אקו ויקי:הידעת?/סדרה 1/יולי

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יולי - {{{שנה}}}

קירות הבנויים מחבילות קש הם בעלי יכולת נשיאת עומסים טובה למדי. עפ"י הצעת תקן במדינת ניו-מקסיקו בארצות הברית, העומס המותר על קירות מחבילות קש רגילות הוא 2,684 ק"ג למ"ר ולפיכך, קירות מחבילות קש דחוסות יכולים לשאת עומס מעל 10 טון למ"ר. דבר המאפשר בנייה של בתים עד לגובה של 3 קומות.


ההומוס באדמות חקלאיות נהרס בקצב מואץ - מ-25 מיליון טונות בשנה בתקופה שקדמה למהפכה התעשייתית, ל-300 מיליון טונות לשנה במאות האחרונות, ל-760 מילי טונות בשנה ב-50 השנים האחרונות. - דבר זה מוריד את פוריות הקרקע וגם תורם להתחממות עולמית. (מתוך הספר גבולות לצמיחה)


לפי מחקר שערכה "מועצת העסקים העולמית לפיתוח מקיים" (WBCSD) עלות הבנייה של "בניין ירוק" גבוה רק בכ-5% מהעלות של בניין רגיל. לפי סקר של המועצה, גורמים בענף הבנייה העריכו את ההפרש בעלות בכ-17% ואילו את אחוז התרומה להפחתת ההתחממות העולמית בכ-19% (למעשה כ-40%).


בין השנים 2000 ל-2007 כמות החשמל העולמית שהופקה מאנרגיית רוח גדלה פי 5. ונכון לסוף 2007 היא עומדת על כ-94.1 ג'יגה-ואט, או 1% מסך ייצור החשמל בעולם.


בשנת 1994 פורסמה הערכה העולמית הראשונה של אובדן קרקע חקלאית, על פי מחקר השוואתי של כמה מאות חוקרים. 38% מהאדמות (562 מיליון הקטר) עוברות תהליך של בליית קרקע. תהליך דומה עובר על כ-21% מהאדמות המראה ו-19% מאדמות היער. (מתוך הספר גבולות לצמיחה)


פרדוקס ג'בונס הוא פרדוקס הקשור בהתייעלות אנרגטית ובמשאבים. בניגוד לאינטואיציה ולמוסכמה הכלכלית, כאשר מגדילים את יעילות השימוש במשאב, השימוש בו עולה דווקא. הפרדוקס קרוי על שם הכלכלן הבריטי ויליאם סטנלי ג'בונס שהבחין שצריכת הפחם בבריטניה עלתה לאחר השיפור ביעילות מנועי הקיטור. בגלל שהשימוש בדלק הפך יעיל וזול יותר, הדרישה הכוללת עלתה.


על פי הערכות האו"ם, לכ-1.1 מיליארד בני אדם ברחבי העולם אין גישה למים נקיים לשתייה. כמו כן הערכה היא כי לכ-2.6 מיליארד בני אדם אין גישה לסנטיציה הולמת (לדוגמה, אמצעים להיפטר ממי ביוב)- דבר שגורם לזיהום של מי השתייה, למחלות ולמוות בקנה מידה עצום.


אחת ההשפעה הבולטות של פרבור היא אובדן של שטחים פתוחים, ושטחי חקלאות. שטחים אלו כוללים גם שטחי בר שחיוניים לקיום תקין של הביוספרה. מחקר משנת 1998 על ידי American Farmland Trust בארצות הברית, העריך כי ארצות הברית מאבדת 50 אקרים בשעה בעקבות תהליכי פרבור. בין השנים 1982-1987 העמק המרכזי בקליפורניה, איזור החקלאות המוביל של המדינה, איבד חצי מיליון אקרים של אדמות חקלאות מניבות.

אובדן של אדמות חקלאיות סמוכות לערים מוביל לכך שיש לשנע את התוצרת החקלאית לאוכלוסייה העירונית על פני מרחק גדול. דבר זה גורר חוסר יעילות כלכלית, ועלות אנרגטית וסביבתית גבוהה. הדבר גם פוגע ביכולת של חקלאים קטנים למכור את התוצרת שלהם בשווקים המקומיים. עבור 100 המרכזים העירוניים הגדולים בארצות הברית, רק 48 מיליון אקרים, של אדמות חקלאות מטופחות נמצאות בטווח של פחות 50 מיילים. אלו פחות מחמישית מסך 250 מיליון אקרים של אדמות חקלאיות שמטופחות בארצות הברית.


עירוע "מסה קריטית" הראשון התקיים ב-25 בספטמבר 1992 בסן פרנסיסקו, בהשתתפות 48 רוכבי אופניים. השם "מסה קריטית" ניתן רק לאירוע השני, שהתקיים ב-30 באוקטובר 1992, ובו השתתפו 85 רוכבים. השם אומץ על ידי משתתפים באירועים דומים שחלקם נערכו עוד לפני 1992 אך בשמות אחרים. על פי ההערכה, עד היום התקיימו אירועים בלמעלה מ-325 ערים ברחבי העולם.

