גרטה תונברג
גרטה ארנמן תונברג (בשוודית: Greta Ernman Thunberg; נולדה ב-3 בינואר 2003) היא פעילת אקלים שוודית המבקשת ופועלת לעצור את ההתחממות הגלובלית ואת שינויי האקלים. באוגוסט 2018, הפכה להיות דמות ציבורית מוכרת כאשר החלה את שביתות בית הספר למען האקלים, מחוץ לבניין הפרלמנט השוודי. בחודש נובמבר של אותה שנה, היא דיברה ב-TedxStockholm ודצמבר 2018 היא פנתה אל האו"ם בועידת האקלים COP24. בינואר 2019 הוזמנה תונברג לדבר עם הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס. היא הפכה לאחת הדמויות המפורסמות ביותר בעולם, הוכרה כאשת השנה בשוודיה, והיא אף מועמדת לפרס נובל לשלום.
שביתות האקלים התפשטו למדינות אחרות בעולם. ב-15 במרץ 2019 השתתפו בשביתת האקלים הבית ספרית העולמית יותר ממיליון בני אדם, במעל ל-2,000 אירועים, ב-125 מדינות[1].
ביוגרפיה קצרה
גרטה תונברג נולדה ב-3 בינואר 2003. אמה היא זמרת האופרה השוודית מלנה ארנמן ואביה הוא השחקן סוונטה תונברג, הקרוי על שמו של קרובי משפחתו הרחוקים סוונטה ארניוס. סבה הוא השחקן והבמאי אולוף תונברג.
בדצמבר 2018 תיארה עצמה תונברג כמי שאובחנה עם תסמונת אספרגר, הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית (OCD) ואילמות סלקטיבית (SM). כדי להקטין את טביעת הרגל הפחמנית של משפחתה, היא התעקשה שהם יעברו לטבעונות ויוותרו על טיסה.
שביתת האקלים
- ערך מורחב – מחאת הנוער למען האקלים
במאי 2018 זכתה תונברג בתחרות כתיבה בנושא הסביבה שנערכה על ידי העיתון השוודי Svenska Dagbladet. המאמר שלה פורסם ומספר אנשים פנו אליה, בעקבות המאמר, ביניהם Bo Thorén מארגון Fossil Free Dalsland. היו לו קבוצה אנשים, בעיקר בני נוער, שחשבו על רעיונות לפעילות בנושא משבר האקלים. רעיונות שונים עלו – כולל קיום מצעדים וסוג כלשהו של פעילות דומה לשביתת תלמידים (ילדים יעשו משהו בכיתה או בחצר בית הספר). [2] ההשראה לרעיון זה נבעה מתלמידים מבית ספר פארקלנד (Parkland) שארגנו שביתה תלמידים כמחאה נגד תעשיית הנשק בארצות הברית ועם דרישה לאסור מכירה חופשית של נשק קל וזאת בעקבות אירועי הירי בבתי ספר שהיו שם. [2]
תונברג אהבה את הרעיון של שביתת בתי ספר, היא פיתחה אותו וניסתה לעניין בו אחרים, אבל הם לא גילו בו עניין. הם חשבו שגרסה שוודית של Zero Hour marc תהיה בעלת השפעה גדולה יותר. תורנברג המשיכה לתכנן את הרעיון בעצמה והפסיקה להשתתף בפגישות הקבוצה. [2] בשלב זה תורבנג סיפרה להוריה אל התכנית שלה לקיים שביתת תלמידים. הם לא אהבו את הרעיון ואמרו שאם היא רוצה לעשות זאת היא צריכה לעשות זאת לבדה – ללא סיוע מהם.[2]
ב-20 באוגוסט תונברג, שבאותו זמן בדיוק התחילה ללמוד בכיתה ט', החלה לשבת מחוץ לפרלמנט השוודי. היא חילקה פליירים עם רשימת עובדות על משבר האקלים והסברים למה היא שובתת מלימודים.[2] היא החליטה לא ללכת לבית הספר עד לבחירות הכלליות של שוודיה ב-9 בספטמבר, שבאו לאחר גלי חום ודליקות בשוודיה. הדרישות שלה היו שהממשלה השוודית תפחית את פליטות הפחמן בהתאם להסכם פריז, והיא מחתה על ידי ישיבה מחוץ לריקסדאג בכל יום במהלך שעות הלימודים עם השלט "Skolstrejk för klimatet" (שביתת בית הספר לאקלים). אחרי הבחירות הכלליות היא המשיכה לשבות בימי שישי, וזכתה לתשומת לב עולמית. היא נתנה השראה לתלמידי בית הספר ברחבי העולם לקחת חלק בשביתות תלמידים.
