פוסט-לאומיות

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף פוסט לאומיות)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


שגיאות פרמטריות בתבנית:מקורות

לא נמצא templatedata תקין

Crystal Clear app help index.svg ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי. אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
Incomplete-document-purple.svg
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.

פוסט-לאומיות (באנגלית: Postnationalism) הוא תהליך או טרנד שבו מדינות או גופים לאומיים מאבדים את כוחם לטובת גופים על-לאומיים או גופים עולמיים. למרות שפוסט-לאומיות היא לא ההפך המוחלט של לאומיות או לאומנות שני הנושאים נמצאים במגמה מנוגדת.

יש מספר גורמים שתורמים למגמה של פוסט לאומנות כולל היבטים כלכליים, פוליטיים ותרבותיים. אחד התהליכים המרכזיים המקדמים פוסט לאומיות היא הגלובליזציה שהיא תהליך ארוך טווח שקיבל תאוצה בתקופה מאז המהפכה התעשייתית וביתר שאת מאז אמצע המאה ה-20.

רקע - ביקורות על רעיון הלאומיות

מראשית צמיחתו, הוטחה ברעיון הלאומיות ביקורת, בעיקר מצד תנועות חברתיות שטענו לבכורה של עקרונות מארגנים אוניברסליים אחרים.

הביקורת הסוציאליסטית

ראשיתה של הביקורת הייתה מהכיוון הסוציאליסטי. הסוציאליסטים טענו כי הלאום הוא קבוצה חברתית מגבילה, ועל האדם להכיר בכך כי החשיבות העליונה בארגון החיים החברתיים היא של המעמד. הוגים מרקסיסטיים אף טענו כי הלאומיות היא בגדר תודעה כוזבת, המשרתת את בעלי ההון על מנת לאפשר את שליטתם בפועלים, ולמנוע אחדות כלל עולמית, פורצת גבולות, של הפרולטריון.

נגד ביקורת זו ניתן לטעון שרק בעלות משותפת על אמצעי הייצור של קבוצה מגובשת, החולקת בנוסף לכך מרקם חיים משותף, תוכל להבטיח שוויון והיעדר ניכור בין חבריה. לפיכך לאומים שונים החיים זה לצד זה באחווה ושיתוף הדדי, ולא פירוקן של מסגרות השתייכות קטנות לטובת שלטון ריכוזי שעלול להיות מנוכר לעובדים, עשוי להיות הגשמה ריאליסטית יותר של החזון הסוציאליסטי.

הביקורת האנרכיסטית

אנרכיסטים ביקרו את מושג הלאומיות כחלק מהביקורת שלהם כלפי ממשלות. לפי האנרכיזם מוסדות חברתיים היררכיים כמו תאגידים וממשלות משתמשות בלאומיות כדי להסית אנשים אחד נגד השני וכדי להמשיך לשלוט בהון ובפוליטיקה. עם זאת האנרכיזם מכוון במיוחד לפתרונות קהילתיים ושיתופי פעולה ברמות גבוהות יותר מיועדים להיות מוסדות חלשים יותר.

הביקורת הפוסט מודרנית

ביקורת נוספת על רעיון הלאומיות הגיעה מכיוונים פוסט מודרניים. לפי גישות אלו, עצם הטענה כי הלאום הוא בהכרח העיקרון המארגן של החיים החברתיים היא הנחה מהותנית, המניחה את קיומו של הלאום כישות חברתית בעלת קיום אובייקטיבי, שאינו תלוי בנסיבות חברתיות, בעוד שמבקרים אלו טוענים כי הלאום הוא ישות שנוצרה בדרכים של הבניה חברתית - מיתוס שאין לו קיום מעבר לקיום ההיסטורי והזמני.

ראו גם

קישורים חיצוניים