה הספקה של שירותי המערכת האקולוגית של יערות על שטחי חקלאות הכוללים ייצוב קרקעות והסעת ענני גשם. צעד נוסף בהקשר זה, בטווח זמן ארוך יותר הוא התיישבות בחלל. עם כי נוכח המגבלות האקולוגיות והחברתיות הרבות של התיישבות כזו (ראו ביוספרה 2) קשה לדמיין התיישבות כזו ללא שהיא מיישמת בעצמה כלכלה בת קיימא. מאבקים כמו Extinction Rebellion פועלים על רקע חשש להכחדה אנושית.
ראו גם
- קיימות, חוסן
- קריסה אקולוגית
- הכחדה המונית בימינו
- גבולות לצמיחה
- אזהרת מדעני העולם לאנושות
- גבולות פלנטריים
- התמוטטות
- סיכוני אסון עולמיים
- קללת קסנדרה
קישורים חיצוניים
- הכחדה אנושית בוויקיפדיה האנגלית
- אופיר דור, הגיע הזמן שנתחיל לדבר על הכחדת האנושות, כלכליסט, 28.02.2013
- צפריר רינת, דו"ח דרמטי של האו"ם: האנושות מסכנת את המשך החיים על כדור הארץ, הארץ, 06.05.2019