אחד הדברים הראשונים שהיא עשתה היה לפרסם את זה בטוויטר ובאינסטגרם. והדבר הפך ויראלי. בהמשך הגיעו אליה עיתונאים וכותבים. בשלב זה הגיע אליה גם יזם ואיש עסקים שוודי בשם Ingmar Rentzhog שהיה פעיל בתנועת האקלים. הוא הצטלם איתה ופרסם את התמונות בפייסבוק. זו היתה הפעם הראשונה שתונברג נפגשה איתו. בהמשך פעילותה היו שמועות שונות מדוע תוברג שבתה -ולכאורה הוריה או גורמים אחרים השפיעו עליה - היא דחתה טענות אלה מכל וכל בפוסט שפרסמה בפייסבוק בפברואר 2019. [2]
תונברג טוענת, נכון לדצמבר 2018, יותר מ-20,000 תלמידים שבתו בלפחות 270 ערים. ב-15 במרץ בשביתת האקלים הבית ספרית העולמית ב-15 במרץ 2019 השתתפו יותר ממיליון בני אדם, ביותר מ-2,000 אירועים, ב-125 מדינות[3].
הציטוט הכי מפורסם שלה (נכון ל-2019) הוא:
כאשר אנחנו מתחילים לפעול, תקווה נמצאת בכל מקום. אז, במקום לחפש את התקווה, חפשו את הפעולה. אז התקווה תגיע. | ||
-- גרטה תונברג, ציוץ בטוויטר, ב-21 באוקטובר 2018 |
לאחר מכן ארגוני הסביבה והחברה השונים קיצרו את זה ל:
יחד עם הפעולה מגיעה התקווה.
לפי הנתונים נכון ל-20 במרץ 2018, בשביתה העולמית ב-15 במרץ השתתפו 1,400,000 בני אדם, ב-2,233 מקומות שונים, ב-128 מדינות. שביתה נוספת מתוכננת ל-15 באפריל 2019. לאחר השביתה תונברג אמרה:
אנשים ממשיכים לשאול אותי: מה הפתרון לשינויי האקלים? הם מצפים ממני שאדע את התשובה. זה מעבר לאבסורד כי אין "פתרונות" בגבולות השיטה הנוכחית. אנחנו צריכים דרך חשיבה שלמה שונה. המערכת הפוליטית שאתם יצרתם היא כולה על תחרות. אתם מרמים כאשר אתם יכולים כי כל מה שחשוב לכם זה לנצח. את זה חייבים לשנות. אנחנו צריכים ללמוד לחלוק את המשאבים שנותרו על כדור הארץ בצורה הוגנת. אנחנו הולכות עם מילת המדע. הבקשה היחידה שלנו היא שתקשיבו לנו ואחר כך שתפעלו. | ||
-- גרטה תונברג, בעיתון "גארדיאן", 19 במרץ 2019[4] |
לאחר השביתה המזכיר הכללי של ארגון האומות המאוחדות אמר שבכנס האו"ם בספטמבר, הוא יבקש מנציגי כל המדינות להגיע עם תכניות להפחתה בפליטת גזי החממה ב-45% בהתאם ליעד השארות מתחת ל-1.5 מעלה.[5]
פעילות חברתית נוספת
גרטה תונברג השתתפה בהפגנת "מרד האקלים" מחוץ לפרלמנט האירופי בבריסל. באוקטובר 2018 נסעו היא ומשפחתה במכונית חשמלית ללונדון, שם פנתה אל הפגנת "הצהרת המרד" שאורגנה על ידי מרד ההכחדה מול בתי הפרלמנט.
