אמנת כדור הארץ

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אמנת כדור הארץ (באנגלית: The Earth Charter) היא אמנה של עקרונות בסיסיים לבניית עולם צודק, מקיים, וחברה שחייה בשלום במאה ה-21. היא נוצרה בתהליך עולמי של התייעצות והיא נתמכת על ידי אלפי ארגונים בכל העולם.

האמנה שואפת להיות אבן-שואבת ומקור השראה לאחריות משותפת לרווחת האדם ולעולם. האמנה היא ביטוי לתקווה לשותפות בתקופה קריטית זו.

היסטוריה

הרעיון של אמנת כדור הארץ נהגה ב-1987, כאשר וועידת האו"ם לסביבה ולפיתוח קראה לאמנה חדשה להכוונת השינוי לפיתוח בר קיימא. בפסגת כדור הארץ בריו דה ז'נרו בשנת 1992, נשיא האומות המאוחדות, בוטרוס ראלי, העלה את הצורך לניסוח אמנה, אבל קריאה זו לא זכתה להתייחסות באותו זמן. בשנת 1994, מוריס סטרונג (Maurice Strong), היו"ר של ארגון פסגת כדור הארץ ומי שהיה סגן יו"ר האו"ם, ומיכאל גורבצ'וב, נשיא ברית המועצות לשעבר, פעלו דרך ארגונים שהם ייסדו (מועצת כדור הארץ והצלב הירוק הבינלאומי בהתאמה), והחלו מחדש את היוזמה למען אמנת כדור הארץ כיוזמה אזרחית, בסיוע ממשלת הולנד. [1] סטרונג שכיום אינו אחראי לארגון מסויים, מספק עדיין סיוע ותמיכה לאמנה.

ניסוח

ניסוח הטקסט של האמנה היה תהליך בן 6 שנים, בין השנים 1994-2000. התהליך היה בפיקוח של וועדה עצמאית מטעם האו"ם, בשם "וועדת אמנת כדור הארץ" (Earth Charter Commission) שנאספה על ידי סטרונג וגורבצ'וב, מתוך מטרה להשיג קונצנזוס עולמי על ערכים ועקרונות למען עתיד בר קיימא. הוועדה ממשיכה לכהן כעוצר למען הטקסט של אמנת כדור הארץ.

הנוסח הסופי של האמנה סוכם בפגישה של וועדת אמנת כדור הארץ במשרדי אונסקו בפאריס במרץ 2000. ההכרזה הרשמית על האמנה בוצעה ב-29 ביוני 2000, בטקס ב"ארמון השלום" בהאג שבהולנד. המלכה ההולנדית ביאטריקס נכחה בטקס.

ראו גם

קישורים חיצוניים