רכיבות "מסה קריטית" שונות זו מזו במובנים רבים, כולל תדירות ומספר המשתתפים. לדוגמה, בערים קטנות רבות יש רכיבות בהשתתפות פחות מ-20 רוכבים. בקיצוניות השנייה, האירוע הגדול ביותר המכונה "מסה קריטית", מתקיים בבודפשט, הונגריה, רק פעמיים בשנה, ב-22 בספטמבר - התאריך הבינלאומי של יום חופשי ממכוניות), וב-22 באפריל (יום כדור הארץ). ברכיבות אלה משתתפים רבבות אנשים. ב-22 באפריל 2007 רכבו ב"מסה הקריטית" בבודפשט כ-50,000 רוכבים.

תבנית:הידעת? 10 ביולי - סדרה 1

תבנית:הידעת? 11 ביולי - סדרה 1


בשנת 1980, אחוז החסכון של ארצות הברית (אחוז ההכנסה נטו שהאנשים חוסכים) עמד 8.2%. בסוף שנות ה-90 הכלכלה צמחה. אחוז החסכון באותה תקופה ירד אל מתחת לאחוז אחד. (מתוך "בחן את עצמך" על תרבות הצריכה)

תבנית:הידעת? 13 ביולי - סדרה 1

תבנית:הידעת? 14 ביולי - סדרה 1

תבנית:הידעת? 15 ביולי - סדרה 1

תבנית:הידעת? 16 ביולי - סדרה 1

תבנית:הידעת? 17 ביולי - סדרה 1


Cat on bikes.jpg

לפי יותם אביזוהר מעמותת ישראל בשביל אופניים 92% אחוז מתושבי ישראל גרים בערים, ו-60% מהם עובדים במרחק רכיבה ממקום המגורים. זאת ועוד, על פי נתוני הלמ"ס ומשרד הבריאות, 40% נמצאים בקבוצת סיכון למחלות כרוניות בשל מחסור בפעילות גופנית על בסיס קבוע.

תבנית:הידעת? 19 ביולי - סדרה 1


סקרי שביעות רצון מהחיים ב-9 מדינות אירופאיות שנערכו מ 1973 עד 1989 מראים מגמת עליה זעירה בשתי מדינות, מגמת ירידה זעירה בשתיים אחרות, והעדר מגמה ב-5 המדינות האחרות; במהלך השנים האלו עלה התוצר המקומי הגולמי הריאלי לנפש בשיעור שבין 25% ל-50% ב-9 המדינות. מחקר שנערך ביפן לא מצא עליה ברווחה הסובייקטיבית בין שנת 1964 לשנת 1981, למרות שהתמ"ג הריאלי לנפש יותר גדל ביותר מפי שתיים. (מתוך המאמר "הכנסות עולות פרושן עושר עולה")

תבנית:הידעת? 21 ביולי - סדרה 1

תבנית:הידעת? 22 ביולי - סדרה 1


Cat on bikes.jpg

הפעילות הגופנית עקב רכיבה על אופניים קשורה באופן כללי לשיפור הכושר, הבריאות והרווחה הגופנית. לפי ארגון הבריאות העולמי, השמנה ופעילות גופנית מועטה היא סיכון בריאותי מרכזי במדינות מערביות, שרק העישון מזיק ממנו לבריאות, ודבר זה מוביל להוצאה של עשרות מיליארדי דולרים על הוצאות בריאותיות. ארגון הבריאות העולמי, כמו גם גופי בריאות נוספים רואים בפעילות גופנית אמצעי חשוב לשיפור בריאות הציבור, ורכיבה על אופניים נחשבת על ידם "פעילות מתאימה מאוד" למטרה זו.

קרן התרומות הסביבתית הבריטית Sustrans מעריכה כי השקעה בעידוד רכיבה על אופניים יכולה לספק החזר הוצאות בסך 20:1 כתוצאה משיפורים בבריאות ובתחומים אחרים. על פי הערכה אחרת, על כל שנת חיים שאובדת עקב תאונה, מתקבלות 20 שנות חיי אדם עקב שיפור הבריאות הכללי. מחקר דני משנת 2000 מצא כי רכיבה באופניים לעבודה מקטינה את סיכויי התמותה ב-40% גם כאשר כוללים סיכוי מוגבר לתאונות דרכים.

תבנית:הידעת? 24 ביולי - סדרה 1

תבנית:הידעת? 25 ביולי - סדרה 1

תבנית:הידעת? 26 ביולי - סדרה 1

תבנית:הידעת? 27 ביולי - סדרה 1

תבנית:הידעת? 28 ביולי - סדרה 1

תבנית:הידעת? 29 ביולי - סדרה 1

תבנית:הידעת? 29 ביולי - סדרה 1 תבנית:הידעת? 30 ביולי - סדרה 1 תבנית:הידעת? 31 ביולי - סדרה 1