התפתחות המבנה - יוזמת הטרנזישן
"התפתחות המבנה" הוא אחד המרכיבים במודל יוזמת הטרנזישן. המודל נוצר כדי לעזור לפעילים להפעיל את יוזמת הטרנזישן בקהילתם. המודל מחולק לחמישה שלבים. "התפתחות המבנה" הוא מהמרכיבים בשלב הראשון "מתחילים".
האתגר
מה יקרה אילו יוזמות הטרנזישן יתוכננו כך שלא יעשו בעצמם מגוון רחב של פרויקטים, אלא יתמכו באחרים אשר עושים את אותם פרויקטים?
תיאור
אחד הרעיונות ששולבו לתוך יוזמות הטרנזישן הוא תמיכה בפרויקטים, שמקורו במודל "חלימת הדרקון" של John Croft. הרעיון הוא שתפקיד יוזמת הטרנזישן הוא לא לעשות הכל בעצמה - להיות הבנק, חברת האנרגיה המתחדשת, בעלת הקרקעות, ארגון ההכשרות, המפתח וכו'. לעומת זאת, תפקידה של היוזמה הוא להפעיל, לעורר השראה, ולתמוך במאמצים שגורמים לדברים להתרחש, לעזור לצמיחתם של פרויקטים מהשטח, וכן לבנות מערך שתומך גם באנשים המפתחים את הפרויקטים האלו.
פתרון
תראו את תפקיד יוזמת הטרנזישן שלכם כמעניקת תמיכה בפרויקטים, לספק את התשתית לה זקוקים פרויקטים מתחילים, להציע תחושת תמיכה ולספק עזרה ארגונית, יחצ"נית ובגיוס משאבים.
דגמים שונים לארגון יוזמות הטרנזישן
1. המודל הסוככני - נראה כמו פרח ממשפחת הסוככניים (שומר, פטרוזיליה, גזר וכו'). לכל מי שמסתכל על הצמח, הפרח הגדול והלבן נראה יוצא מהכלל. הדבורים מזמזמות סביבו והאבקנים מתפזרים לכל עבר, עד שאינך מבחין במבנה החזק שמחזיק את הפרחים - מבנה הגבעולים שמחזיק ומזין את הפרחים. הפרחים משולים לחזות של יוזמות הטרנזישן, והמבנה שמאחוריהם הוא התמיכה והשירותים.
2. שמיכת הטלאים המשוגעת - חתיכות בד קטנות ולא סדירות תפורות יחדיו לכדי משהו שלם ויפה.
3. תפטיר של פטרייה - כמו רשת קורים של פטרייה שפרוסה באדמה שלא הופרעה. קבוצת הליבה היא כמו אותו תפטיר של פטרייה התומכת בפרויקטים ובקבוצות מלמטה. התיאור מתאים יותר מאשר מטרייה, היכולה להיתפס כמתנשאת ושחצנית על ידי ארגונים אחרים. כך, הפנייה היא לא לחסות תחת המטרייה שלנו, אלא להתחבר לרשת גדולה יותר שנוצרה כדי ליצור חוסן קהילתי.
דוגמאות מתוך ניסיונן של יוזמות טרנזישן מהעולם
השימוש של יוזמת הטרנזישן של טוטנס ברעיון התמיכה בפרויקטים: בשנים הראשונות קבוצת הליבה הורכבה מנציג מכל קבוצת עבודה נושאית. כשהארגון הגיע לשלב בו הצליח לממן החזקת משרד, הצטרף גם נציג המשרד לפגישות. כשהיוזמה התחילה לגייס כספים לכל מיני פרויקטים היא היתה צריכה להפוך ליישות רשמית. אך עדיין, היוזמה רצתה לשמור על עקרון התמיכה בפרויקטים. לצורך כך הם פיתחו את המבנה הבא: - קבוצת הליבה: נפגשת פעם בחודש והיא הגוף המרכזי לקבלת החלטות, קביעת סדר עדיפויות וענייני יום-יום. מתכננת אירועים. - קבוצת הנאמנים: נפגשת פעם בחודש, אחראית על תפקיד התמיכה של הארגון- גיוס משאבים, ניהול כספי, גיוס וניהול עובדים, לוודא שהפעילות הולמת את המטרוצת המוצהרות שלו. בעלי האחריות הכוללת.
המבנה הזה איפשר לפרויקטים, דרך קבוצת הליבה לכוון את הדרך, ולוודא שיש להם את התמיכה לכך, בעזרת קבוצת הנאמנים. יש קשר רצוף וטוב בין שני הגופים, וכל אחד מהם תמיד מיוצג בפגישות של השני. ברור שהמודל הזה לא חייב לעבוד עבור כולם, העקרון של להיות ארגון התומך בהיווצרות פרויקטים חדשים הוא מרכזי בטרנזישן.