ב-24 בנובמבר 2018, היא דיברה ב-TedxStockholm. היא ציינה, שכאשר שהייתה בת שמונה, היא הבינה ששינוי האקלים קיים ותהתה מדוע לא מדובר על זה בכותרות בכל בחדשות בכל ערוץ, כאילו מתרחשת מלחמת עולם. היא אמרה שהיא לא הלכה לבית הספר כדי להיות מדענית אקלים, כפי שהציעו, כי המדע נעשה ורק הכחשה, בורות וחוסר מעש מריעים לפעילות. בהשערה כי ילדיה ונכדיה ישאלו אותה מדוע לא נקטו פעולה ב-2018 כשעדיין היה זמן, היא סיכמה "אנחנו לא יכולים לשנות את העולם על ידי משחק לפי הכללים, כי צריך לשנות את הכללים".
היא הגיעה לפסגת האו"ם בנושא שינויי האקלים ב-COP24 ב-4 בדצמבר 2018 וגם דיברה שם לפני המליאה ב-12 בדצמבר 2018.
ב-23 בינואר 2019, הגיעה תונברג לדאבוס לאחר נסיעה של 32 שעות ברכבת, בניגוד לנציגים הרבים שהגיעו ב-1,500 טיסות פרטיות, להמשך מסע האקלים שלה בפורום הכלכלי העולמי. היא אמרה לחברי פאנל "כמה אנשים, כמה חברות, כמה מקבלי ההחלטות בפרט ידעו בדיוק אילו ערכים שלא ניתן לכמת את מחירם הם הקריבו כדי להמשיך ולהרוויח סכומי כסף לא ייאמנו, אני חושב שרבים מכם כאן היום שייכים לאותה קבוצה של אנשים". בהמשך השבוע הזהירה את מנהיגי העולם כי "הבית שלנו עולה באש" והוסיפה: "אני רוצה שתיבהלו, אני רוצה שתרגיש את הפחד שאני מרגישה כל יום, אנחנו חייבים את זה לצעירים, לתת להם תקווה."
ב-21 בפברואר 2019, היא דיברה בוועידה של הוועדה הכלכלית והחברתית האירופית ולמנהל הנציבות האירופית, ז'אן קלוד ג'ונקר, שם דרשה כדי לעמוד במטרות האקלים האיחוד האירופי חייב להפחית את פליטת CO2 שלהם לפחות 80% עד 2030. מאוחר יותר, היא הצטרפה מחאות האקלים בבריסל.
נאומה בוועידת אקלים באו"ם ב-23 בספטמבר 2019 ותגובות לנאום
תונברג שטה לניו יורק בסירת מפרש, ונאמה בוועידת אקלים באו"ם ב-23 ספטמבר 2019 ומתחה ביקורת חריפה על מנהיגי מדינות העולם, שלא נוקטים בצעדים מספיקים על מנת להילחם בהתחממות הגלובלית. "איך אתם מעיזים", היא אמרה בזעם. היא הוסיפה כי הדור הנוכחי פוגע בדורות הבאים וכי דור התלמידים של היום הוא זה שייפגע משינויי האקלים. "זה לא בסדר. לא הייתי צריכה להיות כאן", אמרה הנערה בת ה-16. "הייתי צריכה לחזור לבית הספר בצד השני של האוקיאנוס". היא הוסיפה לתקוף את מנהיגי העולם: "גנבתם את החלומות שלי ואת הילדות שלי עם המילים הריקות שלכם". נאומה זכה לפרסום רב בעולם.
