תקשורת מכבדת - יוזמת הטרנזישן
"תקשורת מכבדת" הוא אחד המרכיבים במודל יוזמת הטרנזישן. המודל נוצר כדי לעזור לפעילים להפעיל את יוזמת הטרנזישן בקהילתם. המודל מחולק לחמישה שלבים. "תקשורת מכבדת" הוא אחד המרכיבים בשלב הראשון "מתחילים".
האתגר
בקבוצה אשר החברים בה לא יכולים להאזין אחד לשני או לכבד את דעותיו של האחר נוצרת טינה.
תיאור
למה הכוונה בכבוד? לכולנו יש מושג לגבי מה זה לא; אנשים גסי רוח, חצופים או שאינם מסוגלים להקשיב לאחר, אפשר לראות זאת בדיון טלויזיוני בין פוליטיקאים שונים. אנחנו יודעים לזהות תקשורת מכבדת כשהיא קיימת, היא כוללת נימוס, אדיבות ופתיחות. כאשר מדברים על אדיבות, יש להבחין בין אדיבות בריאה ללא בריאה.
אדיבות לא בריאה (מזוהה כפורמלית או כמוגזמת) יכולה להחזיק מערכת יחסים בהתהוות. כש"המונה דופק" בתרבות ששואפת לנמרצות, ניתן להתבלבל בין אדיבות לפסיביות. בתרבויות מסוימות, לדוגמה, חוסר אדיבות לנשים או לאנשים ממעמד חברתי מסוים או רקע אתני לא תאפשר להם להשתתף בתנועה אזרחית ו/או פוליטית בכל דרך שהיא.
ורג'יניה שפירו טענה, לגבי ההתקדמות ההיסטורית במעמדה של האישה ש"לא היתה שום דרך לנשים לקדם את רעיונותיהן דרך הפוליטיקה באופן אזרחי" כמו שמייקל, בנו של רונלד רייגן אמר "אחרי הכל, מהפכות לא קרו בלי דמויות שהרגיזו, ומהפכות לא ידועות בזכות הנימוס או האדיבות של משתתפיהן" אין ספק שאדיבות היא קלה יותר להשגה, כאשר אנשים נוטים להסכים ולהבין אחד את השני. כמו ששפירו אומרת אדיבות היא "קשה להשגה כאשר אנשים הם חלוקים לגבי סטטוס, היסטוריה, תרבות או כוונות".
יחד עם זאת, אדיבות או בהגדרתה הבריאה יותר, תקשורת מכבדת – היא הכרחית ביוזמת הטרניזשן. אדם כוחני וגס רוח יכול להרחיק הרבה יותר אנשים מהעבודה הערכית, ולא יאפשר את התקדמות היוזמה. תקשורת מכבדת היא קשובה. היא מנסה להבין את צורת החשיבה של האדם האחר, היא משתדלת להישאר עם "ראש פתוח" לגבי תפיסת עולם שונה, ולא להגיב באופן נוקשה לראיית העולם של האדם העומד מולך. זה להתקרב לאנשים באדיבות ובנימוס.
שפת גוף והקשבה פעילה חשובים לא פחות, אף אחד לא נהנה לדבר עם מישהו אשר ברור כי הוא אינו מעוניין להקשיב. להקשיב בזרועות שלובות, לשבת ברישול על הכיסא, לנקוש באצבעות, בעיניים משוטטות, ובתודעה שהיא לחלוטין במקום אחר, זה לא באמת להקשיב. לשבת זקוף, להיות אדיב, לשמור על קשר עין ולתת משוב חיובי, מעודדים תקשורת הדדית וחמימות כאשר נפגשים ועובדים עם אנשים.
מספר עקרונות להקשבה טובה: (מתוך The World Cafe)
- תקשיב למה שהדובר אומר מתוך הנחה שיש לו משהו חכם וחשוב לומר.
- תקשיב עם כוונה ונכונות להיות מושפע מדבריו.
- תקשיב מהיכן האדם הגיע ותעריך את צורת החשיבה שלו, ולא משנה עד כמה היא שונה משלך, זה הכרחי כדי להבין את התמונה הגדולה, אשר אותה אף אחד מאיתנו לא יכול לראות רק בכוחות עצמו. (הוליזם)
- כשאתה מדבר חשוב שתהיה ברור ותמציתי, ולא לנסות להשתלט על השיחה.
למעשה, תקשורת מכבדת היא ישירה, אנחנו כולנו יודעים איך זה מרגיש. כשמקשיבים לנו זה מרגיש טוב, בניגוד לתחושת התסכול שמתעוררת בחברתו של אדם גס רוח וחצוף. אם נזכור תמיד את התחושה הטובה הזו כשמקשיבים לנו, נוכל לגרום לאנשים שמדברים איתנו להרגיש אותה גם.
פיתרון
להעריך ולכבד את הסובבים אותנו במהלך פעילותינו, ביוזמות שלנו, בניסיונותינו לקדם דברים, במהלך פגישותינו ובכל שאר התחומים בהם אנו עוסקים.