אמת מטרידה (סרט)
אמת מטרידה (באנגלית: An Inconvenient Truth) הוא סרט תעודה מפורסם של סגן נשיא ארצות הברית לשעבר אל גור, שהפך את המושג "התחממות גלובלית" לשגור בפי כל. בשפה פשוטה ובהירה, ובאמצעות עזרים גרפיים מאירי עיניים, מצייר גור תמונה עגומה של הצפוי לנו תוך שנים ספורות, במידה ולא יינקטו צעדים מידיים לצמצום פליטת גזי החממה.
- אורך הסרט: 100 דקות,
- שנה: 2006
בסיס מדעי
הטענות המרכזית של הסרט הן שהתחממות עולמית היא אמיתית, עלולה להוביל לאסון עולמי ונגרמת על ידי בני האדם. גור מציג נתונים ספציפיים שתומכים בטענות אלה כולל:
- The Keeling curve - מדידת ריכוזי פחמן דו חמצני שנמדדו במצפה מאונה לואה (Mauna Loa) בהוואי.
- הנסיגה של מספר קרחונים מוצגת בתמונות של "לפני" ו"אחרי.
- מחקר של חוקרים במכון הפיזיקלי של אוניברסיטת ברן והפרוייקט האירופי לדיגום ליבות קרח באנטארקטיקה (EPICA) שמציג נתונים מליבות קרח מאנטארקטיקה המציגים ריכוזי פחמן-חמצני גבוהים יותר מאשר כל תקופה אחרת ב-650,000 השנים האחרונות.
- רשומות נתונים של מדידות טמפרטורה במכשירים שמצביעים על כך ש-10 השנים החמות ביותר שנמדדו אי פעם מאז החלו מדידות הטמפרטורה התרחשו ב-14 השנים שקדמו לסרט.
- סקר משנת 2004, מאת Naomi Oreskes שסקרה 928 מחקרים מדעיים שעברו ביקורת עמיתים ועסקו בשינוי אקלים עולמי ופורסמו בשנים 1993-2003. הסקר שפורסם כטור העורך בירחון המדעי Science, מצאי כי כל המחקרים שנסקרו או שתמכו בקונצנזוס המדעי של התחממות-עולמית-מעשה-ידי-אדם, או שלא התייחסו לנושא (עסקו בשינויי אקלים שהתרחשו בפרה-היסטוריה או בשיטות מחקר), 0 מאמרים שללו את הקונצנזוס המדעי.[1] גור הציג גם מחקר משנת 2004 מאת Max וJules Boykoff שטען כי 53% מהמאמרים שהופיעו בעיתונים מרכזיים בארצות הברית במהלך 14 השנים שלפני הסרט, נתנו משקל שווה למדענים שהציגו דעות לפיהם התחממות עולמית נגרמת בידי בני אדם, ול"ספקני אקלים" (שרבים מהם קיבלו מימון מתעשיית הדלק המחצבי), דבר שיצר תחושה כוזבת של איזון בין שני הצדדים.[2]
עיתונאים מסוכנות הידיעות Associated Press יצרו קשר עם מעל 100 מדעני אקלים ושאלו אותם על מהימנות הסרט. 19 מתוך המדענים ראו את הסרט או קראו את הספר שיצא במקביל לסרט. כל 19 המדענים האלה אמרו כי גור העביר את המסר המדעי במדוייק, עם מספר קטן של טעויות.[1]
Lonnie Thompson, פרופסור למדעי כדור הארץ באוניברסיטה של מדינת אוהיו, שעבודתו על נסיגת קרחונים הוצגה בסרט, היה מרוצה מהדרך שבה הציג הסרט את עבודתו. לטענתו: "זה כל כך קשה, בהינתן רוחבו של הנושא, להיות צודק מבחינה עובדתית, ובו בזמן לוודא שאינך מאבד את הקהל שלך. כמדענים, אנחנו מפרסמים את המאמרים שלנו ב-Science וב-Nature, אבל מעט מאוד אנשים קוראים את הירחונים האלה. הנה דרך נוספת להעביר את המסר הזה החוצה. עבורי, זו סקירה מצויינת לקורס מבוא באוניברסיטה. מהם הנושאי ומה הן ההשלכות האפשריות של לא לעשות שום דבר בנוגע לשינויים האלה? עבורי, יש לזה ערך עצום. זה יגיע לאנשים שמדענים לעולם לא יגיעו אליהם".[2]
תגובות וביקורת
הסרט עורר דיון ציבורי רחב והעלה בצורה מהותית את הדיון בנושא התחממות כדור הארץ ושינויי אקלים.
מספר רב של פעילים וארגונים מהימין תקפו את הסרט בטענה שהוא מכיל אי דיוקים, הגזמות וכו'. כמו כן כמות גדולה של ביקורת הוטחה באל-גור בכך שהוא ממשיך לטוס במטוס ברחבי העולם ולנהל אורח חיים ראוותני.
יש ביקורת על הקו של הסרט וגור גם מצד פעילי סביבה. לטענת נעמי קליין , מחברת הספר "זה משנה הכל" לאחר יציאת הסרט נראה היה שנושא האקלים סוף סוף עמד לגרום לשינוי עמוק בתודעה העולמית. אולם מסתבר שמעבר לשיחות הסלון של שועי העולם, ומספר הרצאות ב-TED, לא הייתה תנועה עממית גדולה שתלחץ לכיוון שינוי אמיתי. הציבור התבקש אמנם לעשות שינויים בצריכה שלו, אולם במקום לקנות פחות, הוא התבקש לקנות יותר מוצרים ירוקים, כמו נורות חסכוניות. קליין טוענת שהדבר שקול לקמפיין נגד עישון, שהיה מראה תמונה גרוטסקית של ריאות שחורות של אדם שמת מעישון, ומתחתיה הכיתוב: זה קל להיות בריא, רק תעשנו סיגריה אחת פחות כל חודש. לטענתה קמפיין כזה היה נכשל בגלל הפער העצום בין הסכנה המאיימת ובין האמצעים הזניחים שאמורים להתמודד מולה. בצורה דומה היה אפשר לחשוב שאם בעיית שינוי האקלים אכן חמורה כמו שהיא מצטיירת על ידי אל גור, הגיוני יותר שהארגונים הירוקים הגדולים היו מנסים להלחם בחברות הנפט במקום לנקוט בצעדים רכים כמו לשכנע את הציבור לרכב על אופניים בדרך לעבודה.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- אתר הסרט אמת מטרידה
- אמת מטרידה בוויקיפדיה העברית
הערות שוליים
- ^ Oreskes, Naomi (2004). "Beyond the Ivory Tower: The Scientific Consensus on Climate Change". Science 306 (5702): 1686. doi:10.1126/science.1103618. PMID 15576594.
- ^ Jules Boykoff, Maxwell Boykoff (November 2004). "Journalistic Balance as Global Warming Bias". FAIR