גזירה לאחור (backcasting) - יוזמת הטרנזישן
גזירה לאחור (Backcasting) היא אחד המרכיבים במודל יוזמת הטרנזישן. המודל נוצר כדי לעזור לפעילים להפעיל את יוזמת הטרנזישן בקהילתם. המודל מחולק לחמישה שלבים. גזירה לאחור היא אחד המרכיבים בשלב הראשון "מתחילים".
האתגר
ליצור חזון של העתיד הרצוי זה דבר אחד, אבל איך מתכננים את הצעדים כדי ממש להגשים אותו?
תיאור
גזירה לאחור הוא המשך ברור לתהליך בניית החזון.
הפתרון
גזירה לאחור עוזרת לנו לזהות את המוסדות והתשתיות, ההכשרות והכישורים, שלהם נזדקק כדי שחזון הטרנזישן יהפוך למציאות. מה הן נקודות המפתח בתהליך? אילו שלבים תלויים בגורמים או שלבים אחרים? מי ה"שחקנים" והשותפים שצריך לגייס? אילו שינויים תפישתיים עלינו להוביל? אילו הזדמנויות אנחנו רואים לפנינו, ואיך הן משתלבות בתהליך? איפה עלינו להתחיל? מה עשינו עד כה שיוכל לעזור?
דוגמאות מתוך ניסיונן של יוזמות טרנזישן מהעולם
כאשר יוזמת הטרנזישן של טוטנס TTT יצרה את תוכנית הפעולה להפחתת אנרגיה EDAP שלהם, נעשה שימוש בגזירה לאחור כדי להבין את נתיב הפעולה. בסבב הראשון של הסדנאות המשתתפים זיהו את הנחות היסוד שלהם לגבי העתיד אותו הם מצפים לראות. לאחר מכן הם הכירו תרחישים שונים לעתיד, בחנו מה התרחיש הכי סביר בעיניהם וסיכמו בתרגיל בניית חזון שהזמין את המשתתפים לדמיין תרחיש עתיד טוב.
לאחר מכן החל תהליך הגזירה לאחור בשני שלבים. בשלב הראשון משתתפי הסדנה התחלקו לקבוצות סביב שולחנות והוזמנו לעשות גזירה לאחור. הם התבקשו לזהות מהם השלבים הקריטיים במסע לחזון העתיד שאותו הם יצרו. הם נעזרו גם ב"ציר הזמן של תהליך המעבר" (The Transition Timeline) - לוח ארוך עם ציר זמן מעכשיו ועד שנת 2030 שעליו הוזמנו המשתתפים להדביק פיתקיות עם אירועים עתידיים וסיפורים.
לאחר מכן, בשלב השני, הקבוצה שעבדה על ניסוח תוכנית הפעולה להפחתת האנרגיה, אספה את החומרים ונעזרה בהם כבסיס מפורט לתוכנית המפורט והמקיפה יותר שאותה הם כתבו.
תהליך הגזירה לאחור הוכיח את עצמו כתהליך דינמי ויצירתי מאוד, שמערב חשיבה רצינית ביחד עם קלילות וכיף.
תרגיל נוסף שיכול לעזור להמחיש את תהליך הגזירה לאחור פותח גם הוא בטוטנס ונקרא "פגישת מחזור 2030". בתרגיל משתתפים ארבעה שחקנים שמשחקים אנשים שהלכו לבית ספר יסודי בשנת 2010. הקהל מתחלק לארבע קבוצות. כל קבוצה מקבלת כרטיס שבו פרטים לגבי אחת הדמויות. ביחד עם השחקן הם בונים את סיפור חייו מימי בית הספר היסודי ועד לפגישת המחזור. לאחר מכן ארבעת הדמויות נפגשות ומציגות בפני הקהל אימפרוביזציה של כנס המחזור. אם התרגיל מתוכנן היטב, ונעזרים בשחקנים טובים ומחוברים לרעיון, התרגיל יכול להיות מרגש ומשלהב.