התפתחות התחושה המגדרית

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

לפניכם סדרת ערכים בנושא התפתחות התחושה המגדרית או לחלופין התפתחות הזהות המגדרית אותה נתחיל במבוא להלן. בראשית המבוא הגדרה למונח שביסוד הערך:

התפתחות התחושה המגדרית היא תהליך התפתחותי המתחיל עם היווצרות העובר האנושי ברחם ומסתיים עם גיבוש התחושה המגדרית לאחר הלידה בתהליך פסיכו-חברתי:
תהליך גיבוש התחושה הפסיכו-חברתי מושפע קמעה מן ההתפתחות העוברית (בעיקר בהקשר ההורמונלי) ולאחר הלידה מושפע ממודעות מגדרית (כלומר, היכולת להבדיל הבדלים נפוצים בין המגדרים) של הפעוט.

בדרך כלל, או לפחות ברוב המקרים, התפתחות התחושה המגדרית תביא את האדם להרגיש שייך לאחת הקבוצות המגדריות בחברתו (בהתאם למערכת המגדרית בחברה נתונה):
עם רכישת השפה, תתגבש זהות מגדרית של הפעוט וזה יתבטא למשל באומרו "אני בן" או "אני בת" ובהעדפותיו הכלליות הקשורות במגדר (אם כי בהגדרה בסיסית ניתן לראות בתחושה עצמה "זהות", ללא תלות ברכישת שפה שהיא תהליך נפרד או משני להיווצרות התחושה המגדרית).

אף על פי שתינוקות התפתחו כבעלי גוף נקבי או זכרי, חלקם הקטן יחוה ויפגין בבוא העת, אי הלימה בין התחושה המגדרית או לחלופין הזהות המגדרית, לבין מראה גופם וזהות המגדר המיוחסת להם וחלקם ירגישו בנפשם כבני הזוויג ההפוך לכדי נון קונפורמיות מגדרית בילדות ואף דיספוריה מגדרית בילדות[1]. לפי חוקרים מסוימים לעיתים גיבוש התחושה המגדרית (עם או בלי הלימה נפשית-גופנית) ימשיך לשלבים מאוחרים יותר מן הינקות, בעיקר עד סיום ההתבגרות המינית (סביבות גיל 18 שנים) או מעבר לכך ואף עד הזקנה (בעיקר במקרים נדירים ביותר של הפסקה זמנית או קבועה של תהליך טרנסקסואליות).

ללא תלות בשאלת הדיספוריה המגדרית, לפי דעה רווחת תהליך גיבוש התחושה הפסיכו-חברתי מסתיים לרוב עד שנה מרגע הלידה (חלק מהחוקרים טענו עד שנה וחצי והנושא שנוי במחלוקת) אז התחושה המגדרית תהפוך קבועה ועקבית למעט שינויים בכינוי שלה (בת-נערה-בחורה-אשה וכדומה).

רוב הילדים בעולם מזדהים, לפחות בילדותם, עם זהויות המגדר המיוחסות להם בתרבותם בעקבות מינם הביולוגי באופן סטטיסטי-מובהק (בן או בת בהתאמה לזכר או נקבה). בכל מקרה, אף אדם אינו בוחר תחושה מגדרית על ידי כוח המחשבה בלבד וזו נכפית על האדם משילוב מורכב של סיבות ביולוגיות ופסיכו-חברתיות[2].

סדרת הערכים

מפאת מורכבות הנושא הוא יתואר במספר ערכים העוקבים למבוא לעיל ומסודרים להלן לפי סדר כרונולוגי (ככלל, כל ערך מבסס את הבנת הערך הבא):

  1. תשתית ביולוגית לגיבוש תחושה מגדרית
  2. גיבוש התחושה המגדרית לאחר הלידה
  3. התנהגות מגוונת מגדרית בילדות
  4. גורמים אפשריים לטרנסקסואליות
  5. התפתחות התחושה המגדרית והתפתחות הנטייה המינית
  6. התפתחות התחושה המגדרית - נספחים

ראו גם

ביבילוגרפיה למבוא ולסדרת הערכים

1. רקע וספרות כללית

  • Psychology and Life (20th Edition), by Richard J. Gerrig.
  • Child Development: Its Nature and Course 20220th Edition, by Ganie Dehart.
  • S. Marc Breedlove, and Neil V. Watson (2013). Biological Psychology: An Introduction to Behavioral and Cognitive Neuroscience (7th Ed). Sinauer Associates.

2. מודעות מגדרית

Gender Awareness


3. תחושה מגדרית

Gender Sense / Gender (self) Typing


4. התפתחות הזהות המגדרית או היווצרות הזהות המגדרית

Gender Identity Development/Formation


יש להבחין בין זהות מגדרית לביטוי מגדרי (gender expression) המתייחס לביטוי ברמות שונות של מאפיינים הנפוצים בעיקר בקבוצה מגדרית נתונה[3].

סימוכין

  1. ^ Haldeman, Douglas C. (2000-01-01). "Gender Atypical Youth: Clinical and Social Issues". School Psychology Review. 29 (2): 192–200.
  2. ^ The Guardian: "I didn’t choose to be straight, white and male': are modern men the suffering sex?"; I kept dismissing complaints from men that feminist advancements were leading to an unfair double standard. But they kept coming. Could it really be true?; by Rose Hackman, Mon 5 Sep 2016 11.00 BST Last modified on Tue 8 Aug 2017 19.44 BST
  3. ^ SmartSexResource: Gender identity & expression

הבהרה: המידע באקו-ויקי נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.

הבהרה: המידע באקו-ויקי נועד להעשרה בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי.