חם, שטוח וצפוף (ספר)

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף חם שטוח וצפוף)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

חם, שטוח וצפוף: מדוע אנו זקוקים למהפכה הירוקה ואיך היא תחדש את אמריקה (באנגלית: Hot, Flat, and Crowded: Why We Need a Green Revolution: And How It Can Renew America) הוא ספר עיון מאת כתב הניו-יורק טיימס תומאס פרידמן, בו הוא קורא להתערבות ממשלתית שתסייע לארצות הברית להשתחרר מהתלות באנרגיה מחצבית, על רקע שיא תפוקת הנפט, ההתחממות עולמית והשפעות הנפט על הדיפלומטיה הבינלאומית, הדמוקרטיה והטרור.

נקודות

להלן נקודות מעניינות, דימויים יפים ונתונים מעניינים מהספר (לפי מספרי העמודים):

21. "ארצות הברית של הלחימה בטרור"... רק מגביהה את חומותיה במסגרת ה"צבע אדום" – Code Red שהפעיל ג'ורג' בוש אחרי אסון 11/9. הייתי עובר אפילו חמישה גלאי מתכות לו חשבתי שמן העבר השני ממתין מיזם דגול כלשהו... מה שדרוש לאמריקה הוא Code Green

29. על הידרדרותה האיטית של אמריקה בחזיתות רבות – אם קופצים מהקומה ה-80, במשך 79 קומות אתם יכולים להרגיש שאתם ממש עפים...

32. פתגם סיני: כשהרוח משנה כיוון יש שבונים חומות ויש מי שבונים תחנות רוח

42. "תארו לעצמכם שאתם נוהגים במכוניתכם, ומדי שלושה קילומטרים משליכים קילוגרם אשפה מבעד לחלון. וכל מי שנוסע בכביש המהיר במכוניות ובמשאיות, עושה בדיוק אותו הדבר, ואנשים שנוהגים בהאמרים זורקים החוצה שתי שקיות בכל פעם... איך הייתם מרגישים? לא כל כך טוב. ובכן, זה בדיוק מה שאנחנו עושים; פשוט אי אפשר לראות את זה.

49. ב-2007 ממשלות סין והודו והמזרח התיכון סיבסדו דלק לנהגים ב-50 מיליארד דולר. אינדונזיה השקיעה 30% מתקציבה על סבסוד אנרגיה, ורק 6% על חינוך. המערב הוציא 270 מיליארד דולר על סבסוד חקלאות.

50. תיאור כיצד רוסיה משתמשת בשליטתה על הגז ללחץ על אוקראינה ואירופה, ושלטונה הרקוב מתעשר.

53. ב-2007 התנפלו דרום אפריקנים על גנרטורים פרטיים בעקבות הפסקות חשמל. מפחיד!

54. דולפין הנהרות של היאנג-צה נכחד ב-2006. כונה "באיג'י".

64. יותר מדי אמריקאים – ארצות הברית + אירופה = 2 "אמריקומים". אבל ב-2030 יהיו 8 אמריקומים.

65. מה שמאיים על השגשוג שלנו הוא עצם היסודות של השגשוג הזה – טבעו של הקפיטליזם האמריקני.... היסודות חייבים להיות שונים.

66. סין היא המדינה הקפיטליסטית ביותר בעולם... "למעשה, אני מאמין כי בדפי ההיסטוריה יירשם שהקפיטליזם הסיני הוא אשר תקע את המסמר האחרון בארונה של מדינת הרווחה האירופית שלאחר מלחמת העולם. צרפת כר אינה יכולה לעמוד בשבוע עבודה בן 35 שעות, או ברשתות הביטחון החברתיות הנדיבות של אירופה, בשל התחרות הגוברת מסין ומהודו, שבהן השכר נמוך והשאיפות גבוהות."

71. בשנת 2007 הודו תסבסד דלק ב-17.5 מיליארד דולר למניעת משבר פוליטי.

73. מכסי ביוב החלו להיעלם ב-2004 בכל העולם ולהישלח לסין.

78. downcycling – בעברית "מנמוך". מעריסה לעריסה – האדריכל ויליאם מק'דונו והכימאי מיכאל בראונגרט.

השפעות הנפט על הפוליטיקה

88. ...אנו מממנים את צבאותיהם של אויבנו באותה מידה שאנו מממנים את צבאנו אנו. מכספי המיסים שלנו אנו מממנים את הצי, את חיל האוויר ואת חיל הנחתים האמריקניים, וברכישות האנרגיה אנו ממנים בעקיפין את אל-קאעידה, את חמאס, את חזבאללה והג'יהאד האסלאמי.

89. בוש בנאום לאומה הצהיר ב-2006 שהאמריקנים "מכורים לנפט", אך אמריקה עשתה מעט מאוד כדי להשתחרר מההתמכרות הזו.... "ההתמכרות שלנו לנפט עושה את התחממות כדוה"א חמה יותר, את רודני הנפט חזקים יותר, את האוויר הנקי מזוהם יותר, את העניים עניים יותר, את המדינות הדמוקרטיות חלשות יותר ואת הטרוריסטים הקיצוניים עשירים יותר. שכחתי משהו?"

100. המקור לעושרו של אוסאמה בן-לאדן הוא חברת הבניה המשפחתית, שעשתה את הונה מחוזים ממשלתיים ממומנים בכספי נפט.

101. נסראללה מבטיח פיצויים לנפגעי מלחמת לבנון השנייה מכספי איראן (מפיקת הנפט השנייה בגודלה באופ"ק). ... "חיזבאללה ואיראן דמו לשני תלמידי מכללה עשירים ששכרו את לבנון לעונת הקיץ, כאילו הייתה בית חוף... קדימה, בואו נהרוס פה הכל, אמרו לעצמם, למי אכפת? מילא אבא ישלם!"

102. בחריין הגיעה לשיא תפוקת הנפט שלה ב-1998 ומאז היא מובילה ברפורמות. כשקל לשאוב נפט מהאדמה לא משקיעים ביצרנות.

103. האם זה מקרה שבלבנון נטולת הנפט יש כוח דמוקרטי משמעותי?

107. קללת המשאבים / המחלה ההולנדית – בתחילת שנות ה-60 גילו מרבצי גז טבעי > ערך המטבע עולה > מוצרי הייצוא מתייקרים והיבוא מוזלים באופן יחסי > מגזר הייצור המקומי מחוסל > דה-תיעוש. (מזכיר לי זכייה בפיס).

110. המוטו של המהפכה האמריקנית היה: "אין מיסוי בלא ייצוג". המוטו של מדינות הנפט האוטוריטית הוא "אין מיסוי, ולכן גם אין ייצוג". משטרים הנשענים על נפט, שאינם נאלצים להטיל על אזרחיהם מסים כדי לקבל הכנסה – מפני שהם יכולים פשוט לקדוח באר ולמכור את הנפט בחו"ל – אינם צריכים להקשיב גם לבני עמם או לייצג את רצונותיהם."

112. בין 1950 ל-1989 פעלה המלחמה הקרה לעיתים תכופות נגד מגמות לדמוקרטיזציה בכל מקום, הואיל ואמריקה התעניינה הרבה יותר בשאלה האם מדינה כלשהי היא פרו-אמריקנית או פרו-סובייטית כלפי חוץ מאשר האם היא דמוקרטית או לא דמוקרטית מבית.

114. קונדוליסה רייס בעצמה מספרת כיצד הפוליטיקה של האנרגיה מעוותת את הדיפלומטיה ברחבי העולם.

115. כך הוא כשסין מחבקת את הממשלה הרצחנית בסודאן ודרפור.. אמריקה שותקת על מימון סעודי למסגדי טרור, ובריטניה סוגרת משפט נגד יצרנית הנשק הבריטית BAE (הרביעית בעולם) ששיחדה פקידים סעודיים בקניית מטוסי קרב. כך נראה עיוות דין מטעמי נפט.

116. האיום הוא בכח הקנייה העצום. כשמחיר הנפט יעמוד על 200 דולרים לחבית אופק יוכל לקנות את בנק אוף אמריקה ברווחי חודש, את אפל בשבוע, ואת ג'נרל מוטורס ברווחי יומיים.

שינויי אקלים

123. היידי קאלן: הטבע דומה לסימפוניה גדולה ומורכבת, והשמש היא כמו תופי הבאס. המקצב שלה מניע את הכל.

134. מכחישי שינוי האקלים דומים לאדם ההולך לרופא לקבל ממנו אבחנה, ולאחר שהרופא אומר לו "אם לא תפסיק לעשן, יש סיכוי של תשעים אחוזים שתמות מסרטן הריאות," המטופל עונה, "דוקטור, אתה מתכוון שאתה לא בטוח במאה אחוזים. אם כך, אמשיך לעשן."

148. שמרנים אמורים לשמור על העולם מפני שינוי אקלים אפשרי, לא? ארנולד שוורצנגר, שניסה למנוע מן המפלגה הרפובליקנית להפוך את ספקנות האקלים לחלק ממצעה, ניסח זאת כך באזניי: " אם תשעים ושמונה רופאים אומרים שהבן שלי חולה וזקוק לתרופות ושניים אורים, 'לא, הוא לא חולה, הוא בסדר גמור,' אני אלך עם התשעים ושמונה. זה פשוט עניין של שכל ישר – וכך גם עם התחממות כדור הארץ. אנחנו הולכים עם הרוב. הרוב הגדול." 182. ואם יתברר ששינוי האקלים הוא תרמית, הרי זוהי התרמית הנפלאה ביותר שעוללו אי פעם לאמריקה...

קיימות ומגוון

154 – כותב בזכות המגוון הביולוגי – "דבר עם האיכר המגדל יבול מסוג אחד בלבד, ומחלה מחסלת את כל החווה שלו. דבר עם היועץ הפיננסי המשקיע את כל כספו במניה אחת.. בקצרה, מגוון מעניק עמידות, ואנחנו עומדים להזדקק לכל העמידות שנוכל לגייס כדי להתמודד עם השינויים העולמיים העטים עלינו במהירות. מי יודע אילו מחלות הרות אסון ממתינות בעתידנו?

157. ה-NGO's פיתחו כלים וקמפיינים חינוכיים רחבי היקף, שיכולים לעזור לעניים באזורים הכפריים לחיות באורח יותר בר קיימא ולשמר את מערכות הטבע שבהן הם תלויים למחייתם. "אבל טרם פיתחנו את הכלים ואת הפעולות בהיקף הדרוש כדי להתמודד עם האיום של הגלובליזציה על המגוון הביולוגי, איום שבהדרגה הולך ונעשה מוחץ." 158. חייבים להיות גבולות למידה ולעצם הפלישה שלנו לעולם הטבע... יש לחבר את הנקודות.

165. דלות אנרגיה: קשה להאמין, אבל הבנק העולמי מעריך שלכ-1.6 מיליארד בני אדם, כל לילה הוא ליל האפלה. הולנד מייצרת כיום מדי חשמל כוח חשמלי בכמות שווה לזו שמייצרת כל אפריקה שמדרום לסהרה למעט דרום אפריקה. 20 ג'יגה וואט. סין מוסיפה מדי שבועיים חשמל בכמות שווה לג'יגהוואט – הכמות שמוסיפות כל 47 מדינות אפריקה התת-סהריות בשנה.

170 – Rival הוא מי שמשתמש באותו River. אם התחממות כדוה"א תתקדם בקצב קרוב ולו במעט לתחזיות, יהיו בעולם הרבה יותר יריבים.

178. כשיש לך שורשים מקומיים וכנפיים עולמיות, אתה יכול להיות מעוגן בקרקע ובה בעת לשאוף לשחקים... אם נשיג זאת, "העולם יזכה במערכת הפעלה חדשה".

מדיניות

185. לא חסיד של אמנות בינלאומיות כמו אמנת קיוטו, אכיפתן כל כך קשה... מעדיף להשקיע ביצירת מודל אמריקאי כה משכנע, עד שאחרות ירצו לאמץ אותו. שאמריקה תהיה מנהיגה עולמית בבניית טכנולוגיות לאנרגיה ירוקה ובקידום השימור. "לאמריקה ירוקה באמת יהיה ערך גדול פי כמה מחמישים פרוטוקולי קיוטו. חיקוי תמיד יעיל יותר מכפייה."

188. מדינה אינה יכולה להיעשות ירוקה, ירוקה באמת, בלי מחויבות לרעיון שיש משהו גדול יותר ממנה, מהקהילה שלה ומהגבולות שלה עצמה. שמצב העולם גם הוא חשוב באמת."

191. אנשי שימור מקימים שמורות טבע להגנת מינים ואז שינויי האקלים מחריבים אותן. אמריקה פלשה לעיראק, במידה מסוימת, לקידום הדמוקרטיה, אך מתבססת על דלקים מלוכלכים המממנים את אויבי הדמוקרטיה החזקים ביותר. 196. בעד הטבות מס נדיבות לחדשנות אנרגיה ירוקה, תמריצים רגולטוריים, מימון ממשלתי למחקרים.

212. אנחנו לא במהפכה ירוקה אלא במסיבה ירוקה, זה ממש כיף, אבל באמריקה, לפחות, זו מסיבת תחפושות... חשוב להיראות ירוק... יוזמות כמו "הסביבתן העצלן" או "50 דרכים קלות להצלת כדור הארץ" הם לא מה שאנחנו צריכים.

222. ואל תשגו באשליות: כרגע אנחנו נכשלים. חרף כל הדיבורים על מהפכה ירוקה, אמר לואיס, "המצב אינו משתפר. למעשה, הוא ממש מחמיר. מ-1990 עד 1999 גדלו פליטות הפחמן הדו-חמצני לאטמוספירה בשיעור של 1.1 אחוזים בשנה. ואז כולם התחילו לדבר על קיוטו, ובתגובה הידקנו את החגורה, התחלנו להתייחס לעניין ברצינות והראינו להם מה אנחנו יכולים לעשות: בשנים 2000 עד 2006, שילשנו את קצב הגידול של פליטות הפחמן הדו-חמצני העולמיות, לעלייה ממוצעת לאותה תקופה של יותר מ-3 אחוזים בשנה! ..."

223. את האתגרים שמציבה תקופת האנרגיה-אקלים אי אפשר לפתור ברמת החשיבה הפוליטית העכשווית.

224. רוב ווטסון, יועץ סביבתי: "דומה שאנשים אינם מבינים, שזה לא מצב כאילו אנחנו על הטיטאניק ואנחנו צריכים לחמוק מהקרחון. כבר התנגשנו בקרחון. המים פורצים פנימה מתחת לסיפון. אבל אנשים מסוימים פשוט לא מוכנים לרדת מרחבת הריקודים, אחרים לא רוצים לוותר על המזנון. אבל אם לא נעשה את הבחירות הקשות, הטבע יבחר בשבילנו.

253. רק דבר אחד גדול יותר מאמא טבע, והוא אבא רווח, ואנחנו אפילו לא התחלנו לגייס אותו למאבק.

254. אם נשתמש במונח שטבע הכלכלן הבריטי פול קולייר, זו הייתה "הישרדות השמנים ביותר" – מכתיבי המדיניות הם אלו שיש להם השדולות הגדולות ביותר והכיסים העמוקים ביותר. ...ארצות הברית שמה מכס מגן של 15 סנט לליטר על אתנול מקנה סוכר מברזיל הדמוקרטית, ורק 0.35 סט לליטר על נפט גולמי מסעודיה, מולדת רוב חוטפי 11/9. שדולת התירס האמריקנית חזקה, למרות שאתנול הסוכר אנרגטי פי 7 מאתנול התירס. ארצות הברית מסבסדת חקלאות, תעשייה של המאה ה-19.

262. אנו צריכים שהממשלה תתערב "בגינה" ותייצר לשוק תמריצים.

269. אויסטרן דאהל: "הסוציאליזם התמוטט מפני שלא התיר לשוק לומר את האמת הכלכלית. הקפיטליזם עלול לקרוס מפני שאינו מתיר לשוק לומר את האמת האקולוגית.

278. אם זה לא משעמם – זה לא ירוק. חשיבות התקנים, הבירוקרטיה האפורה והמהפכנית...

280-281. בזכות תקנה מחייבת של ה-EPA לג'נרל אלקטריק תחבורה מהעיר אירי בפנסילבניה יש מאזן מסחרי חיובי עם סין, מקסיקו וברזיל – היא מוכרת קטרי ענק חסכוניים ויעילים.

284. שיפור תקן היעילות האנרגטית העונתית של מזגנים SEER מ-20% ל-30% חוסך 12 תחנות כוח של 400 מגאוואט. ממחיש כיצד שינוי זעיר בתקנות יוצר שינוי אדיר כשמחילים אותו על משק שלם.

285. קטע נהדר ממחקר מ-2006 שמראה דוגמאות לאיך יצרני רכב, כגון לי איקוקה (פורד) וארנסט סטורקמן (GM), מתבכיינים ומאיימים שתקנות כמו החיוב הקליפורני על התקנת ממירים קטליטיים יאלצו אותם לסגור ולפטר...

286. יצרנים בדרך כלל משתמשים בטכנולוגיות שונות מאלה שבתחזיות הראשונות כדי לעמוד בתנאי התקנות.

287. למה שחברת מזגנים אמריקאית תפעיל שדולה למען החלשת התקנים שלנו, ותקל בכך על מזגנים סיניים זולים יותר? חברות פשוט מתרגלות להילחם בתקנות, במקום לראות בהן דרך לחיסול המתחרים.

