העלאת מודעות - יוזמת הטרנזישן

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

העלאת מודעות היא אחד המרכיבים במודל יוזמת הטרנזישן. המודל נוצר כדי לעזור לפעילים להפעיל את יוזמת הטרנזישן בקהילתם. המודל מחולק לחמישה שלבים. העלאת מודעות היא אחד המרכיבים בשלב הראשון "מתחילים".

מודל יוזמת הטרנזישן - מתחילים

רכיבים:

כלים:

האתגר

מהי הדרך הטובה ביותר להעלות מודעות בקהילה שלך לדברים העומדים ביסוד יוזמת הטרנזישן?

תיאור

העלאת מודעות מכילה מגוון חרב של פעילויות: כל דבר שמשלב אנשים שלומדים, מבינים או עושים משהו חדש, בניית חזון ותמונת עתיד חיובי, פעילות לשינוי משהו בחיינו, או לספר למישהו אחר על מה שעשינו - כל אלו הם חלק מהפעילות הנחוצה של העלאת המודעות לצורך בשינוי (Transition).

הפתרון

ארגנו תוכנית מתמשכת להעלאת המודעות שמתאימה לקהילה שלכם בתכנים, בצורת הפנייה, בסגנון ובשפה. תמיד תשאירו זמן עבור המשתתפים לעבד את המידע, לבטא ולחלוק את התחושות שלהם, ולהגיע להחלטה משל עצמם לגבי מה הם צרכים לעשות.

הרחבת התיאור

אחד המפתחות לפעילות מוצלחת להעלאת המודעות הוא להבין טוב את הקהילה שלך. כדאי לטוות רשת של קשרים עם אנשים שפעילים ומכירים היטב את המקום. הקשב היטב לעצות שלהם לפני שאתה מתחלי לעשות פעילות עם נראות ציבורית. רושם ראשוני משפיע לטווח ארוך, ודרכה על אצבעות של גורמים פעילים אחרים בקהילה עשוייה לעלות זמן יקר של תיקון קשרים בהמשך.

מפתח לעיצוב נכון של תוכנית להעלאת המודעות נמצא בהבנת תהליכי שינוי. טעות נפוצה היא לחשוב שברגע שנתנו מידע לאנשים אודות הבעיות בעולמנו, הם מייד ירוצו להחליף את המדשאה בערוגות ירק ולהתקין מערכות סולאריות. מומחים בתחום שינוי התנהגות מספרים לנו סיפור שונה - אנשים עוברים כמה שלבים בתהליכי שינוי בין ההבחנה הראשונה שמשהו אינו כשורה לרגע שבו הם באמת משנים משהו. Carlo DiClemente, מומחה להתמכרויות קרא לתהליך הזה "השלבים של השינוי" (The Stages of Change). הוא טען שלאנשים בשלבים שונים של התהליך יש צרכים שונים ויש לפנות אליהם באופן שונה.

חשוב להכיר בכך שאנשים שונים לומדים באופן שונה. יש אנשים שלומדים באופן מנטלי, על ידי חשיפה לרעיונות, מהויות ומילים כתובות ודבורות. יש אנשים שמגיבים לרמה יותר רגשית, על ידי מפגש עם הדברים שאכפת מהם, הדברים שהם חוששים מהם והדברים שמעלים בהם תקוות. אחרים צרכים ללמוד באופן יותר מעשי, על ידי עשייה, בנייה,שתילה ויצירה של דברים. אם נצליח ליצור ארועים שמכילים מגוון סוגי למידה שונים, גדל הסיכוי להצליח להשיג את עומק המודעות הרצוי.

הכללה- פתיחת פעילויות העלאת המודעות למגוון אנשים בתכנן הפעילויות להעלאת המודעות, קחו בחשבון שאנשים שונים פנויים בשעות שונות של היום ובימים שונים בשבוע. נסו לקחת בחשבון הורים, ילדים, אזרחים ותיקים, עובדים, אנשים שלא דוברים עברית כשפתם הראשונה, בעלי מוגבלויות ואנשים המגיעים מרקע תרבותי שונה. נסו גם לחשוב באופן יצירתי על הנושאים של המפגשים. נושאים שונים ימשכו קהל שונה. תנסו לחשוב על כך כעל הרחבת השוליים של היוזמה שלכם. יותר שטח מגע עם העולם, או רלוונטיות יותר רחבה. ביוזמה שלכם יהיו אנשים שיתלהבו מנושאים שונים - מזון, בנייה, אומנות ואומנות, פוליטיקה וכו'. תנסו לשלב כמה שיותר מהתחומים השונים והפעילים השונים בתוכנית העלאת המודעות שלכם.

