גרינווש

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף גרין ווש)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

גרינווש, או טיוח ירוק או Greenwash הוא מונח לתאר פעילות של מתן תדמית ציבורית חיובית, בעיקר בהקשר סביבתי, להתנהלות הנתפסת כבלתי סביבתית. מקורו של הביטוי הוא שילוב של המונח "ירוק" (כשהכוונה לאידאולוגיה סביבתנית) עם המונח "וויטוואש" (הלבנה או טיוח). לראשונה השתמשו בביטוי בתחילת שנות התשעים (שימוש קדום במילה הופיעה בכותרת של מאמר של מהדורת מרץ/אפריל 1991 של המגזין Mother Jones).

נציגים של תאגידים טוענים כי הקידום של קווי מדיניות של שוק חופשי, טכנולוגיה חדשה וצמיחה כלכלית הינם הכרחיים כדי להשיג פיתוח בר קיימא, וטוענים באופן מתגבר כי הם מודעים לנושא הסביבתי. מבקריהם, כולל פעילי סביבה, קיימות וחברה, טוענים כי יש עדויות מעטות לכך שתאגידים רב לאומיים משנים את התנהגותם לכיוון של קיימות למרות הרטורטקיה שלהם; והם טוענים כי תאגידים רבים נשארו היצרנים הראשיים והמקדמים של טכנולוגיות הרסניות לסביבה ואשר מסכנות את עתיד האנושות. גרינווש הינו, אם כן, רק טכניקה של תעמולה, יחסי ציבור ושיווק צורה של ספין תקשורתי.

הגרינווש מהווה נדבך משמעותי בהתמודדות של עסקים אשר פוגעים בסביבה ושל רשויות מול ביקורת מצד של סביבתנים - טכניקה זו מאפשרת להתחמק מאחריות ולבלבל את המבקרים. גרינווש הוא דוגמה אחת להכחשת זיהום - צעדים שנועדו להסתיר או להצדיק זיהום לסוגיו או להסתיר את ההשפעות שלו על הסביבה הטבעית, על בריאות הציבור ועל קיימות של המין האנושי. לפעמים משתמשים במונח גרינווש במובן הרחב שלו - הסתרת נזק לחברה מצד תאגידים על ידי יחסי ציבור או תעמולה - לדוגמה תרומה של חברות טבק או של חברות מזון מהיר לפעילות ספורט או פעילות למען ילדים.

אמצעי גרינווש

  • פרסום מוצר שיש לו יתרון סביבתי קל כמוצר "ירוק".
  • הצגת תווית לא מחייבת על המוצר כגון "מיוצר מחומרים טבעיים בלבד".
  • שיתופי פעולה עם גופים לשמירת טבע, על ידי תרומה לפרוייקט וכך השגת איזכור שם החברה בהקשר סביבתי.
  • תרומה לגופים חברתיים או לגופים לניקיון המרחב הציבורי וכך השגת הודעות יחסי ציבור בעיתונות. וכך הצהרה על כך שהחברה תורמת "לחברה ולסביבה".
  • הוצאת סרטוני הסברה, עלונים או פרסומים שמסבירים שהנזק שהחברה גורמת לו אינו משמעותי, או שפעילות החברה חיונית לקיום הכלכלה ותורמת לתעסוקה. צעד זה הוא יחסית נדיר והוא חלק מניהול משברים בעקבות ביקורת שכבר קיימת מול החברה.

דוגמאות לגרינווש

דוגמה מפורסמת לגרינווש היא פרסומת "האינדיאני הבוכה" של ארגון שמרו את אמריקה יפה. הפרסומת הופקה בשנת 1971, ונודעה כביכול לעודד מודעות לבעיות שפסולת גורמת. רואים בה אינדיאני שבוכה בגלל הרס הטבע שנגרם מאשפה. אנשי סביבה מצביעים על כך שהמיקוד של הארגון הוא בעיקר במניעת לכלוך ברשות הרבים ולכן הפתרון כביכול לפסולת הוא לזרוק אותה לפח שם היא "נעלמת". מבקרי הארגון טוענים כי הוא מהווה "קבוצת חזית" שנועדה לחסום שינוי מערכתי יותר של חוקים להפחתת אשפה כמו שימוש חוזר במקום אריזות חד פעמיות וכלים חד פעמיים מפלסטיק או נייר.

ראו גם

הפניות

  • "Greenwash!", David Beers and Catherine Capellaro, (1991) Mother Jones, March/April:88.
  • "A Brief History of Greenwash", Joshua Karliner, CorpWatch, March 22, 2001.

קישורים חיצוניים