עוד לפני הנאום תקפו אותה אנשי ימין כמו Arron Banks, אחד הממנים של קמפיין "ברקיזט", שצייץ "תאונות של יאכטות מתרחשות בקיץ". [1] ביורן לומבורג פרסם קריקטורה שלועגת לה וטוענת כי היא חסינה כעת מביקורת בגלל גילה הצעיר. [2] דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית, הגיב לנאומה של תונברג באותו יום בטוויטר, כנראה בציניות, באומרו: "היא נראית כמו נערה צעירה ומאושרת מאוד שמצפה לה עתיד מזהיר ונפלא. כל כך נחמד לראות את זה!". ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה כינה ב-3 באוקטובר 2019 תונברג כנערה נחמדה אך ככזו שעשו עליה מניפולציות על מנת שתעלה דרישות לא ריאליות בנאום באו"ם בחודש ספטמבר. [3] [4] [5] בעקבות המתקפה התקשורתית המתואמת נגד גרטה טונברג נטען שלתוקפים/לועגים יש מאפיינים דמוגרפיים מסויימים - כמו לבנים מבוגרים ממורמרים שמפחדים משינוי, ועוד. אחרים טענו כי מדובר במתקפה מתוזמרת של אנשי ימין נגדה. [6]
פרסים ותארים
תונברג הייתה אחת הזוכות בתחרות כתיבת מאמר על האקלים עבור אנשים צעירים במאי 2018 בעיתון Svenska Dagbladet. תונברג הייתה מועמד לפרס חברת החשמל טלג 'אנרג'י על מוצרי חשמל לילדים ולצעירים המקדמים פיתוח בר-קיימא, פרס האקלים לילדים, אך ירדה כי המועמדים הסופיים יצטרכו לטוס לשטוקהולם והיא לא רצתה לטוס במטוס בגלל הפליטות. בנובמבר 2018, היא זכתה במלגת פרישוסט של המודל הצעיר של השנה. בחודש דצמבר 2018, טיים מגזין בשם Thunberg אחד 25 בעולם המשפיעים ביותר של בני נוער 2018. לרגל יום האישה הבינלאומי תונברג הוכרזה כאישה החשובה ביותר של השנה בשוודיה בשנת 2019. הפרס היה מבוסס על סקר של המכון איניציו מטעם העיתון Aftonblade. שלושה מחוקקים נורווגים הגישו את מועמדותה לפרס נובל לשלום לשנת 2019.
תונברג סירבה לקבל את פרס הסביבה של המועצה הנורדית וכתבה כי היא מודה למועצה הנורדית על ההחלטה להעניק לה פרס וכי מדובר בכבוד גדול עבודה, אך "תנועת האקלים לא צריכה פרסים נוספים, אלא פוליטיקאים ואנשים בעמדות כוח שיקשיבו למדענים". תונברג ציינה עוד כי "למדינות הנורדיות יש מוניטין נהדר ברחבי העולם כשזה נוגע לנושאים סביבתיים ואקלימיים אך כשמדובר בפליטות שלנו בפועל וטביעת הרגל האקולוגיות שלנו לנפש - אם אנו כוללים את הצריכה שלנו, היבוא שלנו הכולל תעופה ומשלוח - זה סיפור אחר לגמרי." [7]
מחלוקת על השתייכות
לאחר שביתת האקלים של התלמידים שהובילה צברה מומנטום, מכחישי שינוי האקלים ניסו להמעיט בערכה ולהכעיס אותה, ואחרים ניסו ליהנות מהפרופיל הגבוה שלה. בסוף שנת 2018 גייס אינגמאר רנטזוג (Ingmar Rentzhog), מייסדת עמותת "אין לנו זמן" (We Don't Have Time ובקיצור - WDHT), את תונברג לתפקיד יועצת נוער ללא תשלום, והשתמש בשם ותדמית של תונברג ללא ידיעתה או רשותה, לגיוס מיליונים עבור WDHT של חברת הבת למטרות רווח אין לנו זמן AB (We Don't Have Time AB), אשר רנטזוג הוא מנכ"ל שלה. תונברג לא קיבלה תשלום עבור שימוש בדמותה מהחברה. היא סיימה את תפקיד היועצת המתנדבת שלה עם WDHT, וציינה כי "(אני) לא חלק מארגון כלשהו ... (אני) עצמאית לחלוטין ... עושה מה שאני עושה לגמרי בחינם."[6]