מומלץ לתכנן את האירועים להעלאת המודעות באופן שמזמין גורמים מהממשל המקומי (ואולי אפילו הארצי...). ביוזמות רבות ברחבי אנגליה בתקופת הבחירות לרשויות המקומיות של 2010 הזמינו הפעילים המקומיים את המתמודדים השונים לדון בנושאים שהעסיקו אותם.

פעילויות להעלאת המודעות אינן בהכרח עוסקות בלספר ולדבר על דברים. גם להקשבה יש תפקיד חשוב. לפעמים מספיק להשתתף בשיחות עם כל מיני אנשים ופשוט להשחיל רעיונות קטנים פנימה כמו "בסוף עידן האנרגיה הזולה".

תאפשרו זמן לעיכול - תשאירו זמן לאנשים לשוחח ולהקשיב אחד לשני אחרי סרטים או הרצאות, וזמן לשאלות ותשובות. מומלץ שאנשים יוכלו לשמוע מה המשתתפים האחרים חשים/חושבים. אפשר לחלק למשתתפים פתקי POST-IT כדי שירשמו את הרעיונות שלהם ובסוף לתלות אותם ביחד על דף גדול כסוג של מיפוי הרעיונות והמחשבות שעלו במהלך המפגש.

תנו מידע, אך אל תגידו לאנשים מה לעשות- אלמנט מרכזי כבר מראשית דרכן של יוזמות הטרנזישן היה לתת מידע ואז לסמוך על אנשים שהם כבר ימצאו את הדרך שלהם להגיב. לדבר על התגובה שלך, אילו תחושות התעוררו אצלך ומה שינית, זה בסדר. להגיד לאחרים שמוטב שיעשו משהו יוצר תחושה של התנשאות, ויש יותר סיכוי שיעורר התנגדות מאשר שינוי.

קחו בחשבון שלאורך הזמן, הפעילויות שלכם להעלאת המודעות ישתנו. בשלבים הראשונים יכול להיות שהמסרים שלכם יעסקו יותר במשברים הסביבתיים-חברתיים-כלכליים של ימינו ועל תחושת הצורך בשינוי (במקביל לשני השלבים הראשונים במודל הטרנזישן - "מתחילים" ו"מעמיקים"). בשלבים הבאים ("בונים") יכול להיות שהפעילויות יתמקדו יותר במנגנונים לעשייה ובהשפעה על גורמי הממשל (מקומי ואפילו ארצי).

דוגמאות מתוך ניסיונן של יוזמות טרנזישן מהעולם

באמבלסייד, קומבריה, אנגליה, הקימו את AAA – Ambleside Allotment Association היוזמת של יוזמת הטרנזישן באמבלסייד רצתה לאסוף קבוצת מגוונת מההתחלה. היא הקדישה זמן להקשבה - מה העסיק והטריד את תושבי העיירה, סביב איזה נושא יש תשוקה משותפת לשינוי. היא הבניה שהתושבים מאוד רוצים שטחים לגינון קהילתי. לכן היא הסתובבה ברחבי העיירה ושוחחה עם אנשים על גינון קהילתי. ולא על טרנזישן. היא שוחחה עם האוכלוסייה הבוגרת בעיירה, אלו שחיים שם כבר דורות, עם עובדי המועצה, עם עקרות בית, עם בעלי העסקים המקומיים, עם אנשים צעירים ואנשים עובדים, ויצרה קבוצה שמטרתה היתה לקדם את הגינון הקהילתי באמבלסייד. בהמשך הם ארגנו בתים פתוחים כדי להציג שיפורים ביתיים לחיסכון באנרגיה, ויצרו שבועות להעלאת המודעות בשיתוף הספרייה הציבורית (שבעצמה הפכה לגינה קהילתית קטנה). השיח המשותף של טרנזישן אמבלסייד נבנה סביב הגינון הקהילתי. משם והלאה הוא מתרחב אט-אט לכיוונים נוספים.

דוגמה מעניינת נוספת התרחשה ביוזמת טרנזישן בברצלונה. אחרי התארגנות משותפת בת ארבעה חודשים, התקיים סיור (caminata) שהיו שותפים לו ארגונים, אנשים ועסקים מהשכונה. בסיור ביקרו במקומות מעניינים הקשורים במהותם ליוזמת הטרנזישן: אמנים ובעלי מלאכה מקומיים, אומנים העובדים עם חומרים מקומיים, חנויות בתי קפה וקואופרטיבים המוכרים מזון אורגני ומזון לפי משקל (לא ארוז). סיורים כאלו אורגנו בשכונות שונות בברצלונה. כל סיור מסתיים בפיקניק משותף בו כל אחד מביא אוכל שהכין בעצמו ובמהלכו משוחחים על האירוע וחולקים רעיונות ומחשבות, נהנים ומכירים אחד את השני יותר טוב.

קישורים חיצוניים