288. אחרי הלם מחירי הנפט של 1973-1974 קליפורניה התקינה תקנות מחמירות, ולכן ב-30 השנים שמאז הצריכה לנפש נשארה זהה, בעוד שבשאר ארצות הברית הצריכה לנפש עלתה ב-50%.

294. איננו יכולים להסתמך על יוזמות התנדבותיות... כפי ניסח זאת חוקר האקלים מסטנפורד סטיבן שניידר: "פעילות בהתנדבות אינה עובדת. אמרתי את זה כבר 85,000 פעמים. היא יעילה בערך כמו מגבלת מהירות בהתנדבות. בלי שוטרים, בלי שופטים: קטל בדרכים. בלי כללים, בלי קנסות: גזי חממה. בלי מדיניות, אנחנו עומדים להגדיל את כמויות הCO2 באטמוספירה פי שלושה או ארבעה".

300. חצי מהנפט האמריקאי מיובא.

303. בצפון אמריקה יש 3,000 חברות חשמל... הממשלה צריכה להתערב בחוסר היעילות של שיתוף הפעולה ביניהם.. מהפיכת טכנולוגית המידע, ובמיוחד המחשב האישי, האינטרנט והרשת הכלל עולמית המריאו רק אחרי גיבושם של פרוטוקולים משותפים לתמסורת ולשפה למשלוח דואר אלקטרוני ומסמכים... צריך "אינטרנט אנרגיה".

309. חייבים להקים כמה שיותר מהר אסטרטגיית שימור עולמית עם מרכיבים תחיקתיים, פיננסיים וכד'.

310. באינדונזיה יש את מגוון המינים השני בגודלו בעולם אחרי ברזיל, והראשון בעולם במגוון ביולוגי ימי.

312. המוטו של מושל פפואה: "חשוב בגדול, התחל בקטן, פעל עכשיו". מהי התכנית הכוללת שתוכל לעבוד למען השימור? אנחנו זקוקים למיליון נח ולמיליון תיבות.

339-340. בניו יורק היה אסור להשתמש במוניות היברידיות אלא רק פורד. שינוי התקנה יצר חיסכון נפלא, ועכשיו גם הלימוזינות ירוקות.

381. סין בשנים מעטות הנחיתה מלמעלה למטה הוראות שלארצות הברית נדרשו שנים להפעיל. 383. המוטו: "אנחנו האנשים להם חיכינו".

384. במקום שתהיה לנו אסטרטגיית אנרגיה לאומית, יש לנו מה שמומחה האנרגיה גל לופט מכנה "סכום כל השדולות"... המדינות המעטות בארצות הברית שמכריעות את כף המאזניים הפוליטיות – לכולן משותף אינטרס הפחם. אי אפשר לומר מילה רעה על פחם ולהיבחר לנשיאות ארצות הברית.

386. הצעה 87 לעיבוד אנרגיה נקייה נתקלה במסע פרסום נגדי בשווי 100 מליון דולר – כמעט כמו מה שהוציא ביל קלינטון בקמפיין הבחירות שלו.

388. הקלות מס עצומות ניתנות – לשנים – לתעשיית הדלקים המחצביים והגרעין (מונה רשימה ארוכה של הקלות)

393. ההשקעה במו"פ אנרגיה כיום היא זעומה, רובה – 56% - הולכת לגרעין, 24% למחצביים, 9% לאנרגיה מתחדשת ו-9% ליעילות אנרגטית.

405. הרבה יותר חשוב להחליף את המנהיגים שלכם מאשר את נורות החשמל שלכם.

411. גינות קהילתיות בזמן מלחמת העולם השנייה – "גינת ניצחון" – victory garden – ב-1944 הצליחו 20 מליון גינות כאלה בארצות הברית לייצר 40% מתוצרת הירק הטרייה של המדינה.

412. אנו זקוקים לגיוס דומה להשקתה של מערכת אנרגיה נקיה, אבל עלינו לעשות זאת כדי למנוע פרל הרבור שאנחנו חושבים שתתרחש, במקום להגיב למתקפה שכבר התרחשה, וזה לא קל.... צריכים להיות ה-Generation of Re-generation. ... אבל אל לנו להשלות את עצמנו. המהפכה הירוקה אינה נמצאת בשלב שבו היא צרכיה להיות. ברמה הלאומית, אפילו פוליטיקאי אחד לא התמודד בבחירות תחת הסיסמא שעלינו להעלים את הירוק באמצעות הטמעתו אל תוך כל היבט של החיים האמריקניים. כרגע, ירוק הוא רק סעיף שפוליטיקאים צריכים לסמן עליו איקס, ולא פילוסופיה שלטת. הסאונד בייט הקל של היום הוא פוליטיקאים המצהירים כי אנו זקוקים ל"פרוייקט מנהטן" להמצאת אנרגיה נקייה, משהו מקביל לפרויקט מנהטן שבו הומצאה פצצת האטום שסיימה את מלחמת העולם השנייה. אבל אני מקווה שהראיתי לכם מדוע זו התחמקות – תחליף לחשיבה רצינית ומערכתית על הבעיה כולה. "כן, היינו זקוקים לפצצה כדי לסיים את המלחמה," אמר מייקל מנדלבאום. "אבל לא היינו מגיעים לנקודה ההיא, על סף הניצחון, בלי צבא ענק, גיוס חובה, הפלישה לאירופה וכל האנשים בבית שהקריבו קורבנות." ניצחנו במלחמה הודות למאמצים המשולבים של הכוחות המזוינים שלנו (והבה לא נשכח את בעלות בריתנו), אבל כל המאמצים המשולבים הללו התאפשרו בזכות המאמצים המשולבים של העם האמריקני. וזה מחסור האנרגיה האמיתי באמריקה של היום: מחסור באנרגיה שלה אנו זקוקים כדי לטפל ברצינות במטרה גדולה כמו מערכת אנרגיה נקייה, ולדבוק בה עד שנשיג אותה – ברמת האזרח וברמה הפוליטית גם יחד....

מייקל מניאטס, פרופסור למדעי המדינה ומדעי הסביבה במכללת אלגני, היטיב לנסח זאת במאמרו בוושינגטון פוסט (ב-22 בנובמבר 2007): לכל אורך ההיסטוריה שלנו, מי שהציתו את הדמיון, את היצירתיות ואת המחויבות שלנו, הפרטניים והמשותפים גם יחד, היו האתגרים הקשים והמרגיזים והמנהיגים שדיברו עליהם בכנות. פול רוויר (רץ מהולל בקרבות המהפכה האמריקנית) לא דהר ברחובות מחוז מידלסקס כשהוא מוכר ספר בשם "המהפכן העצל". פרנקלין רוזוולט לא גייס את האנרגיות של המדינה כולה באמצעות פירוט של 10 דרכים קלות להתנגד לפשיזם. ולא סביר להניח שהטיוטות שכתב מרטין לותר קינג הבן לנאום "יש לי חלום" שלו או ל"מכתב מכלא בירמינגהם" חזו פוליטיקה מעשית לשינוי שתהיה מעוגנת בפעולות אינדיבידואליסטיות וממוקדות צרכן.. בעיית הסביבה הגדולה ביותר הניצבת בפנינו איננה הקרח הנמס, הגשם המבושש לבוא או היצע הנפט היורד ומחירי הבנזין העולים. תחת זאת, הבעיה היא שכשאמריקנים שואלים, "מה אני יכול לעשות כדי לחולל שינוי?" האליטות הסביבתיות והמנהיגים הפוליטיים חששניים מכדי לקרוא אל הדגל את המיטב שבנו, או סומים מדי למה שעשה אותנו לאומה גדולה, והם מתייחסים אלינו כאל ילדים.

414. האם הדמוקרטיה מסוגלת לשרוד מורכבות? בעיית האנרגיה סביבה היא מורכבת מהרבה רבדים, בעוד הדמוקרטיה, באופן מבני, פועלת לטווח קצר. ..אנחנו עומדים להיות או סין דמוקרטית או רפובליקת בננות – BANANA = "build Absolutely Nothing Anywhere Near Anything"

418. אנשים זקוקים לתקווה כדי לקחת על עצמם אתגר כה גדול, כה ארוך טווח וכה מבהיל... אם תאמרו לאנשים "תראו, בואו נודה בכך: הלך עלינו. ... התגובה הטבעית שלהם תהיה... "אז בואו נחגוג". אבל אם תאמרו שהפתרונות כבר קיימים, או שבעזרת 205 דרכים קלות להיות ירוקים נוכל... יאמרו רבים: אם זה כל כך קל – בואו נחגוג. היאוש הוא חטא, ותקווה קלה היא חטא.... "יש לנו בדיוק מספיק זמן – החל מעכשיו". ..כולנו שבנו להיות צליינים. כולנו מפליגים מחדש על סיפון המייפלאוור. זה חוף שטרם היינו בו. אם נהיה דור ההתחדשות, נעשה חיל...


ראו גם

קישורים חיצוניים