קישורים חיצוניים
- גרטה תונברג – דף ברשת החברתית פייסבוק
- גרטה תונברג ברשת החברתית טוויטר
- גרטה תונברג בוויקיפדיה האנגלית
- נאומה של גרטה תונברג בוועידת האקלים בקטוביץ
- סוכנויות הידיעות, הנערה שנלחמת בשינויי האקלים: "המנהיגים מתנהגים כמו ילדים", וואינט, 6.12.2018
- ניו יורק טיימס, נגד שינוי האקלים: שוודית בת 16 מעניקה השראה לצעירים בעולם, הארץ, 20.2.2019
- גרטה, בת 16, מועמדת לפרס נובל לשלום, ynet, 14.3.2019
- אורן זיו, הכירו את הנערה הישראלית שמובילה את מחאת האקלים בלונדון, שיחה מקומית, 21.4.2019
- "חשבתי שהדור שלי עצלן אבל טעיתי": הילדים שמובילים מחאות בעולם, כתבה ב"כאן 11", 21 במאי 2019
- נורית רובין-ווילסון, גרטה יוצאת להציל את העולם: סיפורה המדהים של הנערה שמובילה מחאה וסוחפת אחריה מיליונים, ליידי גלובס, גלובס, 9.6.2019
- גארדיאן, אחרי שסירבה לטוס לפסגת האקלים, פעילת הסביבה תקבל טרמפ לניו יורק - ביאכטה אקולוגית, הארץ, 30.7.2019
- שני אשכנזי, גרטה טונברג למנהיגי העולם: "גנבתם את החלומות שלי ואת הילדות שלי", גלובס, 23.9.2019
- אביב לביא, אשרי הגפרור שהצית מחאות, זמן ישראל, 27.9.2019
- גרתה תונברג: הילדה עם האצבע בסכר אסון האקלים: פודקאסט להאזנה של תוכנית הרדיו "גיבור תרבות" בהגשת יונתן גת, דוד גורביץ' ודן ערב, 2019
- צפריר רינת, "אני גרטה": תזכורת לכך שמשבר האקלים עוד כאן, הארץ, 25 בנובמבר 2020
- שני אשכנזי, הנערה שסחפה את העולם: לאן נעלמה גרטה טונברג?, גלובס, 4 בדצמבר 2020
- לזלי הוק, פייננשל טיימס, גרטה תונברג: "נמשיך להיות קוץ בתחת", כלכליסט, 2 במאי 2021
- צפריר רינת, "הבית שלנו בוער": הצצה לעולמה הפנימי של גרטה תונברג, הארץ, 8 ביולי 2021
הערות שוליים
- ^ Jessica Glenza , Alan Evans , Hannah Ellis-Petersen and Naaman Zhou Climate strikes held around the world – as it happened 15 במרץ 2019, The Guardian
- ^ 2.0 2.1 2.2 2.3 2.4 2.5 פוסט של תונברג בפייסבוק, פברואר 2019
- ^ Jessica Glenza , Alan Evans , Hannah Ellis-Petersen and Naaman Zhou Climate strikes held around the world – as it happened 15 במרץ 2019, The Guardian
- ^ Damian Carrington School climate strikes: 1.4 million people took part, say campaigners19 למרץ, 2019, The Guardian
- ^ António Guterres, המזכיר הכללי של ארגון האומות המאוחדות The climate strikers should inspire us all to act at the next UN summit 15 במרץ 2019, The Guardian
- ^ ויקיפדיה Greta Thunberg