אג'נדה 21

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אג'נדה 21 הוא מסמך של האו"ם בנוגע לסדר יום חדש למאה ה-21 שנכתב בעקבות פסגת כדור הארץ שהתקיימה ביוני 1992 בריו דה ז'נרו. המסמך עוסק בעקרונות לפיתוח בר קיימא וכולל תוכנית פעולה בינלאומית ומתווה למדיניות סביבתית לצד דרכי פעולה ברמה המקומית, הלאומית והבינלאומית.

תוכן ומבנה

הליבה של אג'נדה 21 היא מסמך בן 700 עמודים המחולק ל-40 פרקים, שקובצו ל-4 חלקים:

לאג'נדה 21 היו הישגים בהקשר של שיפור מועדות בקרב הציבור הרחב לבעיות קיימות, ועם זאת בעיות רבות שנזכרות באג'נדה לא נעלמו ואף התעצמו - כמו התחממות עולמית, הכחדה המונית בימנו ומשבר המים העולמי. ניסיונות ממסדיים להתגבר על בעיה זו הם יעדי פיתוח בר קיימא של ארגון האומות המאוחדות וכן אמנות שונות בין גופים וארגונים ברמה מצומצמת יותר כמו הסכמים בין ערים, שיתופי פעולה במדינות שונות בין תעשייה, ממשלה וארגוני סביבה וחברה, פיתוח טכנולוגיות שונות ועוד.

פעילים סביבתיים וחברתיים וכן חלק מהמדענים הסיקו מהקושי לקיים את האג'נדה שיש צורך במאבק אזרחי עממי כמו טבעונות והתנועה לזכויות בעלי חיים, המרד בהכחדה או שביתת תלמידים למען האקלים, חלק מהתנועות או הפעילים קוראים לשינוי חברתי-כלכלי עמוק בחברה - הרחק מתרבות הצריכה וגידול אוכלוסין לכיוון של כלכלה בת קיימא.

ראו גם

קישורים חיצוניים